Reizen in de toekomst – gaan we per vliegtuig, raket of buizenpost?

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Technologie heeft de potentie om de wereld veel kleiner te maken. Laten we onze kristallen bol afstoffen en een kijkje nemen in de toekomst van het reizen. Elektrisch vliegen, pilootloze vliegtuigen en ‘per buis’ de wereld rond. Welke grote ideeën zijn er en hebben ze een kans van slagen?

Milieuvriendelijk elektrisch vliegen

Er wordt volop geëxperimenteerd met elektrische vliegtuigen. Ze zijn echter maar kort tot hoge snelheden in staat. Bovendien hebben ze dezelfde problemen als elektrische auto’s; de huidige accu’s kunnen geen langdurige energie leveren. En dat is helaas de keerzijde van de milieuvriendelijke medaille. Het wachten is op betere accu’s, dus voor elektrisch vliegen moeten we nog even geduld hebben. Aan de auto accu waarmee je in plaats van 300, ruim 1000 kilometer kan rijden, wordt nu hard gewerkt. Binnen 5 jaar gaan we het zien.

Joekels van vliegtuigen met zelfherstellende vleugels

Het ‘Sky Whale’ conceptvliegtuig heeft iets weg van een kruising tussen een tropische vis en een space shuttle. Hij is vele malen groter dan de Airbus A380 en belooft minder brandstofverbruik, minder weerstand en minder geluidsoverlast. Het heeft drie passagiersdekken, elk met een uitkijkplatform. Het gigantische vliegtuig is gemaakt van geavanceerde materialen en heeft zelfs zelfherstellende vleugels waarop zich tevens micro-zonnecellen bevinden.

Geen vliegtuigraampjes maar interactieve schermpjes

In de vliegtuigen van de toekomst zien we geen raampjes meer. Ze veroorzaken weerstand en dat resulteert in hoger brandstofverbruik en verminderde vluchtsnelheid. De kleine langwerpige raampjes maken plaats voor interactieve vensters waar je kunt zien wat er op de grond onder het vliegtuig gebeurt. Of waarmee je de ruimte boven in kunt kijken. Ook kunnen we via deze schermpjes interessante vluchtinformatie zien.

Lees ook: De toekomst van de commerciële luchtvaart: Uitzichtplatforms en zelfherstellende vleugels

Gaan we binnenkort pilootloos de lucht in?

Vluchten zijn al volledig geautomatiseerd. De piloot bestuurt zijn vliegtuig feitelijk maar drie minuten zelf. Passagiers vinden het echter belangrijk dat er een piloot in de cockpit zit die de vlucht onder controle heeft en op cruciale momenten kan ingrijpen. Maar gezien de enorme besparingen, niet alleen op financieel vlak maar ook op het gebied van het milieu, is pilootloos vliegen slechts een kwestie van tijd.

SpaceX – de vercommercialisering van de ruimtevaart

De succesvolle landing van de Falcon 9 Raket in december was volgens SpaceX topman Elon Musk een belangrijke ontwikkeling voor meer betaalbare commerciële ruimtevaart. De raket werd gelanceerd, ging de ruimte in en landde rechtstandig en zonder schade. Het ging hier niet om een testmissie maar een commerciële raket die een sattelliet in de ruimte bracht. De hele missie is vanuit een helicopter gefilmd en er zijn al verschillende plannen om met SpaceX naar Mars te gaan.

Per buizenpost naar Barcelona

De Hyperloop, nog zo’n vernuftig stukje technologie van SpaceX, is een vacuüm getrokken buis boven de grond waarin je met speciale capsules met 1.200 kilometer per uur reist; een soort buizenpost van Amsterdam naar Barcelona in twintig minuten. Dit jaar begint men in Californië met de bouw van de eerste korte verbinding van 8 kilometer. Een kaartje voor zo’n buizenpostrit van Amsterdam naar Barcelona zal overigens maximaal 20 euro kosten. De Hyperloop wordt dus een ware concurrent voor de regionale luchtvaart.

Share via
Copy link