Waarom gebeurt er niets in mijn community?

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
68% van de mensen in Nederland heeft een profiel op een sociaal netwerk. De kansen voor bedrijven en instellingen zijn groot, en steeds meer bedrijven en instellingen starten daarom communities op sociale netwerken. Met 68% van de Nederlanders actief op sociale netwerken moet dat goed komen, zul je denken. De realiteit is vaak echter dat de interactie tegenvalt en dat er weinig gebeurt in de community. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

68% van de mensen in Nederland heeft een profiel op een sociaal netwerk. De kansen voor bedrijven en instellingen zijn groot, en steeds meer bedrijven en instellingen starten daarom communities op sociale netwerken. Met 68% van de Nederlanders actief op sociale netwerken moet dat goed komen, zul je denken. De realiteit is vaak echter dat de interactie tegenvalt en dat er weinig gebeurt in de community. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Het is niet gemakkelijk

Het starten van een community is niet gemakkelijk. De plannen zijn vaak fantastisch, maar op het moment dat deze worden uitgevoerd valt alles toch net een beetje tegen. Er is weinig interactie, er komen geen fans bij en je community lijkt op een dood spoor te zitten. Je hebt een probleem!

Waarom gebeurt er niets?

De belangrijkste vraag is dan: waarom? Daar zijn meerdere antwoorden op. Vaak ligt het probleem bij de content. Je fans vinden de content die je plaatst niet interessant of vernieuwend en nemen niet de moeite om erop te reageren. Het kan ook zo zijn dat je fans hebt aangetrokken die niet geïnteresseerd zijn in jouw merk, bijvoorbeeld door win-acties. Zorg er daarom altijd voor dat je relevante fans aantrekt. Mensen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in je merk zullen eerder reageren dan mensen die alleen gekomen zijn om iets gratis te krijgen.

Groei, groei, groei!

Kwantiteit is geen kwaliteit. Toch zul je voor een actieve community redelijke massa moeten hebben. De reden hiervoor is dat slechts een klein percentage van de leden van een community daadwerkelijk actief deelneemt. Een goed model is het onderstaande model van Forrester, waarin leden van een community geclassificeerd worden. Het overgrote deel van de mensen in je community is ‘spectator’. Deze mensen interacteren niet tot bijna niet. Slechts een klein percentage van de community is wel actief en doet mee aan discussies.

Groei is niet de oplossing voor alles

Uiteraard gaat groei helpen bij het absolute aantal interacties. Echter, wat je als merk moet bereiken is een hogere gemiddelde interactie. En interactie is belangrijk, zeker op Facebook. Niet alleen omdat meer interactie meer betrokkenheid betekend bij je merk of organisatie, bij Facebook heb je namelijk te maken met de Facebook Edgerank. Hierdoor kan een pagina zonder interactie snel verdwijnen. Aan jou dus de taak om het percentage ‘spectators’ te verkleinen en meer ‘critics’ te krijgen.

Je community kan actiever zijn dan je denkt

Het zou best zo kunnen zijn dat er weinig interactie is op je Twitter account of Facebookpagina. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je community inactief is. Veel mensen die niet deelnemen aan discussies lezen alles wel en klikken ook op linkjes. Meet daarom altijd het aantal kliks op geplaatste links.

Hier 5 tips om de interactie in je community te verbeteren:

1. Verdiep je in je publiek

Om ervoor te zorgen dat mensen zich daadwerkelijk betrokken voelen bij je community, zul je je eerst in ze moeten verdiepen. Wat zijn hun interesses? Wat verwachten ze van jou? Wat vinden ze leuk? Ga op onderzoek en zorg dat je meer te weten komt over de leden van je community. Pas dan weet je wat voor soort content je moet plaatsen.

2. Zorg voor variatie

Plaats niet altijd dezelfde soort content. Varieer bijvoorbeeld met video’s, foto’s en presentaties. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het plaatsen van foto’s kan zorgen voor 50% meer interactie.

3. Analyseer

Analyseer goed welke content wel werkt, en welke content niet werkt. Meet het aantal kliks op linkjes en bekijk het aantal retweets, likes en reacties. Blijf op basis van feedback vanuit je community werken aan je content strategie. Let ook goed op op welke tijd van de dag je de meeste interactie hebt. Bekijk ook deze infographic om meer te leren over timing.

4. Betrek je community

Mensen willen meedenken en meedoen. Geef ze daarom de kans dat ook te doen! Ruim 44% van de mensen wil graag meedenken over nieuwe producten en advertenties.

5. Groei!

Plaats ‘follow’- en ‘like’-knoppen op je website, neem je communities op in je e-mail communicatie, plaats een QR-code naar je Twitter account in print advertenties of sluit je video af met een link naar je Facebookpagina. Zorg ervoor dat je community groeit!

Wees creatief

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar blijf altijd creatief. Ongeveer 50% van de mensen op sociale netwerken is verbonden met tenminste één merk of meerdere merken. Dagelijks worden ze dus geconfronteerd met berichten van allerlei merken. Om hun aandacht te vangen en te behouden zul je dus met leuke, relevante en creatieve content moeten komen.

Share via
Copy link