Social Media en de salesafdeling

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Salesafdelingen kunnen profiteren van de mogelijkheden van Social Media. Wat speelt er in de markt of welke vragen worden er gesteld,  Salesmedewerkers kunnen via bijvoorbeeld LinkedIn, niet alleen eenvoudig een netwerk van contacten opbouwen en onderhouden, maar ook concrete salesleads genereren of meer te weten te komen  over potentiële klanten. Het voorbereiden van een belangrijk salesgesprek wordt hierdoor een stuk eenvoudiger.

Ook sales kan ‘monitoren’

Bovendien kunnen salesafdelingen profiteren van de ‘luistermogelijkheden’ van Social Media. Wat speelt er in de markt, welke vragen worden er gesteld, waar loopt je doelgroep tegenaan, hoe wordt er over jouw product of merk in de markt gedacht, al deze gegevens zijn voor sales van groot belang voor het kunnen sluiten van deals.

Sales leads genereren via LinkedIn

LinkedIn een belangrijk middel om leads, en dus uiteindelijk klanten, te kunnen genereren. Veel potentiële klanten verzamelen zich in groepen op bijvoorbeeld LinkedIn en discussiëren daar over hun vak, over producten, problemen en oplossingen. Voor sales is dit een grote vijver aan potentiële klanten. Door het met marketing aanbieden van gerichte en relevante content welke een antwoord biedt op vragen en problemen waar (potentiële) klanten, wordt het mogelijk deze mensen in contact te brengen met de expertise en producten die dit bedrijf te bieden heeft. Ik schreef hierover op deze weblog in een eerder artikel over ‘Social Sales’, social media voor de salesmanager.

De voordelen spreken met name tot de verbeelding in een B2B context. Dat neemt echter niet weg dat de voordelen tot deze sector beperkt  blijven. Ook in een B2C omgeving  kunnen potentiële klanten middels  gerichte en relevante content met jouw producten in contact worden gebracht en dus opgewarmd. Salesverkopers, zowel telefonisch maar natuurlijk ook in de winkel, krijgen daarmee klanten te zien en te spreken die veel warmer zijn en veel meer interesse hebben in het desbetreffende product of merk. Het zal daarom eenvoudiger zijn om deze “leads” tot echte klanten te converteren.

Een goudkleurige BMW SUV in een showroom met een zwart-witte vloer

Je kunt bijvoorbeeld denken aan de autobranche. In deze branche draait het uiteindelijk om de verkoop van auto’s. Om een auto te kunnen verkopen heb je mensen in je showroom en proefritten nodig. Om ze daar te krijgen moet je echter wel contact met je doelgroep kunnen maken en dat doe je daar waar deze aanwezig is. En dat is mede op Social Media. Deze doelgroep zit bijvoorbeeld op Facebook, Twitter of LinkedIn. Daar praten ze over auto’s, laten ze foto’s zien, stellen vragen over motoren, informeren bij collega’s en vrienden, enzovoort. Op die momenten en op die plekken, ligt er voor autofabrikanten en dealers een mogelijkheid en uitdaging om potentiële kopers met het merk in contact te brengen. Maar ook om te laten zien dat juist merk X de juiste oplossing kan bieden voor het probleem dat meneer of mevrouw Y heeft. Juist door ze op die plekken aan te spreken met relevante content, wordt het eenvoudiger deze mensen te interesseren tot bijvoorbeeld een bezoekje aan de showroom en het plannen van een proefrit.

Meer mogelijkheden

  • Social Media biedt salesafdelingen onder  andere op de volgende  vlakken voordelen:
  • Het bouwen van een netwerk van (potentiële) klanten door middel van bijvoorbeeld LinkedIn, weblogs en Twitter.
  • Het onderhouden van dit netwerk.
  • Het ondersteunen van klantbijeenkomsten, events  en presentaties.
  • Het volgen van de concurrentie.
  • Het in kaart brengen van klantbehoeftes.
  • Voor het informeren en stimuleren van het salesteam.
  • Voor het genereren van concrete  salesleads.

Wil je meer informatie over dit onderwerp?  Download dan nu de gratis E-books via deze link.

Share via
Copy link