Financieel
november 10, 2023

Trends die de Toekomst van Finance Vormgeven

Het toekomstige succes van de finance sector zal grotendeels afhangen van de toepassing van de nieuwste technologische trends, zoals het Internet of Things, big data en kunstmatige intelligentie. De connectiviteit van apparaten die het Internet of Things mogelijk maakt, wordt gebruikt om klanten te monitoren en informatie te verzamelen over hun (koop)gedrag en voorkeuren. Deze informatie kan ook worden gebruikt voor de preventie van fraude en om bankdiensten efficiënter te maken. Visa heeft bijvoorbeeld een mobiele app ontwikkeld die een betaling verifieert door de GPS-locatie van de klant en de leverancier te bevestigen. Big data stelt banken, hedgefondsen en verzekeringsmaatschappijen in staat om het gedrag van klanten en zelfs markten te voorspellen. Diensten als kredietverstrekking of aandelenhandel zijn al grotendeels afhankelijk van big data en deze afhankelijkheid zal in de toekomst naar verwachting verder toenemen. De groei van big data komt ook de kunstmatige intelligentie ten goede. Nu er steeds meer data in omloop is, kunnen slimme algoritmes steeds complexere processen uitvoeren. Diensten als KI-gestuurde chatbots kunnen vragen van klanten beantwoorden en financiële instellingen kostbare tijd besparen. Maar door de toegenomen afhankelijkheid van technologie wordt het ook steeds belangrijker voor de finance sector om hun IT-beveiligingssystemen te upgraden. Een manier om dat te bereiken is door gedragsbiometrie te implementeren. Denk hierbij aan systemen die bijvoorbeeld de patronen van muisbewegingen monitoren en analyseren om consumenten te identificeren. Blockchaintechnologie kan nog een extra beveiligingslaag toevoegen. Sommige banken zetten belangrijke documenten als kredietovereenkomsten al op blockchain, waar door de cryptografisch beveiligde transacties fraude en hacks voorkomen kunnen worden. Deze en vele andere trends - zoals kwantumcomputers en wearables - transformeren de financiële sector. Meer informatie hierover vind je op onze blog, samen met onderwerpen als kunstmatige intelligentie en krachtige apps die de toekomst van fintech vormgeven.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!

Gratis road to recovery E-books voor 13 sectoren

Wij nemen de weg naar herstel en succes uiterst serieus. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar 13 sectoren en de uitdagingen en mogelijkheden uitgewerkt in inspirerende Ebooks.