Bedrijven gaan zich steeds vaker realiseren dat het toepassen van het Internet of Things op hun supply chain operations wel een hele slimme zet is. Hierdoor kunnen vele stadia in de supply chain namelijk gerevolutioneerd worden; van de leveranciers tot aan de eindgebruiker. Orderverwerkings- en opslagactiviteiten hebben ook veel baat bij de integratie van het Internet of Things; daar kunnen met name in de productiviteit vele verbeteringen tot stand komen. Klanten verwachten steeds meer van hun leveranciers en producten kunnen niet snel genoeg aangeleverd worden. De vraag naar het ‘Amazon Effect’ zorgt er dan ook voor dat de performance in elke schakel steeds verder aangescherpt wordt.
Sinds de intrede van het Internet of Things is alles zo langzamerhand intelligent geworden en krijgt bijna elk voorwerp sensoren. In de productie- en materials handling industrie is een soortgelijke trend waar te nemen. Bestaande magazijn control systemen zijn er niet voor ontworpen om in dit tijdperk optimale resultaten te kunnen leveren. Om de prestaties te optimaliseren en de efficiëntie te verhogen, moeten magazijn management- en controlesystemen ook opnieuw onder de loep genomen en geconceptualiseerd worden en met intelligentie, connectiviteit en sensoren met het Internet of Things geïntegreerd worden. Er is geen twijfel over dat het Internet of Things de efficiëntie van je magazijn naar een nieuw niveau zal brengen; het is een game changer die je supply chain op vele manieren gaat transformeren.
Slim orderpicking, transporteren en verzenden – het verbonden magazijn
In de magazijnen van vroeger werd alles handmatig of op semi-geautomatiseerde manier gedaan. Werknemers liepen rond met lijsten in hun hand, op zoek naar producten. Vervolgens werden die producten op karren of vorkheftrucks geladen en naar de laad- en verzendruimte getransporteerd. Warehousing heeft sindsdien heel wat ontwikkelingen doorgemaakt; management systemen worden steeds slimmer en processen steeds verder geautomatiseerd. In het magazijn van de toekomst worden de bestellingen van klanten elektronisch ontvangen, waarna het systeem bevestigt of het product op voorraad is. Pickinglijsten worden vervolgens naar ‘robot-carts’ verstuurd, waar de producten in containers geplaatst en vervolgens door de magazijnmedewerkers in de vrachtwagen geladen worden. Het systeem checkt en vergelijkt ook de diverse transportmogelijkheden en regelt vervolgens de verzending.
Lees ook: De fabriek van de toekomst komt als een cycloon op ons af
Een netwerk van sensoren detecteert elke beweging in het magazijn, zoals de locatie van de robot-carts en of de producten onderweg zijn naar de laad- en verzendruimte. Alle informatie die door middel van de sensoren verzameld is wordt naar een monitoringteam gestuurd die de magazijnprocessen 24 uur per dag in de gaten houden.
Geen sensoren → geen Internet of Things → geen Amazon Effect
Zonder sensoren heb je niets aan het Internet of Things en een verbonden magazijn is de perfecte plek om alle praktische toepassingen van deze technologie te illustreren. Dat de supply chain door the Internet of Things gerevolutioneerd gaat worden staat buiten kijf en dit gaat gebeuren door fabrikanten, leveranciers, distributeurs, de detailhandel en de eindgebruikers met elkaar te verbinden. Dezelfde principes hebben zichzelf met magazijnprocessen al bewezen. Om goed uit te kunnen leggen hoe cruciaal het is om je magazijn te verbinden met the Internet of Things en op koers te zijn met het Amazon Effect, volgen hier een paar voorbeelden:
Handmatige dataverzameling kan rampzalige gevolgen hebben – het elimineren van menselijke fouten
Nauwkeurig magazijnvoorraadbeheer, zoals het tellen en volgen van goederen en voorkomen dat je zonder voorraad komt te zitten zijn een aantal dingen die je kunt bewerkstelligen door het inbouwen van sensoren en die te verbinden met the Internet of Things. Veel magazijnmanagers of -medewerkers verspillen kostbare tijd met het opsporen van zoekgeraakte goederen of pallets – omstandigheden die vaak het gevolg zijn van data entry fouten.
Deze situaties kunnen worden voorkomen door elke pallet of elk product te monitoren. Met behulp van het Internet of Things en sensoren kunnen menselijke fouten vrijwel geheel geëlimineerd worden en dat heeft uiteraard een zeer nauwkeurig voorraadbeheer en een directe impact op het bedrijfsresultaat tot gevolg.
Real-time zichtbaarheid en de constante verzameling en verzending van gegevens
Als je geen real-time zicht hebt op je magazijn, hoe kun je dan in de gaten houden wat er gebeurt? Dan heb je geen idee of je heftruckchauffeurs de beste routes nemen of hoe je pallets door het magazijn verplaatst worden. Actuele en nauwkeurige informatie verkrijgen lukt niet met een beetje gokken waardoor het optimalisen van je warehouse operations ook moeilijk wordt. Real-time zichtbaarheid van alles wat er gaande is in je magazijn, of het nu gaat om je vorkheftrucks, pallets of werknemers, kan alleen worden bereikt met sensoren die voortdurend informatie over je magazijn verzamelen en verzenden. Hoe meer data je hebt, des te beter kun je je bedrijfsvoering optimaliseren. Omdat chauffeurs een groot deel uitmaken van je operationele kosten kan een verbetering van de productiviteit een zeer belangrijke factor zijn in je bedrijfsresultaat.
Veiligheid en bescherming – van dom naar slim
De heftruck is een heel duidelijk voorbeeld van hoe sensoren een ‘dom’ stuk apparatuur kunnen transformeren in een slim, sensor gedreven voertuig waarin alle instrumenten aanwezig zijn om efficient werk te kunnen leveren en waarvan alle informatie beschikbaar is in geval van, bijvoorbeeld, een ongeluk. De prestaties van je hele vloot kunnen op deze wijze op de voet gevolgd worden. Niet alleen leidt dit tot verbeterde efficiëntie, het vermindert ook het aantal ongevallen in het magazijn zoals verwondingen, schade aan de apparatuur en vertraging of uitval van warehouse operations – met, nogmaals, een gunstige invloed op het bedrijfsresultaat.
Waar is mijn pallet? In-transit zichtbaarheid
Een ander belangrijk aspect in de supply chain is in-transit zichtbaarheid (ITV). Het ecosysteem van de logistiek bestaat uit veel ‘bewegende’ delen; de goederenstroom loopt van boven naar beneden in de bedrijfskolom; van leveranciers, naar distributiecentra, detailhandelaren en eindgebruikers. Door RFID-chips in je pallets te installeren kunnen gegevens over de locatie van je goederen en andere belangrijke data via GPS tracking en technologieën zoals Radio Frequency Identification naar de cloud gestuurd worden, zodat je te alle tijden weet wat er speelt, in welk stadium van het proces dan ook.
Eindresultaat – een slimmer magazijn en een intelligente supply chain
Met behulp van the Internet of Things kun je een super-efficiënt magazijn runnen waar optimale inventarisatie en nauwkeurigheid bereikt wordt en machineschade en vermogensverlies tot een minimum beperkt worden. De impact van deze intelligentie zal in elk aspect van het bedrijf merkbaar zijn, sterker nog, in de hele value chain. De focus van het warehouse management kan vervolgens verschoven worden naar de belangrijke taken, wat resulteert in aanzienlijke tijd- en kostenbesparing.
Video credits: IBM BA&S Europe
The Internet of Things voorziet alle stadia van de supply chain van diepere intelligentie en gedetailleerdere gegevens – van productie tot de eindgebruiker. Wanneer alles met elkaar communiceert resulteert dat in een transparante, responsieve en slimme supply chain die zichzelf continu blijft verbeteren – en daar heeft je bottom line ook profijt van.
Share via: