6 technologieën in de zorg die de huisarts overbodig zullen maken

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

De zorg is één van de grootste sectoren ter wereld, en ook één van de meest wistgevende. De wereld is één grote marktplaats voor zorg-gerelateerde diensten en producten. Door de jaren heen is deze sector sterk beïnvloed door de snel veranderende, disruptieve technologie en het effect van de moderne slimme technologie op de gezondheidszorg is ongeëvenaard. Ik zeg dit, omdat ik een disruptieve verschuiving zie in de manier waarop mensen omgaan met hun gezondheid. Ik heb sterk het gevoel dat het concept van de huisarts in de toekomst zal ophouden te bestaan. De medische kennis die ze bezitten maakt ons van hen afhankelijk, maar binnenkort zullen we, via software en andere tools, zelf toegang krijgen tot deze kennis, waarmee we onze eigen gezondheid kunnen monitoren. In de toekomst zullen zich sensoren op en in ons lichaam bevinden, die elk stukje van onze macroscopische en microscopische activiteit zullen monitoren om ons informatie te kunnen geven over onze gesteldheid.

En dit vind ik positief, dat de verantwoordelijkheid en de zeggenschap over onze gezondheid verschuift van de arts naar de patient. En noem dat maar gerust een verschuiving van epische proporties! Zodra wij zelf direct toegang krijgen tot onze medische gegevens zal het concept van de huisarts zoals wij dat nu kennen, ophouden te bestaan. De sensoren die zich in allerlei smart devices bevinden, zullen ons ook gaan begeleiden en adviseren over het voorkomen of elimineren van eventuele gezondheidsproblemen. Hoe zullen slimme technologieën in de toekomst de gezondheidszorg en medische procedures gaan beïnvloeden? Hoe houden wij de controle over de datastroom en wie zal er toegang hebben tot onze informatie? Deze vragen moeten we uiteraard voor onszelf kunnen beantwoorden om een idee te krijgen van de mogelijkheden en voordelen van de moderne disruptieve ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

De nieuwe ECG houdt een oogje op je hart en stuurt een seintje als er iets fout dreigt te gaan

Zou het niet geweldig zijn als je zélf een hartfilmpje zou kunnen maken in plaats van een afspraak te moeten maken, naar het ziekenhuis rijden en dan op je beurt te moeten wachten om vervolgens volgeplakt te worden met allerlei electroden? AliveCor heeft een app gelanceerd die de huidige ECG onderzoeken – en het daarmee gepaard gaande papierwerk – overbodig maakt. Met de AliveCor app kun je makkelijk leren hoe je de informatie van het hartfilmpje kunt analyseren, begrijpen en delen. Je kun emails sturen en PDF-bestanden met je arts delen en vervolgens doktersafspraken maken voor verder onderzoek. Als dat niet efficiënt is? De AliveCor Mobile ECG wordt aangedreven door de AliveECG app die op een compatibele iPhone of Android draait. Je hoeft het alleen maar op je hand of op je borst te laten rusten waarna de app je hartritme 30 seconden lang opneemt. In het geval van eventuele afwijkingen, zoals atriale fibrillatie of een dreigende hartaanval, krijg je daar onmiddellijk melding van. Symptomen zoals hartkloppingen en kortademigheid en bijvoorbeeld je rook- of drinkgewoonten maar ook lichaamsbeweging en slaappatronen, kunnen met deze app in de gaten worden gehouden.

Je krijgt als gebruiker dus direct toegang tot moderne, disruptieve technologie, waardoor je als patiënt zelf veel meer controle hebt. Ik vind deze tool zeer nuttig en met goede reden! Atriale fibrillatie is bijvoorbeeld de meest voorkomende hartritmestoornis en een belangrijke oorzaak van hartziekten, en meer dan 140 miljoen mensen wereldwijd hebben (last van) hartklachten. Experts zeggen dat 2 van de 3 hartaanvallen kunnen worden voorkomen als de oorzaak en de symptomen vroeg ontdekt en onmiddellijk behandeld worden. Met tools zoals AliveCor is dat nu mogelijk.


Video credits: Alivecor inc

De komst van Scanadu: je hoeft geen PhD te hebben om je eigen gezondheid in de gaten te houden!

De mens is van nature nieuwsgierig. We hebben door de geschiedenis heen altijd te maken gehad met mysterieuze ziekten en aandoeningen. Gelukkig zijn er een heel aantal van die ‘mysteries’ gaanderweg opgelost, maar er zijn er nog genoeg waarvoor we nog geen oplossingen hebben gevonden. Tot voor kort was een diepgaande kennis van het menselijk lichaam alleen weggelegd voor medische en andere experts maar dankzij dit nieuwe bedrijf kunnen jij en ik zelf toegang krijgen tot gedetailleerde informatie over de verschillende aspecten van onze gezondheid. Met behulp van de moderne technologie richt Scanadu zich op het ontwikkelen van een reeks medische hulpmiddelen en consumentenproducten – waarbij individuen meer controle en zeggenschap hebben over hun gezondheid. De producten sluiten je lichaam als het ware draadloos aan op je smartphone, waarmee je dan direct toegang krijgt tot analytics over je gezondheid. Het uiteindelijke doel is om mensen op weg te helpen naar een gezonder en beter leven. Met de Scanadu Scout, bijvoorbeeld, kun je onder andere gegevens verzamelen over je lichaamstemperatuur, bloeddruk, oximetrie (voor zuurstof of hemoglobine monitoring), ECG’s, HRVs (Heart Rate Availability) en stress. Met de Scanadu Urine kun je door middel van twaalf verschillende signalen je urine testen om zo een nauwkeurig beeld te krijgen van je gezondheid. Deze informatie kun je via de cloud met je dokter delen, die jou dan weer onmiddellijk kan waarschuwen wanneer er medische problemen dreigen te ontstaan.

https://www.youtube.com/watch?v=gSxNjTXfgBo
Video credits: Scanadu

Bovenstaande laat duidelijk zien hoe de zeggenschap in de moderne gezondheidszorg van de toekomst gaat verschuiven van arts (traditioneel gezien ‘eigenaar’ en beheerder van onze medische gegevens) naar patiënt (die nu direct het beheer over zijn of haar eigen medische informatie).

Astma controle door AirSonea: ontvang waarschuwingen gebaseerd op je ademhaling

Astma is een ernstige aandoening van de luchtwegen waar veel mensen over de hele wereld aan en onder lijden. Een recent onderzoek in Australië toonde aan dat tweederde van de 1000 Australische astmapatiënten hun ziekte niet regelmatig monitoren. Omdat er niet altijd sprake is van duidelijke patronen of symptomen die de ernst van de aandoening aangeven leidt dat regelmatig tot sterfgevallen. Om bewustzijn te creëren en de levenskwaliteit van de Australische astmapatiënten te verbeteren heeft het medische technologie bedrijf iSonea onlangs hun vlaggenschipproduct AirSonea gelanceerd; een hand-held controle-apparaat, gekoppeld aan de Smartphone van de patiënt, waarmee de piepende ademhaling die kenmerkend is voor astma, gemonitord kan worden. De telefoon moet tegen de luchtpijp bij de keel worden gehouden zodat de ademhalingsgeluiden opgenomen kunnen worden. De audiobestanden worden vervolgens naar een cloud-gebaseerde site verstuurd, waar ze analyse ondergaan op basis van algoritmes. Een voordeel van dit apparaat is dat er, in tegenstelling tot de traditionele piekstroommeter, geen geforceerde ademhaling voor nodig is, wat voor kleine kinderen en oudere patiënten vaak erg lastig is. Daarom heeft dit product naar mijn idee erg veel potentieel.


Video credits: Michael Thomas

In 2012 alleen al werden er door 247 miljoen mensen gezondheids-apps gedownload. Deze aantallen zijn inmiddels aanzienlijk toegenomen en producten zoals AirSonea zullen misschien wel de weg gaan vrijmaken voor betere astma-controle, zodat patiënten zelf kunnen voorkomen dat hun toestand escaleert.

Luna houdt je gezondheid in de gaten, terwijl je slaapt!

Ik sta soms versteld van de innovatieniveaus die de menselijke geest kan bereiken. Sinds de introductie van de smartphone zijn we terechtgekomen in een stroomversnelling van nieuwe technologieën zoals slimme wearables, slimme televisies en koelkasten en tal van andere slimme producten. En nu is er zelfs een intelligent matras! De ‘Luna’ is een matrashoes die van elk bed een slim bed maakt. Met de Luna wordt je bed bijvoorbeeld continu verwarmd zodat je op de voor jou optimale temperatuur slaapt. Ook opstaan wordt prettig met de Luna, omdat je wakkergemaakt wordt op een ‘licht’ moment in je slaapcyclus. De Luna analyseert je slaap ook. Het heeft ingebouwde microfoons en sensoren die je bewegingen, hartslag en ademhalingspatronen monitoren. Zo kun je bijvoorbeeld gewaarschuwd worden in het geval van een slaapapneu. De Luna kan ook communiceren met andere slimme apparaten zoals de thermostaat van je verwarming, je slimme koffiezetapparaat en je verlichting in huis. Met de dual zone-technologie kun je beide kanten van het bed op verschillende manieren instellen zodat jij en je partner allebei prettig slapen. Handig, toch?

Slaap is een van de belangrijkste factoren in herstel en regeneratie; of het nu gaat om herstel na ziekte of herstel na een drukke, stressvolle dag. Met nieuwe technologieën zoals de Luna, kunnen we eindelijk onze slaap cycli en ademhaling monitoren! De Luna vergelijkt ook informatie die ’s nachts verzameld wordt met data die overdag gegenereerd wordt waarmee persoonlijke adviezen samengesteld kunnen worden voor een betere kwaliteit slaap. Zou het niet fantastisch zijn als je niet meer op een vaste tijd wakker gemaakt wordt door je wekker, maar op het moment dat je het maximale uit je slaapt hebt gehaald en goed uitgerust bent? Ik zou het geweldig vinden!

Schoonheid gaat verder dan de buitenkant – met deze slimme spiegel kijk je naar het innerlijk!

Kun je je de boze koningin uit Doornroosje nog herinneren? “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?” Nou, in dit geval gaan we ‘mooiste’ vervangen door ‘gezondste’! Een consortium van onderzoekers is op het moment druk bezig met het nieuwe Smart Mirror project genaamd The Wize Mirror. Zodra het operationeel is zal je er medische keuringen mee kunnen doen, op basis van wat er van het gezicht afgelezen kan worden. Deze disruptieve innovatie in de gezondheidszorg zou weleens kunnen leiden tot de preventie van chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld hartziekten. Het onderzoek is gebaseerd op het voorspellen en herkennen van de allereerste symptomen, nog voordat de eerste klachten zich gaan voordoen. Het idee is nog in de conceptfase maar er zijn al gesprekken over een prototype.

Lees ook: 7 Disruptive innovaties in de gezondheidszorg die het ziekenhuis naar je slaapkamer brengen

De slimme spiegel bestaat in feite uit camera’s die elke dag veranderingen in je gelaatstrekken waarnemen – tekenen van stress en angst bijvoorbeeld. Deze beelden kunnen vervolgens worden gebruikt om iemand’s bloedzuurstofgehalte en hartslag te analyseren. De 3D scanner zal je ook informatie kunnen geven over veranderingen in je gewicht. Maar dat is nog niet alles! Gas-sensoren in de ‘spiegel’ zullen ook de chemische compositie van je adem kunnen analyseren om je advies te geven over je rook- en drinkgewoonten! Het belangrijkste doel van de onderzoekers is om een apparaat te ontwerpen dat je dagelijks kunt gebruiken waardoor je gemotiveerd wordt om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je gezondheid. De spiegel kan je door middel van een touch screen verschillende gezonde alternatieven voor je leefgewoonten geven en je kunt advies krijgen en punten scoren. Ook zul je bijvoorbeeld kunnen zien hoe je er na verloop van tijd uit zult zien als je een bepaald dieet volgt. Kun je je dat voorstellen?

Pasgeboren baby’s moeten veel en goed slapen. Maar de kersverse ouders ook!

Een van de grootste problemen rond de geboorte van een kind is het gebrek aan goede nachtrust. En de reden daarvoor is natuurlijk duidelijk – het zorgen voor de baby is prioriteit nummer één. Maar als er nu eens iets of iemand was waarmee je die verantwoordelijkheid zou kunnen delen? Ik weet dat er babyfoons op de markt zijn waarmee je naar je baby kunt luisteren maar daar heb je alleen wat aan als je zelf wakker bent. Hoe zou je het vinden als er heel goed voor je baby gezorgd zou worden terwijl je zelf ook geniet van je welverdiende nachtrust?

De startup Rest Devices, gevestigd in Boston, maakt gebruik van wearable technologie om uitgeputte ouders de kans te geven om zelf ook eens lekker door te slapen. Ze hebben onlangs de Mimo Onesie gecreëerd; een apparaat dat de ademhaling, lichaamsbewegingen, slaappatronen en andere vitale informatie van je kleintje monitort, en de de data vervolgens naar een smartphone app stuurt. Deze onesies hebben ‘ingebouwde’ sensoren in het weefsel, en een bluetooth-apparaat, beschermd door een kunststof omhulsel, zorgt voor de verzending van de gegevens. Je kunt het apparaat instellen op basis van factoren zoals de leeftijd van je baby en zijn of haar slaappatronen en alerts ontvangen wanneer je baby je nodig heeft. Ik denk dat dit soort producten wel zullen aanslaan bij de millennials die al min of meer gewend zijn aan een datagedreven leven. Met een gedetailleerd inzicht in het slaappatroon van je baby kan je nóg beter voor je kleintje zorgen. Ja toch?

Dankzij het IoT komt het ziekenhuis voortaan naar jou!

Wist je dat Watson, de IBM-supercomputer, al jaren een belangrijke speler is in de medische en diagnostische industrie? Watson heeft bijvoorbeeld een ‘persoonlijk’ aandeel gehad in het beheer van obesitas, diabetes en hypertensie. Het Internet of Things heeft het voor supercomputers zoals Watson mogelijk gemaakt ​​om medische gegevens van een groot aantal patiënten te verzamelen, de data door complexe algoritmen te voeren, en daarmee behandelingen of geneesmiddelen te ontwikkelen voor verschillende (chronische) aandoeningen.

We hebben al gezien hoe apparaten die met elkaar in verbinding staan gegevens met elkaar uitwisselen en hoe dit de gezondheidszorg als het ware kan verfijnen. En dit allemaal in de palm van je hand! Met de snelheid waarmee wij gepersonaliseerde, cloud-georiënteerde gezondheidszorg accepteren stevenen we op een toekomst af waarin het niet langer nodig is om naar het ziekenhuis te gaan – want het ziekenhuis is bijna letterlijk binnen handbereik. Ook hebben we gezien hoe slimme spiegels ons gedetailleerde medische informatie zullen gaan geven en producten zoals Scanadu waarschuwen onze dokter zodra er ook maar enigzins sprake is van een medisch probleem. Slimme horloges en fitness-armbanden zoals Fitbit zijn al deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven.

Lees ook: 6 technieken die de gezondheidszorg transformeren

Je gezondheid kan altijd en overal gemonitord worden – volledige medische onafhankelijkheid

Van de slimme matrashoes Luna tot de baby Mimo onesie – onze gezondheid kan nu elk moment van de dag in de gaten gehouden worden, zelfs terwijl we slapen. Over niet al te lange tijd zal je pillendoosje je precies op het juiste tijdstip een seintje geven dat je je vitamientjes moet innemen! Je medische gegevens zullen echter niet alleen gebruikt gaan worden om je gezondheid in de gaten te houden; anderen, zoals zorgverzekeraars, zullen ook erg blij zijn met deze informatie. Sterker nog, in de toekomst krijgen we bij onze geboorte misschien allemaal wel een sensor geïnjecteerd die alles wat maar met onze gezondheid te maken heeft in de gaten gaat houden, zonder dat je daar ook maar iets van merkt. Het klinkt misschien eng, maar het wordt natuurlijk pas een probleem als onze persoonlijke gegevens gebruikt worden voor onscrupuleuze doeleinden.

Dokter houdt tablet vast met medische icoontjes
Al snel zal je vitaminepillenbox je waarschuwen om de vitamines te nemen op elk gewenst moment om ze in te nemen!

Met het Internet of Things, gecombineerd met cloud computing, heeft iedereen kans op een gezond leven. Aan de andere kant zal je ook op je rook- drink- en eetgewoonten moeten letten omdat zorgverzekeraars dit continu in de gaten zullen gaan houden. En misschien denk je dat dat met de beste bedoelingen gebeurt, maar er kan natuurlijk ook een duidelijke financiële agenda zijn. Daarom is het van belang om al deze slimme apparaten op verantwoordelijke manier en met kennis van zaken te gebruiken zodat persoonlijke gegevens niet voor de verkeerde doeleinden gebruikt worden. En de betrokken autoriteiten zullen ervoor moeten zorgen dat de vervaardigers van deze producten strikte beveiligings- en privacybeleidslijnen toepassen.

Gepersonaliseerd gezondheidsadvies: een babystapje in de Kunstmatige Intelligentie

Er zijn al verschillende pratende medische apparaten op de markt gebracht waarvan de iWatch van Apple een voorbeeld is. Dit apparaat verzamelt en verstuurt gezondheidsgerelateerde informatie van en naar de gebruiker en geeft verschillende soorten advies. Apparaten die je eraan helpen herinneren om je medicijnen in te nemen, je bloeddruk te controleren of naar de sportschool te gaan worden ook al door vele tech bedrijven geïntroduceerd. Deze apparaten zijn er niet alleen om je te begeleiden, ze kunnen je ook trainen in bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld hoe je jezelf insuline-injecties moet geven. Ook zijn er al pratende thermometers waarmee je je lichaamstemperatuur met één druk op de knop kunt meten en pleisters die je door middel van een signaaltje laten weten of je wondje eronder genezen is. Het is in de toekomst kennelijk de bedoeling om de gezondheidszorg persoonlijker en interactiever te maken. Wat dacht je van een virtuele psycholoog waarbij je je hart kunt uitstorten als je je niet zo happy voelt? De flexibiliteit van al deze technologieën maken optimale efficiëntie in de zorgsector niet alleen mogelijk maar ook zeer eenvoudig.

Conclusie

Denk je dat je over vijf jaar nog steeds op het spreekuur van de huisarts moet komen als je ziek bent? Of misschien kun je je dít scenario al helemaal voorstellen: Je wordt ’s morgens wakker en de Luna geeft je feedback over hoe ‘effectief’ je geslapen hebt. Dan, als je je tanden gaat poetsen, laat de Wize Mirror je weten dat je wel een beetje teveel gerookt en gedronken hebt op dat feestje van gisteravond. Wat je ook voor je ziet, reken maar dat we aan de vooravond staan van deze moderne, futuristische gezondheidszorg, waar jij zelf alle informatie over jouw gezondheid hebt, en niet je dokter. Het is duidelijk dat de ontwikkelingen in de moderne gezondheidszorg zijn gefocused op een efficiënter beheer waar de controle meer bij de patiënt ligt – en daar hangt ook een toenemende afhankelijkheid van data mee samen.

En ook al zijn de voordelen van producten zoals de Luna en de Baby Mimo overduidelijk zichtbaar, moeten we ook de ‘donkere’ kant van deze ontwikkelingen niet uit het oog verliezen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze informatie niet in verkeerde handen valt? Ik denk dat het gaat om twee stappen. Ten eerste moeten de door de overheid vastgestelde regels en voorschriften rond de bescherming van onze privacy te allen tijde nageleefd worden en ten tweede moeten wij als gebruikers ons bewust zijn van welke informatie wij zelf genereren en hoe en met wie wij dit delen, én we moeten alleen díe producten gebruiken waarvan de privacy policy onze goedkeuring heeft.

Share via
Copy link