Onlangs heeft Facebook tijdens de F8, de Facebook Developers conferentie, een aantal nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd. Ontwikkelingen die voor zowel prive- als zakelijke gebruikers van grote invloed zijn. In dit artikel lees je over ontwikkelingen als de Timeline, Ticker, Open Graph, Like-knop en samenwerkingen met Spotify en Nike+. Verder geven wij aan wat dit volgens ons voor marketing- en communicatie-specialisten betekent. Een ding is zeker: de ontwikkelingen zorgen ervoor dat je nu echt een verhaal kunt vertellen.
Timeline
De grootste verandering, welke met name merkbaar is voor de privé gebruikers, is de Timeline. Deze Timeline vervangt de huidige profielpagina en zorgt ervoor dat je daadwerkelijk terug in de tijd kan gaan. Je kunt bijvoorbeeld zien wat jijzelf of een vriend heeft gedaan in de maand juli van 2010, welke muziek er toen werd geluisterd en met wie degene toen op de foto is geweest. Je kunt ook op een kaart zien waar je je bevond, mits je incheckt via Facebook Plaatsen of bij je foto’s aangaf waar je was bij het nemen van de foto’s.
Een andere nieuwe mogelijkheid is het aangeven dat je “top stories” niet interessant vind. Op deze manier krijg je als gebruiker meer vat op het type updates die je voorgeschoteld krijgt, het wordt dus relevanter. Des te belangrijker het voor merken/bedrijven wordt om relevante content te delen. Doe je dit niet, dan verdwijn je langzaamaan uit het leven van een “Fan”.
Of de Timeline ook doorgevoerd gaat worden voor Facebook Pages, is nog niet bekend. Wel is het vermoeden erg groot, sommigen hebben reeds een voorsprong genomen op hoe de Timeline er uit zou zien voor merken/bedrijven. Hieronder een voorbeeld van de mogelijke Timeline van The Muppets.
Kortom alles wat je deelt binnen het Facebook platform wordt chronologisch opgeslagen en weergegeven. Vervolgens kun je echt op reis door het leven van een vriend.
Zie hieronder het filmpje m.b.t. de Timeline:
Ticker
Sinds kort is de Ticker geïntroduceerd, een kader waarin een stroom van allerlei updates wordt weergegeven, vergelijkbaar met de tickers op nieuwszenders als RTL Z, FOX News en NBC, alleen loopt deze stream rechtsbovenin je scherm i.p.v. onderlangs.
Middels deze Ticker kun je alles in de gaten houden wat er binnen jouw netwerk wordt gedeeld. Zie je een interessante update, dan klik je er op en krijg je direct meer informatie en kun jij jouw reactie hierop geven. Dit werkt de interactie zeker in de hand. In het onderstaande filmpje zie je ook nog een aantal andere ontwikkelingen.
Open Graph
Facebook Open Graph is het platform voor ontwikkelaars. Met behulp van dit platform kunnen ontwikkelaars sociale applicaties ontwikkelen en de alom bekende Like-knop kan hier naar voorkeur worden ingesteld. De veranderingen binnen de Open Graph zijn de grootste en meest invloedrijke. Hieronder de twee veranderingen toegelicht.
Like-knop
Naast de Like-knop zijn er nu ook een aantal andere knoppen waarmee je specifieker aan kunt geven wat je van een bepaald bericht vindt. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je naar muziek luistert, iets aan het lezen bent, je een film of serie aan het kijken bent of laten weten wat je aan het koken bent. Hiermee wordt het dus steeds duidelijker welk gedrag je vrienden en de merken/bedrijven die je volgt vertonen. Kortom door de verandering in Open Graph kun je nu elk “werkwoord” en “zelfstandig naamwoord” verwerken in een knop, weliswaar onderverdeeld in een aantal hoofdgroepen, waaronder Communication, Games, Media and Lifestyle. Dit biedt heel veel kansen voor merken/bedrijven, denk bijvoorbeeld aan onderstaand voorbeeld.
Voorbeeld van een nieuwe Lifestyle Like-knop:
Social apps
De applicaties die je binnen het Facebook developers platform kunt ontwikkelen worden steeds socialer en maken het mogelijk om in te zoomen op het specifieke gedrag en behoefte van de gebruikers. Verder zijn er nog een aantal veranderingen die zeker noemenswaardig zijn, namelijk:
Applicaties hoeven nu nog slechts eenmaal te vragen om toestemming om content op Facebook te publiceren. De uitleg die verschijnt als je voor het eerst in aanraking komt met een applicatie, omschrijft uitvoerig en zeer gedetailleerd welke gegevens er gedeeld zullen worden. Eenmaal geaccepteerd, hoef je hier geen toestemming meer voor te geven.
Alle status updates die via een applicatie verlopen komen wel automatisch in de Ticker, maar niet direct in de News Feed, behalve als het echt belangrijk wordt bevonden binnen jouw vriendenkring. Wederom erg gefocust op relevantie. Geen overbodige news updates meer.
Een mooi voorbeeld van een Social App is die van de Guardian, bekijk deze hieronder.
In de App wordt toegelicht hoe het werkt en wat je er mee kunt doen. Zij sturen echt aan op het lezen van de door hen gepubliceerde artikelen en het voeren van de discussie achteraf. Hiermee spelen zij in op de behoefte en gedrag van de gebruikers.
Andere voorbeelden van geïntegreerde Social Apps zijn die van Spotify en Nike+. De applicaties die zij hebben ontwikkeld gaan ver. Zeker in het geval van Spotify, je moet nu een Facebook-account hebben om een Spotify-account aan te maken. Dit brengt voordelen met zich mee, maar er zijn ook zeker nadelen. Zit je niet op Facebook, dan geen Spotify. Zit je wel op beide platforms, dan hoef je niet meer apart in te loggen. Deze functie is volledig geïntegreerd.
Nike+ is het schoolvoorbeeld van een merk dat begrijpt wat hun fans willen en spelen hier briljant op in. Menig merk/bedrijf zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen. In het onderstaande filmpje zie je beide voorbeelden goed terugkomen.
Kansen
Voor marketing- en communicatie-specialisten zijn er voldoende kansen. Alle kansen komen voort uit het feit dat je nu beter het gedrag van je fans kunt analyseren. Door deze insights kun je relevantere content ontwikkelen en deze vervolgens delen en zo echt onderdeel worden van het leven van je fans. Door de groeiende mogelijkheden om direct te interacteren, wordt het gemakkelijker voor merken/bedrijven en hun fans om de online dialoog met elkaar aan te gaan. Kortom, het wordt steeds beter mogelijk om echt van toegevoegde waarde voor elkaar te zijn.
Share via: