Weg met het fysieke kantoor – het bedrijf van de toekomst staat voor de deur

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Een hologram als receptioniste
  • Telepresence-robots en virtuele vergaderzalen
  • Creëer zelf je augmented workspace
  • Slimme bureaus maken korte metten met zittend werken
  • Werk en vrije tijd vloeien steeds meer in elkaar over

Het stenen kantoor uit de vorige eeuw is klaar voor een upgrade en het bedrijf van de toekomst staat al voor de deur.  Met holografische receptionistes achter de balie en slimme bureaus die weten wanneer het tijd is om even op te staan, ziet het kantoor van de toekomst eruit alsof het regelrecht uit een sci-fi film komt.

Een hologram als receptioniste

Werkplekken en vergaderruimtes zien er over een tijdje heel anders uit. In de toekomst stelt een holografische receptioniste met biometrische technologie zoals iris-identificatie je identiteit vast. Dan begroet ze je bij naam, meldt ze je aan, geeft ze je toegang tot de vergaderzaal en wenst ze je een fijne dag. Vervolgens geven virtueel geprojecteerde pijlen op de grond aan waar je naartoe moet. Voor de zekerheid kan ze overigens ook nog een veiligheidsscan, leugendetectie of gedragsanalyse uitvoeren.

Als je denkt dat dit een beetje te sci-fi is, dan heb je het mis. Interactieve PRSONAS hologrammen worden in diverse bedrijven namelijk al met veel succes gebruikt. Het uiterlijk van de holografische assistent is gebaseerd op realistisch, computer-gegenereerd beeldmateriaal en ze gebruikt kunstmatige intelligentie en afstandssensoren om met klanten te communiceren. Ingebouwde bewegingssensoren geven haar een seintje wanneer er mensen aankomen zodat ze hen kan begroeten een een gesprek kan beginnen. Ook ontvangt ze leveranciers, neemt ze pakketjes aan en informeert ze werknemers als een bezoeker is gearriveerd. Met behulp van videochat kan ze ondersteuning bieden, reclameboodschappen verzenden en zakelijke transacties verzorgen. Via portals in de cloud kunnen gebruikers haar stem, haar uiterlijk en zelfs hoe ze met klanten communiceert, veranderen.

Hologram van vrouw in een lobby met een scherm ernaast
Interactieve PRSONAS hologrammen worden in diverse bedrijven namelijk al met veel succes gebruikt.

Telepresence-robots en virtuele vergaderzalen

Nog maar een paar decennia geleden leek het idee van een virtueel kantoor meer op science fiction dan een reëel toekomstscenario. Maar bij steeds meer bedrijven wordt virtueel of op afstand gewerkt en in de toekomst zijn vergaderzalen nagenoeg overbodig. Voor een belangrijke vergadering gaan we met onze tablet en VR-headset gewoon ergens zitten – of staan – en wachten we tot de anderen de virtuele vergaderzaal binnenkomen. Tegenover je zit je collega John die vandaag vanuit Zürich werkt, rechts zit de CEO van het bedrijf die aanwezig is vanuit Japan en aan de linkerkant zit je collega uit Chicago. Om de illusie van fysieke aanwezigheid te creëren, maken verschillende bedrijven nu ook gebruik van telepresence-robots. Deze devices rollen door het kantoor en hebben een uitschuifbare staaf met een tablet waarop het gezicht van de ‘tele-collega’ zichtbaar is. Sommigen vinden dit niet veel anders dan Skypen, terwijl anderen de ‘fysieke’ aanwezigheid van een collega of zakenpartner wel zo prettig vinden. Deze robots op wielen kunnen namelijk met je meerollen om het gesprek bij het koffieapparaat of in de kantine voort te zetten. Nog verder in de toekomst maken deze telepresence-robots plaats voor hologrammen. Dan worden we gewoon naar de vergaderzaal ‘gebeamd’ alsof we er werkelijk aanwezig zijn en communiceren onze hologrammen met elkaar. Bij Star Trek en Star Wars zaten ze er met hun 3D-projecties in ieder geval niet ver naast.

Creëer zelf je augmented workspace

Met augmented reality transformeer je een eenvoudige ruimte met kale muren, een paar bureaus en wat stoelen eenvoudig tot een multifunctionele ruimte. Omdat de fysieke en digitale ruimten elkaar overlappen, kunnen de werknemers en de werkruimte live in een andere ruimte geprojecteerd worden, ook al zijn ze niet fysiek op dezelfde plek aanwezig. Met een AR-headset op maak je van de muren in een handomdraai digitale whiteboards waar je met je vingers op kunt schrijven. Je kunt de ruimte met je stem opdracht geven om video- en audio-opnames te maken van de brainstormsessies. Na afloop tover je de ruimte om tot een multimedia showroom voor het presenteren van je nieuwste productontwerpen.

https://www.youtube.com/watch?amp;v=QnUztQc3TTA

Slimme bureaus maken korte metten met zittend werken

In het kantoor van de toekomst krijgen we allemaal flexibele bureaus waaraan je kunt zitten of staan. Sommige slimme bureaus zijn zelfs voorzien van een tredmill die ervoor zorgt dat je genoeg beweging krijgt. De slimme bureaus bedien je met voice-control, hebben een kunstmatig intelligente personal assistant die de ideale lichtval, temperatuur en de beste zit/sta-positie voor je regelt. Ze herinnert je aan belangrijke meetings, laat je de nieuws-headlines zien en geeft je een seintje wanneer je een kopje koffie nodig hebt.

Om de gevolgen van verschillende fysieke werkhoudingen te onderzoeken, ontwikkelden architecten Ronald en Erik Rietveld van het Nederlandse architectenbureau RAAAF, een experimentele werkplek. Daarin werden de traditionele bureaus en stoelen vervangen door grote 3D-blokken van verschillende vormen en afmetingen. De blokken kun je op allerlei manieren gebruiken: staand, zittend, leunend, zelfs liggend. Ook kun je ze groeperen om verschillende ruimten te vormen. Omdat het gebrek aan fysieke beweging het meest voorkomende probleem is op een kantoor, zien we in onze bedrijven van de toekomst steeds meer een overgang van zittende naar staande of zelf lopende werkplekken.

Een andere ontwikkeling die steeds meer populariteit geniet is de Smart Standing Desk, een mooie oplossing voor degenen die graag afwisselend zittend of staand werken. De Smart Standing Desk wordt geleverd met een kunstmatig intelligente personal assistant die de ideale lichtval, temperatuur en de beste zit/sta-positie voor je regelt. Ze herinnert je aan belangrijke meetings, laat je de nieuws-headlines zien en geeft je een seintje wanneer je een kopje koffie nodig hebt.

Werk en vrije tijd vloeien steeds meer in elkaar over

De beste ideeën, de gedurfdste innovaties en meest inspirerende vernieuwingen komen vaak niet op kantoor tot stand. Een ongebruikelijke setting, toevallige ontmoeting of onverwachte gebeurtenis is daar vaak de trigger van. Werkplekken worden steeds vaker ingericht om creativiteit, motivatie en inspiratie te bevorderen. Denk aan ruimtes met comfortabele zithoeken waarin je een relaxt gesprek kunt voeren, games spelen of brainstormen. Een ongedwongen sfeer brengt mensen vaak dichterbij elkaar en stimuleert teamwork. In de toekomst worden factoren als gezondheid en welzijn van werknemers steeds belangrijker en spelen ‘groene’ ruimten, staand of lopend vergaderen en evenementen als wellnessdagen een steeds grotere rol.

Het kantoor van de toekomst

In het kantoor van de toekomst maken we geen gebruik meer van whiteboards maar zetten we augmented reality-technologie aan het werk. Ook wordt creativiteit en welzijn steeds meer gestimuleerd door prettige, natuurlijke omgevingen en bieden bedrijven steeds meer flexibiliteit rondom werktijden en werkplekken. Verder krijgen we in plaats van fysieke kantoren steeds meer virtuele werkomgevingen waarin hologrammen ons vertegenwoordigen. Of we wel helemaal zonder onze echte collega’s kunnen of willen is echter nog maar de vraag. Sociaal contact en het bouwen aan een goede collegiale samenwerking blijven toch erg belangrijk.

Share via
Copy link