Social HRM: hoe doe je aan personal branding met Social Media?

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Personal branding is een trend die in het verlengde ligt van individualisering, de kenniseconomie en de behoefte van medewerkers aan authenticiteit en verbondenheid met hun werk. Personal branding kan vanuit meerdere Social HRM perspectieven en op verschillende momenten van toegevoegde waarde zijn.

Personal branding tijdens het sollicitatieproces

Als sollicitant kun je een toekomstige werkgever met behulp van social media netwerken/tools laten zien wie je bent en wat je kunt. Aan de andere kant kun je als HRM-manager een betere indruk krijgen van iemands interesses en capaciteiten door de profielen, blogs, etc. van mogelijke kandidaten te bekijken.

 Zwarte achtergrond met witte tekst: “Who Are You?”

Personal branding tijdens het productieproces

Als medewerker binnen een organisatie is personal branding ideaal om duidelijk te maken in welke niche jij gespecialiseerd bent. Je collega’s weten dan precies in welke situatie ze jou kunnen inschakelen. Medewerkers onderscheiden zich op deze manier van elkaar en/of van de medewerkers bij de concurrent. Ze maken namelijk hun toegevoegde waarde zichtbaar voor collaga’s én (potentiële) opdrachtgevers.

Personal branding via een intern profiel

Als je medewerkers faciliteert met de juiste social netwerk-tools, kunnen ze een profiel aanmaken waarmee ze zichzelf voorstellen aan hun collega’s. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van Yammer of WeConnect. Je kunt medewerkers de mogelijkheid geven om via het sociale netwerk deel te nemen aan projectgroepen, discussies én co- creatieprogramma’s. Hierdoor profileert de medewerker zich intern.

Personal branding via een extern profiel

Natuurlijk maakt een medewerker niet alleen gebruik van interne netwerken. Al dan niet gestimuleerd door de werkgever zal hij ook aanwezig zijn op LinkedIn en participeren in discussiegroepen. Op LinkedIn is ook te zien wie zijn referenties zijn en voor welke werkgevers en/of opdrachtgevers hij gewerkt heeft. Ook beschikt een medewerker wellicht over een Facebook-profiel waarop te zien is voor welke organisatie hij werkt en welke andere merken, organisaties en/of activiteiten hem interesseren. Verder kan hij aanwezig zijn op Twitter en het Quora-forum om vragen van medeprofessionals te beantwoorden, waarmee hij zijn hulpvaardigheid en expertise toont. Op Pinterest laat hij visueel zijn persoonlijkheid zien door daar artikelen, foto’s, artikelen en quotes ‘te pinnen’ over onderwerpen die hij interessant of gewoon leuk vindt.

Man in een wit shirt houdt een bord vast waarop staat: “What does your online personal brand say about you?”

Deze externe uitingen zijn zichtbaar voor de buitenwereld. Voor potentiële kandidaten én opdrachtgevers.

Personal branding: de ‘social CEO’ en zijn ‘social managementteam’

Personal branding, aanwezigheid op social netwerken, zoals LinkedIn, Facebook, YouTube, professionele fora en interacteren met klanten, leveranciers en andere relaties, is niet alleen iets voor ‘de medewerkers’ van een organisatie. Het succesvol inzetten van social media begint met het goede voorbeeld. De CEO is de leider van zijn bedrijf, waar naar gekeken en geluisterd wordt. Dit geldt ook voor de rest van het directieteam (de zogenaamde C-suite met daarin ook de CFO, de CMO, de COO etc.) en overig management. Wil je social media op een serieuze en succesvolle manier integreren binnen je onderneming – voor marketing- tot HRM-doeleinden – dan is daarvoor vaak een cultuuromslag nodig. Om een dergelijke omslag tot stand te brengen is het van groot belang dat iedereen meedoet. De CEO en zijn C-suite voorop.

Een infographic over een enquete van BrandFog 2012

Een infographic over CEO-participation in social media leads

Redenen voor CEO’s ‘to go social’:

  1. De CEO wordt toegankelijker en persoonlijker.
  2. De kloof tussen directie en werknemers wordt verkleind.
  3. Social media heeft een positieve invloed op de relatie met aandeelhouders.
  4. Positieve uitstraling op het merk.
  5. Social media stelt CEO’s in staat te luisteren naar de markt en medewerkers.
  6. Mogelijkheid tot het beïnvloeden van de publieke opinie én die van medewerkers. Je hebt als CEO ook meer mogelijkheden om begrip te kweken voor onvoorziene situaties.
  7. CEO’ s worden ‘mensenmerken’: ze staan voor de waarden van het bedrijf. Ze trekken daardoor nieuwe opdrachtgevers, klanten en potentiële kandidaten aan en behouden bestaande relaties en medewerkers.

HRM-redenen voor een ‘social CEO’: werving en behoud medewerkers

BRANDfog voerde onderzoek uit op enkele honderden medewerkers van alle niveau’s in diverse organisaties, variërend in omvang van start ups to Fortune 500-organisaties. Hierin wordt bevestigd dat de aanwezigheid van de CEO op social media merkbeleving en vertrouwen creëert.

Respondenten geven aan dat aanwezigheid van CEO’s op social media leidt tot:

  • betere communicatie (78%)
  • een beter merkimago (71%)
  • meer transparantie (64%)

De aanwezigheid van de CEO op social media bevordert het vertrouwen van consumenten en medewerkers in de organisatie. Met betrekking tot de arbeidsmarkt: 78% van de respondenten zegt dat ze waarschijnlijk liever werken voor een organisatie waarvan het management vertegenwoordigd is op social media.

Personal branding HRM-professionals
Alles wat voor medewerkers en de CEO geldt, geldt natuurlijk ook voor de HR-professionals. Om social media succesvol in te zetten voor de uitvoering van je HRM-beleid dien je gedreven en professioneel gebruik te maken van social media.

LinkedIn

Met name via je eigen profiel op LinkedIn kun je je verbinden met potentiële kandidaten en oud- medewerkers die je zeker wilt blijven volgen. Je kunt je verbinden met sollicitanten die je bij je organisatie vindt passen, maar waarvoor je op dat moment net niet de juiste functie beschikbaar hebt. Via een status update op LinkedIn houd je dergelijke kandidaten op de hoogte van nieuwe functies en wie weet dat er dan wel een perfecte match te maken is.

Share via
Copy link