Zelfrijdende auto’s: de katalysator voor slimme steden

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel tijd je kwijt bent met reizen van en naar je werk? En als je nu eens naar je werk gereden kon worden, via de snelste en veiligste routes, zonder dat het je ook maar een cent extra kost? Zou dat niet fantastisch zijn? Nou, bereid je hier maar op voor: steden gaan binnenkort voor altijd veranderen. Bij tech-& autogiganten zoals Google, Audi en Mercedes, zijn ze al bezig met het ontwikkelen en verfijnen van onbemande auto’s en zelfrijdende automotive technologie. Deze auto’s zijn dan nog wel geen veel voorkomende verschijning in het dagelijkse verkeer, maar in de dagen van de T-Ford duurde het ook een hele tijd voordat ze in het dagelijkse straatbeeld te zien waren. Nieuwe technologie is altijd onderhevig aan een complex proces van introductie, aanvaarding en verspreiding voordat het goedkoop en toegankelijk wordt voor het publiek, waarna het radicale veranderingen teweegbrengt in de manier waarop mensen en steden functioneren.

Stel je voor hoe het zou zijn als intelligente, zelfrijdende auto’s via de cloud verbonden zouden zijn met intelligente verkeerslichten! Dan zou de communicatie over routes, verkeersomleidingen en woon-werkverkeer heel snel leiden tot efficiënter reizen en beter verkeersbeheer.

In hoeverre hebben zelfrijdende auto’s invloed op de steden van de toekomst?

Wist je dat de auto waarin je nu rijdt via je navigatiesoftware waarschijnlijk al in verbinding staat met de cloud en wereldwijde databanken? En auto’s met Wi-Fi toepassingen worden nu al wereldwijd op de markt gebracht. En hier begint het dan. Zodra bedrijven als Google hun design perfectioneren en autonome robot auto’s steeds ‘gewoner’ worden, zullen dingen zoals naar je werk gereden worden terwijl je ondertussen belangrijke dingen doet (het beheren van budgetten, het typen van rapporten, zakenrelaties bellen of de krant lezen) min of meer de norm worden. En hoe minder afhankelijk steden worden van menselijk handelen, des te meer ze zullen veranderen.

De komende 20 jaar worden disruptiever dan de laatste honderd jaar ooit geweest zijn: we zullen getuige zijn van volledige automatisering.

De invoering van intelligente technologieën, zoals bijvoorbeeld GPS, infrarood scanners, radar en High Definition camera’s heeft ervoor gezorgd dat bedrijven zich meer en meer kunnen verdiepen in de ontwikkeling van autonome transportmogelijkheden en er zijn overal al voorbeelden van succesvolle pilots. Google auto’s hebben al meer dan 1.1 miljoen testkilometers op de klok staan. De autonome Audi A7 heeft het afgelopen jaar 915 kilometer gereden van San Francisco naar de CES show in Las Vegas. Volvo heeft een nieuw initiatief gelanceerd waarin ze 100 nieuwe eigenaars van hun autonome XC90 modellen 50 kilometer rond Göteborg laten rijden.


Video credits: CARJAM TV

Wat ik bedoel te zeggen is dat elke autofabrikant en elke tech gigant zich bewust is van het potentieel van het autonome rijden en dat er geen kosten worden gespaard om succesvolle autonome modellen te produceren die straks op grote schaal in gebruik genomen kunnen worden. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook zaken die het herstel van de auto-industrie in de weg staan. Bijvoorbeeld, de overheidsregelgeving en regels van instanties zijn moeilijk te buigen en het kan soms jaren duren om die te herzien of aan te passen. Maar het introduceren van autonome voertuigen kan wel leiden tot een verandering binnen het stadsbestuur, wat weer kan resulteren in beleidsontwikkeling rond het verhogen van de efficiëntie van de stadsinwoners en daardoor kan ook de ontwikkeling van dynamisch beheerde steden weer mogelijk gemaakt worden.

Autonome auto’s zullen het verkeer een stuk veiliger maken

Statistisch gezien zijn auto-ongevallen wereldwijd de op achtst-na grootste oorzaak van menselijke sterfgevallen. 90% -95% van alle auto-ongelukken worden veroorzaakt door menselijke fouten. De kosten van deze ongevallen bedroeg in 2013 maar liefst $ 227 miljard. Maar in de loop der jaren hebben we de voordelen van technologieën zoals systemen die frontale aanrijdingen helpen voorkomen, duidelijk kunnen zien. Dergelijke technologieën worden nu geïmplementeerd om automatisch te kunnen parkeren, (veilige) parkeerplekken te vinden en nog veel meer. Mercedes Benz heeft een autonome stuurinrichting geïntroduceerd die in bepaalde situaties op de snelweg operationeel is. Gezien het feit dat op snelwegen de meeste ongelukken gebeuren, zijn deze technologieën natuurlijk van onschatbare waarde. Google heeft al aangekondigd dat hun autonome aandrijfsysteem in 2017 op de markt zal komen.

Lees ook: Autonome auto’s & ongevallen: financiële implicaties en gevolgen voor de mens

De reden waarom deze sector zeer optimistisch is, is omdat de mogelijkheden voor verbeterde veiligheid en verhoogde productiviteit in de maatschappij met de introductie van autonome auto’s vele malen hoger ligt dan bij traditionele voertuigen. Zodra dergelijke technologieën steeds ‘gewoner’ worden zullen we een veel efficiëntere stedelijke bevolking zien; en een daling in het aantal ongelukken. Veiligere en intelligentere steden zullen resulteren in een efficiënt beheer van de stedelijke bevolking. Naarmate meer en meer grote steden de robot auto’s zullen omarmen, zullen we een radicale verandering zien in de manier waarop deze steden functioneren – en naarmate gedeelde ritten goedkoper en toegankelijker worden zal de overbelasting van het openbaar vervoer ook steeds verder afnemen.

Een gouden kans voor duurzaam ondernemen, en het milieu heeft er ook belang bij

De introductie van de zelfrijdende auto’s zal het aantal normale auto’s op de wegen aanzienlijk gaan verminderen. Vandaag de dag heeft 80% van de auto’s maar één inzittende (de bestuurder) en de kosten van dit soort privétransport zouden maar zo kunnen oplopen tot wel 18% van hun jaarinkomen. En deze 18% wordt gebruikt door een bezit dat slechts 5% van de tijd gebruikt wordt.

Peer-to-peer-diensten zoals Buzzcar en Zipcar hebben zich gefocust op het verminderen van al deze percentages en de daaraan verbonden kosten door moderne, intelligente technologie en efficiënte transportoplossingen te gebruiken. Stel je eens voor hoe fijn het zou zijn als er minder auto’s reden en er plek vrijgemaakt kon worden voor parken, grasvelden en speeltuinen!

De mogelijkheden voor ondernemers zijn ook veelbelovend! Het bedrijf Lux ​​Research in Boston schat dat de mogelijkheden die de productie van zelfrijdende auto’s autofabrikanten zullen bieden een waarde zal hebben van maar liefst $87 miljard in 2030. We zien een toekomst van groenere stedelijke gebieden, wijken die nieuw leven ingeblazen krijgen en een efficiënt, zelfsturend transport ecosysteem.

Groen dorp met gebouwen met zonnepanelen en windmolens
We kijken misschien naar een toekomst met groenere stedelijke gebieden, gerevitaliseerde en schone buitenwijken en een efficiënt transportecosysteem dat voor zichzelf zorgt.

Wat zijn de directe gevolgen van de zelfrijdende auto’s op onze steden?

We kunnen er rustig vanuit gaan dat deze zelfrijdende auto’s en hun technologieën grote invloed zullen hebben op de systemen van het openbaar vervoer en op de hoeveelheid kilometers die automobilisten afleggen. Je herinnert je de film Minority Report met Tom Cruise misschien wel. Zo zouden onze toekomstige steden er weleens uit kunnen gaan zien. Het zal niet lang meer duren of autonoom rijden is onderdeel van ons dagelijks leven. Dit toekomstbeeld veroorzaakt echter ook wel enige bezorgdheid. Wie zal uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor (het gedrag van) deze auto’s? Welke regelgevingen kunnen we verwachten en met al deze verbondenheid en het vrij stromen van informatie en hoe kunnen wij dan nog beslissen over wie er toegang heeft tot onze informatie?

Traditionele normen zullen door disruptieve technologieën gedwongen veranderd worden

Door deze nieuwe vormen van transport, in combinatie met efficiëntere en intelligentere technologieën, worden we eigenlijk min of meer gedwongen om ons aan te passen. Neem bijvoorbeeld Zipcar. Door het aanbieden van carpooling opties maken ze mensen tegelijkertijd ook bewust van het openbaar vervoer, en sporen ze reizigers eigenlijk ook aan om vaker te gaan fietsen of wandelen. Het delen van autoritten kan particulier autobezit in individuele huishoudens op termijn aanzienlijk verminderen. Slimme technologieën hebben het voor de Franse onderneming BlaBlaCar mogelijk gemaakt om eenvoudige, betaalde ride-sharing opties te bieden waar passagiers de kosten voor lange afstanden kunnen delen. Het feit dat dergelijke toepassingen steeds populairder worden blijkt uit de 10 miljoen mensen uit de hele wereld die BlaBlaCar gebruiken.

Een ander voorbeeld van veranderingen in traditionele normen is de implementatie van Zipcar, waarvoor er wijzigingen aangebracht moesten worden in de wetgeving voor huurauto’s in Massachusetts. En de diensten die door Uber aangeboden worden moesten door overheidsinstanties anders gedefinieerd worden dan die van traditionele taxibedrijven. Dit had tot gevolg dat de onafhankelijk gecontracteerde chauffeurs niet volledig verzekerd hoeven te zijn, en zorgde er ook voor dat de publieke sector minder zeggenschap heeft over het totale aantal bestuurders. Hierdoor kunnen chauffeurs beter verdienen en zijn er stabielere tarieven voor de passagiers. Deze bedrijven experimenteren ook regelmatig met intelligente technologieën om andere gedeelde diensten aan te bieden die nóg meer niche zijn, zoals carpoolen. UberPool en Lyft Line maken het passagiers mogelijk om ritten en kosten te delen met een bestuurder. Dit is inmiddels zeer populair geworden omdat 20% van de Uber-ritten in San Francisco gedeeld worden. De verkeersdrukte waar vele stedelijke metropolen over de hele wereld, zoals Mumbai, mee te maken hebben zal door deze initiatieven steeds verder afnemen. Zoals je kunt zien bieden slimme auto’s uitgebreide oplossingen, waardoor grote stedelijke gebieden en overbelaste wegen ruimer en efficiënter gemaakt kunnen geworden en kunnen leiden tot een hogere en stabielere levensstandaard!

Ben je de parkeerproblemen zat? De robotauto is de oplossing

Slimme auto’s zullen de parkeerproblemen in de steden oplossen. Heb je weleens gehoord van AutoPlatz? Het is een project in Duitsland waar door een team van deskundigen wordt gewerkt aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s die hun eigen parkeerplaats kunnen vinden, zelfs in parkeergarages met verschillende verdiepingen! Het prototype van deze robot-auto zal in oktober dit jaar een poging gaan doen om zichzelf op de zesde verdieping van een parkeergarage in Stuttgart te parkeren. Dit onderzoek van het FZI automotive lab in Karlsruhe, is een van de vele die wereldwijd plaatsvinden met als doel het grote parkeerprobleem op te lossen.

Het intelligente parkeersysteem maakt gebruik van lokale sensoren en cloud data om het voertuig rond de parkeerterreinen te manoeuvreren. De parkeerterreinen zelf zullen ook worden uitgerust met compatibele technologie. Experts zeggen dat GPS-technologie in combinatie met de intelligente technologie van FZI hele parkeergarages kunnen voorbereiden op het begeleiden van zelfsturende auto’s zodat deze, zonder menselijke tussenkomst, efficiënt geparkeerd kunnen worden. Kun je je dat voorstellen? Hiermee behoren onze parkeerirritaties misschien wel heel snel tot het verleden.

Met Google Free Rides hoef je nooit meer voor een taxi te betalen!

Er zijn geruchten dat Google een app gaat lanceren – Google Free Ride – waarmee gebruikers een zelfrijdende Google auto kunnen bestellen. Zie je het al voor je? Een taxi, bestuurd door een robot, die je overal naartoe brengt, waar je ook maar heen wilt, zonder dat het je een cent kost? Lijkt te mooi om waar te zijn, of niet? Maar reken erop dat het eraan zit te komen, en wees nou eerlijk, ben je echt verbaasd? Dit soort taxidiensten en andere soorten gedeeld vervoer zullen grote voordelen hebben voor de steden, en, nog belangrijker: voor de aarde! Uit wetenschappelijk onderzoek op het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië zijn optimistische resultaten naar voren gekomen met betrekking tot zelfrijdende auto’s en aanverwante diensten. Het onderzoek suggereert dat de vermindering van de totale hoeveelheid gebruikte energie per kilometer die door het gebruik van autonome taxi’s teweeggebracht wordt zou kunnen leiden tot een aanzienlijke daling in de uitstoot van broeikasgassen. Ondanks de aanvankelijke hoge kosten voor de productie en lancering zal het implementeren van autonome taxi’s ook kostenbesparingen opleveren – niet geheel onbelangrijk als je kijkt naar hoe extreem veel taxiritten over de hele wereld eigenlijk kosten.

De dreiging van cybercrime breidt zich nu uit naar autonome, op de cloud aangesloten auto’s

Nu de ontwikkeling van de autonome auto in een stroomversnelling terecht is gekomen wordt de kwestie van databeveiliging ook steeds crucialer. Met de toenemende verspreiding van intelligente technologie in allerlei situaties zoals online shoppen, bankieren en IT in het algemeen, is het gevaar dat je gegevens worden gehackt reëler dan ooit tevoren. Datalekken kunnen zeer ernstige gevolgen hebben, waaronder, met name in het geval van zelfrijdende auto’s, lichamelijk letsel. Bedrijven nemen daarom steeds vaker extra maatregelen om hun cyberbeveiliging aan te scherpen.

Persoon met zwarte capuchon voor een blauw scherm met binaire code
Gegevensbeveiliging is een van de grootste zorgen als gevolg van de snelle ontwikkeling van autonome auto’s.

Doen autofabrikanten eigenlijk iets aan de preventie van cyber-aanvallen?

Teneinde hun marktaandeel in stand te houden en hun eigen belangen te beschermen, zullen autofabrikanten deze intelligente autonome technologieën alleen implementeren wanneer het bewezen is dat ze volledig veilig zijn. General Motors heeft Jeffrey Massimilla bijvoorbeeld aangesteld als cyber-security chief. Ik vind dat de overheid en het bedrijfsleven moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat autogegevens beveiligd worden. We staan aan de vooravond van een toekomst van slimme steden die al hun intelligente elementen zullen beschermen. Hierbij kun je denken aan autonome auto’s met technologisch geavanceerde firewalls, beveiliging voor cyberbedreigingen en beleidsmaatregelen die de rechten omtrent de privacy en gegevensbescherming van iedere burger zullen beschermen.

Bredere trottoirs, meer parken en speelplaatsen: autonome auto’s zullen onze steden transformeren

De manier waarop steden tot dusver zijn ontworpen is uiteraard ook gebaseerd op de omvang van het vervoer in de betreffende regio. Wanneer autonome auto’s volledig geïmplementeerd zijn zal het uiterlijk van onze traditionele steden veranderen. Met autonoom parkeren kan land worden vrijgemaakt voor parken en openbare ruimten. Het in gebruik nemen van autonome auto’s zal leiden tot geautomatiseerd verkeersmanagement en het aantal verkeersongevallen verminderen. Parkeerboetes, verkeersovertredingen en andere verkeersgerelateerde irritaties behoren binnenkort misschien wel tot het verleden! Met het in gebruik nemen van autonome auto’s zullen steden ook brandstof besparen en technologieën zoals zonne-energie en groene energie zullen nog grotere besparingen op onze natuurlijke hulpbronnen mogelijk maken. Denk aan wegen die zijn ingebed met energieopwekkende zonnecellen waarmee we onze auto’s kunnen opladen terwijl we rijden! De flexibiliteit en toegankelijkheid die deze auto’s mogelijk maken zal ervoor zorgen dat grotere bevolkingsgroepen zoals mensen met een beperking, ook betrouwbare en veilige transport opties ter beschikking hebben.

Kleurrijke afbeelding van stad met hoge gebouwen
Met autonome auto’s die volledig worden geïmplementeerd, zal het uiterlijk van traditionele steden veranderen.

De invloed van autonome auto’s op zaken zoals stadsontwerp en demografie zal aanzienlijk zijn en rudimentaire problemen zoals rijden onder de invloed van alcohol of drugs maar ook road rage – menselijk gedrag – zullen onmiddellijk afnemen. Met autonome auto’s zullen er alleen nog maar nauwkeurige en logische beslissingen genomen worden (uiteraard geperfectioneerd door menselijke input) die allemaal zullen bijdragen aan onze veiligheid. Stedelijk ontwerp zal aldus worden getransformeerd in goed beheerde, groene infrastructuren waarbij efficiëntie de maatstaf is voor alles wat er in de stad plaatsvindt – verbonden door slimme technologieën. Vrijheid, veiligheid en toegankelijkheid voor iedere inwoner. Dat klinkt toch fantastisch?

Conclusie:

De robot auto zal de maatstaf worden van moderne samenlevingen

Ontwikkelde steden met veel minder auto’s – de toekomst met autonome auto’s ziet er groen, efficiënt en duurzaam uit. De definities en symbolen van ‘status, welvaart en ontwikkeling’ zullen ook meeveranderen. Vroeger was je welvarend als je in het bezit was van een paard en een boerderij. Toen kwam de auto en werden voertuigen zoals de Rolls Royce symbolen van rijkdom en status. In de toekomst zullen autonome auto’s het symbool zijn voor een beter en welvarender leven.

Verkeer zal vrij en veilig doorstromen. Fietsers en voetgangers zullen kunnen genieten van open en veilige wegen en er zal meer ruimte zijn voor recreatieve doeleinden. Je zult nooit meer door een dronken of onvoorzichtige automobilist aangereden worden. Je zal nooit meer op zoek hoeven gaan naar een parkeerplaats. Er zal altijd een voertuig beschikbaar zijn en soms zelfs gratis – als je de geruchten over de Google Free Ride moet geloven. Met het elimineren van parkeerproblemen zullen trottoirs twee keer zo breed worden. Het toekomstbeeld met autonome auto’s is zeer rooskleurig maar ook moeten we ons realiseren dat er uiteraard genoeg obstakels zijn die eerst uit de weg geruimd moeten worden voordat we van al deze voordelen kunnen genieten. Regelgeving met betrekking tot het gebruik van deze technologie en de beveiliging van gegevens moet robuust zijn en zich richten op de veiligheid van de eindgebruiker. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun ontwerpen perfect zijn en niet kwetsbaar voor storingen of toegankelijk voor hackers. Hoe het ook zij, het implementeren van autonome technologie en zelfrijdende auto’s zal zeer zeker een intrigerende toekomst met zich meebrengen.

Share via
Copy link