5 innovaties die de financiële sector ontwrichten

FinTech-bedrijven introduceren met de regelmaat van de klok nieuwe innovaties waardoor consumenten financiële transacties makkelijker en efficiënter kunnen uitvoeren.
Industries: Financieel
    1. De opkomst van virtual cards en cards met biometrie
    2. Financiële taken 100 keer sneller uitvoeren? Dat kunnen kwantumalgoritmen nu al
    3. De opkomst van virtuele bankfilialen in de metaverse
    4. Implanteerbare betaalchips vervangen de traditionele portemonnee
    5. Betalen met je biometrische auto

De financiële sector heeft het afgelopen decennium een ingrijpende transformatie doorgemaakt – en aan de veranderingen lijkt voorlopig geen einde te komen. Voor financiële transacties die voorheen slechts mogelijk waren bij een bankfiliaal heb je nu alleen nog maar een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat nodig. Maar denk maar niet dat de financiële sector verantwoordelijk is voor al deze technologische ontwikkelingen. Nee, het zijn de finTech-bedrijven die hier de touwtjes in handen hebben en voortdurend nieuwe innovaties introduceren waarmee consumenten financiële transacties nog makkelijker, efficiënter en veiliger kunnen uitvoeren. Consumenten hebben tegenwoordig toegang tot steeds handigere platforms en technologieën die snellere bank- en betalingsdiensten bieden en waarmee ze hun geld efficient kunnen managen. Deze sector zal aan boord moeten springen en zich moeten aanpassen aan dit digitale tijdperk – of het risico lopen steeds meer marktaandeel te verliezen.

Hier zijn 5 innovaties die de financiële sector ontwrichten.

1. De opkomst van virtual cards en cards met biometrie

Virtual cards of virtuele betaalpassen worden steeds populairder, vooral omdat ze zo veilig zijn in het gebruik. Je kunt ze in bestaande digital wallets integreren en ze maken transacties mogelijk via willekeurig gegenereerde pasnummers die aan gewone bankrekeningen zijn gekoppeld. Virtual cards werken precies zoals fysieke bankpassen – maar in plaats van in je fysieke portemonnee zitten ze in je digital wallet op je smartphone. Ze zijn met encryptietechnologie beveiligd en bieden een eenvoudige manier om online te betalen. Virtual cards kun je ook gebruiken om in winkels contactloos te betalen door ze aan Google Pay of Apple Pay toe te voegen. Met sommige virtual cards kun je ook geld opnemen bij geldautomaten. Ze hebben hun eigen unieke pasnummers, vervaldata en CVC. In een maatschappij waarin veiligheid steeds belangrijker wordt, zal de vraag naar deze veilige virtual cards naar verwachting enorm toenemen. Volgens een rapport van Juniper Research bedraagt de waarde van het aantal transacties via virtual cards in 2027 wereldwijd meer dan $121 miljard – een stijging van 340 procent ten opzichte van $28 miljard in 2022.

SmartMetric heeft een nano-biometrische vingerafdrukscanner voor betaalpassen ontwikkeld. Om te controleren of de gebruiker van de betaalpas inderdaad de legitieme kaarthouder is, raakt hij of zij de sensor bovenop de kaart aan, waarna de vingerafdruk wordt gescand en gekoppeld aan de afdruk die op de pas is opgeslagen. Hierna wordt de pas voor de transactie geactiveerd. De SmartMetric biometrische pas hoeft niet in een paslezer te worden gestoken, heeft een interne oplaadbare hybride minibatterij en is de enige biometrische betaalpas die bij de meeste geldautomaten kan worden gebruikt. SmartMetric CEO Chaya Hendrick vertelt: “De vingerafdruk van de gebruiker wordt in de pas opgeslagen met behulp van een aparte beveiligde processor die nodig is voor de betalingsverwerking, waardoor een extra beveiligingslaag wordt toegevoegd voor de bescherming van de biometrische gegevens van de kaarthouder. Tegelijkertijd biedt de betaalpas maximale functionaliteit”. Hendrick vervolgt: “Gezien de reacties op de consumentenenquête, waaruit ook bleek dat consumenten veilig betalen enorm belangrijk vinden, denken we dat de eerste bank die zijn klanten de SmartMetric biometrische betaalpas aanbiedt een ​​aanzienlijk extra marktaandeel kan verwerven buiten de traditionele creditcards.”

2. Financiële taken 100 keer sneller uitvoeren? Dat kunnen kwantumalgoritmen nu al

Nu banken kwantumcomputing steeds meer beginnen te omarmen, ontstaan ​​er ook steeds meer potentiële use-cases voor de financiële dienstverlening. De Spaanse startup Multiverse Computing, een deep-techbedrijf dat Quantum Software for Extreme Ideas ontwikkelt, heeft een kwantumsoftwareproduct ontwikkeld voor bedrijven in de financiële sector die met kwantumcomputing een voorsprong hopen te krijgen op de concurrent. Tot de klanten van Multiverse Computing behoren de Bank of Canada, de Europese belastingdienst, financiële dienstverlener Bankia en de Spaanse bankgroep Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). De expertisegebieden van het bedrijf omvatten marktsimulatie, risicoanalyse en portfolio-optimalisatie. Digitale oplossingen zijn vaak onvoldoende in staat om veel van de uitdagingen in deze expertisegebieden aan te pakken. Multiverse Computing biedt echter geavanceerde methoden en krachtige tools, waaronder software voor quantum machine learning, uitstekende optimalisatiemethoden en quantum-enhanced Monte Carlo-algoritmen, waarmee bedrijven maximale waarde kunnen halen uit de tweede kwantumrevolutie. Het bedrijf koppelt zijn algoritmen aan kwantumcomputers die speciaal zijn ontworpen om een ​​specifiek probleem op te lossen. Zo presteren de kwantumcomputers van IonQ en IBM bijvoorbeeld beter op het gebied van machine learning, terwijl de computers van D-Wave op het gebied van optimalisatieproblemen efficiënter werk verrichten.

Financiële instellingen die leiders willen worden in dit digitale tijdperk zullen de kwantumtechnologie moeten omarmen en ervoor moeten zorgen dat het een belangrijk onderdeel wordt van hun banktechnologie en innovatiestrategieën.

Kwantumcomputers kunnen bepaalde taken nu al 100 keer sneller uitvoeren dan traditionele computers, zoals het detecteren van bankfraude of het optimaliseren van beleggingsportefeuilles. Uitdagingen als grootschalige simulaties of het bepalen van prijzen voor complexe financiële instrumenten zijn echter nog vrij lastig – daarvoor heb je kwantumcomputers met grotere aantallen qubits nodig. Volgens de internationaal opererende investeringsbank Goldman Sachs zijn kwantumcomputers met 7.500 qubits bruikbaar voor de financiële dienstverlening. Door kwantumcomputers in te zetten voor het oplossen van specifieke problemen, kunnen zelfs de huidige kleine, foutgevoelige machines een groot aantal voordelen bieden. En de Spaanse CaixaBank is van mening dat, hoewel de kwantumtechnologie nog niet op het niveau is waarop datawetenschappers deze technologie dagelijks zouden kunnen gebruiken, de potentiële impact ervan al enorm ingrijpend is. Financiële instellingen die leiders willen worden in dit digitale tijdperk zullen de kwantumtechnologie moeten omarmen en ervoor moeten zorgen dat het een belangrijk onderdeel wordt van hun banktechnologie en innovatiestrategieën.

3. De opkomst van virtuele bankfilialen in de metaverse

De Centraal- en Oost-Europese bank PKO Bank Polski wil leider worden op het gebied van bankieren in de metaverse en heeft onlangs een virtuele versie van een van de meest herkenbare gebouwen in de Poolse hoofdstad geopend op het Decentraland-platform in de metaverse. Het virtuele filiaal zal worden gebruikt als een soort lab om tech-oplossingen te testen, kennis op te doen en ervaringen uit te breiden. Dit wordt allemaal gebruikt voor de ontwikkeling van de activiteiten van de bank. In eerste instantie zal het virtuele filiaal vooral gebruikt worden om het onboarden en trainen van werknemers te verbeteren en om nieuwe mogelijkheden voor klantcommunicatie in de metaverse te testen. Paweł Gruza, vice-president van de raad van bestuur van PKO Bank Polski, is van mening dat de metaverse over ongeveer een decennium een ​​vergelijkbare ontwikkelingsimpuls voor de wereldeconomie kan worden als de personal computer, het internet en de smartphone zijn geweest. Gruza vertelt: “Ik wil graag dat PKO Bank Polski erop voorbereid is om alle kansen aan te grijpen. En om, wanneer de metaverse volwassen is geworden, het ritme van de technologische ontwikkeling van de binnenlandse banksector en de Poolse economie te bepalen.” In de toekomst wil PKO Bank Polski ook oplossingen ontwikkelen waarmee de identiteit van klanten in de virtuele wereld geverifieerd kan worden en mogelijkheden voor het aanbieden van bankproducten in de metaverse onderzoeken.

“Je kunt het implantaat gebruiken om te betalen voor een ​​drankje op het strand in Rio, een kopje koffie in New York, de kapper in Parijs – of bij de supermarkt om de hoek. Overal waar je contactloos kunt betalen, eigenlijk.”

Wojtek Paprota, oprichter en CEO van Walletmor

4. Implanteerbare betaalchips vervangen de traditionele portemonnee

Het Brits-Poolse bedrijf Walletmor heeft een microchip van biopolymeer ontwikkeld ter grootte van een kleine veiligheidsspeld die in je hand kan worden geïmplanteerd. Hiermee kun je vervolgens betalen, net zoals je een creditcard gebruikt. Het door de FDA goedgekeurde biopolymeer beschermt de chip en de antenne tegen eventuele beschadigingen en kan veilig in het menselijk lichaam worden geplaatst. De chip genereert zelf geen radiogolven, heeft geen batterij en maakt gebruikt van NFC – dezelfde technologie die smartphones gebruiken voor contactloze betalingen. Dit werkt alleen als je dicht in de buurt van een NFC-lezer bent. Wojtek Paprota, oprichter en chief executive van Walletmor vertelt: “Je kunt het implantaat gebruiken om te betalen voor een drankje op het strand in Rio, een kopje koffie in New York, de kapper in Parijs – of bij de supermarkt om de hoek. Overal waar je contactloos kunt betalen, eigenlijk.” Sinds de lancering van de technologie vorig jaar hebben ongeveer 200 mensen $300 betaald om de microchip te laten implanteren. Om de betaalchip te gebruiken moet de app voor de iCard gedownload worden (een EU-based wallet die aan de Walletmor-chip gekoppeld is). Zodra het implantaat aan de iCard-account is gelinkt kun je er geld op storten en kun je het implantaat activeren. Vervolgens kun je de chip door een specialist in een medisch-esthetische kliniek laten implanteren. De voordelen van betalen met een handimplantaat zijn legio. Het is vooral heel handig. Er is geen risico op diefstal en je kunt er overal ter wereld mee betalen. Het biopolymeermateriaal is veilig en het implantaat kan niet worden gehackt of gebruikt om jouw informatie te verzamelen. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat het implantaat MRI-, tomografie- of ECG-onderzoeken verstoort, omdat het hier geen effect op heeft.

5. Betalen met je biometrische auto

In-car commerce wordt langzaam maar zeker een integraal onderdeel van de luxe klantervaring. Visa en Mercedes-Benz Mobility zijn onlangs een partnerschap aangegaan waardoor ze klanten nu contactloze in-car betalingsopties kunnen aanbieden. Dit betekent dat het voertuig zelf een biometrisch ‘Fuel and Pay’-apparaat wordt, waardoor je geen gebruik meer hoeft te maken van mobiele apparaten of pincodes in hoeft te voeren voor het autoriseren van een financiële transactie. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij Visa’s Delegated Authentication-technologie. Duitse en Britse Mercedes-Benz-klanten – en binnenkort ook klanten uit andere markten – kunnen nu met een geïntegreerde vingerafdruksensor betalen voor brandstof en gerelateerde zaken. Betalingen kunnen rechtstreeks via de hoofdunit van de auto – het MBUX-infotainmentsysteem – gedaan worden. Het systeem berekent het maximale brandstofbedrag op basis van de tankinhoud, het brandstoftype en de brandstofprijs. Vervolgens geef je toestemming om dat bedrag voor betaling te reserveren. Na het tanken wordt de betalingstransactie afgerond en ontvang je een bevestiging van de transactie in de Mercedes me-app of het MBUX-systeem.

Een laatste overweging

De voordelen van digitale transformatie zijn onmiskenbaar, en hoewel legacy-systemen al tientallen jaren hun werk hebben gedaan, zijn ze niet langer de meest efficiënte optie voor de financiële sector. Nu FinTech-bedrijven steeds vaker innovatieve financiële producten, systemen, tools en businessmodellen introduceren – en in de toekomst mogelijk zelfs veel traditionele modellen vervangen – wordt de hele financiële sector gedwongen om zijn aanpak te herzien en te investeren in voortdurende digitale transformatie. Hierdoor ontstaan talloze nieuwe mogelijkheden om klanten efficiëntere producten en diensten aan te bieden.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!