Terrorisme van de toekomst is een digitale oorlog – deel 2

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

We hebben inmiddels vele interessante technieken tot onze beschikking om terrorisme te bestrijden. Het zijn technieken die we nu ontwikkelen of op kleine schaal al gebruiken. Hieronder staat een overzicht van de technologieën, die door opsporingsorganisaties moeten worden ingezet om de wereld te beschermen tegen terrorisme.

  • Robots
  • Camera’s die explosieven ontdekken
  • Elecktromagnetische wapens
  • Nanotechnologie
  • Virtual Reality

Robots

Eind 2014 heeft de Amerikaanse defensie ‘Packbot’ in gebruik genomen. Dit is een robot die op zoek gaat naar bommen en deze onschadelijk maakt. Net als een computer of mijn Tesla krijgt deze robot voortdurend updates en kan hij op langere termijn volledig zelfstandig op pad gaan. De ontwikkelingen gaan langzaam, maar het is de verwachting dat ‘Packbot’ uiteindelijk ingewikkelde taken volledig zelfstandig, dus zonder menselijke hulp, uitvoert. Denk daarbij aan het detecteren van bommen, terroristen en het veilig verklaren van de omgeving.


Video credits: AiirSource

In een toekomstige slimme stad waarin alles met elkaar is verbonden, kunnen de lantaarnpalen, camera’s, sensoren en bushokjes dienen als databronnen, waar de ‘Packbot’ haar data mee kan combineren en beslissingen op kan baseren. Als we een stap verder kijken in de toekomst, zien we een zwerm kleine robotinsecten met camera’s die alle intelligentie tot hun beschikking hebben om te herkennen en uit te schakelen. De film ‘Robocop’ liet ons in de toekomst kijken, een wereld die we niet voor mogelijk hielden. Rusland, Amerika en Japan werken volop aan autonome robots die terroristen op een intelligente manier kunnen uitschakelen en gijzelaars kunnen bevrijden. De robots zijn voorzien van biometrische herkenning en zijn gekoppeld aan databronnen die gegevens van locaties, beelden en identificaties van omgevingen en terroristen leveren. De terrorist van de toekomst zal tegen die tijd bijna kansloos zijn met zijn kalasjnikov van nu. Die stuurt tegen die tijd wellicht een collega-robot die het opneemt tegen onze ‘Robocop’ van de toekomst.

Camera’s die explosieven ontdekken

Het ontdekken van explosieven is ingewikkeld. Tot nu toe gebruikten we ons gezonde verstand, honden die explosieven waarnemen en infraroodcamera’s om bommen te ontdekken. Het bedrijf Combimatrix ontwikkelde een snuffelcamera die het DNA van explosieven kan waarnemen. Ook het Amerikaanse HiEnergy Technologies ontwikkelde een detector die binnen 15 seconden tot maximaal drie minuten explosieven detecteert en aangeeft welk type het betreft. Inmiddels hebben enkele Amerikaanse vliegvelden deze detectoren besteld, ze kosten 300.000 dollar per stuk. In de toekomst is het mogelijk om op grotere afstand explosieven te detecteren door ‘detectielussen’ aan te brengen rondom vliegvelden en militaire terreinen. Genoemde technologie kan straks worden verpakt in rookdetectoren, eerder genoemde lichtpalen, bushokjes en kan standaard gemonteerd worden op zelfrijdende auto’s, bussen en trucks, waarmee een grote omgeving kan worden beveiligd. De techniek is er al, nu nog de uitwerking en adaptatie.

Op het vliegveld van het land van de e-citizen, Estland, werd ik onlangs onverwacht uitgebreid gecheckt. Een beveiligingsmedewerker pakte een soort strip en veegde deze over mijn koffer en langs de randen. De strip belandde daarna in een apparaat dat een groen licht gaf. Mijn koffer werd gecontroleerd op explosief materiaal en om dit te kunnen doen, investeerde Estland in technologie. Een geruststellende check dus, die ik niet heb meegemaakt op vele andere luchthavens, waar terroristen dus nog vrij spel hebben als het gaat om het vervoeren van explosieven.

Electro magnetische wapens 

Om raketten en andere ongewenste vliegende voorwerpen te onderscheppen, gebruiken we lasersystemen die vanaf de grond of vanuit satellieten een straal los kunnen laten op raketten, drones en andere ongewenste vliegende voorwerpen. Het doel van de hedendaagse terrorist is om het evenwicht van de maatschappij te verstoren en chaos te veroorzaken. Dit gebeurt niet alleen door het opzoeken van doelen waar veel mensen zich bevinden, zoals onlangs in Parijs. Ze zoeken ook naar infrastructurele knooppunten die een stad, omgeving of land kunnen platleggen. Denk aan luchthavens, energievoorzieningen, internetknooppunten en transportsystemen.

Israël geeft aan bijna klaar te zijn met de ontwikkeling van een systeem dat door middel van lasers vliegende objecten kan vernietigen. Het systeem zou 90% van alle aanvallen kunnen afslaan. Ook de Amerikaanse overheid is al vrij ver met een dergelijk systeem, maar communiceert daar weinig over. In ieder geval zijn piloten die in de buurt van het Witte Huis vliegen gewaarschuwd. Het Capitool straalt rode en groene lasers richting de cockpits, zodat piloten hun koers kunnen wijzigen om te voorkomen dat ze in het verboden luchtruim boven Washington terechtkomen.

Nanotechnologie

Een ontwikkeling waar we blij, maar ook angstig naar kijken is nanotechnologie. We zullen in staat zijn om ultrakleine ‘insecten’ te produceren met de grootte van een tiende van een haar. Deze kunnen pijnloos worden ingebracht in onze bloedbaan en de moleculaire structuur van kankercellen en virussen aanvallen. Daarnaast kunnen ze ouderdom vertragen en de ozonlaag repareren. Dankzij deze technologie kunnen we ultrakleine sensoren produceren die hangen, liggen of vliegen. Een uitstekende manier om de omgeving in kaart te brengen en veiligheidsdiensten te activeren indien nodig. Er is echter een keerzijde, want dit biedt kansen voor terroristen. Het massaal injecteren van onschuldige onzichtbare naaldjes door honderd vliegende robotinsecten kan een behoorlijke ramp veroorzaken. De productie en het smokkelen ervan zullen op de lange termijn eenvoudig zijn met lagere kosten

Nanorobots in bloedbaan

Virtual reality

Speciale eenheden die terroristen moeten uitschakelen, moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende omstandigheden. Maar hoe train je voor een gijzeling waarbij wordt gedreigd met chemicaliën? Hoe oefen je voor terroristen die een vliegtuig op afstand willen overnemen? En hoe oefen je twintig scenario’s voor een gijzeling in een winkelcentrum? Of voor de inzet van slimme drones, satellietbeelden, slimme data en helicopters?

Er zijn ontelbare situaties die je simpelweg niet kunt oefenen. Daarnaast komen er de komende jaren vele technologieën die niet direct voor alle eenheden over de hele wereld beschikbaar zijn. De game-industrie is een inspiratiebron voor de strijd tegen terrorisme. Nieuwe Virtual Reality- systemen als HoloLens van Microsoft of Oculus Rift kunnen binnen een 3D-omgeving talloze ondenkbare situaties laten ontstaan die niet van echt te onderscheiden zijn. Honderden deelnemers uit verschillende landen kunnen tegelijkertijd deelnemen aan deze trainingen. Individuele prestaties en teamprestaties worden gemonitord en op basis van de resultaten kunnen individuele agenten aanvullend worden getraind. Inmiddels zijn zes Europese landen begonnen met de ingebruikneming van AUGGMED (Automated serious Game scenario Generator for MixED reality training).

Waar liggen kansen voor terroristen?

Een terrorist die klaar is voor de toekomst is digitaal actief. Het is dan ook geen geheim dat IS digitaal gezien zeer goed is georganiseerd. Ze beschikken over de meest recente kennis en zijn in staat om digitaal dusdanig veel schade aan te richten, dat onze fysieke wereld ernstig in de problemen komt. Allereerst is het redelijk om te veronderstellen dat de terrorist van de toekomst de reeds genoemde technologieën stuk voor stuk in het vizier heeft. Los daarvan bespreek ik enkele ‘wapens’ die onze aandacht verdienen.

  • Terroristen communiceren ongezien via het Internet
  • DNA-wapens
  • Internet of Things hacks
  • 3D-printers printen wapens

Terroristen communiceren ongezien via internet

Het internet heeft vele voordelen. We kunnen er met grote snelheid vrij en veel mee communiceren. Denk aan WhatsApp en Skype. De vele platformen op het internet promoten terrorisme en extremisme. Op het internet is het mogelijk om informatie te versleutelen (encrypten), zodat alleen de ontvanger met een digitale sleutel het bericht kan lezen. Terroristen gebruiken slimme encryptiemethoden die moeilijk te hacken zijn. Inmiddels worden ook YouTube, Instagram en Snapchat gebruikt om versleutelde boodschappen te versturen.

Daarnaast is er het zogenaamde ‘Deep Web’. Dit is het internet dat niet door Google wordt geïndexeerd en dat alleen toegankelijk is met speciale browsers en digitale sleutels. Het ‘Deep Web’ (of Darknet) is een walhalla voor kinderporno, drugshandel en andere zaken die het daglicht niet verdragen. Volgens inschattingen is het Deep Web ongeveer 500 keer groter dan het officiële World Wide Web. Het grootste deel van het Deep Web is toegankelijk voor iedereen. Ook terroristen maken volop gebruik van het Deep Web, dat hen in staat stelt om ongezien te communiceren over aanslagen, logistiek, bijeenkomsten en ‘personeelswerving’. Als ze deze informatie via een normale website zouden verspreiden, zou deze niet alleen snel offline worden gehaald, maar zouden de terroristen eenvoudiger te traceren zijn voor inlichtingendiensten.

Man zonder gezicht met capuchon houdt tablet vast

Er zijn talloze jihadi-webforums die bezocht worden door enthousiaste jihadi’s. Uit onderzoek blijkt dat twee op de 10.000 bezoekers van dergelijke forums bereid zijn om een zelfmoordterrorist (suicide bomber) te worden. Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek dat deelnemers die langer lid zijn van zo’n forum agressiever worden in hun bewoordingen. Deze forums zijn gevaarlijke broedplaatsen voor extremistische opvattingen en dus voor terrorisme. Er ligt dan ook een belangrijke taak voor cyberopsporing om deze groepen in het Deep Web te vinden, digitaal uit te schakelen en belangrijke ‘pionnen’ op te pakken. Het definitief digitaal uitschakelen is echter een utopie. Er worden snel nieuwe plaatsen op het Deep Web gevonden waar de jihadi-forums worden voortgezet. Door middel van slimme digitale technieken worden de leden van het nieuwe Deep Web-adres op de hoogte gesteld en zo kan men oneindig doorgaan. Een kat-en-muisspelletje, dat de slimmere jihadi ‘kat’ voorlopig nog wint

DNA wapens

Al jarenlang bestaat er angst voor biologische wapens. Wetenschappers zijn in staat om virussen te ontwikkelen en terroristen kunnen deze in ons drinksysteem krijgen. Synthetische biologie zal leiden tot nieuwe vormen van terrorisme. We zijn immers in staat om DNA te manipuleren. Denk bijvoorbeeld aan de Arctic Apple, deze appel wordt niet bruin als je een hap hebt genomen. Het gen dat het bruin worden van de appel veroorzaakt is namelijk aangepast. Een prachtige ontwikkeling voor de wereldwijde voedselvoorziening, maar deze technologie kan ook op andere manieren worden toegepast. Virussen en bacteriën kunnen een chemisch proces starten dat signalen doorstuurt naar de hersenen, waardoor mensen specifiek gedrag gaan vertonen.

Door de wetenschap van nu worden menselijke cellen gezien als levende computers en DNA wordt beschouwd als een programmeertaal, waarin je commando’s voor het lichaam kunt onderbrengen en op afstand kunt activeren. Een geruststellende gedachte is dat vele goedgezinde wetenschappers van universiteiten en de NASA bezig zijn met de ontwikkeling van de volgende stap binnen deze technologie. Daarnaast biedt DNA-manipulatie aanzienlijke mogelijkheden om de gezondheid van mensen te verbeteren en levens te verlengen. In verkeerde handen kan deze technologie echter een ramp veroorzaken.

Lees verder: Terrorisme van de toekomst is een digitale oorlog – deel 3

Share via
Copy link