- Onze oceanen zitten straks vol met drones
- Bestel een biertje en een drone zet hem binnen 3 minuten voor je neer
- Wordt drone-racing de populairste sport ter wereld?
- Vergeleken bij de shape-shifting dronevleugel is Batman’s cape maar kinderachtig
- Het tijdperk van de drones is echt aangebroken
Het wordt steeds indrukwekkender waar drones allemaal toe in staat zijn. Over tien jaar hebben we allemaal onze eigen persoonlijke drone en staat de nieuwste smartphone niet meer op ons prioriteitenlijstje. Niet alleen transformeren drones de luchtvaart, ze worden ook de motoren van onze economie. We zien ze in de lucht, op onze trottoirs, in onze oceanen en kantoren. We spelen ermee in onze vrije tijd, ze bezorgen onze pakketten, inspecteren onze bouwprojecten en vechten onze oorlogen. Ze monitoren onze landbouwvelden, halen onze kleding van de stomerij en schenken onze koffie in. Grote bedrijven die actief zijn op het gebied van drone-technologie zijn onder andere Google, Amazon, Boeing, Northrop Grumman, Lockheed Martin en AeroVironment. We nemen in dit artikel een kijkje bij een aantal interessante ontwikkelingen.
Van alziend oog in de lucht naar koelbox op wielen
Pakketbezorging gaat in de nabije toekomst alleen nog maar met drones. Maar we zien ze niet alleen in de lucht – op onze trottoirs gaan we ze ook tegenkomen. Starship Technologies, gestart door twee voormalige Skype mede-oprichters, heeft een heel andere kijk op de toekomst van pakketbezorging. In plaats van zoemende machines boven ons hoofd zien de bezorgdrones van Starship eruit als autonome, zeswielige koelboxen met sensoren en camera’s. Ze manoeuvreren zelf over de trottoirs door de stad en kunnen voetgangers en andere obstakels met gemak omzeilen. Deze gronddrones verbruiken minder energie dan de vliegende varianten en kunnen zwaardere ladingen vervoeren. Een ander voordeel van deze bezorgrobots op wielen is dat de regelgeving veel eenvoudiger zal zijn dan die voor vliegende drones. Alleen de ontvanger kan de ‘koelbox’ via een smartphone app openen. Mocht de rijdende bezorgdrone onderweg verplaatst of opgepakt worden dan stuurt het een melding aan de operator. Ook wordt zijn locatie doorgeven en maakt het apparaat foto’s van de dader.
In de toekomst zitten onze oceanen vol met drones>
Autonome vliegtuigen en zelfrijdende auto’s zijn hot items die de transportsector en andere industrieën over de hele wereld in de toekomst volledig transformeren. Niet alleen zien we drones straks in de lucht en op de wegen maar ook worden onze oceanen in de toekomst bevaren door autonome vrachtschepen. Rolls Royce heeft een strategie ontwikkeld voor de implementatie van drone-schepen die geen bemanning aan boord hebben. De futuristische vrachtschepen worden op afstand, vanuit een speciale controlekamer aan land, aangestuurd. Leefruimte aan boord van deze futuristische schepen wordt overbodig waardoor er meer plek is voor goederen. Omdat menselijke fouten worden uitgebannen worden de schepen efficiënter en veiliger en kosten ze ook een fractie van wat de traditionele vrachtschepen kosten. Rolls Royce verwacht in 2020 de eerste zeewaardige vrachtdrones te lanceren die bijvoorbeeld de goedkope, massaal geproduceerde producten uit Azië op een heel andere manier naar het westen vervoeren. Autonome schepen kunnen ook worden ingezet voor onderzoek, reddingsmissies, ter bestrijding van illegale visserij en om een oogje op milieuverontreiniging te houden. Koreaanse bedrijven zijn ook al in de weer met drijvende, geautomatiseerde havens en het is dan ook niet ondenkbaar dat er bij het wereldwijde scheepvaartnetwerk binnenkort geen mens meer aan te pas komt.
Bestel een biertje en een drone zet hem binnen 3 minuten voor je neer
Bedrijven als Amazon, Google en supermarktreus Walmart investeren veel tijd en geld in manieren om toegang te krijgen tot het luchtruim onder 150m voor pakketbezorging. Er zijn echter nogal wat hindernissen te overwinnen. De Federal Aviation Administration (FAA) heeft onlangs nieuwe regels uitgevaardigd die het geduld van deze bedrijven nogal op de proef stelt. Volgens deze nieuwe regels moeten drones te allen tijde in het zicht blijven van de piloot op de grond. Ook mogen de drones niet in de bebouwde kom vliegen. Dat betekent dat pakketbezorging vanuit een magazijn buiten de stad met een bestemming in de stad nog wel even op zich zal laten wachten.
Tijdens een presentatie op een conferentie in Washington in het begin van dit jaar, vertelde drone executive van Google’s Project Wing, Dave Vos, dat er meer dan voldoende vrije ruimte is binnen die 150m. Hij is van mening dat wanneer de drones onopvallend te werk gaan er nauwelijks hinder van ondervonden wordt. Google ontwikkelt de techniek dusdanig dat het nog veiliger is dan de bestaande luchtvaart. Google en Amazon willen ook een ‘Airspace Service Providers’ netwerk oprichten dat restaurants in staat stelt om eten te bezorgen. Stel je een drone voor die straks een pizza of een six-pack bier komt bezorgen! In april van dit jaar bedacht een team van 18 studenten aan de Technische Universiteit in Eindhoven het dronecafé – waar niet een ober maar een drone je biertje komt brengen. Met deze interessante uitvinding wilde het team – genaamd Blue Jay – laten zien wat er met drone-technologie allemaal mogelijk is. Het dronecafé was onderdeel van een driedaags festival op de Eindhovense universiteit. Drone bezorgservices werken in de toekomst net zoals Uber – je plaatst een bestelling en het wordt binnen enkele minuten bezorgd. Dit is met name praktisch in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid – en als je heel erg dorst hebt en snel een biertje wilt drinken.
Wordt drone-racing de populairste sport ter wereld?
Drone racing bestaat natuurlijk al een tijdje – denk aan hobbyisten in afgelegen bossen, op lege parkeerplaatsen en in verlaten magazijnen. Drone racen is verslavend – met de live beelden die je via ‘first person view naar je bril laat streamen zit je middenin de actie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat drone racen ook commercieel steeds interessanter wordt. Neem bijvoorbeeld het grootste drone race-evenement in de wereld: de World Drone Prix dat in maart van dit jaar plaatsvond in Dubai. Dit langverwachte evenement voor piloten uit de hele wereld beloofde geldprijzen ter waarde van maar liefst $1 miljoen. Om te kwalificeren moesten aspirant-dronepiloten ‘American Idol’ stijl kwalificatievideo’s inzenden en uiteindelijk namen er 150 teams deel aan het evenement. Om de entertainmentwaarde te maximaliseren werden de races ’s avonds op een spectaculair verlicht circuit gehouden. Na de voorrondes bleven er slechts 32 teams over. Zij streden in categorieën als meest innovatieve drone, beste rondetijd, het beste freestyle team en toeschouwer favoriet. Eén van de jongste piloten in de World Drone Prix, de 15-jarige Luke Bannister uit het VK, werd de eerste World Drone Prix kampioen en ging met een prijs van $250,000 naar huis.
Vergeleken bij de shape-shifting dronevleugel is Batman’s cape maar kinderachtig
Geïnspireerd door hoe vleermuizen die de vorm van hun vleugels tijdens de vlucht veranderen zodat ze beter kunnen vliegen, hebben onderzoeksteams aan het Imperial College en de University of Southampton dunne en flexibele vleugels ontworpen die gebruik maken van hetzelfde principe. De lucht die over de vleugels strijkt veroorzaakt vibraties die de drone aerodynamischer maken. Omdat de lucht als het ware onder de dronevleugels ‘geduwd’ wordt, beweegt de drone met het opstijgen als een hovercraft. Als hij eenmaal in de lucht is kan hij met grote snelheid over het oppervlak van water vliegen. Dankzij de elektro-actieve polymeren kan de drone zijn vleugels na blootstelling aan elektriciteit ook stijf of flexibel maken – net als Batman’s ‘memory cape’ uit de film ‘The Dark Knight’. Hiermee kan de drone zijn stabiliteit in winderig weer optimaliseren. Dankzij deze nieuwe technologie gebruiken drones minder energie en kunnen ze langere afstanden afleggen. Ook bevatten de vleugels geen mechanische delen waardoor onderhoud en reparaties minder ingewikkeld worden.
Om het vlieggedrag van vleermuisvleugels te kunnen simuleren moest het team ‘back to basics’ en met de wiskundige modellen en simulatiesoftware vanaf nul beginnen. Ze moesten niet alleen modellen van de vleugels zelf maken maar ook van de werking van de aerodynamische stromen en elektrische velden om de vleugels heen. Tot nu toe zijn er alleen nog maar testen gedaan met deze batwings, maar dankzij verbeterde ontwerpen gaan we ze in de toekomst zeker regelmatig tegenkomen. Ontwikkelaars zijn het ontwerp al aan het aanpassen voor potentiële toepassingen in de bewaking en voor militaire doeleinden.
Het tijdperk van de drones is echt aangebroken
Het is geen geheim dat het tijdperk van de drones nu echt is aangebroken. Al was de ontwikkeling van de technologie aanvankelijk gefocust op gebruik voor militaire doeleinden, zijn een groot aantal civiele toepassingen van drone-technologie inmiddels ontwikkeld en getest. De drone-revolutie zoals we die nu ervaren zal verstrekkende gevolgen hebben. De trend is uitermate disruptief en biedt diverse creatieve applicatiemogelijkheden die tot voor kort onmogelijk waren.
Share via: