7 Disruptive innovaties in de gezondheidszorg die het ziekenhuis naar je slaapkamer brengen

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Het is fascinerend om te zien hoe de gezondheidszorg in de loop der jaren is geëvolueerd. Oude medische procedures hebben plaatsgemaakt voor moderne ontwikkelingen en een deel van ons leven dat tot voor kort voornamelijk door de mens beheerd werd, wordt nu in steeds grotere mate beïnvloed door de technologie. Hoewel we opmerkelijk veel succes geboekt hebben met betrekking tot de behandeling en genezing van ernstige ziekten zoals diabetes, astma en kanker, zijn er nog steeds veel medische problemen die aandacht behoeven. Ik denk echter wel dat we binnenkort te maken zullen krijgen met de ‘perfecte’ gezondheidszorg waar de patiënt, en niet de arts, de touwtjes in handen heeft.

De moderne technologie maakt gebruik van hardware, software en het internet om slimme apparaten en complexe computers tot leven te brengen. Deze apparaten zijn vaak niet groter dan de palm van je hand en geven toegang tot allerhande informatie. In onze eerdere posts zagen we al dat het concept van de huisarts zoals we dat nu kennen waarschijnlijk zal ophouden te bestaan als gevolg van technologieën zoals Luna (de slimme matrashoes) en Baby Mimo (een onesie met sensoren). Vandaag gaan we wat uitgebreider in op andere geavanceerde technologieën waarmee medische zorg in no time binnen ieders handbereik zal zijn. Als gevolg van deze nieuwe technologieën zullen we ook te maken krijgen met downsizing in de gezondheidszorg, wat lagere zorgkosten tot gevolg zal hebben en medische zorg voor veel meer mensen toegankelijk zal maken. We gaan in dit artikel praten over een toekomst waarin stethoscopen tot het verleden zullen behoren en waar vriendelijke robots je in het ziekenhuis verwelkomen.


Video credits: Philips Healthcare

We kijken ook naar hoe de moderne technologie onvruchtare echtparen kan helpen de vreugde van het ouderschap te ervaren en hoe slimme pillen je een seintje geven wanneer je een herhaalrecept nodig hebt. Ik vraag me echter wel af hoe het zit met de veiligheid van onze persoonlijke gegevens met deze moderne technologie in de gezondheidszorg. Als er zo’n vrije stroom van informatie is, wie zegt dat dat onze gegevens niet in handen van derden kunnen vallen, zoals verzekeraars, die deze informatie kunnen exploiteren? Slimme pillen in ons lichaam zullen wel 140 waarden zoals bloeddruk, zuurstof, suiker niveaus etc. gaan monitoren en deze belangrijke data zal naar betrokken artsen verzonden worden. Die kunnen dan op hun beurt weer contact met ons opnemen, mocht dat nodig zijn. Het concept ‘voorkomen is beter dan genezen’ lijkt de modus operandi te worden maar zitten hier ook geen nadelen aan? Wat doe je bijvoorbeeld als je met een paar vrienden naar een feestje gaat en je misschien een biertje teveel drinkt? Zal de zorgverzekeraar je dan een week later met een premieverhoging om de oren slaan? Dan ga je je toch wel afvragen hoe disruptief de gezondheidszorg inderdaad zou kunnen worden…

Vaarwel stethoscopen – hallo slimme echografie

Als kind was ik gek op mijn dokterskoffertje en de stethoscoop was mijn favoriete instrument. De stethoscoop is de afgelopen 200 jaar altijd een van de meest herkenbare medische instrumenten geweest maar helaas zal de moderne technologie daar binnenkort een eind aan maken. Wie heeft er nog een stethoscoop nodig als je met de nieuwe slimme hand-held echografie-apparaten diep in het lichaam kunt kijken zonder zelfs maar aangeraakt te worden?

Stethoscoop op blauw beddengoed

Deze apparaten zullen de ontwikkeling van de gezondheidszorg voorgoed gaan veranderen. Niet alleen omdat ze de medische procedures en onderzoeken zullen herdefiniëren met de grotere mate van nauwkeurigheid en efficiëntie, maar ook de arts-patiënt relatie zal helemaal veranderen, waardoor artsen meer tijd hebben om gegevens te analyseren en echt persoonlijk contact te maken met de patiënt. Deze echografie-apparaatjes, die lijken op smartphones, kunnen hart-, long- en andere problemen opsporen met een precisie die vele malen groter is dan die van de traditionele stethoscoop. In plaats van alleen maar te luisteren kun je met dit slimme apparaat in het lichaam kijken en heb je direct toegang tot vitale gegevens in plaats van te moeten wachten op onderzoeksresultaten. Omdat afwijkingen meteen kunnen worden opgespoord is de kans op foutieve diagnoses met deze apparaten stukken kleiner. In een notendop, deze apparaten zijn de toekomst van de gezondheidszorg.

Omdat de technologie nog relatief nieuw en kostbaar is kan dit een reden zijn waarom het op dit moment nog niet erg populair is maar naarmate de technologie ervan beter, en de toepasbaarheid breder wordt zullen de kosten ervan ook minder worden en zal de gezondheidszorg efficiënter worden dan ooit tevoren. Artsen zullen meer tijd hebben voor hun patiënten waardoor ze zich een beter beeld kunnen vormen over de leefgewoonten van de patiënt, wat weer inzichten geeft en oplossingen biedt voor eventuele medische problemen. Hoe dan ook, deze apparaten zullen een enorme sprong vooruit zijn voor de moderne gezondheidszorg en de huidige, dure en energie-verslindende medische apparatuur vervangen voor slimmere, kleinere en milieuvriendelijkere apparaten die sneller, accurater en efficiënter zijn.

Check je eigen vitaliteit met de CliniCloud!

De cloud verbindt alles en iedereen met elkaar en cloud computing maakt het alsmaar makkelijker voor mensen om toegang te krijgen tot betere diensten en producten uit alle hoeken van de wereld. Dat is in de gezondheidszorg niet anders. CliniCloud is een startup die zich focust op digitale diagnostische tools voor de gezondheidszorg, waaronder een reeks Bluetooth-verbonden apparaten zoals stethoscopen en thermometers. Met deze apparaten kunnen gebruikers hun vitale statistieken zoals lichaamstemperatuur, hartslag en bloedzuurstofgehalte checken en via de cloud in direct contact staan met medische experts. In principe krijgt de gebruiker dus, zonder zijn of haar huis te hoeven verlaten, toegang tot belangrijke medische informatie of zelfs een diagnose. Het uitgangspunt is weer om de eindgebruiker een grotere mate van controle te geven. Het feit dat de medische apparatuur kan worden gebruikt door gewone mensen voor het dagelijks checken van hun gezondheid is natuurlijk uniek en krachtig. Dergelijke technologieën dragen niet alleen bij aan een aanzienlijke medische kostenbesparing, maar ook tijd en energie kunnen hiermee bespaard worden. Het is altijd een heel gedoe om naar een dokter te gaan als je echt ziek voelt, maar met deze technologie laat je de dokter in feite bij jou thuis komen. Mooier kan het toch niet?

Je hoeft niet meer per se vruchtbaar te zijn als je kinderen wilt

Als we denken aan ‘settling down’, hebben we meestal wel een soort huisje-boompje-beestje plaatje voor ogen waar kinderen uiteraard onderdeel van zijn. In de loop van de vorige eeuw hebben we verschillende innovatieve biologische en medische oplossingen gevonden voor onvruchtbaarheid, zowel voor mannen als voor vrouwen, om de kinderwens te kunnen verwezelijken. Procedures zoals IVF hebben het voor ​​onvruchtbare koppels mogelijk gemaakt om toch te kunnen genieten van het ouderschap. Als we kijken naar potentiële integratie van IVF met slimme technologie, hebben we zelfs de mogelijkheid om problemen zoals extra chromosomen, zwangerschapscomplicaties of zelfs de dreiging van een miskraam in een veel vroeger stadium te detecteren.

Volgens deskundigen leidt slechts 40-45% van een IVF-cyclus bij vrouwen onder de 35 jaar tot een zwangerschap en zij geloven dat dit percentage door middel van slimme IVF screening in de toekomst kan oplopen tot 100%! Op dit moment zijn de kosten van dit soort screenings nog erg hoog en daarom worden deze procedures ook alleen uitgevoerd in specifieke gevallen zoals wanneer er sprake is van meerdere miskramen. Zodra de kosten van deze slimme screening apparaten naar beneden gaan zullen we zeker een toename in het gebruik van deze technologie gaan zien.

Lees ook: 6 technologieën in de zorg die de huisarts overbodig zullen maken

Het concept van IVF screening roept natuurlijk ook vragen op rond de zogenaamde designer baby’s, want nu we meer weten over de werking en samenstelling van genen zullen we er namelijk ook meer mee kunnen doen. Deskundigen hebben echter aangegeven dat het kiezen en manipuleren van van eigenschappen die ouders graag wensen voor hun baby’s, zoals intelligentie, atletisch vermogen en creativiteit een nog zeer complex proces is. Met de huidige kennis van de biologie en genetica is het ‘on-demand produceren’ van baby’s voor zover bekend gelukkig nog niet mogelijk. Om exploitatie in de toekomst te voorkomen, moeten overheden echter wel richtlijnen en voorschriften implementeren om de toepassing van deze technologie te beperken tot medische problemen en moeten de grenzen met betrekking tot ethiek duidelijk aangegeven worden.

Tug, de bot: de nieuwe go-to ziekenhuismedewerker

Met de behulp van slimme technologie bereikt de automatisering ook steeds nieuwere hoogten – en de gezondheidszorg profiteert uiteraard ook mee van deze ontwikkelingen. De Mission Bay vleugel van de Universiteit van California, San Francisco, heeft een vloot van robots, die ze Tugs genoemd hebben. Hun verantwoordelijkheden zijn vrij basic: ze bezorgen medicijnen, bereiden maaltijden, maken je bed op, doen de was en zorgen voor de afvalverwerking. Eén zo’n Tug kan het werk doen van 5-6 menselijke werknemers en dat brengt dan ook een aanzienlijke kostenbesparing met zich mee. Dit heeft als gevolg dat de gezondheidszorg voor meerdere mensen toegankelijk wordt. Er zijn echter sceptici die van mening zijn dat deze ontwikkeling ook wereldwijde werkloosheid tot gevolg kan hebben maar experts geloven dat de huidige, beperkte mogelijkheden van deze bots op de werkgelegenheid geen noemenswaardige invloed zullen hebben. Ik denk dat de experts gelijk hebben. Breng maar eens een bezoekje aan het UCSF Medical Centre en dan zul je zien dat er maar twee soorten Tugs zijn: eentje ziet eruit als een pick-up truck die maaltijden en wasgoed heen en weer rijdt, en de andere ziet eruit als een busje, en bezorgt medicijnen. Dat kunnen we nauwelijks een bedreiging voor de werkgelegenheid noemen. Nóg niet, in ieder geval.

Nóg meer slimme pillen: dit keer met 3G en LTE-connecties

Adheretech is een startup die gevestigd is in New York City. Ze richten zich op het volgende, disruptieve concept: het in real-time meten van de vochtigheidsgraad van, en het aantal pillen/poeders in een verpakking. En dat doen ze door middel van ingebouwde 3G en LTE verbindingen en sensoren. Het doel is om de synchronisatie van sensoren en connectiviteit te gebruiken om draadloos gegevens te versturen naar de cloud (door middel van een HIPAA compliant proces) waardoor patiënten meldingen kunnen krijgen als ze hun medicijnen moeten innemen of wanneer ze een herhaalrecept moeten aanvragen. Het is een uniek concept en het is niet alleen handig voor patiënten met geheugenproblemen. De eerste resultaten tonen aan dat het aantal patiënten dat hun medicijnen regelmatiger ging innemen steeg van 60% tot 90%. Er was in de betrokken ziekenhuizen ook een afname van het aantal heropnames en bijkomende medische procedures. Het vernuftige meldingssyssteem lijkt al direct zijn vruchten af te werpen!

Rood-blauwe capsule waar poeder uitvalt

De jongens van Adheretech, afgestudeerden van het Blueprint Health accelerator programma en winnaars van de PILOT NYC Health Tech Awards, zijn van plan om samen te gaan werken met ziekenhuizen, de farmaceutische industrie en verzekeraars. Ze willen een campagne gaan starten waarbij ze de voordelen van hun medicijnverpakkingen onder de aandacht willen brengen, met name wanneer het gaat om dure medicijnen en waar de juiste toediening van de medicatie essentieel is voor de effectieve behandeling van een ziekte of aandoening. Soortgelijke technologieën bestaan al wel, maar Adheretech is een paar stappen verder in de ontwikkeling. De toepassingen van andere ontwikkelaars zijn nu nog beperkt tot meldingen over wanneer een pot medicijnen geopend wordt. Omdat het tijdig en correct innemen van medicatie in veel gevallen belangrijk is voor de preventie van gezondheidsproblemen of sterfgevallen, zouden deze technogieën weleens zeer effectief kunnen zijn in het managen van medische aandoeningen. En natuurlijk is kostenreductie voor een ziekenhuis ook geen onbelangrijke factor.

Hardware en software werken samen om diabetici efficiënte oplossingen te bieden

Diabetes neemt over de hele wereld epidemische vormen aan en als deze chronische ziekte niet op de juiste manier behandeld wordt kan dit leiden tot ernstige levensbedreigende aandoeningen. Hemanshu Jain, Shreekant Pawar en Amir Shaikh, drie innovators uit India, waren bezorgd over de door diabetes veroorzaakte gezondheidsproblemen in hun land. Een brainstormsessie leidde tot de ontwikkeling van ‘Diabeto’, een unieke app die gericht is op het vereenvoudigen van de levens van diabetici over de hele wereld.

In het concept wordt er gefocust op het gebruik van hardware om gegevens te verzamelen en die vervolgens via app algoritmes voor directe analyse te versturen. Deze mannen waren zich bewust van de kloof die bestaat tussen diabetes onderzoeken en het management van de ziekte. Diabetes is een aandoening waarbij de meeste sterfgevallen te wijten zijn aan onwetendheid of gebrek aan zorg. Op het moment gebruikt men een glucometer voor het controleren van de glucosespiegel waarna de resultaten naar de arts gestuurd worden voor analyse en een behandelplan. Het doorgeven van belangrijke informatie gebeurt echter niet altijd op de juiste manier, wat serieuze gevolgen kan hebben. De Diabeto hardware is aangesloten op de glucometer en leest de gegevens af van de machine. Deze informatie wordt vervolgens via Bluetooth overgebracht naar de smartphone van de patiënt. Dan worden de gegevens gesegmenteerd en geanalyseerd en ontvangt de patiënt inzichten en tips voor een efficiënter bloedglucosebeheer!

Ik vind dit apparaat erg veelbelovend. Ten eerste omdat het niet zomaar een glucometer is maar een apparaat waarmee we diabetes eindelijk effectief kunnen beheren. De functionaliteit van het apparaat is ook sterk verbeterd door de app die inzichten geeft om het beheer van diabetes een efficiënter proces te maken. De ontwerpers hebben ook features toegevoegd zoals grafieken, getabelleerde resultaten en geautomatiseerde mails naar artsen in geval van ernstige symptomen. Het idee achter Diabeto is heel oprecht en uniek. Ik geloof dat het in de toekomst een must-have tool zal worden voor diabetici om hen te helpen de teugels in handen te nemen en hun leven niet door de ziekte te laten beheersen.

Conclusie

En…? Zou jij Tug, de bot, een knuffel geven als je gezond en wel het ziekenhuis weer verlaat? Of ben je van plan om slimme apparaten en pillen aan te schaffen zodat je het beheer over je gezondheid zelf in de hand hebt en het een stuk efficiënter kunt maken? Hoe dan ook, je zult je inmiddels wel beseffen dat de gezondheidszorg zoals we die nu kennen nooit meer hetzelfde zal zijn. Medische behandelingen en onderzoeken die voor sommigen te duur waren, worden binnenkort voor de meeste mensen veel makkelijker toegankelijk omdat de kosten door de technologie steeds lager worden. Eén ding is zeker, de disruptieve krachten die vandaag de dag in de gezondheidszorg aan het werk zijn, zijn vele malen sterker dan ze de afgelopen 3-4 eeuwen waren.

Cloud computing, slimme technologie, het Internet of Things, automatisering en aanverwante analytics zullen de toekomst van de zorg gaan vormgeven en er zal een evolutie plaatsvinden waardoor uiteindelijk de patiënt, en niet de arts, de touwtjes in handen heeft. Kostenreducties en virtuele gezondheidszorg zal zelfs mensen in de meest afgelegen gebieden van de wereld toegang geven tot de beste medische zorg. Astmapatiënten zullen up-to-the-minute informatie kunnen krijgen over hun ademhaling en slimme IVF screening zal de kansen voor koppels om kinderen te krijgen sterk vergroten. Ik vind dat de toekomst er rooskleurig uitziet. Wat vind jij?

Share via
Copy link