Hoe jouw portemonnee plaats gaat maken voor een digitale versie

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Ben je ook wel eens bang om je bankpas te verliezen? Of moet je er niet aan denken dat je bankieren app wordt gehacked door vreemden?

Wordt de in 1821 uitgevonden portemonnee ingewisseld voor zijn digitale broer? De digitale portemonnee wint aan populariteit binnen de tech-geïnteresseerde doelgroep. Het grote publiek weet echter nog te weinig af van deze betaalmethode. Betalen met je telefoon klinkt voor sommige mensen ook nog wel vreemd in de oren. Voor je het weet raak je hem kwijt en heeft de crimineel ook nog eens jouw bankgegevens te pakken. Als de betaal-industrie op grote schaal wil innoveren dan zal eerst de perceptie van deze mensen moeten veranderen.

Wat is een digitale portemonnee eigenlijk?

Simpel gezegd legt de digitale portemonnee een beveiligde link met jouw creditcard om er voor te zorgen dat het betaalproces zo kort mogelijk is. Criminelen kunnen zo minder snel bij jouw gegevens komen. Met de komst van de nieuwe iPhone en iWatch heeft Apple ook zijn eigen betaalmethode geïntroduceerd. Deze methode is alleen beschikbaar wanneer je een iPhone 6 of iPhone 6 plus hebt. Het revolutionaire ApplePay scant je creditcard en identificeert deze bij de bank. Daarna kun je anoniem betalingen uitvoeren door de iPhone langs een Apple ontvanger te scannen. Inmiddels zijn alle retailers in de USA voorzien van deze scanners. Europa komt snel.

Een mobiele telefoon waar een 20-eurobiljet uitsteekt

Hoe je eigen data te beveiligen?

Databeveiliging is duur. De prijzen zijn zo hoog dat het MKB daar geen geld voor over heeft. Gregg Aamoth, VP customer marketing systems en privacy officer bij Macy’s, geeft een aantal tips hoe je eigen data zo goed mogelijk te beveiligen:

  • Vraag voordat je een aankoop gaat doen aan de kassière wat zij er aan hebben gedaan om de betalingsgegevens te beveiligen.
  • Wees op de hoogte waar jouw betalingsgegevens voor worden gebruikt
  • Blijf de transacties van jouw creditcard goed volgen. Transacties van € 0,01 worden vaak door hackers gedaan om te kijken of de kaart nog wel actief is.

Er ligt nog een hoop werk voor de betaal-industrie op het gebied van awareness en voorlichting. De digitale portemonnee zal in de toekomst de “ouderwetse” broer zeker volledig overnemen, maar met de tips van Gregg Aamoth kunnen we met onze gewone betaalpas de tijd nog wel even uitzitten.

Bron: Wallstreetcheatsheet

Share via
Copy link