SpaceX wil de hele wereld van supersnel Internet voorzien

Industries: Algemeen
  • Het wereldwijde web: toen en nu
  • De kloof tussen arm en rijk – 50% heeft nog geen Internet
  • De satellietconstellatie van Elon Musk’s SpaceX
  • Het is niet moeilijk om iedereen van snel en betrouwbaar Internet te voorzien
  • Ruimte-Internet in ontwikkelingslanden belooft economische bloei
  • Een content-distributienetwerk op zichzelf

Waar je ook bent, overal zie je mensen met mobieltjes. Ze appen, checken mail, scrollen door Facebook- en Instagramfeeds of zoeken iets op het Internet. Sommige beweren dat we veel te afhankelijk zijn van het Internet – en daar zit wat in, want stel je eens voor hoe we het zonder het Internet zouden moeten doen. Of we nu online iets bestellen, onze vakantie boeken of in contact blijven met vrienden aan de andere kant van de wereld; het Internet bespaart ons tijd en maakt ons leven makkelijker.

Het Internet heeft niet alleen de manier waarop we communiceren en socializen veranderd, maar ook hoe we zaken doen. Het Internet is een mensenrecht geworden, in plaats van een voorrecht. De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties concludeert: “Toegang tot Internet is een recht van ieder mens en mag daarom nooit worden afgesloten, ook niet vanwege schendingen van het auteursrecht of politieke onrust. Toegang tot het Internet is belangrijk voor de vrijheid van meningsuiting.”

Het is dan ook schrijnend dat het overgrote deel van de wereldbevolking nog steeds geen toegang heeft tot het Internet, en dat er zelfs bij degenen die wel Internetconnectiviteit hebben weinig tot geen sprake is van kwaliteit en/of keuze.

Het wereldwijde web: toen en nu

Het duurde decennia om het Internet te ontwikkelen en pas in de zestiger jaren was het mogelijk om informatie tussen computers onderling te delen. Enkele jaren later werd het eerste bericht via het ARPANET-netwerk (Advanced Research Projects Agency Network) vanaf een computer in kamer 3420 onder de campus van de University of California in Los Angeles naar een computer op de Stanford University verstuurd. Het daaropvolgende decennium werkten deskundigen aan het verzenden van mail tussen verschillende gebruikers op de ARPANET, zodat wetenschappers makkelijker konden samenwerken. Toen het world wide web in de jaren negentig geboren werd, had iedereen met een Internetverbinding toegang tot deze onuitputtelijke bron van informatie. Telefoonbedrijven ontwikkelden vervolgens dial-up, waardoor het WWW door middel van miljoenen modems en telefoonkabels voor steeds meer mensen toegankelijk werd. Van daaruit groeide het Internet uit tot het wereldwijde communicatienetwerk zoals we het tegenwoordig kennen.

Grote IBM-computer uit de zeventiger jaren
Het duurde decennia om het Internet te ontwikkelen en pas in de zestiger jaren was het mogelijk om informatie tussen computers onderling te delen.

De kloof tussen arm en rijk – 50% heeft nog geen Internet

Zo afhankelijk als we zijn van het Internet, zijn we toch ook altijd zoekende naar hogere snelheid, betere kwaliteit en betere toegankelijkheid. Voor de ontwikkelde wereld is het Internet een gegeven, maar dat is wereldwijd zeker niet het geval en de statistieken van de Commissie van de Verenigde Naties zullen je dan ook verbazen. Ook al zijn er meer dan 3,8 miljard mensen met het Internet verbonden, volgens hun rapport heeft 50% van de wereld nog steeds geen toegang tot het Internet. De redenen daarvoor variëren van slechte infrastructuur tot moeilijk bereikbare gebieden en armoede.

De satellietconstellatie van Elon Musk’s SpaceX

Uitvinders houden zich maar al te graag met dit soort vraagstukken bezig, en de droom van SpaceX topman Elon Musk is dan ook om de hele wereld met het Internet te verbinden, en wel door 4425 high-speed Internetsatellieten de ruimte in te sturen. Zodra de SpaceX-satellietconstellatie volledig geïmplementeerd is, bedekt het systeem vrijwel alle delen van de aarde om een wereldwijd Internetnetwerk te creëren. Dit betekent dat men zelfs vanaf de meest afgelegen plaatsen op aarde te allen tijde een SpaceX-satelliet kan zien. Musk: “Stel je supersnel Internet op de Noordpool voor, of in het midden van de Stille Oceaan of bovenop Mount Everest!“

Musk’s doel is om een ​​toonaangevende Internetaanbieder voor de VS te worden – eigenlijk wereldwijd. Om deze droom te financieren hebben Musk en zijn team minstens $10 miljard nodig. Google en Fidelity Investments zijn met $1 miljard al aan boord en volgens Musk is dit nog maar het begin.

Supersnel Internet, overal ter wereld

Elon Musk’s satellietsysteem is straks niet alleen overal – het is met zijn hogere snelheden en lagere latency ook nog eens beter dan bestaande satellietnetwerken. Latency is het gevolg van de afstand tussen de aarde en de satellieten, wat een aanzienlijke vertraging in de communicatie veroorzaakt. Dit probleem moet met het lanceren van meer dan 4000 satellieten in lage banen om de aarde sterk verminderen. Musk denkt dat de latency dankzij zijn satellieten slechts 25-35 ms zal bedragen; dat is bijna net zo snel als een vaste Internetverbinding.

Volgens metingen van de Federal Communications Commission (FCC) hebben de huidige satelliet-Internetproviders vertragingen van 600ms of meer. Het satellietsysteem van SpaceX daarentegen, is straks in staat om een indrukwekkende hoeveelheid data per seconde te versturen en komt er voorgoed een eind aan de datalimieten waar we nu mee te maken hebben. Volgens SpaceX is het systeem na implementatie in staat om consumenten en bedrijven wereldwijd bandbreedte van 1 Gbps met lage latency aan te bieden.

Veeleisende consumenten, met name de Millennials, verwelkomen deze veranderingen. Als je maar 10 Mbps krijgt is het bekijken van YouTube video’s – terwijl je ook je favoriete serie streamt – een behoorlijke bron van frustratie. Met 1 Gbps duurt het maar een paar seconden om een ​​Ultra High-Definition (4K) video te downloaden. Ultra HD video content, live VR en 360 graden streaming vereisen een enorme hoeveelheid bandbreedte. En als Internetproviders niet aan deze eisen kunnen voldoen heeft minstens 10% van de stedelijke gebieden in de VS en ongeveer 40% buiten de stedelijke gebieden dan ook geen toegang tot 4K content. Maar dit gaat binnenkort veranderen. Niet alleen in de VS, maar wereldwijd.

Het is niet moeilijk om iedereen van snel en betrouwbaar Internet te voorzien

SpaceX gaat naar verwachting alles zelf ontwerpen en bouwen; van de satellieten tot de landingsstations. En het plan om iedereen van snel en betrouwbaar Internet te voorzien is vrij eenvoudig – je hoeft alleen maar een ‘low-profile gebruikersterminal’ op je dak te installeren. Zelfs met de eerste 800 satellieten garandeert SpaceX internationale breedbandverbindingen en zodra het volledige systeem geïmplementeerd is heeft iedereen, waar dan ook ter wereld, toegang tot het Internet.

En het zijn niet alleen de ontwikkelingslanden die hiervan zullen profiteren. Volgens Patricia Cooper, VP van Satellite Government Affairs, hebben miljoenen Amerikanen buiten stedelijke gebieden geen fatsoenlijke Internetverbinding. Zelfs in stedelijke gebieden heeft het merendeel van de Amerikanen vaak niet meer dan een enkele breedbandaanbieder om uit te kiezen. Daarom gaat men steeds vaker op zoek naar andere high-speed Internetdiensten.

‘Ruimte-Internet’ in ontwikkelingslanden belooft economische bloei

De vraag naar breedbanddiensten en Internetverbindingen blijft razendsnel en eindeloos doorgroeien. Volgens een Cisco-rapport uit 2016 heeft het Internet Protocol-verkeer de zettabyte-drempel overschreden. We hebben het hier over enorm veel data. Het bestaande satelliet-Internet zou slechts 50% van het backhaul-gedeelte van het netwerk aankunnen en slechts 10% van het Internetverkeer in de grotere steden.

Hoe meer bedrijven in ontwikkelingslanden online komen, des te groter de kans op succes. Met SpaceX Internet Access worden ontwikkelende markten digitaal zichtbaar en toegankelijk, waardoor communicatie met potentiële zakelijke partners en klanten wereldwijd eenvoudiger wordt. De verwachting is dan ook dat het ‘ruimte-Internet’ van SpaceX in ontwikkelingslanden tot economische bloei zal leiden.

Een content-distributienetwerk op zichzelf

Internet van SpaceX heeft het potentieel om de rest van de Internetservice-industrie te overtreffen, maar met snel Internet is er nog geen oplossing voor de uitdaging van bestandsopslag. Met andere woorden, onze gegevens moeten nog steeds ergens centraal opgeslagen worden, waar dat dan ook moge zijn. Als we een bestand willen opvragen, gaat het verzoek eerst naar de satelliet, vervolgens communiceert die satelliet met een basisstation dat de bestanden opslaat en dient als een cloud. Dit maakt lage latency mogelijk. Omdat SpaceX met hun satellietsysteem het vermogen heeft om deze bestanden op te slaan, worden ze in feite zelf een content-distributienetwerk (CDN). Zo kan het systeem een satelliet-Internetverbinding bieden met een lage latency en een hoge bandbreedte.

Nieuwe oplossingen in zicht

Steeds meer vraag naar betere Internetservice inspireerden Elon Musk om met nieuwe oplossingen te komen. Binnenkort brengt hij meer dan vierduizend Internetsatellieten in een baan om de aarde. Het project wordt verwelkomd door veeleisende consumenten en door diegenen die tot nu toe nog geen toegang tot het Internet hadden – de meerderheid van de wereldbevolking.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!