Hoe immersieve technologie de financiële dienstverlening transformeert

Van virtuele personeelstraining tot volledig functionele metaversebanken, immersieve technologie zet de financiële sector volledig op zijn kop.
Industries: Financieel
  • Meeslepende technologie in de financiële wereld
  • De metaverse trekt de aandacht van de financiële sector
  • Financiële diensten in de metaverse
  • Uitdagingen die een bredere toepassing van immersieve technologie in de weg staan

Immersieve technologie is jarenlang grotendeels gezien als een gimmick, waarvan het nut niet veel verder reikte dan gamen en andere vormen van entertainment. Een deel van de reden voor deze enigszins ongunstige perceptie is dat immersieve technologie gewoon niet geavanceerd genoeg was om de echte wereld in een virtuele omgeving zo waarheidsgetrouw mogelijk na te bootsen. Hier begint echter verandering in te komen omdat immersieve technologie steeds geavanceerder en daardoor voor veel andere sectoren aantrekkelijker wordt. Een van de sectoren die eindelijk de voordelen van deze innovatieve technologie begint te erkennen is de financiële dienstverlening, waar immersieve tech de afgelopen jaren een aantal nuttige toepassingen heeft gevonden. Financiële instellingen kunnen meeslepende technologie onder andere gebruiken om de klantondersteuning te optimaliseren, de efficiëntie personeelstraining te verbeteren en de financiële geletterdheid een boost te geven.

“We gebruiken onze technologie en oplossingen om onze klanten elke dag multi-zintuiglijke ervaringen te bieden – of ze nu winkelen, het OV gebruiken of bekijken welke card-voordelen ze belangrijk vinden”.

MasterCard

Meeslepende technologie in de financiële wereld

In 2020 kondigde Mastercard de lancering aan van een nieuwe augmented reality-app waarmee kaarthouders hun creditcardvoordelen in een virtuele 360-graden omgeving kunnen bekijken, verkennen en gebruiken. Zodra de app wordt gestart, moeten gebruikers hun cards met hun smartphone scannen, waarna ze een reeks interactieve portals te zien krijgen die de verschillende creditcardvoordelen van Mastercard vertegenwoordigen. Nadat ze op een van de portals hebben getikt, worden ze doorgelinkt naar een virtuele kamer. Met hun telefoon kunnen ze deze ruimte verkennen en met de items die zich hierin bevinden interacteren om meer informatie te krijgen over welke voordelen voor hen beschikbaar zijn. “Bij Mastercard gebruiken we onze technologie en oplossingen om onze klanten elke dag multizintuiglijke ervaringen te bieden – of ze nu winkelen, het OV gebruiken of bekijken welke card-voordelen ze belangrijk vinden”, vertelt Raja Rajamannar, hoofd marketing en communicatie bij Mastercard. “Door gebruik te maken van een intuïtief AR-ontwerp, kunnen cardhouders nu gemakkelijk de voordelen vinden en bestuderen die ze anders wellicht over het hoofd zouden zien.”

In 2021 introduceerde Bank of America virtual reality-training voor zijn werknemers en werd daarmee de eerste financiële dienstverlener die dit deed. Ongeveer 50.000 Bank of America-medewerkers die in bijna 4.300 financiële centra in het hele land werkzaam zijn kregen de kans om allerlei taken van verschillende moeilijkheidsgraden in een virtuele omgeving uit te voeren. De werknemers hadden in totaal 20 verschillende VR-simulaties tot hun beschikking, waardoor ze allerlei vaardigheden konden oefenen, zoals het ontwikkelen van betere klantrelaties, luisteren en reageren met empathie en het voeren van moeilijke gesprekken. Managers konden bovendien gebruikmaken van de geïntegreerde, real-time analyses om skills-hiaten te identificeren en werknemers te helpen hun prestaties te verbeteren door het bieden van gerichte follow-upcoaching en persoonlijke begeleiding. “Innovatie vormt de kern van alles dat we doen”, vertelt Hari Gopalkrishnan, hoofd technologie voor retail, kleine bedrijven en vermogensbeheer bij Bank of America. “We zijn gefocust op het creëren en implementeren van technologieën die geavanceerde oplossingen bieden. Met VR introduceren we een bewezen leermiddel dat teamgenoten de vaardigheden geeft die ze nodig hebben om klanten efficiënter van dienst te zijn en het financiële leven te verbeteren.”

Ontwikkelingen in immersieve technologie kan banken tegen 2030 maar liefst $1,5 biljoen besparen, waarbij alleen al bijna $500 miljard afkomstig is van VR-toepassingen. – PwC

De metaverse trekt de aandacht van de financiële sector

Hoewel augmented reality- en virtual reality-technologieën ons jaren geleden al kennis lieten maken met het concept van ‘de virtuele wereld’, trok immersieve technologie pas echt de aandacht van de financiële sector toen Facebook de lancering van de metaverse aankondigde. De metaverse is in wezen een virtueel 3D-universum waarin augmented reality, virtual reality en social mediatechnologie met elkaar gecombineerd worden. In deze virtuele wereld worden mensen door middel van avatars vertegenwoordigd. Net als in de echte wereld kunnen hier ze hun omgeving verkennen, allerlei ruimten en gebouwen binnengaan en aan  verschillende virtuele evenementen deelnemen. In de metaverse kun je bovendien diverse items kopen of verkopen, zoals nieuwe kleding voor je avatar, virtuele accessoires, auto’s, gebouwen en zelfs land. Natuurlijk zou geen van deze financiële transacties mogelijk zijn zonder enige vorm van financiële infrastructuur. Een aantal van de meer toekomstgerichte financiële spelers had al snel in de gaten welke kansen de metaverse biedt en begon direct met het aanbieden van diensten waarmee je in deze virtuele wereld allerlei persoonlijke en zakelijke transacties kunt uitvoeren. Niet lang daarna volgden ook enkele grote banken met het lanceren van hun eigen virtuele valuta, financiële producten en virtuele bankfilialen.

De Metaverse kan leiden tot enorme verbeteringen in de banksector. In de nabije toekomst zal de metaverse op het gebied van revenue een industrie van $8 biljoen zijn.

Goldman Sachs

Financiële diensten in de metaverse

Met het openen van een lounge in de populaire, blockchain-gebaseerde Decentraland-wereld, werd JP Morgan de eerste bank die zijn diensten in de metaverse begon aan te bieden. De nieuwe virtuele creatie, genaamd de Onyx-lounge, zal worden gebruikt om bedrijven en instellingen die de metaverse willen betreden allerlei financiële diensten aan te bieden. Op dit moment is de functionaliteit van de virtuele lounge vrij beperkt, maar de bank hoopt dat zijn klanten op een dag ook in de metaverse alles kunnen doen wat ze in de fysieke wereld doen, zoals een rekening openen, geld storten, of een hypotheek aanvragen voor een nieuwe woning. De bank publiceerde bovendien een rapport over de economie van de metaverse, die mogelijk maar liefst $1 biljoen aan jaarlijkse inkomsten zou kunnen genereren. En hoewel het onwaarschijnlijk is dat de metaverse alle menselijke interacties zal overnemen, zal het volgens het rapport zowel klanten als bedrijven op allerlei gebied ongetwijfeld veel opwindende kansen bieden. Metaverse-aspecten die volgens JP Morgan het meeste potentieel hebben, zijn eigendom van virtueel onroerend goed en virtueel gamen.

“Een aankoop kan direct binnen de metaverse-ervaring worden gedaan – dit is een nooit eerder geziene innovatie waarin we voorop lopen nu we de kloof tussen de metaverse en de fysieke wereld verder overbruggen”

Sokin

Het duurde niet lang voordat ook andere banken de sprong waagden. Zo begon Kookmin Bank in Zuid-Korea zijn klanten bijvoorbeeld één-op-één consultaties in de metaverse aan te bieden. En HSBC opende een bankfiliaal in de populaire metaverse-regio Sandbox. Kort daarna volgden vele andere fintechs en financiële dienstverleners. Zo heeft de in het VK gevestigde betalingsfintech Sokin onlangs plannen onthuld om een nieuwe metaverse-community te lanceren, waar consumenten elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar kunnen communiceren, transacties kunnen uitvoeren, investeren en artikelen van verschillende merken en retailers kunnen kopen. “De metaversewereld van Sokin zal verschillende merken en bedrijven huisvesten waar bezoekers toegang toe hebben, bijvoorbeeld een voetbalclub, entertainment, of modemerken”,  vertelt Vroon Modgill, de oprichter en CEO van Sokin. “We hebben campagnes van retailers gezien waarin een avatar een kledingstuk showt, waarna de ‘experience’ abrupt stopt. Dus sluiten we de verkoopkringloop door ervoor te zorgen dat een aankoop direct binnen de metaverse-ervaring kan worden gedaan – dit is een nooit eerder geziene innovatie waarin we voorop lopen nu we de kloof tussen de metaverse en de fysieke wereld verder overbruggen.”

En fintechbedrijf Tintra kondigde onlangs de ontwikkeling aan van de eerste volledig functionele metaversebank gebouwd op Web 3.0-technologie. “We hebben de manier waarop banken in ontwikkelde markten omgaan met hun tegenhangers in opkomende markten volledig getransformeerd. Wat betreft de metaverse, is het belangrijk om een uitgebreide langetermijnvisie te hebben en de implicaties ervan in overweging te nemen, vooral in de context van Web 3.0”, zegt Richard Shearer, CEO van Tintra. De nieuwe metaversebank zal niet alleen volledig aan alle bestaande regelgeving voldoen, maar ook gebruikmaken van AI om de processen Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) te verbeteren. “We stimuleren dit proces van het snel oplossen van de AML/KYC-uitdagingen waarmee individuen en bedrijven in opkomende markten worden geconfronteerd, samen met een aantal interne PhD-breinen die de mogelijkheden opnieuw onder de loep nemen”, voegt Shearer toe.

Uitdagingen die een bredere toepassing van immersieve technologie in de weg staan

Het lijdt geen twijfel dat immersieve technologie de financiële dienstverlening diverse voordelen biedt. Net als andere innovaties die in het verleden een enorme transformatie teweeggebracht hebben, brengt immersieve technologie echter ook bepaalde uitdagingen met zich mee die een bredere acceptatie in de weg staan. Ten eerste is er voor de implementatie ervan veel technische expertise maar ook veel tijd en geld nodig. Daarnaast kunnen onderhouds- en upgradekosten ook aanzienlijk zijn. Als gevolg hiervan kunnen veel kleinere financiële instellingen het zich mogelijk niet veroorloven om in immersieve technologie te investeren. Naarmate de technologie echter blijft evolueren, zullen de kosten ervan dalen, wat de acceptatie ervan zou moeten versnellen.

Hoewel immersieve technologie in eerste instantie afgedaan werd als iets dat bijna uitsluitend was voorbehouden aan de entertainmentwereld, heeft het ook op andere gebieden geleidelijk een breed scala aan nuttige toepassingen gevonden, waaronder in de financesector. Steeds meer banken en andere financiële instellingen beginnen in meeslepende oplossingen te investeren om hun processen te stroomlijnen en concurrerend te kunnen blijven in een wereld die steeds meer door technologie wordt gedomineerd. Hoewel deze trend zich nog in een relatief vroeg stadium bevindt, met diverse uitdagingen die een bredere acceptatie ervan in de weg staan, zal immersieve technologie in de toekomst ook in de financiële sector een steeds prominentere rol gaan innemen, wat de manier waarop we gebruikmaken van financiële diensten volledig zal transformeren.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!