Van cijfers naar intelligentie: hoe generative AI de finance-sector hervormt

Een groeiend aantal financiële dienstverleners maakt gebruik van generative AI om diensten te verbeteren, activiteiten te stroomlijnen en de productiviteit te verhogen.
  • Israëlische digitale bank onthult klantgerichte generative AI-chatbot
  • Morgan Stanley rolt AI-gestuurde chatbot uit voor financiële adviseurs
  • Fintech-startup gebruikt generative AI om investeringsadvies te geven
  • Flagright introduceert AI-suite voor AML-compliance en fraudepreventie
  • ChatGPT voor het kantoor van de CFO

Hoewel het nog niet zo lang geleden is dat generative AI voor het eerst aan het publiek werd geïntroduceerd, heeft deze baanbrekende innovatie al een enorme invloed op allerlei aspecten van ons leven. Sommigen van ons experimenteren er misschien alleen voor de lol mee, maar steeds meer mensen gebruiken generative AI om hun werk gemakkelijker en efficiënter te maken. Het is zelfs zo dat sommige mensen al zo afhankelijk zijn geworden van deze technologie voor het stroomlijnen van bepaalde aspecten van hun werk, dat ze zich nu al niet meer kunnen voorstellen hoe ze dingen voor die tijd deden. Ook in de financiële wereld begint generative AI een steeds prominentere rol te spelen. Hoewel de financiële sector vaak als nogal conservatief wordt beschouwd, konden de potentiële voordelen van deze innovatieve technologie gewoon niet langer genegeerd worden. Generative AI heeft een breed scala aan belangrijke potentiële toepassingen in finance, waaronder klantenservice, financial planning, vermogensbeheer, fraudedetectie, compliance, kredietverstrekking en risicobeheer. Uit een recent rapport van MarketResearch.biz blijkt dat de markt voor generative AI in de financiële sector in 2023 maar liefst $27,4 miljard waard zal zijn, met een samengestelde jaarlijkse groei (CARG) van 35,70 procent. In dit artikel laten we zien hoe verschillende financiële dienstverleners al gebruikmaken van generative AI om hun diensten te verbeteren, activiteiten te stroomlijnen en de productiviteit te verhogen.

“Generative AI-technologie vervangt de traditionele bot en creëert een uitzonderlijke klantervaring die sterk lijkt op persoonlijke menselijke interactie, zonder wachttijd”.

Gal Bar Dea, CEO van One Zero Bank

Israëlische digitale bank onthult klantgerichte generative AI-chatbot

De in Israël gevestigde digitale bank One Zero heeft onlangs de krachten gebundeld met AI21 Labs, een lokaal AI-bedrijf, om een nieuwe generative AI-chatbot voor klanten te ontwikkelen. Voorheen vertrouwde de bank op eenvoudige gespreksmenu’s om vragen van klanten te beantwoorden. Het grootste probleem met het oude systeem was echter dat het gebruikmaakte van zogenaamde ‘beslissingsbomen’ en vooraf gedefinieerde antwoorden om de output te genereren, wat de effectiviteit van het systeem ernstig beperkte en waardoor het alleen specifieke vragen kon beantwoorden. De nieuwe chatbot daarentegen gebruikt generative AI om een breed scala aan vragen van verschillende niveaus van complexiteit te beantwoorden. Naast vragen over bijvoorbeeld beschikbare accountsaldi of aanstaande creditcardbetalingen, kan de bot ook complexere vragen beantwoorden die de mogelijkheden van conventionele chatbots te boven gaan. Het kan klanten bijvoorbeeld helpen uitgaven tussen specifieke maanden of jaren te vergelijken en zelfs advies geven over geldbeheer. “Generative AI-technologie vervangt de traditionele bot en creëert een uitzonderlijke klantervaring die sterk lijkt op persoonlijke menselijke interactie, zonder wachttijd”, aldus Gal Bar Dea, CEO van One Zero Bank. “De integratie van deze technologie in het bankwezen zal bestaande servicenormen transformeren. In combinatie met de eigen AI-technologie van de bank, die waardevolle inzichten in geldbeheer biedt, bevordert het onze missie om iedereen inclusieve privatebankingdiensten te bieden”. De bank is van plan om met een beperkt proefprogramma met 450 klanten te beginnen en het systeem vervolgens op grotere schaal uit te rollen.

“Het is alsof onze chief strategy officer naast je zit  terwijl je een klant aan de telefoon hebt”.

Jeff McMillan, hoofd analyse, data en innovatie bij Morgan Stanley

Morgan Stanley rolt AI-gestuurde chatbot uit voor financiële adviseurs

De in de VS gevestigde investeringsbank Morgan Stanley heeft onlangs aangekondigd dat het werkt aan een geavanceerde, door OpenAI aangedreven chatbot, die zal worden gebruikt om de financiële adviseurs van de bank direct antwoord te geven op allerlei vragen, waaronder algemene zakelijke vragen, procesvragen, en beleggingsadviezen. “Mensen willen net zo goed geïnformeerd zijn als de slimste persoon in ons bedrijf”, vertelt Jeff McMillan, hoofd analyse, data en innovatie bij de vermogensbeheerdivisie van de bank. “Het is alsof onze chief strategy officer naast je zit terwijl je een klant aan de telefoon hebt”. De chatbot is getraind op meer dan 100.000 interne documenten die zorgvuldig door compliance-officers zijn geselecteerd om de kans op fouten te verkleinen. Bovendien worden de reacties van de chatbot voortdurend door mensen beoordeeld om de nauwkeurigheid ervan te garanderen en het probleem van ‘hallucinatie’ te elimineren. Dit fenomeen is al met grote taalmodellen als ChatGPT waargenomen en betekent eigenlijk dat ze (soms) resultaten genereren die op het eerste gezicht plausibel klinken maar feitelijk onjuist zijn. Om dit te voorkomen, krijgen financiële adviseurs ook de instructie om hun prompts te beperken tot zaken die relevant zijn voor het bedrijf. In eerste instantie zal de chatbot door ongeveer 300 financiële adviseurs worden getest. Als dit positieve resultaten oplevert, wordt de bot ook naar de 16.000 andere financiële adviseurs in de organisatie uitgerold.

“Waar een investeringsmedewerker vroeger een uur over deed kan nu in milliseconden.”

Jan Szilagyi, mede-oprichter van Toggle AI

Fintech-startup gebruikt generative AI om investeringsadvies te geven

Financiële adviseurs moeten in hun dagelijkse werk steeds grotere hoeveelheden financiële gegevens bijhouden. Om bepaalde aspecten van het werk te stroomlijnen, heeft de fintech-startup Toggle AI een AI-gestuurd platform voor marktanalyse gelanceerd dat generative AI gebruikt om financiële gegevens te analyseren en investeringsadvies te geven. Het platform beschikt over een eenvoudige chatinterface, waarmee beleggers, door een zoekopdracht in natuurlijke taal in te voeren, antwoorden krijgen op veelgestelde vragen kunnen. Het platform stelt hen ook in staat om beter geïnformeerde trading-beslissingen te nemen. “Door generative AI gemakkelijk toegankelijk te maken, geloven we dat elke belegger — institutionele traders, hedgefondsbeheerders, financiële adviseurs en de detailhandel — de middelen zal hebben om uiteindelijk meer tijd uit hun dag te halen”, zegt Jan Szilagyi, de medeoprichter van het bedrijf. Beleggers kunnen Toggle AI ook gebruiken om alle aandelen in een portefeuille van een klant te monitoren. Bovendien kan het platform trends uit het verleden analyseren en mogelijke toekomstige trends voorspellen. Alle informatie en inzichten die uit de analyse zijn afgeleid, kunnen vervolgens in een grafiek worden weergegeven en direct naar de klant worden verzonden. “Waar een investeringsmedewerker vroeger een uur over deed, kan nu in milliseconden. Beleggers — hoe groot of klein ook — kunnen hierdoor exponentieel efficiënter worden”, voegt Szilagyi toe.

Flagright introduceert AI-suite voor AML-compliance en fraudepreventie

Het Duitse softwarebedrijf Flagright heeft onlangs de lancering aangekondigd van een nieuwe AI-suite voor anti-money laundering (AML) compliance en fraudepreventie. Flagright AI is gebaseerd op de technologie van OpenAI en gebruikt generative AI om verkopers via diverse openbare bronnen en social mediakanalen te volgen en opmerkelijke veranderingen in hun bedrijf te detecteren. Het platform kan een breed scala aan statistieken monitoren, waaronder het aantal verkochte producten, het aantal werknemers en de bedrijfssector. Als het activiteiten detecteert die kunnen wijzen op witwassen of fraude, genereert het automatisch realtime waarschuwingen en stuurt deze door naar het FinCrime-team van het bedrijf. De software kan ook automatisch een rapport met verdachte activiteiten (suspicious activity report of SAR) maken voor elke activiteit die met behulp van de ingebouwde SAR-generator is gemarkeerd. Vervolgens wordt er gebruikgemaakt van natuurlijke taalverwerking om de gemarkeerde activiteit te analyseren, relevante informatie te extraheren en deze gegevens in het rapport op te nemen. Om het onderzoeksproces nog verder te stroomlijnen en de hoeveelheid handmatig onderzoek door AML- en fraudeanalisten te verminderen, kan de software een samenvatting van klantcorrespondentie genereren. Hierdoor besparen menselijke analisten elke dag 15 procent tijd en nemen de operationele efficiëntie en nauwkeurigheid aanzienlijk toe. Een andere interessante functie is de AI Narrative Writer, die de tijd die nodig is om een contextueel verhaal voor een verdachte activiteit te schrijven met wel 90 procent kan verminderen. “Wij geloven dat onze AI-suite een revolutie teweeg zal brengen in de manier waarop financiële instellingen AML-compliance en fraudepreventie benaderen, door een niveau van efficiëntie en nauwkeurigheid te bieden dat met alleen handmatige processen simpelweg niet mogelijk is”, zegt Flagright medeoprichter en CEO Baran Ozkan. “Met Flagright AI kunnen onze klanten voorop blijven lopen in deze snel evoluerende industrie en ervoor zorgen dat ze altijd aan de meest recente regelgeving voldoen”.

ChatGPT voor het kantoor van de CFO

Datarails, het platform voor financiële planning en analyse (FP&A), heeft onlangs de lancering van zijn nieuwe FP&A Genius-product aangekondigd. Het wordt door het bedrijf omschreven als “ChatGPT voor het kantoor van de CFO”, en maakt gebruik van generative AI om antwoorden te geven op allerlei vragen, zoals bijvoorbeeld over de financiële gegevens van een bedrijf. Ook moet het platform realtime inzichten gaan bieden op het gebied van budgetten, uitgaven, variantie en voorspellingen. Wil je weten hoe de omzet van dit jaar zich verhoudt tot die van voorgaande jaren? Of wat de impact van de groeiende inflatie is op de bedrijfsresultaten? FP&A Genius kan deze en nog veel meer vragen die voor je bedrijf relevant zijn snel beantwoorden. “Hoewel er al enkele jaren veel wordt gesproken over AI in de financiële wereld, is de realiteit echter dat het nog niet veel wordt gebruikt”, zegt Didi Gurfinkel, de CEO en medeoprichter van Datarails. “Dat gaat het komende jaar aanzienlijk veranderen nu financiële teams bij kleine en middelgrote bedrijven plotseling snel toegang krijgen tot AI-gestuurde inzichten. Dit zal de echte financiële verhalen in hun bedrijven naar boven halen, waardoor ze sneller strategische beslissingen kunnen nemen en trends en uitdagingen voor kunnen blijven”.

Een laatste overweging

Ondanks de relatief recente introductie van generative AI heeft deze tech nu al enorm veel invloed op verschillende aspecten van ons leven. Zo wordt deze baanbrekende innovatie door steeds meer mensen gebruikt om hun werkprocessen te vereenvoudigen. Sterker nog, het is op bepaalde gebieden zo essentieel geworden dat teruggaan naar traditionele methoden nu al ondenkbaar is. Ook de financiële sector, die doorgaans bekendstaat om zijn conservatisme, ziet de potentiële voordelen van generative AI. De toepassingen in deze sector variëren van klantenservice, financiële planning en vermogensbeheer tot fraudedetectie, compliance, kredietverstrekking en risicobeheer. De toenemende integratie van generative AI in de financiële sector leidt tot betere dienstverlening, meer gestroomlijnde processen en hogere productiviteit. Naarmate meer bedrijven zich de waarde van deze technologie realiseren, verwachten we aanhoudende groei en innovatie op het gebied van generative AI in de financiële wereld, waardoor de manier waarop financiële diensten worden geleverd voor altijd zal veranderen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!