SpaceX stuurt burgers volgend jaar op reis om de maan

Industries: TransportLogistiek
  • Sneller en dieper de ruimte in dan ooit tevoren
  • Met nieuwe generatie ruimtevaartuigen de maan voorbij
  • Niet zomaar een ambitieus plan
  • Reis naar Mars wordt moeilijk en gevaarlijk
  • De nieuwe Gouden Eeuw van de ruimte-exploratie
  • Amazon wil pakketten bezorgen op de maan
  • Een moment van gewichtloosheid en een adembenemend uitzicht
  • Wiens planeet is het eigenlijk en wie krijgt de prime spot?

Het is alweer 45 jaar geleden dat er voor het laatst iemand op de maan was maar we gaan binnenkort weer terug. Techreuzen SpaceX (van Elon Musk) en Blue Origin (van Amazon’s Jeff Bezos) hebben de ontwikkeling van herbruikbare raketdragers in een stroomversnelling gebracht. Hierdoor worden de kosten van reizen naar de ruimte aanzienlijk verlaagd en worden er meer mogelijkheden gecreëerd om de kosmos te verkennen. SpaceX heeft vorige week aangekondigd in 2018 twee burgers op een reis om de maan te willen sturen. Dit is sinds NASA de Apollo bijna een halve eeuw geleden naar de maan stuurde niet meer gebeurd. Met deze geplande reis komt het totaal aantal maanreizigers op 26.

De twee hebben al een aanzienlijke aanbetaling gedaan en beginnen tegen het eind van dit jaar met medische onderzoeken en training. SpaceX heeft niets losgelaten over de kosten van het retourtje naar de maan. Wel zei Musk dat het iets meer is dan een bemande missie naar het International Space Station. Om je een idee te geven: voor een reis met de Russische Sojoez-raket betaalt NASA ongeveer $80 miljoen.

Sneller en dieper de ruimte in dan ooit tevoren

De namen van de twee passagiers zijn nog niet vrijgegeven. De dames of heren (zelfs daar liet Musk zich niet over uit) zijn naar verluidt ‘zeer serieus’ over de maanreis. Wel zei hij “Het is niemand uit Hollywood.” Volgens de SpaceX verklaring: “Deze missie biedt mensen voor het eerst sinds 45 jaar weer een kans om terug te keren naar de ruimte. Ook zullen ze sneller en verder het zonnestelsel in reizen dan zij die hen voorgingen.” SpaceX doet dit overigens niet alleen. De maanmissie is onderdeel van de voortdurende samenwerking tussen SpaceX en NASA. Hoewel Obama plannen voor toekomstige maanmissies in 2010 schrapte, heeft dat ruimtevaartconcerns als Bigelow Aerospace, Lockheed Martin, Boeing, Blue Origin en natuurlijk SpaceX er niet van weerhouden om verder te gaan met de ontwikkeling van vervoerssystemen en habitats.

Met nieuwe generatie ruimtevaartuigen de maan voorbij

In 2012 was SpaceX het eerste particuliere ruimtevaartbedrijf dat het International Space Station bevoorraadde. Nu is het bedrijf bezig met de Dragon Crew capsule (Dragon Version 2), een nieuwe generatie ruimtevaartuigen ontworpen om mensen mee te nemen naar het ISS. De Dragon Crew en Falcon Heavy raket worden vanaf NASA’s voormalige Moonpad gelanceerd. De eerste lancering zal geen mensen aan boord hebben maar de daarop volgende missie, medio 2018, wordt een bemande ruimtemissie voorbij de maan. De reis gaat ongeveer een week duren, komt vlakbij het maanoppervlak en gaat dan verder de diepe ruimte in om vervolgens naar de aarde terug te keren. Er vindt tijdens deze missie overigens geen maanlanding plaats.

 SpaceX Dragon Crew capsule zweeft in de ruimte boven de Aarde
De Dragon Crew en Falcon Heavy raket worden vanaf NASA’s voormalige Moonpad gelanceerd.De Dragon Crew en Falcon Heavy raket worden vanaf NASA’s voormalige Moonpad gelanceerd.De Dragon Crew en Falcon Heavy raket worden vanaf NASA’s voormalige Moonpad gelanceerd.

Niet zomaar een ambitieus plan

Sinds de oprichting van SpaceX in 2002 heeft Musk vele ambitieuze plannen aangekondigd, waarvan de maanmissie de laatste in de rij is. Er wordt regelmatig de spot gedreven met de ideeën van Musk en sceptici zijn van mening dat hij veel te hard van stapel loopt in een industrie waar voorzichtigheid juist van cruciaal belang is. Musk zegt echter dat SpaceX’s slagingspercentage eigenlijk heel hoog is, ondanks het feit dat twee van zijn raketten onlangs geëxplodeerd zijn. Hij beweert dat het bedrijf geheel op schema loopt voor de eerste bemande missie naar de maan in 2018, die zes maanden voor de geplande commerciële maanreis met de ruimtetoeristen moet plaatsvinden. Musk geeft toe dat de missie gevaarlijk is, maar dat de passagiers weten dat er reële risico’s zijn. “Ze gaan met open ogen het avontuur tegemoet en ze zijn zeker niet naïef.” Voormalig adjunct-beheerder van NASA, Lori Garver, betwijfelt of SpaceX dit op korte termijn voor elkaar kan krijgen. Volgens hem kan dit pas op z’n vroegst in 2020. “En dat zou fantastisch zijn,” aldus Garver.

Reis naar Mars wordt moeilijk en gevaarlijk

SpaceX werkt ook aan een Red Dragon waarmee rond 2020 de onbemande reis naar Mars gemaakt moet worden. Daarmee wil het bedrijf op Mars landen om er experimenten uit te voeren. Het is de bedoeling dat deze onbemande reizen naar de rode planeet in de toekomst elke 26 maanden plaatsvinden. Deze worden vervolgens opgevolgd door het ‘interplanetair transportsysteem’, waarmee mensen in tachtig dagen naar Mars zouden moeten reizen. Het uiteindelijke doel is om er een duurzame kolonie van een miljoen aardbewoners te stichten om uitsterven van de mensheid te voorkomen en een multi-planetaire soort te worden. Musk zei: “de reis naar Mars zal moeilijk en gevaarlijk zijn.” Hij is er echter van overtuigd dat velen zich zullen aanmelden omdat er altijd mensen zijn die “pioniers willen zijn, net als bij het stichten van de Engelse koloniën.”

De nieuwe Gouden Eeuw van de ruimte-exploratie

Door ruimteraketten volledige herbruikbaar te maken kunnen de kosten van raketlanceringen met een derde omlaag. Om toegang te kunnen krijgen tot de ruimte zijn deze ontwikkelingen uitermate belangrijk. Elon Musk beweert “zodra we in staat zijn om raketten her te gebruiken zoals we dat met vliegtuigen doen, kunnen we de ruimtevaart revolutioneren.” Jeff Bezos, oprichter van Amazon, eigenaar van de Washington Post en oprichter van ruimtevaartbedrijf Blue Origin is het daarmee eens en noemt deze technologie – en met name zijn herbruikbare New Shepard raket – “de Heilige Graal van rocketry.” Hij is van mening dat we aan de rand staan van een nieuwe Gouden Eeuw van ruimteverkenning en dat op een dag alle raketten een landingsgestel hebben. Herbruikbare raketten betekenen een snellere vooruitgang in onderzoek, exploratie en de ontwikkeling van de commerciële ruimtevaart. Blue Origin begint binnenkort met bemande testvluchten en is van plan om in 2018 al met betaalde passagiersreizen te starten.

Amazon wil pakketten bezorgen op de maan

SpaceX’s gewaagde aankondiging dat twee burgers binnenkort een reis naar de maan gaan maken zette Jeff Bezos aan om ook over zijn eigen plannen met Blue origin een boekje open te doen. Het bedrijf is van plan om ruimteschepen te ontwikkelen die op de zuidpool van de maan kunnen landen waar waterijs en veel zonlicht is. Niet alleen is water van cruciaal belang om te overleven, de zuurstof en waterstof in het water kunnen ook worden omgezet in raketbrandstof. Dit kan van de maan in potentie een soort tankstation maken, ideaal voor toekomstige lange afstand ruimtemissies. Vorig jaar slaagde het bedrijf er vijf maal in om de New Shepard raket na opstijgen weer te laten landen. Vergelijkbaar met wat SpaceX met de Falcon 9-raket doet. De raket vloog net voorbij de rand van de ruimte en landde vervolgens op een landingsplaats in West Texas. Een gemodificeerde versie van de New Shepard raket moet worden gebruikt om binnenkort op de maan te landen.

Volgens Bezos kan zijn bedrijf in 2020 al naar de maan, maar alleen in samenwerking met NASA. Hij zei dat hij er erg enthousiast over is en bereid is om zijn eigen geld te investeren samen met NASA om de plannen ten uitvoer te brengen. Hij dringt er bij het NASA leiderschap en het Trump transition team op aan om gebruik te maken van Amazon-achtige bezorgdiensten om bevoorrading, bouwmateriaal en apparatuur voor wetenschappelijke experimenten naar de maan te transporteren. Hun Blue Moon capsule zou in staat zijn om 5.000 kg aan vracht te vervoeren en compatibel zijn met verschillende draagraketten. De Blue Moon moet gebruikt worden om astronauten van gereedschap, voedsel en andere belangrijke apparatuur te voorzien.

Een moment van gewichtloosheid en een adembenemend uitzicht

“Het is tijd. Amerika moet terugkeren naar de maan en er deze keer blijven”, zegt Bezos.”Een permanent bewoonde maannederzetting is geen eenvoudig, maar zeker een waardig doel en ik denk dat heel veel mensen hier enthousiast over zijn.” Hij voegt eraan toe: “Via de maan kunnen we nog verder de ruimte in. Denk aan bestemmingen als Mars. Als we eerst de maan koloniseren, kunnen we vanaf daar makkelijker naar Mars.” Naast goederenvervoer naar de maan dat in 2020 van start moet gaan, loopt Blue Origin ook op schema om al tegen het einde van dit jaar astronauten de ruimte in te sturen. Volgend jaar wil het bedrijf beginnen met commerciële ruimtereizen. Men is bezig met het bouwen van zes nieuwe Shepard-raketten die ontworpen zijn om zes passagiers tot wel 100 km boven de aarde mee te nemen. Daar kunnen ze ongetwijfeld een onvergetelijk moment van gewichtloosheid ervaren en onze blauwe planeet vanuit de verte bewonderen, omringd door de uitgestrekte zwartheid van de ruimte.

Wiens planeet is het eigenlijk en wie krijgt de prime spot?

Kan een particulier bedrijf eigenlijk wel (een plek op of een stuk van) de maan claimen? Volgens het Ruimteverdrag mogen landen geen claim leggen op de ruimte of haar hemellichamen. Het verdrag werd opgericht in 1967, uit angst dat de VS en de Sovjet-Unie kernwapens vanuit de ruimte zouden lanceren.

Aldus Wikipedia:
Het Ruimteverdrag, officieel het Verdrag inzake de beginselen waaraan de activiteiten van Staten zijn onderworpen bij het onderzoek en gebruik van de kosmische ruimte, met inbegrip van de maan en andere hemellichamen, is een verdrag dat de basis vormt voor het internationale ruimterecht. Het verdrag werd in 1967 van kracht.

  • Verkenning en gebruik van de ruimte zal worden uitgevoerd in het voordeel en belang van alle staten en de ruimte moet worden beschouwd als een provincie voor de gehele mensheid.
  • De ruimte is vrij te verkennen en te gebruiken voor elke staat.
  • Er kan geen soevereiniteit opgeëist worden over de ruimte of hemellichamen.
  • De maan en andere hemellichamen zullen exclusief gebruikt worden voor vreedzame doeleinden.
  • Staten zijn verantwoordelijk voor activiteit in de ruimte uitgevoerd door overheidsinstellingen en particuliere instellingen.
  • Staten zijn verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door een door hen gebouwd ruimtevaartuig.
  • Schadelijke besmetting van de ruimte en hemellichamen moet vermeden worden.

Het verdrag verbiedt niet alleen eigendom van de maan, maar ook een verbod op het bezit van de oppervlakte en grondstoffen door een persoon, organisatie of overheid. De zonovergoten zuidpool van de maan – waar diverse techreuzen hun oog op hebben – is waardevol vastgoed. Als je daar een ruimteschip op parkeert zou dat effectief betekenen dat je jezelf dat stuk grond ‘toe eigent’. Ruimtevaartconcern Bigelow Aerospace heeft inmiddels al een verzoek ingediend bij the Office of Commercial Space Transportation van the Federal Aviation Administration voor een non-interferentiezone voor hun toekomstige maanoperaties. Het bedrijf produceert opblaasbare ‘ruimtehabitats’ en is van plan om een maanbasis te bouwen. Hun non-interferentiezoneverzoek zou weleens de eerste stap kunnen zijn naar het regelen van eigendomsrechten op de maan. Hoewel je je op dit moment bijna niet kunt voorstellen dat het er zo druk zou kunnen worden dat er conflicten ontstaan, moet regelgeving rond maanactiviteiten en eigendomsrechten er toch veel sneller komen dan aanvankelijk gedacht.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!