Zo zorg je dat content de juiste doelgroep bereikt

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Hoe zorg je dat de door jou gecreëerde content je doelgroep bereikt? Bij het verspreiden van content kun je het beste strategisch te werk gaan. Dit artikel helpt je bij het maken van een content distributieplan.  

Contentdistributie

Onbekend maakt onbemind, dus we willen onze content verspreiden. Dit pakken we als onderneming eerst zelf op. Daarna hopen we dat de content zó goed en relevant is voor onze doelgroep, dat zij ambassadeurs worden van onze content en deze delen met hun netwerk. De content verspreidt zich dan als een inktvlek en het bereik wordt vergroot binnen een relevante doelgroep voor de onderneming. Mensen die jou misschien nu nog niet kennen, maar door de content naar jouw website en/of communities worden getrokken.

 Infographic waarin diverse poppetjes met lijntjes aan het LinkedIn-logo verbonden zijn

Via welke kanalen verspreid je de content?

De verspreiding van content kan op verschillende manieren en via verschillende kanalen. Meestal wordt er gekozen voor een combinatie van ‘owned’, ‘paid’ en ‘earned’ media.

1. Owned media: Allereerst verspreiden we via de kanalen die we zelf in beheer hebben. We zetten de content op onze website (zorg voor een goede landingpagina) en maken dit bekend via onze Facebookpagina, Twitteraccount, LinkedIn-account, mobiele app en onze andere eigen middelen waar de content echt van toegevoegde waarde is. Via een periodieke nieuwsbrief kun je je abonnees attent maken op de nieuwe, vrijblijvend beschikbaar gestelde content. Heb je een whitepaper gemaakt? Breng dezelfde inhoud ook via Slideshare, YouTube-video of als infographic op Pinterest naar buiten. Zo bereik je een groter publiek, op de manier die hen het meeste aanspreekt.

2. Paid media: Om de bekendheid van de nieuwe content aan te jagen en ‘earned media’ te stimuleren kunnen we content via betaalde media verspreiden. In plaats dat we voor advertenties betalen, investeren we in verspreiding via online kanalen en rekenen we bij voorkeur af per download van een whitepaper of we investeren in een campagne zoals Google Adwords om bekendheid te genereren.

3. Earned media: We willen niet zenden; we willen alleen met content een balletje aan het rollen brengen. We willen toegevoegde waarde bieden aan de doelgroep en willen graag discussies en user generated content op gang brengen. Engagement kun je bijvoorbeeld meten op basis van het aantal ‘comments’ bij een posting op social media en het aantal reviews op je site of een onafhankelijk forum.

In deze fase moet ook het ‘superpromotorkanaal’ worden overwogen. Ook je eigen medewerkers zijn promotors van je onderneming, die je zeker niet buiten beschouwing moet laten.

Superpromotors

Superpromotors zijn meer dan gemiddeld enthousiast over jouw producten, diensten én content. Zij kunnen ‘earned media’ aanzwengelen omdat zij zich graag met je organisatie identificeren en dit willen laten zien aan anderen.

 Een animatie van een hand waarvan de wijsvinger omhoog steekt met de tekst ‘#1 fan’

Het vinden en motiveren van jouw superpromotors

Identificeer je superpromotors door te ‘luisteren’ op social media. Ontdek welke mensen vaak positief over jouw organisatie praten en benader hen. Geef ze een voorsprong op andere klanten, geef iets extra’s of vraag ze mee te werken aan een project of het verspreiden van content. Superpromotors zullen dit waarderen en graag meewerken. Zij zijn bereid je content te delen. Ze zijn waardevol om regelmatig te raadplegen. Vraag hun mening over nieuwe thema’s en onderwerpen en informeer naar hun behoeften rondom je producten en diensten.

Medewerkers

Medewerkers behoren tot je ambassadeurs. Betrek ze en vraag ze nieuwe content te delen met hun netwerk. Daarnaast zal een selecte groep graag praten over hun werk op social media. Dit is zeer goed voor het genereren van naamsbekendheid en het verkrijgen van autoriteit. Dit laatste geschiedt met name als medewerkers zich ook in fora en discussiegroepen mengen, vragen beantwoorden of op andere wijze hun deskundigheid laten blijken door hun bijdragen.

Frequentie & planning

Zorg dat je regelmatig publiceert. Stel een ‘contentkalender’ op, waarop je aan- geeft wanneer je welke onderwerpen wilt behandelen. Stem dit af met andere marketing- en salesactiviteiten. Wellicht zijn bepaalde onderwerpen, op bepaalde momenten zeer actueel. Bijvoorbeeld voor en tijdens een belangrijk jaarlijks branche-evenement, het tijdstip dat het management van bedrijven plannen voor het nieuwe jaar maakt of ‘gewoon’ de wisseling van seizoenen, als jouw product of dienst daarop aansluit.

Het volgende artikel zal gaan over contentactivatie:  hoe krijg je jouw content gedeeld en hoe motiveer je iemand een bijdrage te leveren?

Wil je nu al aan de slag met het volledige stappenplan voor het maken van een contentstrategie? Download dan de gratis whitepaper ‘Word koning met contentmarketing’.

Share via
Copy link