- Bij de brand in de Notre Dame werden robots en drones ingezet
- Nieuwe autonome, vuurbestendige sensor helpt brandweerkorpsen
- De autonome robots van MHI bieden hulp bij gevaarlijke branden
- Zelfrijdend voertuig van Honda transporteert zware bepakking van brandweerlieden
- Het tijdperk van slimme brandbestrijding
Brandweerlieden doen nobel werk – ze redden levens, waardevolle spullen, natuurgebieden en gebouwen. De aard van het werk stelt hen helaas ook bloot aan allerlei levensgevaarlijke situaties, met name omdat zij vaak als eerste bij branden of andere ongelukken arriveren.
En ook al zijn ze nog zo goed getraind en tot de tanden gewapend met veiligheidsuitrusting, kunnen brandweerlieden als gevolg van blootstelling aan extreme temperaturen en het inademen van rook en andere gevaarlijke stoffen toch last krijgen van ernstige hoest, astma of hartaandoeningen. Volgens de BBC stierven er – naast de 343 brandweerlieden die tijdens de aanslagen van 11 september de dood vonden – op een later tijdstip nog eens 173 andere brandweerlieden als gevolg van “WTC-gerelateerde ziekte”. Veel brandweerlieden die op de site van de aanslagen van 9/11 werkten werden namelijk blootgesteld aan allerlei giftige stoffen met als gevolg dat ze verschillende soorten kanker kregen.
De New York Times meldt dat 27 van de 700 brandweerlieden die in maart 2019 betrokken waren bij het blussen van een enorme uit de hand gelopen bosbrand in de provincie Sichuan in China zijn omgekomen. Een soortgelijke ramp voltrok zich tijdens de bosbranden in Californië in 2018, waarbij zes brandweermannen omkwamen.
Geavanceerde technologie kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de veiligheid en efficiëntie van brandbestrijding en brandweerkorpsen over de hele wereld maken er dan ook steeds vaker gebruik van. Dit is ook te zien aan de groei in de markt voor brandbeveiligingsapparatuur – die tegen 2023 volgens onderzoeksbureau Research and Markets maar liefst $47,4 miljard waard zal zijn.
Bij de brand in de Notre Dame werden robots en drones ingezet
Op 15 april 2019 was de wereld getuige van de tragische, verwoestende brand van de Notre Dame, een van Parijs’ oudste en meest bezochte bezienswaardigheden. Meer dan 400 brandweerlieden gingen de brand te lijf, geassisteerd door de op afstand bestuurbare Colossus-robot, die eruitziet als een kleine waterdichte en vuurbestendige tank. De robot is van het Franse Shark Robotics en werd speciaal ontworpen voor het blussen van branden, verzamelen van data, transporteren van apparatuur en vervoeren van gewonden. De robot is uitgerust met een brandweerslang waarmee hij bluswerk tot op 250 meter afstand kan verrichten.
De Colossus verplaatst zich met gebruik van zijn rupsbanden en wordt ingezet bij branden op gevaarlijke of moeilijk te bereiken locaties waar de veiligheidsrisico’s voor brandweerlieden te hoog zijn. Denk bijvoorbeeld aan parkeergarages, tunnels of onbetrouwbare constructies. Op deze manier hoeft een brandweerkorps geen onnodige risico’s met mensenlevens te nemen. De brand in de Notre Dame was zo’n uiterst gevaarlijke situatie en met behulp van de sensortechnologie kon de Colossus real-time informatie verzamelen en delen met de brandweerlieden – bijvoorbeeld over de aanwezigheid van gevaarlijke chemicaliën of de temperatuur op de brandlocatie. De robot heeft bovendien minimaal onderhoud nodig en kan op één lading maar liefst 12 uur lang zijn belangrijke werk doen. De brand van de Notre Dame was na 9 uur volledig onder controle, zonder ernstige gevolgen voor de moedige brandweerlieden. Uiteraard gaat een groot deel van de eer naar de brandweerrobot van Shark Robotics.
De Colossus was overigens niet het enige stukje technologie dat de Parijse brandweer heeft ingezet. De drones van het Chinese technologiebedrijf DJI hebben ook een belangrijk steentje bijgedragen aan de strijd tegen de vuurzee in de Notre Dame. Hoewel er geen twijfel is dat de brand ernstige schade aan het gebouw heeft toegebracht en de torenspits en het dak volledig verwoest zijn, had de verwoesting nog veel erger kunnen zijn. Maar de commerciële Mavic Pro en Matrice M210 drones van DJI met hun HD-camera’s speelden een belangrijke rol in het detecteren waar de vlammen precies vandaan kwamen en in het monitoren van de voortgang van de brand. Tot voor kort werden er helikopters ingezet om belangrijke gegevens over een grote brand te verzamelen, maar drones zijn veel goedkoper, sneller, wendbaarder en efficiënter. “Dankzij de drones konden we de apparatuur die we beschikbaar hadden op de juiste manier gebruiken”, vertelt Gabriel Plus, woordvoerder van de Parijse brandweer.
Normaal gesproken mag je drones niet boven Parijs vliegen, maar voor de drones van DJI werd een uitzondering gemaakt zodat deze machines de brandweerlieden konden assisteren met het nemen van de juiste beslissingen. En omdat de Parijse brandweer zelf geen drones heeft, moest de technologie van het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Cultuur ‘geleend’ worden. Aangezien deze technologie, net als de Colossus-robot, zeer nuttig is gebleken, zullen steeds meer brandweerkorpsen in de toekomst er waarschijnlijk gebruik van gaan maken.
Nieuwe autonome, vuurbestendige sensor helpt brandweerkorpsen
Dankzij vele nieuwe technologische ontwikkelingen kan ook het beroep van brandweerman/vrouw aanzienlijk veiliger worden. En dat is precies wat onderzoekers van McMaster University in Hamilton, Ontario, in samenwerking met de University of California, Los Angeles (UCLA) en de University of Chemistry and Technology, Praag, in gedachten hadden. Volgens Futurism heeft het team een sensor ontwikkeld waarmee je mensen die in gevaarlijke omgevingen werken – zoals brandweerlieden, mijnwerkers en staalarbeiders– kunt monitoren.
De sensor is gemaakt van een koolstof aerogel-nanocomposiet, waardoor het apparaat zelfaandrijvend en vuurbestendig is. Andere sensoren presteren niet optimaal in omgevingen met hoge temperaturen, omdat de meeste batterijen bezwijken onder de hitte. Maar deze innovatie is anders. Dankzij het materiaal is de sensor bestand tegen temperaturen tot wel 300°C. De sensor kan in de zool van een schoen geïmplementeerd worden of bijvoorbeeld onder de mouw van een jas. De bewegingen van de persoon die de sensor draagt zorgen ervoor dat het apparaatje opgeladen wordt en zijn werk kan doen. Zodra de bewegingen stoppen waarschuwt de sensor anderen buiten het gevaarlijke gebied om hulp te sturen. Het team is van plan om een partner te vinden om het apparaatje te commercialiseren zodat het voor een groter publiek beschikbaar komt. Voor mensen die hun werk onder gevaarlijke omstandigheden moeten doen zal de commercialisering van deze technologie een groot verschil maken. “Het is opwindend om iets te ontwikkelen waarmee je in de toekomst levens kunt redden. Als brandweerlieden onze technologie gebruiken en we daarmee iemands leven kunnen redden, zou dat geweldig zijn”, vertelt onderzoeker Islam Hassan.
De autonome robots van MHI bieden hulp bij gevaarlijke branden
Om brandweerlieden te helpen meer levens te redden, heeft het Japanse engineeringbedrijf Mitsubishi Heavy Industries (MHI) de Water Cannon Robot en de Hose Extension Robot ontwikkeld. Beide robots zijn uitgerust met GPS- en lasersensortechnologie waardoor ze dichtbij de brand kunnen komen. De prestaties van de robots werden op 22 maart 2019 op Tokyo’s National Research Institute of Fire and Disaster gedemonstreerd.
De autonome robots van MHI zijn ontworpen voor gebruik tijdens zeer gevaarlijke brandincidenten, zoals bijvoorbeeld in petrochemische fabrieken. Het doel is om menselijke brandweerlieden te beschermen tegen mogelijk gevaar op de site. De Hose Extension Robot gaat op zoek naar een waterbron en voorziet de Water Cannon-robot vervolgens van 300 meter brandslang waarmee hij vuur op moeilijk bereikbare plaatsen kan blussen. De slang, gemaakt van een stijf en zwaar materiaal, wordt “in coördinatie met de bewegingen van de robot automatisch uit- of opgerold”. De slang kan bovendien om een hoek manoeuvreren. Zodra de slang is aangesloten op een waterbron, kan het kanon tot 4000 liter water per minuut afgeven. Hoewel het nog niet bekend is of MHI van plan is om dit systeem in de toekomst te gebruiken, is het duidelijk dat de technologie talloze voordelen biedt.
Zelfrijdend voertuig van Honda transporteert zware bepakking van brandweerlieden
Het is natuurlijk belangrijk dat elk brandweerkorps de juiste voertuigen heeft om zo snel en efficiënt mogelijk ter plaatse te kunnen zijn. De meeste brandweerauto’s zijn echter nagenoeg onveranderd gebleven vergeleken met die van een decennia geleden. Maar net als elke andere auto hebben deze voertuigen natuurlijk ook upgrades nodig. Dit inspireerde autofabrikant Honda om een prototype te ontwikkelen dat in verschillende werkomgevingen gebruikt kan worden, inclusief brandbestrijding. De Autonomous Work Vehicle (AWV) maakt gebruik van GPS, sensoren en KI-algoritmen om op onherbergzaam terrein, zoals bossen, te kunnen navigeren.
Om de voordelen van het voertuig te demonstreren heeft Honda het prototype samen met een brandbestrijdingsdivisie in Colorado getest. Gewoonlijk draagt elke brandweerman ongeveer 27 kilo aan bepakking, waaronder veiligheidsuitrusting, bijlen en 18 liter water. Je kunt je voorstellen dat deze extra ballast niet bevorderlijk is voor de efficiëntie en snel leidt tot vermoeidheid. Het autonome voertuig van Honda is ontworpen om dit te voorkomen. De AWV kan niet alleen deze extra spullen maar ook personen vervoeren, wat met name nuttig is bij zoek- en reddingsmissies. De AWB heeft bovendien een ‘volg mij’-modus waarmee de auto een bepaalde brandweerman kan identificeren en deze informatie kan opslaan. Vervolgens blijft hij de brandweerman in kwestie net zolang volgen totdat hij andere instructies krijgt. Het voertuig kan over obstakels als rotsen en omgevallen bomen manoeuvreren zonder om te rollen, wat vooral praktisch is bij zoek- en reddingsmissies. Hoewel de AWB nog steeds in de ontwikkelingsfase is, wil Honda dit voertuig in de toekomst commercialiseren. Het bedrijf is inmiddels op zoek naar zakelijke en technologische partners om deze missie te voltooien.
Het tijdperk van slimme brandbestrijding
Met behulp van technologie kunnen brandweerlieden efficiënter en veiliger hun werk doen en gelukkig zijn steeds meer brandweerkorpsen zich ervan bewust dat upgrades met technologisch geavanceerde apparatuur steeds belangrijker worden. Nu het aantal brandgerelateerde incidenten wereldwijd toeneemt, realiseren brandweerkorpsen zich dat drones, robots en zelfrijdende voertuigen een belangrijke rol kunnen spelen in het voorkomen van dodelijke ongevallen. Bovendien kunnen natuurbranden met behulp van technologie sneller worden gestopt voordat ze volledig uit de hand lopen. We gaan een nieuw tijdperk tegemoet waarin brandbestrijding slimmer is dan ooit tevoren.
Share via: