Technologische ontwikkelingen zetten de transportsector op scherp

Industries: Transport

Slimme containers, intelligente kranen, zelfrijdende systemen en robots zorgen voor een revolutie in de transportsector. Zo’n beetje alles wordt slim. Het Internet of Things en machines uitgerust met sensoren maken de gehele logistieke keten veel transparanter en efficiënter. De razendsnelle ontwikkelingen zetten de transportsector op zijn kop.

Optimalisatie volgens Amazon

Een mooi voorbeeld is Amazon. Zij weten de performance van elke schakel continu te verbeteren. Zo zetten de stockpicking robots producten op de rijdende KIVA robot. Deze KIVA robot rijdt een zelfsturende truck in, die het pakket vervolgens bij de klant thuis bezorgt. En is de klant niet thuis, dan wordt het pakket met een drone in een speciaal daarvoor ontworpen net of container later voor de deur afgeleverd. Het hele proces is volledig geautomatiseerd en er komt geen mens aan te pas. Amazon is heel dichtbij de realisatie van dit automatische systeem.

De slimme container die zichzelf kan identificeren

Een ander voorbeeld is de slimme container die met sensoren is uitgerust waarmee hij zichzelf kan identificeren. Zo’n container komt aan in een haven, wordt geïdentificeerd en vervolgens pakt de slimme kraan hem op en zet hem op een zelfrijdende vrachtwagen. Een uitpakrobot zet de goederen uiteindelijk in het schap. Bij dit soort efficiënte processen komen alle technologische ontwikkelingen bij elkaar. Transport is in de toekomst volledig datagedreven en dat geldt ook voor de scheepvaart, luchtvaart, weersvoorspellingen, ongevallen, verontreiniging en prijzen. Door informatie uit al deze bronnen met elkaar te combineren kunnen uiteindelijk de meest gunstige transportmethodes worden gekozen.

Deeleconomie en de new kids on the block

Nieuwe technologieën maken de transportsector effectiever en goedkoper en zeker ook interessant voor nieuwe bedrijven. De Hyperloop is een mooi voorbeeld. Die brengt je binnen vijftig minuten naar Barcelona en bezorgt binnen twintig minuten een pakketje in Parijs voor minder dan tien euro. Hyperloop directeur Elon Musk is een autobouwer, heeft internetbedrijven gehad en focust zich nu op transport en vervoer. Nog een leuk voorbeeld is UberRUSH. Uber kennen we allemaal als taxi maar een pakket laten bezorgen kan nu ook via diezelfde Uber-auto. De deeleconomie wordt steeds groter en we zien vele nieuwe toetreders op de markt. Zo waren bijvoorbeeld de oprichters van Spotify oorspronkelijk niet actief in de muziekindustrie en Airbnb zat niet in het vastgoed. Desalniettemin veroorzaken ze op het huidige moment een significante verschuiving in de markt en de gevolgen voor de bestaande industrieën zijn enorm groot.

3D-printen bespaart miljoenen euro’s – ingrijpende gevolgen voor de transportsector

3D-printen is een van de grootste disruptieve trends op het moment. Het wegtransport, de luchtvracht en het containervervoer ondervinden er grote gevolgen van. Op korte termijn hebben vrachtwagens en vliegtuigen geen reserveonderdelen meer nodig; zodra een  onderdeel kapot gaat printen we een nieuwe uit en dat gaat miljoenen euro’s besparen. Ook de veranderingen in de maakindustrie hebben natuurlijk grote invloed op de transportsector. Hoe eenvoudiger producten geprint kunnen worden en hoe hoger de huidige transportkosten, des te groter is de impact van 3D-printing straks op de productieprocessen – met uiteraard ingrijpende gevolgen voor het transport van deze producten.

Gele drone met een pakket

Zelfrijdende auto’s en robots – de transportsector staat op scherp

De robotisering rukt op en binnen tien jaar verdwijnt ongeveer vijftig procent van beroepen zoals de vrachtwagenchauffeur, de taxichauffeur, de kraanmachinist en de parkeerwachter. Die laatste wordt op een aantal plaatsen in Nederland vervangen  door een efficiëntere scanauto. Zelfrijdende auto’s en drones zetten de transportsector op scherp. Pakketbezorging gaat straks deels via drones, zoals we in het Amazon voorbeeld zagen. Er staan miljoenen banen op de tocht. Niet alleen in het vervoer, maar ook bij garages en in de productie. Chauffeurs worden vervangen door technologie en car-sharing zorgt voor een verschuiving in de autoproductie. Ook zal het aantal ongevallen afnemen in geval van zelfrijdende systemen: 99% van de ongevallen wordt veroorzaakt door mensen.

Big data als businessmodel

‘It’s a data economy’. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn wat er qua data in onze bedrijven speelt, niet in het minst in de transportsector. Data en technologie gaan de dienst uitmaken en met slimme algoritmes kunnen alle te ondernemen acties worden berekend, voorspeld en gepland. Om efficiëntie te verbeteren kunnen transportbedrijven bijvoorbeeld de data van de transportritten analyseren. Hiermee kunnen los- en laadtijden en het aantal vrachtwagens op de weg teruggedrongen worden. Transportbedrijven die niets met dit begrip doen kunnen in de nabije toekomst hun bedrijf beter sluiten.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!