SoLoMo: de gouden driehoek tot commercieel succes

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
Marketeers willen altijd innoveren en proberen dat ook te labellen. SoLoMo is een ‘buzz’-woord dat alweer een tijdje de ronde doet. Moeten we zenuwachtig worden als we nog niet aan SoLoMo doen? Wat is SoLoMo eigenlijk? SoLoMo staat voor Social Local Mobile. Er zijn belangrijke redenen hier bij stil te staan in je marketing- en communicatieplan.

Marketeers willen altijd innoveren en proberen dat ook te labelen. SoLoMo is een ‘buzz’-woord dat alweer een tijdje de ronde doet. Moeten we zenuwachtig worden als we nog niet aan SoLoMo doen? Wat is SoLoMo eigenlijk?

Social Local Mobile

SoLoMo staat voor Social Local Mobile. Overigens hoor je ook de varianten MoSoLo en MoSoLo, maar dat terzijde.

Vier redenen om SoLoMo serieus te  nemen:

  • Sociaal: het succes van social media betekent dat mensen 24/7 met andere mensen, evenementen, merken in verbinding staan, over de hele wereld. Het gebruik van en ‘verblijf’ op internet neemt nog steeds toe. Facebook blijft nieuwe gebruikers aantrekken en de technologie biedt steeds betere connectiviteit tussen netwerken en apps onderling. Mensen zijn daaraan al zo gewend geraakt dat naar schatting meer dan de helft van de internetgebruikers nerveus wordt als ze niet hun e-mail of Facebookaccount kunnen checken.
  • Lokaal: met de gps-functie op mobiele telefoons is het tegenwoordig gemakkelijk voor apps en andere toepassingen te signaleren waar iemand is en diensten in de buurt aan te bieden. 74% van smartphone-gebruikers in de US ontvangen real-time locatiegebonden informatie. 18% van smartphone-gebruikers in de US maakt gebruik van check-in-services volgens Pew Research.
  • Mobiel: De penetratie van mobiele telefoons en tablets gaat door. 52% van de Nederlandse consument bezit een smartphone in het vierde kwartaal van 2011 volgens onderzoek van Telecom. Dit is een groei van 53% ten opzicht van het jaar ervoor. Een smartphone is het ultieme communicatiemiddel: het is altijd dichtbij en altijd aan. Tablets zie je nog niet veel ‘op straat’, maar dit is ook een kwestie van tijd. Nu lachen we nog een beetje als we iemand een foto zien nemen met een tablet op straat, maar straks niet meer. De tablet is dan niet alleen iets voor op de bank of op een kleedje in het park. Het mobiele gebruik buitenshuis in alle varianten zal toenemen.
  • Veranderde behoeften van ‘de mens’. We spreken soms al over ‘Mens 3.0’ die nieuwe technologiën omarmt om met vrienden, relaties, merken, bedrijven en winkels te communiceren. Informatie en aanbiedingen ‘on the spot’ en meningen van anderen spelen een belangrijke rol in beslissingentrajecten.

Toepassingen van SoLoMo

Een voorbeeld van SoLoMo,die iedereen wel kent is Foursquare (20 miljoen gebruikers). Eerst kun je door middel van de Radar-functie in de applicatie kijken welke gelegenheden in de beurt zijn in de categorie die je zoekt (restaurant of hotel bijvoorbeeld). Je kunt dan de aanbevelingen bekijken die anderen hebben achtergelaten. Als je eenmaal bent waar je wilt zijn kun je inchecken, kijken wie er is geweest en welke aanbieding voor je in petto ligt als je incheckt. Je check-in deel je met je vrienden in Foursquare, maar bijvoorbeeld ook automatisch via Facebook of Twitter.

Andere vormen van SoLoMo zijn Groupon (groepsaankopen), LivingSocial (aanbieding in je stad), GoShareThis (Nederlandse variant van LivingSocial), Foodspotting (verleid je met foto’s van het soort eten dat je zoekt naar eetlocaties in de buurt; je deelt natuurlijk ook weer je eigen foto’s op locatie), Instagram, Path en Facebook.

Onderlinge koppelingen apps en sociale netwerken

Twitter, Facebook, Foursquare, Pinterest: koppelingen van apps met deze sociale netwerken maakt de ‘So’ in SoLoMo steeds gemakkelijker en geeft de apps groot bereik onder het vriendennetwerk van gebruikers. Facebook speelt een belangrijke rol in de ‘So’ van SoLoMo.

SoLoMo en het nieuwe winkelen

Het winkel- en koopgedrag van mensen verandert (zie ook onderzoek ‘het nieuwe winkelen’) en met SoLoMo kun je daarop ideaal inspelen. Hoofdbedrijfsschap Detailhandel is zich daarvan bewust en heeft meerdere projecten opgestart in samenwerking met gemeenten en retailorganisaties. In Veenendaal kun je via een app of thuis op de website je winkelroute voorbereiden. Als je het winkelgebied betreedt kun je parkeren met de app, klantberichten ontvangen van winkels (‘uw bestelling ligt klaar’) of aanbiedingen (vandaag 10% korting bij onderneming X). Hiervoor heeft de consument wel een opt-in voor afgegeven. Voor de retail is het ideaal dat je een relevante aanbieding kunt doen aan een consument die een paar stappen van je onderneming vandaan is. Kijk wat mogelijk is met SoLoMo voor de retail in onderstaande video.

Een stap verder is geofencing, waarbij je niet eens een app hoeft te openen. Bij geofencing wordt virtueel een gebied afgebakend. Als je met je mobiel (gps) een bepaald gebied binnenkomt, wordt dat ‘gezien’.

SoLoMo en de reisbranche

Ook de reisbranche ziet kansen voor SoLoMo. Mensen checken tijdens hun reis in op locaties en geven reviews, bijvoorbeeld via Foursquare of Tripadvisor. In Nederland ontwikkelde Delft een eigen app, waarmee je lokaal op je mobiel tips krijgt om Delft te ontdekken. Kijk voor meer trends en inspiratie naar dit artikel.

SoLoMo en B2B

SoLoMo is niet alleen voor B2C geschikt. B2B kan ook profiteren van location based services voor onder andere het vinden en ontmoeten van klanten op beurzen en promotie door eigen medewerkers.

Op beurzen kun je de prospect of klant enthousiastmeren om naar je stand te komen door een bericht te sturen als deze in de buurt is, een agendafunctie te faciliteren voor het maken van een afspraak en/of een video aan te bieden die de bezoeker nieuwsgierig maakt naar je onderneming.

Waarom zou je inchecken via een location based app?

Bij het gebruik van apps zoals Foursquare wordt wel eens afgevraagd door marketeers en niet-gebruikers: waarom zou je inchecken? Ook hebben sommige mensen twijfels of het ten koste gaat van je privacy of veiligheid (bijvoorbeeld: heb je grotere kans op inbraak als je elders incheckt?). Het antwoord is: een app werkt omdat het toegevoegde waarde biedt aan de gebruiker en/of omdat al zijn vrienden er zitten. Het kan ook zijn dat hij of zij het spelelement leuk vindt: met check-ins kun je punten scoren en strijden om de eerste plaats op het ‘leaderboard’ met je vrienden. Je kunt ‘spelen’ tegen jezelf door badges te verdienen door bepaalde acties. Je kunt je vrienden laten weten waar je bent of je kunt zien waar zij zijn: zo kun je ze opzoeken en/of met je vrienden meeleven. De mens is een social wezen en dit is de nieuwe manier van communiceren…

De grootste drijfveer die op dit moment genoemd wordt door gebruikers is het echter het verkrijgen van voordeel: als je ergens incheckt is het heel goed mogelijk dat de locatie waar je bent je korting geeft, een gratis presentje of een voorrecht (bijv: jij mag naar een speciale balie zonder wachtrij, je hebt recht op gratis parkerern of kunt gebruik maken van gereserveerde plaatsen). Kijk voor ‘specials’ naar deze blog.

Motiveer gebruik

Een leuke, actuele ‘special’ op Foursquare om te noemen is de campagnematige actie van het Olympisch Comité in samenwerking met Foursquare. Als je nu ‘Olympics’ gaat volgens op Foursquare en ten minste twee keer incheckt bij een fitnesscentrum dan ontvang je een speciale Olympische badge en maak je kans op een reis naar London. Deze actie geeft een vierdubbele motivatie aan de gebruiker: 1) om gebruik te maken van Foursquare, 2) om Olympics te gaan volgen, 3) om een reis winnen en 4) om zich fit te sporten. Dit laatste past perfect bij de kernwaarden van de Olympische Spelen en is een leuk speels zetje in de rug om gebruikers tot bewegen aan te zetten.

Zorg voor een goede basis: mobiele website

Je ziet dat dat er veel mogelijkheden zijn voor het koppelen van de elementen Sociaal, Lokaal en Mobiel. Hiermee streef je naar die nog belangrijkere koppeling: die met je klant. Zorg wel dat je basis goed is en dat je website mobiel goed toegankelijk is. Alle middelen in de mix moeten kloppen voor de beste mobiele experience van de klant. Soms zal iets een beetje meer SoMo zijn en de andere keer meer LoMo, maar één ding is zeker: de mobiel is altijd bij je klant en deze is daarop altijd bereikbaar. Pas je communicatiestrategie aan. Wees relevant. De gouden driehoek wordt pas goud als je klant in het midden staat.

Share via
Copy link