Technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg zijn de drijvende kracht achter de geneeskunde van de toekomst en hebben vanuit verschillende perspectieven een significante invloed op de levensduur van de mens. Met een Smart Glass kunnen artsen hun patiënten onderzoeken, op een manier waarvan we nooit hadden gedacht dat het zou kunnen. Gadgets zoals Google Glass zijn reeds nuttig gebleken in het monitoren van diabetespatiënten, en we kunnen alleen nog maar gissen naar de impact die robotoperaties, zoals via het da Vinci Surgical System, in de toekomst zouden kunnen hebben!
Een bezoek aan een arts wordt vervangen door thuiszorg via telemedicine, en terminale patiënten hoeven niet langer op eindeloze wachtlijsten te staan voor een orgaantransplantatie. Er worden nieuwe organen gekweekt in laboratoria, waardoor robotachtige ledematen en 3D-/4D-geprinte organen, die mensen een nieuw leven zullen geven! Kunnen we voorspellen wat nanobots in onze bloedbanen kunnen doen als een virus ons aanvalt? Zullen we half-mens en half-bionisch moeten zijn om langer te kunnen leven? Een lang leven is altijd een vraagstuk geweest waar de mens geen antwoord op heeft. Wetenschappers zullen er eeuwig naar streven om mensen op een of andere manier van het sterven te behoeden en te ontdekken hoe we voor eeuwig kunnen leven. Robotica en singulariteit zijn een van de dingen die kunnen helpen om de mensheid beter en langer te laten leven. De gezondheidszorg is misschien wel het belangrijkste aspect van ons leven en een industrie waar elke technologische doorbraak belangrijk is, vanwege de positieve invloed op de mens.
1. Telemedicine en zorg op afstand
Het huisbezoek aan een arts maakt een enorme comeback! We gaan met onze arts communiceren met behulp van videoconferenties, smartphones en IP-telefonie op onze laptops en andere gadgets. Artsen zullen in staat zijn om onze medische dossiers elektronisch te bekijken en onze diagnose en medicijnen volledig op afstand voor te schrijven, wat een enorme impact zal hebben op de zorg voor ouderen! Het zorgen voor onze ouderen is een enorme verantwoordelijkheid. Het neemt niet alleen tijd in beslag, maar vraagt ook om fysieke inspanning en veel psychologische kracht en moed om de zorg aan te pakken. Veel mensen kiezen ervoor om hun ouders in bejaardentehuizen te plaatsen of professionele zorg in te huren. Dit is waar de zorg op afstand een rol kan spelen. Iemand op afstand over je ouders laten waken, terwijl zij gewoon veilig thuis kunnen blijven, is onbetaalbaar.
Zorg op afstand zal vooral werkelijkheid worden met behulp van mobiele robots, waarop onze artsen en verpleegkundigen op een schermpje worden weergegeven terwijl ze voor patiënten in het ziekenhuis zorgen. In de toekomst zullen we de robotarts vaak gaan tegenkomen. Ze installeren in het huis waar je grootouders wonen, onder begeleiding van videobewaking waarmee een arts de robot commando’s kan geven en kan bijhouden wat de robot doet, zal een enorme aanwinst voor de toekomstige geneeskunde zijn. We zijn gewend aan een persoonlijk bezoek aan de arts, omdat we denken dat we alleen kunnen worden genezen als we met de dokter praten en ons recept van hem krijgen. Maar wat als hij ons kan bereiken via telemedicine of een apparaat? Tijd verspillen door naar de dokter te gaan behoort dan tot het verleden. Voorschriften voor medicijnen en snelle medische adviezen of diagnoses krijgen we in ons eigen huis, met een klik of aanraking van ons scherm zal onze arts ons binnen no-time bijstaan. Als het apparaat hem via één klik data over onze gezondheid kan geven, onze temperatuur kan meten, keelpijn of iets anders kan vaststellen, dan zou dit hetzelfde resultaat geven, zonder de dat we hiervoor naar het ziekenhuis hoeven. Geen wachtrijen, geen wachttijden, niets plannen en geen situaties waarin je je bed uit moet met koorts om wat medicijnen te krijgen. Wie kan daar nou iets op tegen hebben? Zijn we bereid om niet direct met onze arts in contact te staan, maar ons via videoverbindingen, displays en mobiel contact te laten genezen?
2. Chirurgische en humanoïde robots die voor onze gezondheid zorgen
Iedereen die wel eens is geopereerd, weet wat het betekent om je leven volledig in handen te geven van een chirurg. Denk je dat je jouw leven zou kunnen toevertrouwen aan een machine met messen en chirurgische instrumenten? De toekomst van robotchirurgie wordt alleen nog maar beperkt door onze verbeelding. De chirurgen van de toekomst zullen een robot voor een operatie programmeren en alleen toezicht houden op de robot, terwijl deze de meeste taken uitvoert. Het is moeilijk om bij zo’n belangrijk aspect van het menselijk leven zo’n grote stap in de toekomst te zetten, maar we moeten er ook niet te bang zijn. Elke grote stap in de technologie vergt moed, maar zonder dergelijke stappen kunnen we geen enkele vooruitgang boeken. Het Da Vinci Surgical System maakt nu al minimaal invasieve chirurgie mogelijk, wat betekent dat deze technologie er vandaag de dag al is! Zullen robotchirurgen de menselijke chirurgen volledig gaan vervangen?
Kunnen we ons volledig overleveren aan robots, en ons leven volledig in hun handen leggen? Robots doen al operaties, ze werken nauwkeurig en veilig, en in de toekomst zullen ze alleen nog maar nauwkeurige en veiliger worden. Waarom zouden we ze dan niet vertrouwen? Voor de mens is het moeilijk om zich na al die eeuwen over te geven aan een machine. Maar in andere sectoren doen we het toch ook? Psychologisch is het moeilijk om het vertrouwen te hebben dat een robot je gaat genezen, maar als hij het beter doet dan ons, is dit het proberen waard. Stel je voor dat we nanobots in je bloedbaan loslaten om alle mogelijke aanvallen van virussen in je lichaam te vinden, te genezen en te behandelen, zonder dat je hier van af weet? Het klinkt als sciencefiction, al zijn nanobots iets waar de wetenschap vandaag de dag al vrij serieus over nadenkt. Er zijn vele ideeën rondom microbots, maar nanobots in de bloedbaan is waarschijnlijk één van de meest verbazingwekkende ideeën van allemaal. Laten we zeggen dat je ziek wordt en een griepje krijgt, en je arts nanobots in je bloedbaan injecteert. Je gaat aan het werk en je gezondheid wordt in rap tempo beter. Je stopt met niezen en hoesten en je lichaamstemperatuur is ineens weer helemaal normaal. Nanobots hebben je genezen. Ze vernietigde het virus en lossen nu op in je bloed, zonder daar enige schade aan te richten! De mogelijkheden zijn eindeloos, en dit alles mogelijk al in de komende decennia, waarbij robots de medische operaties op zich zullen nemen.
3. Gamificatie van gezondheidszorg
Hebben spelletjes meer nut dan alleen het doden van de tijd? Kunnen we de gezondheidszorg persoonlijker maken door spelletjes in het hele proces mee te nemen? Applicaties op smartphones, gadgets en zelfs complexe machines die spelprincipes toepassen zullen zowel jongere als oudere generaties helpen om zich gemakkelijker over te geven aan het vooruitzicht van de zorg en genezing van een ziekte. Vandaag de dag maken de meeste industrieën gebruik van spelprincipes, en de gezondheidszorg is er daar zeker één van.
Mensen worden van nature gedreven om plezier te hebben als ze iets doen, en dat is wat de gamificatie van de gezondheidszorg ons zal geven. Spelletjes om het gezichtsvermogen te verbeteren, spelletjes om de mobiliteit van mensen met een handicap te vergroten en spelletjes om autistische kinderen te helpen bij hun socialisatie, zijn slechts enkele van de voorbeelden die laten zien hoe spelletjes hun plek in de geneeskunde hebben ingenomen en mensen helpen om verschillende aandoeningen of ziekten te genezen. Is de gezondheidszorg iets waar we spelprincipes kunnen toepassen, rekening houdend met de ernst van de gezondheidssituatie? Alles is makkelijker met behulp van een spel, zo laten studies zien. Bij volwassenen en vooral ook bij kinderen leidt het presenteren van behandelingen via een spel tot een veel betere concentratie en gevoel van veiligheid. Waarom zouden we alles dan nog zo serieus aanpakken? Een patiënt behandelen is een serieuze aangelegenheid, maar de manier waarop je een patiënt geneest hoeft dit niet perse te zijn. Het is belangrijk om een patiënt te helpen, maar genezing is geen synoniem voor saai.
4. De revolutie van het 3D-printen
Heb je wel eens gehoord van 3D-printen? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk ook gehoord over het printen van kunststoffen, zoals beeldjes, badges en zelfs wapens. Kun je ook een menselijk orgaan uit een printer laten rollen? Ja, dat kan. Het klinkt misschien nog een beetje vreemd, maar het gebeurt en we kunnen niet zeggen dat het slecht is. Integendeel, het is geweldig. Het 3D-printen van organen gebeurt al, maar op kleine schaal. In de komende tien jaar kunnen we een omwenteling van deze prachtige trend verwachten, met name in de gezondheidszorg. Kunnen we verwachten dat menselijke organen rechtstreeks afkomstig zijn uit een printer? Zullen mensen deze organen vertrouwen? Kunnen artsen een 3D-hart of –milt in iemands lichaam plaatsen? Als het net zo functioneert als een echt orgaan, waarom niet? Het 3D-printen heeft een breed spectrum van toepassingen, maar het gebruiken om organen te printen die in iemands lichaam kunnen worden geplaatst klinkt nu nog onwerkelijk.
LEES OOK: 7 Disruptive innovaties in de gezondheidszorg die het ziekenhuis naar je slaapkamer brengen
Toch is er geen reden om deze geweldige technologie niet te gebruiken, mits uitgeprinte organen niet door het lichaam worden verstoten. Mensen transplanteren al organen afkomstig van andere dode of levende lichamen, en door ze te printen zijn ze in onbeperkte hoeveelheid te verkrijgen, zonder zorgen over het op tijd transplanteren van de organen. Veel zieke patiënten zijn wanhopig, omdat ze op lange wachtlijsten voor orgaantransplantatie staan. Als gevolg hiervan komen mensen te overlijden en verdienen zwarte markten goed geld. Het creëren van een volledig functioneel orgaan met een 3D-printer klinkt vreemd en onbetrouwbaar, maar als je stofwisseling het toelaat, waarom zou je het dan niet doen? Het gaat om het redden van een leven, toch? Met de implementatie van deze technologie zullen veel levens worden gered. Wij hopen op een snelle invoering.
5. Iron Man: exoskelet en protheses
Kun je je voorstellen dat een persoon die eerst nooit meer in staat zou zijn om te lopen opstaat uit zijn rolstoel en zonder problemen wegloopt? Exoskeletten en prothetische ledematen, zoals i-ledematen, zullen mensen het gevoel geven dat ze een ledemaat nooit hebben verloren of dat deze altijd al functioneerde! Mensen zullen de kans krijgen om weer te wandelen, rennen, sporten, zwemmen, en datgene te doen waartoe ze eerder door hun handicap niet in staat waren. Deze technologieën zullen onze kijk op mensen die deze problemen hebben volledig veranderen. Zij zullen zelfs het recht krijgen op deze technologieën, omdat ieder mens het heeft recht om te kunnen zijn zoals een ander is. Dit geldt ook voor dingen die we voor lief nemen, zoals de mogelijkheid om te wandelen, te horen of een glas water op te pakken.
Waarom kunnen we niet iedereen het recht geven om dat te kunnen doen? Natuurlijk zouden deze exoskeletten de discussie voor powersuits en militaire operaties doen oplaaien, waardoor hun gebruik onheilspellender wordt dan het lijkt, maar we moeten ons concentreren op de technologie die de mensheid helpt in plaats van de technologie die ons medeplichtig maakt aan vernietiging. Iemand die ziek is heeft slechts één wens: beter worden. Terwijl een gezond iemand wel duizend wensen heeft. Door deze nieuwe protheses te gebruiken, zullen we mensen dingen zien doen die ze eerder niet konden, en dat is iets wat we graag zien. Deze technologie zal zeker een enorme impact hebben op de menselijke gezondheid en het verbeteren van het leven van mensen met een handicap. Het zal levens veranderen, dat is één ding dat zeker is. Wandelen is voor iemand die nog nooit heeft gelopen een wonder, en, zoals we hebben kunnen zien, worden wonderen soms werkelijkheid. Slimme protheses kunnen worden aangesloten op andere apparaten, die de hartslag of andere lichaamsfuncties kunnen meten, wat voor elke arts en patiënt mooi meegenomen is. Zodat je op het juiste moment precies kunt weten wat er gaande is.
6. De komst van de cyborg
In de toekomst zal er een nieuwe generatie mensen ontstaan, die ervoor kiezen om te leven met technologische toepassingen in hun lichaam. Eerder hebben we het hierover alleen gehad in de sciencefictionverhalen en -films, maar nu lijkt het mogelijk realiteit te worden! Komt er een moment dat we metalen en schakelingen aan ons lichaam gaan toevoegen, alleen maar om ons leven en fysieke capaciteiten te verbeteren? Kunnen onze nakomelingen volledig transformeren in een bovennatuurlijk mens, die met deze wijzigingen en veranderingen beter kan springen, rennen, harder kan werken, en sneller is? Of we het nu leuk vinden of niet, de cyborg komt er aan. Sommige mensen hebben al geprobeerd om zichzelf met implantaten en een mogelijke aankomende technologie tot cyborg te maken. Door ergens als eerste mee te zijn zorg je voor een unieke positie, en uniek zijn terwijl de cyborg-technologie eraan komt is echt geweldig.
LEES OOK: 6 technologieën in de zorg die de huisarts overbodig zullen maken>
Velen zullen tot de eerste mensen willen behoren die chips in hun lichaam hebben, elektronische pillen kunnen slikken of bionische organen kunnen implementeren om op Terminator te lijken. Deze mensen zullen nieuwe vaardigheden hebben, waardoor sommige doelen gemakkelijker te bereiken zullen zijn. Maar ze zullen nog steeds last hebben van de gebreken van de mensheid, totdat ze echt één met de machine zijn geworden. Er is nog geen echte cyborg-cultuur, maar het toont wel aan dat er potentieel is zolang de middelen beschikbaar zijn. Echte cyborgs zijn nog ver weg, maar als ze er komen, en ze zullen er komen, dan zal de wereld voor altijd veranderen. We weten nog niet of het er beter of slechter op zal worden. Vanuit medisch perspectief kunnen we langer leven en onszelf gemakkelijker “repareren”, maar het ethische en morele aspect van alles zal twijfelachtig zijn.
Hoe zal dit zich allemaal gaan ontrafelen?
De gezondheidszorg zal in de toekomst vrijwel zeker een grote technologische verandering doormaken. In de eerste plaats omdat de wereld de financiering van allerlei mogelijke soorten onderzoek ondersteunt, om zo onze kennis over de menselijke stofwisseling te vergroten en manieren te vinden om ziekte of, uiteindelijk, de dood te voorkomen. Het printen van organen door een 3D-printer om de problemen rond transplantaties op te lossen, bionische ledematen om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde vaardigheden heeft, het installeren van nanobots in ons lichaam om ons te genezen, en robots die onze operaties uitvoeren zullen in de toekomst volkomen normaal worden. Onvoorstelbare dingen veranderen de geneeskunde, en we kunnen alleen maar hopen dat het zo geweldig zal zijn als het nu lijkt. Om een enorme doorbraak in de geneeskunde te beleven, moet de technologie risico’s nemen, experimenteren en veel moed tonen om dat te doen. Hoe kunnen we denken dat we kanker kunnen genezen, als we nieuwe manieren om onszelf te genezen niet uitproberen? Het printen van nieuwe organen voor patiënten die ze nodig hebben zou wel eens een nieuw recht van de mens kunnen worden. Een recht om organen of ledematen te printen. Bionische mensen zullen we niet alleen nog maar films zien, ze zullen naast ons lopen, bij ons werken, relaties onderhouden en kinderen krijgen. Een mix van mens en machine zal onze levensduur verlengen, maar ons streven naar onsterfelijkheid zal waarschijnlijk altijd een droom blijven. Informatie in handen hebben betekent macht in handen hebben, maar de geneeskunde profiteert niet van alle informatie. Alleen gestructureerde en correct geanalyseerde informatie kan daadwerkelijk worden gebruikt voor het verbeteren van de mensheid.
Elektronische documenten die altijd en overal bereikbaar zijn, zijn de toekomst van de medische gegevens. Waarom zouden specialisten wachten op bestanden, wanneer ze naar reeds door de computer geanalyseerde gegevens kunnen kijken die meteen een oplossing bieden? Ze kunnen zelfs worden aangeleverd door een robotarts. En indien ze zijn gebaseerd op vooraf verzamelde gegevens, waarom ook niet?! Mensen hebben vertrouwen in een arts, maar als we alle gegevens en kennis van een arts kunnen analyseren en gebruiken voor een voorspellende analyse om onszelf te helpen, krijgen we dan niet een beter resultaat? Misschien wel. Er zullen altijd mensen zijn die zeggen dat machines niet zo slim zijn als de mens, en dus niet kunnen waarnemen wat wij kunnen. Wordt het niet eens tijd dat we machines wat meer krediet geven als het gaat om onze gezondheid, en dat we ze zelfs meer krediet geven dan een arts? In de toekomst zullen we deze vraag kunnen beantwoorden. Het zal sowieso een heleboel dingen voor ons in petto hebben.
Share via: