Waar banken tekortschieten – daar is Amazon met nieuwe financiële diensten

Industries: Financieel
Trends: IoT
  • Een bankrekening… wat is dat?
  • Samenwerking met belangrijke spelers in finance is een slimme business move
  • Waar banken tekortschieten – daar is Amazon
  • Eerste stappen in de echte wereld: winkelen met je Amazon Pay account

Amazon is de onbetwiste koning van online retail. Altijd een stap vooruit, met beide voeten op de grond. De e-commercegigant kent alle juiste business moves en houdt die kroon daardoor stevig op het hoofd. Amazon heeft deze koninklijke plaats verworven door zich te richten op het voortdurend verbeteren van de klantervaring en steeds weer nieuwe tools en diensten te introduceren. Direct reageren op trends was en is nog steeds van cruciaal belang voor het succes van het bedrijf, waardoor kan het de kansen kan grijpen die de concurrenten laten liggen.

Amazon begrijpt wat veel traditionele verkopers wellicht niet zo goed snappen – de gewoonten en voorkeuren van digital natives. Deze nieuwe generatie consumenten vraagt om verandering. Hun affiniteit met online betaalsystemen als PayPal moedigt Amazon aan om zijn financiële diensten en producten uit te breiden. En wanneer een speler van dat kaliber – die meer waard is dan de Bank of America en JP Morgan samen – besluit om deining te veroorzaken in de financiële sector, kun je er donder op zeggen dat de industrie deze ontwikkeling scherp in de gaten houdt.

Zou dit het einde kunnen betekenen van traditionele banken? Komt er een dag dat we onze bankzaken in een bankfiliaal van Amazon afhandelen? We denken niet dat het zo’n vaart zal lopen. Het ziet er niet naar uit dat Amazon van plan is om de concurrentie met traditionele instellingen aan te gaan. Niet dat de e-commercegigant risico’s uit de weg gaat, integendeel. Bovendien is ondernemen altijd riskant. Maar banking gaat gepaard met ingewikkelde regelgeving, en als Amazon the sweet spot kan monopoliseren voordat die regelgeving van kracht wordt, zo nodig in samenwerking met traditionele banken, zouden de nieuwe financiële diensten van Amazon flink wat extra duiten in hun zakje kunnen doen.

Een bankrekening… wat is dat?

Amazon weet maar al te goed dat jongere generaties, met name de digital natives, niet onder de indruk zijn van traditionele gewoonten en diensten. Geldautomaten waren voor hun grootouders nieuw en spannend en creditcards zijn meer het soort ding van hun ouders. De digital natives willen mobiele betaalmogelijkheden, en hebben net zoveel vertrouwen in Amazon of PayPal als ze hebben in bijvoorbeeld Visa.

Amazon volgt deze ontwikkelingen op de voet en weet dat veel jonge consumenten niet eens een bankrekening hebben, wat het voor hen lastig maakt om online te winkelen. Door deze groep toegang te geven tot de online marktplaats van Amazon, is de koning van e-commerce eigenlijk zelf aan het shoppen voor een nieuwe generatie klanten. Amazon wil ervoor zorgen dat deze nieuwe klanten kunnen ontstaan, in plaats van af te wachten. Om dat voor elkaar te krijgen werkt het bedrijf samen met JP Morgan Chase & Co. en Capital One, een van de grootste financiële instellingen van de VS, om onderzoek te doen naar een “op een betaalrekening lijkende” service. Geen bankrekening, want die zijn onderhevig aan lastige regels, maar een soort one-store debitcard.

Amazon’s samenwerking met belangrijke spelers in finance is een slimme business move

Moeten commerciële banken zich hier zorgen over maken? Niet echt – tenminste, voorlopig niet. Justin Post, een analist van Merrill Lynch, zegt: “We denken dat het doel van Amazon’s uitbreiding van hun financiële diensten niet zozeer is om de financiële sector te ontwrichten, maar meer om de betrokkenheid op de eigen markt te vergroten. Hoewel Amazon met het ontwikkelen van een closed-loop, prepaid debitcard de kosten aan banken en betalingsverwerkers misschien kan verlagen, denken we dat Amazon in de eerste plaats jongere en underbanked klanten wil aantrekken, klanten die maar beperkt gebruik kunnen maken van de beschikbare bankdiensten en daardoor niet online kunnen winkelen”.

En door samen te werken met deze grote spelers kunnen regelgevingskwesties worden vermeden. Een partnership aangaan met de Bank of America was bijvoorbeeld een slimme zet. Amazon heeft hiermee een risico-buffer gevormd en “toegang gekregen tot kapitaal om krediet te verstrekken aan meer handelaren, zodat deze meer voorraad kunnen aanschaffen”. Zo werk je aan beide kanten van e-commerce: je verhoogt je inkomsten door geld in je beste zakenpartners te steken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat je de verkoopstijging aan je eigen platform gekoppeld houdt.

Kortom, Amazon weet dat de millennials niet de enige onaangeboorde markt zijn, en is op zoek naar innovatieve financiële diensten als een nieuwe manier om geld te verdienen.

Waar banken tekort schieten – daar is Amazon

Een bedrijf beginnen is niet eenvoudig en zoals veel mensen met goede ideeën al snel ontdekken is er meer voor nodig dan een ondernemersgeest. Voor startkapitaal moeten beginnende ondernemers vaak bij banken aankloppen voor zakelijke leningen, waar ze vervolgens vaak teleurgesteld worden. In de VS wordt maar liefst 80 procent van de aanvragen afgekeurd – niet bepaald bevorderlijk voor de ontwikkeling van kleine bedrijven. Amazon ziet hier dan ook een gat in de markt: voor de miljoenen verkopers die via Amazon opereren – waaronder veel kleine bedrijven – is Amazon Lending een antwoord.

Interessant genoeg werkt deze dienst alleen op uitnodiging. Dat betekent dat een lening alleen wordt verstrekt wanneer een geregistreerde Amazon-verkoper aan bepaalde geschiktheidseisen voldoet, zoals een solide verkoopgeschiedenis en uitstekende klantenservice. Amazon weet dat investeren in bedrijven die gebruik maken van het Amazon e-commerce netwerk hogere verkoop- en rentepercentages met zich meebrengt. Op deze manier wordt dus aan beide kanten van het e-commerce proces winst gemaakt.

Alleen al in 2016 verstrekte Amazon Lending 1 miljard dollar aan financiering – kortlopende leningen met een aflossingsperiode van 12 maanden en rentepercentages variërend van 6 tot 16 procent. Wel is het zo dat deze bedrijven alleen kunnen opereren via het Amazon e-commerce netwerk. Dus hoewel dit een geweldige optie is voor starters, moeten ondernemers met grootsere plannen toch nog steeds op de traditionele banken afstappen.

Eerste stappen in de echte wereld: winkelen met je Amazon Pay account

Amazon weet bovendien dat fysieke winkels voorlopig ook nog niet uitgerangeerd zijn, ook al wordt fysiek winkelen door e-commerce natuurlijk wel volledig op z’n kop gezet. Millennials houden van het snelle, probleemloze shoppen op het internet en deze digital natives weigeren om ergens voor een kassa of bij een bank in de rij te gaan staan.

Vrouw met laptop en creditcard
Millennials houden van het snelle, probleemloze shoppen op het internet en deze digital natives weigeren om ergens voor een kassa of bij een bank in de rij te gaan staan

In 2007 werd Amazon Pay gelanceerd, een soort alternatief voor PayPal. Hiermee kunnen online bedrijven “een knop toevoegen aan de betaalpagina’s van hun websites waarmee klanten via hun Amazon-account info kunnen betalen”. Amazon Pay berekent dezelfde kosten als PayPal en biedt hetzelfde naadloze gemak. En onlangs heeft Amazon de service uitgebreid met Amazon Pay Places, waarmee het bedrijf met mobiele betaalopties in fysieke winkels ook in de echte wereld zijn concurrenten wil gaan verslaan. Het is een partnership aangegaan met de restaurantketen TGI Fridays om POS-service via de Amazon Pay Places app mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat Amazon nog meer fysieke betaalopties uitrolt, waarschijnlijk eerst bij Whole Foods, de supermarktketen die het afgelopen augustus overnam. Als deze eerste experimenten hun vruchten afwerpen zullen er zeker meer volgen. We verwachten dat er een nieuw betalingsecosysteem ontstaat dat de concurrentie met Visa, MasterCard en American Express zal aangaan.

Amazon laat hiermee zien dat het een heldere toekomstvisie heeft. Inspelen op huidige (en toekomstige) trends – door nieuwe klanten de mogelijkheid te geven op het Amazon platform te winkelen – betekent meer inkomsten, op korte en lange termijn. De financiële sector kan voorlopig even rustig uitademen, want Amazon is niet van plan om zich bij de club aan te sluiten. Maar als dat verandert, en de koning van de e-commerce besluit om de regeldruk van traditioneel bankieren op de koop toe te nemen, zal het de financiële sector waarschijnlijk op zijn kop zetten en de status quo flink verstoren, net als in retail gedaan heeft.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!