Hoe zet je social media in voor recruitment?

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Het bekendste HRM-gebruik van social media is werving van nieuwe kandidaten. Social media bieden veel aanknopingspunten en kansen voor HR in het gevecht om het beste talent in de markt. Je wilt tenslotte een ‘best fit’ bereiken: de juiste persoon op de juiste plek.

Verspreiden vacatures via de sociale netwerken

Binnen je eigen en vakgerelateerde communities op sociale netwerken, zoals LinkedIn, Facebook en Twitter of HRM- en branchespecifieke online blogs of fora, kun je vacatures verspreiden. Via sociale netwerken kunnen mensen jouw vacatures eenvoudig met elkaar delen. Het bereik wordt daardoor groter, dus de kans op het vinden van de juiste match ook.

Facebook

Je grootste fans staan positief tegenover je onderneming. Grote kans dat ze ook geïnteresseerd zijn om bij je bedrijf te werken en je bedrijf met passie te vertegenwoordigen. En anders zijn ze op zijn minst bereid een vacature voor je te verspreiden. Via Facebook kun je vacatures delen via een link in de statusupdate, maar als je regelmatig nieuwe vacatures hebt, kun je ook zoals Bol.com, een speciale Facebookapplicatie installeren op je pagina. Via deze app kunnen geïnteresseerden direct solliciteren.

Schermafdruk van de website van Bol.com waarop te zien is dat ze een Facebookapplicatie geinstalleerd hebben
Bol.com heeft een Facebookapplicatie geïnstalleerd, zodat tienduizenden fans gemakkelijk vacatures kunnen bekijken en direct kunnen solliciteren via een online formulier op Facebook.

Vacatures plaatsen op LinkedIn

Op LinkedIn kun je betaald vacatures plaatsen binnen LinkedIn Jobs en profiteren van het voordeel dat mensen gemakkelijk kunnen solliciteren en jij direct toegang hebt tot hun online cv en referenties. Je kunt ook vacatures plaatsen binnen relevante discussiegroepen.

Profileren van je organisatie op LinkedIn

Mensen die geïnteresseerd zijn in jouw onderneming kunnen je gaan volgen via LinkedIn. Ze blijven zo op de hoogte van nieuwe banen, nieuwe producten en services en nieuwe medewerkers. Ook is het mogelijk in een betaalde variant van de bedrijfsprofielpagina ‘testimonials’ van medewerkers op te nemen. Dit geeft sollicitanten een goed beeld van de organisatie. Natuurlijk is het ook voor eventuele zakelijke partners interessant om gevoel te krijgen bij je organisatie door een bedrijfsprofielpagina.

Netwerken via LinkedIn

Als je mensen bij een bepaald bedrijf wilt benaderen dan heeft LinkedIn nog een handige tool. Aan de rechterkant van het eerste tabblad ‘overview’ op een bedrijfsprofielpagina, zie je met hoeveel mensen je verbonden bent, zowel eerste- als tweedegraads connecties. Je kunt zo je netwerk benutten om de juiste mensen te bereiken.

Plugins LinkedIn

Als je gebruik wilt maken van de voordelen van de LinkedIn-tools is het noodzakelijk om mensen te activeren om jouw bedrijf op LinkedIn te volgen. Een van de manieren via LinkedIn aan enthousiaste en goede kandidaten te komen, is door gebruik te maken van de gratis plugins die LinkedIn ter beschikking stelt. Deze kun je eenvoudig op je eigen website plaatsen.

Reppify

Reppify is een service die kandidaten automatisch screent aan de hand van hun LinkedIn profiel. Je geeft aan welke kwaliteiten je ideale kandidaat heeft en Reppify doet de rest. Recommendations, werkervaring, reviews en participatie in discussies, wegen allemaal mee voor het scoren van de sollicitant.

Vacatures delen via Twitter

Een goede contentstrategie is voor ieder communicatiekanaal belangrijk, dus ook voor Twitter. Door relevante boodschappen te delen met de buitenwereld, trek je volgers aan. Met een aanzienlijk aantal volgers heb je kans dat als je een vacature via Twitter deelt, dat deze een groot publiek bereikt. Jouw volgers kunnen je vacature namelijk ‘retweeten’, dus delen met hun volgers, en deze volgers kunnen weer hetzelfde doen met hun volgers. Zo is het mogelijk om een viraal effect te bereiken.

Je vacatures vindbaar maken op Twitter

Gebruik de juiste hashtags (#) om gevonden te worden. Veel twitteraars zoeken naar vacatures aan de hand van relevante zoekwoorden. Marketing- en communicatieprofessionals zoeken bijvoorbeeld op #vacature, #marketing of #vacature, #communicatie, #Amsterdam.

Het Alumni-netwerk

Alumni, of oud-medewerkers, zijn een andere waardevolle bron: als ambassadeur van je organisatie prijzen ze je extern aan of je kunt ze weer te verleiden bij je te werken. Verbind ze in een speciale online community, zoals Sodexo, of maak een groep aan op LinkedIn of Facebook.

Schermafdruk van de website van Sodexoalumni.com waarop foto’s te zien zijn van ex-medewerkers die zijn teruggekeerd
Op Sodexoalumni.com zie je welke ex-medewerkers zijn teruggekeerd.

Wervingscampagnes op sociale netwerken

Ook is het mogelijk om op sociale netwerken wervingscampagnes starten. Kijk bijvoorbeeld naar de doorlopende campagne ‘Kom bij de politie’ van de Nederlandse politie. Hier kun je jezelf ‘screenen’ als toekomstig politieagent. Het gaat in dit geval om een soort ‘gamification’ van het wervingsproces. Sollicitanten krijgen daarbij een goed beeld van de situaties waar ze als agent in terecht kunnen komen. Ook krijgen ze een indruk van hoe ze daarmee om zouden gaan. Dit helpt op voorhand al bij de selectie: mensen die de indruk krijgen dat het werk niet bij hen past, zullen minder snel reageren terwijl geschikte kandidaten juist net die bevestiging kunnen krijgen die hen stimuleert te solliciteren.

Schermafdruk van de website van de politie waarop video’s en foto’s te zien zijn

Referral recruitment programma’s

Medewerkers weten hoe de sfeer binnen een bedrijf is en wat er van je verwacht wordt met betrekking tot de werkzaamheden. Zij kunnen daarom naar verwachting heel goed inschatten welke relatie uit hun netwerk bij hun bedrijf zou passen. Dit is de basis van ‘referral recruitment’- programma’s, waarin werkgevers zijn medewerkers vraagt om geschikte kandidaten aan te dragen voor openstaande vacatures.

Accenture’s Referral Programm

Accenture ontwikkelde in 2009 een online platform voor medewerkers waarin allerlei tools te vinden zijn om hun eigen netwerk in te zetten voor het werven van kandidaten. Het eigen en gezamenlijke resultaat zijn in het programma gemakkelijk te volgen. Een extra stimulans is dat medewerkers in dit programma niet alleen bij aanname van een kandidaat een bonus ontvangen, maar ook in eerdere stadia van de sollicitatieprocedure (in oplopende schaal). Ook bij een gesprek van een kandidaat wordt al een deel van de bonus uitgekeerd. Naar verluidt heeft Accenture door dit programma in 2011 30% bespaard op wervings- en selectiekosten.

Share via
Copy link