4 voorspellingen over de toekomst van finance

De ontwikkelingen in de financiële sector volgen elkaar in rap tempo op en nieuwe innovaties leiden to verandering in verwachtingen en processen.
Industries: Financieel
  1. De voortdurende ontwikkeling van contactloze transacties
  2. Deze AI-chatbot regelt automatisch kortingen 
  3. Realtime financiële informatie en selfservice met één druk op de knop
  4. Een veelzijdige financiële AI-assistent

De ontwikkelingen in de financiële sector volgen elkaar in rap tempo op en er komen steeds meer technologieën en systemen die veel belangrijke financiële processen – zowel voor individuen als organisaties – automatiseren en optimaliseren. Hoewel dit allerlei aanzienlijke voordelen oplevert, ontdekte Accenture, het internationale organisatieadviesbureau dat diensten biedt voor management, technologie en outsourcing, dat slechts 14 procent van de organisaties over de digitale kaders, processen, vaardigheden en systemen beschikt die nodig zijn om in het continu veranderende (business)landschap succesvol te blijven. Om zich aan te kunnen (blijven) passen aan de doorlopende veranderingen, moeten leiders dus steeds op de hoogte blijven van de technologische ontwikkelingen die plaatsvinden in de financiële wereld.

Ongeveer 56 procent van de consumenten betaalt contactloos wanneer dat mogelijk is, waarbij met name gebruikgemaakt wordt van een bankpas of creditcard. Betaalapps en mobile wallets zijn ook veelgebruikte populaire betaalmethoden. Ongeveer 57 procent van de klanten raakt de betaalterminal tijdens zo’n transactie helemaal niet meer aan.

Visa


 1. De voortdurende ontwikkeling van contactloze transacties


Contactloze transacties zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Uit onderzoek van Visa blijkt dat ongeveer 56 procent van de consumenten contactloos betaalt wanneer dat mogelijk is, waarbij met name gebruikgemaakt wordt van een bankpas of creditcard. Betaalapps en mobile wallets zijn ook veelgebruikte populaire betaalmethoden. Ongeveer 57 procent van de klanten raakt de betaalterminal tijdens zo’n transactie helemaal niet meer aan. Naast contactloze betalingen worden ook steeds meer andere aspecten van de klantreis contactloos: producten worden gekocht met apps, betalingen worden automatisch uitgevoerd met gekoppelde bankrekeningen, pakketten worden bezorgd op locaties waar de koper deze eenvoudig kan ophalen, enzovoort. Sommige bedrijven hebben zelfs kassaloze winkels geopend waar het bedrag automatisch van de rekening van de klanten wordt afgeschreven zodra zij de winkel met de geselecteerde artikelen verlaten. Cantaloupe, een in de VS gevestigd softwarebedrijf voor digitale betalingen, is een samenwerkingsverband aangegaan met het Indiase bedrijf Vendekin Technologies, producent van het ‘hardware-enabled SaaS-product’ Retrobox. Retrobox is geïntegreerd in de cashloze betaalterminals van Cantaloupe, waardoor zelfs snack- en frisdrankautomaten en kiosken contactloos kunnen worden. Gebruikers hoeven alleen nog maar een QR-code op de machine te scannen, waarna ze hun smartphone of via de kaartlezer van Cantaloupe toegang krijgen tot een productmenu. Touchless transacties zijn vele malen efficiënter en besparen zowel consumenten als retailers veel tijd. Winkeliers profiteren bovendien van de data die tijdens deze transacties wordt gegenereerd en opgeslagen. Hiermee kunnen ze hun klanten onder andere gepersonaliseerde producten en diensten aanbieden.

Door nieuwe ontwikkelingen zullen contactloze transacties de komende jaren waarschijnlijk nog populairder worden. Zo heeft de Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung een  ‘all-in-one fingerprint security integrated circuit (IC)onthuld, de S3B512C, een card waarin een biometrische vingerafdruksensor en een reeks beveiligingsfuncties zijn geïntegreerd. De betaalkaart maakt gebruik van een biometrisch authenticatie-algoritme om vingerafdrukken te detecteren, waarna deze gegevens onmiddellijk op de chip worden vastgelegd en versleuteld. Gebruikers registreren hun vingerafdruk bij de kaartuitgever, zodat deze digitaal op de chip van hun kaart kan worden opgeslagen. Bij elke transactie vergelijkt de sensor de vingerafdruk met het exemplaar dat op de betaalkaart opgeslagen is. Dit hele proces duurt slechts enkele seconden en er is geen extra authenticatiecode meer nodig. Het voordeel hiervan is dat de biometrische data van de gebruiker niet vrijgegeven of door een externe partij vastgelegd hoeft te worden. Dit biedt – naast de ingebouwde ‘anti-spoofing-technologie’ van de betaalkaart – duidelijke beveiligingsvoordelen en voorkomt dat oplichters vervalste vingerafdrukken gebruiken. Hoewel dit soort technologische doorbraken in eerste instantie vaak te duur zijn voor brede, mainstream beschikbaarheid, zorgt de verminderde complexiteit van de S3B512C (alle functionaliteiten zijn op één chip geïntegreerd) wel voor lagere productiekosten. Volgens Samsung kan de technologie niet alleen voor betalingen worden gebruikt maar ook voor andere vormen van veilige authenticatie, zoals ID-kaarten en toegangskaarten. 

 1. Deze AI-chatbot regelt automatisch kortingen 


Het managen van rekeningen en abonnementen is vaak een lastige en tijdrovende taak. En nu steeds meer diensten op abonnementsbasis worden aangeboden wordt het er op dat vlak niet eenvoudiger op. Er worden echter technologieën ontwikkeld om dit allemaal te stroomlijnen en waarmee consumenten ook nog eens geld kunnen besparen. Zo heeft het bedrijf DoNotPay ‘de eerste robotadvocaat ter wereld’ ontwikkeld, een mobiele app op abonnementsbasis die gebruikmaakt van AI om juridische diensten aan te bieden, zoals bijvoorbeeld het aanvechten van parkeerboetes. Het bedrijf lanceert nu een door AI aangedreven chatbot die over rekeningen kan onderhandelen, kortingen kan regelen en abonnementen kan opzeggen. CEO en oprichter Joshua Browder deelde een video waarin te zien is hoe de AI met een klantenservicemedewerker van de Amerikaanse telecommunicatiegigant Comcast communiceert. In de video beschrijft de chatbot de problemen die hij met de diensten ondervindt en dreigt hij met juridische stappen. Hierdoor stemt de klantenservicemedewerker ermee in om de bot $10 per maand korting te geven op zijn internetrekening. De chatbot is geavanceerd genoeg om de nuances van menselijke communicatie na te bootsen en zal op dat gebied al doende blijven leren en verbeteren. De bot bedankt de klantenservicemedewerker zelfs voor de korting. Deze technologie kan in de toekomst op allerlei manieren gebruikt worden. Het kan klanten tijd en geld besparen en ervoor zorgen dat je dit soort vervelende gesprekken zelf niet meer hoeft te voeren. Het valt echter nog te bezien hoe serviceproviders op de wijdverbreide acceptatie van dit soort technologie zullen reageren. Waarschijnlijk zullen zij hun prijzen uiteindelijk aanpassen om het groeiende aantal klanten dat automatisch kortingen krijgt in te calculeren.

 1. Realtime financiële informatie en selfservice met één druk op de knop


Nu financiële transacties sneller en vaker plaatsvinden dan ooit tevoren, wordt er ook steeds meer data gegenereerd die geanalyseerd kan worden. Financiële dienstverleners krijgen bovendien te maken met een toenemende vraag naar frequentere overzichten van prestatiegegevens. Driemaandelijkse of maandelijkse overzichten zijn al lang niet meer toereikend omdat we gegevens dankzij geavanceerde technologie inmiddels vrijwel direct kunnen verwerken en analyseren. Hoewel je zou denken dat dit de werkdruk voor financiële organisaties en analisten zou verhogen, is dit eigenlijk voor zowel financiële organisaties als kun klanten juist een positieve ontwikkeling. Deze geavanceerde tools automatiseren niet alleen processen, maar verbeteren ook de efficiëntie en de nauwkeurigheid van prognoses. In plaats van periodieke prognoses worden gegevens met behulp van geavanceerde algoritmen nu doorlopend vastgelegd en geanalyseerd.

Zo heeft de financiële en zakelijke dienstverleningsorganisatie Deloitte de geavanceerde prognoseoplossing PrecisionView ontwikkeld. De tool maakt gebruik van data-aggregatietechnologieën met voorspellende analyses en machine learning-mogelijkheden om de nauwkeurigheid van prognoses te verbeteren en high-impact inzichten te genereren. De cloudgebaseerde infrastructuur kan met talloze platforms worden geïntegreerd en aan de behoeften van individuele klanten worden aangepast, en de geavanceerde dataverwerkingsmogelijkheden van de tool maken bijna realtime financiële prognoses en scenarioplanning mogelijk. Als deze en soortgelijke technologieën zich in het huidige tempo blijven ontwikkelen, zal het niet lang meer duren voordat zeer nauwkeurige prognoses letterlijk in realtime kunnen worden geleverd.

Als gevolg van dit type automatisering zullen organisaties in de toekomst ook veel minder vaak traditionele financiële dienstverleners en financiële analisten inschakelen. Dit soort technologische financeplatforms leiden ertoe dat gebruikers nu zelf direct toegang hebben tot informatie en dat de tussenpersonen in deze processen steeds meer overbodig worden, net zoals dit bij online banking is gegaan. Platforms kunnen complexe gegevens omzetten in gebruiksvriendelijke visuele grafieken en diagrammen die zelfs voor een leek begrijpelijk zijn. Hoewel deze ontwikkelingen het werk van financiële professionals bedreigen, kunnen zij zich wel aan deze veranderingen aanpassen door bijvoorbeeld meer geïndividualiseerde diensten aan te bieden. De menselijke factor in het verstrekken van financieel advies en het vermogen om inzichten te verkrijgen die algoritmen – die uitsluitend op numerieke gegevens zijn gericht – misschien over het hoofd zien, zouden bijvoorbeeld de focus van deze organisaties kunnen worden. Als gevolg van deze ontwikkelingen zullen veel organisaties bovendien hun businessmodellen moeten veranderen en moeten diversifiëren. 1. Een veelzijdige financiële AI-assistent


Hoewel we menselijke financiële dienstverleners op een dag waarschijnlijk door robots vervangen zullen worden, is het voorlopig nog niet zover. In de nabije toekomst zullen geavanceerde technologieën deze organisaties juist ten goede komen en de kloof tussen hen en hun klanten overbruggen. Het in de VS gevestigde AI-bedrijf Openstream heeft Eva ontwikkeld, een selfservice ‘digital engagement-oplossing’ voor financiële dienstverleners die met verschillende back-end-applicaties kan worden geintegreerd. Het systeem maakt gebruik van continue realtime informatie om processen te stroomlijnen, compliance te garanderen en de besluitvorming op het gebied van leningen en kredieten te verbeteren. De Eva-chatbot is het contactpunt van de klant met het platform en is compatibel met verschillende apps, sites, apparaten en communicatiekanalen. Het platform biedt continue analyses en is zeer schaalbaar waardoor het aan allerlei uiteenlopende zakelijke vereisten kan voldoen.Een laatste overweging

Voor organisaties die een succesvolle digitale transformatie van financiële processen willen doorvoeren is het van kritiek belang om van al deze ontwikkelingen op de hoogte te zijn. Hoewel het onmogelijk is om de toekomst van welke technologie of sector dan ook feilloos te voorspellen – en de financiële sector staat bekend om zijn volatiliteit – kan een goed inzicht in het heden tot nauwkeuriger prognoses leiden en ervoor zorgen dat je beter met veranderende omstandigheden kunt meeschakelen. Om hierin te slagen blijft het continu onderzoeken en toepassen van nieuwe technologieën dan ook een belangrijke factor.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!