Betalen met gezicht, vingerafdruk of aderpatroon – de toekomst van slimme financiële transacties?

Biometrische kenmerken als ons gezicht en aderpatronen worden steeds vaker gebruikt in plaats van traditionele wachtwoorden en pincodes om betalingen te verifiëren.
Industries: Financieel
Trends: Big Data
  • Biometrische beveiliging is beter dan traditionele wachtwoorden
  • Chinese klanten kunnen nu met hun gezicht betalen
  • Indiase regering gebruikt officiële ID-database om betaalapp te lanceren
  • Betalen met je aderpatronen?
  • Biometrische betaalpassen worden steeds populairder
  • De uitdagingen van biometrische betaalsystemen
  • In de toekomst van finance is biometrische verificatie van cruciaal belang

Nu miljoenen mensen ervoor kiezen om elektronisch te betalen maakt contant geld steeds meer plaats voor digitale wallets en mobiele apps. De wereldwijde mobiele betaalmarkt heeft in 2024 naar verwachting een waarde van bijna $3,7 biljoen. In het VK werd in 2018 al 80 procent van alle betalingen via debit- en creditcards gedaan. Hoewel betalen met cards en smartphones natuurlijk makkelijk is, zijn er ook risico’s. Criminelen zoeken voortdurend naar manieren om onze identiteit en ons geld te stelen en wachtwoorden en pincodes vormen de zwakste schakel in de digitale beveiliging.

De wereldwijde markt voor mobiele betalingen groeit naar verwachting van 7,7 miljard in 2018, naar ,7 biljoen in 2024.
Een grafiek met de waarde van de wereldwijde mobiele betaalmarkt in 2018, naast de verwachte waarde in 2024.

Kwaadwillende individuen zijn goed in het uitbuiten van deze zwakke plekken in bestaande betaalsystemen. Wereldwijde verliezen als gevolg van cardfraude zijn in 2020 naar verwachting opgelopen tot $31,67 miljard en nog steeds lopen miljoenen andere mensen het risico dat hun bankrekening wordt gehackt. Een manier om dat probleem aan te pakken is door de verificatiemethodes die we bij betalingen gebruiken te veranderen. Het namaken van iemands vingerafdrukken, gezicht of aderpatronen is voor criminelen natuurlijk lastiger dan het stelen van pincodes en wachtwoorden, en talloze bedrijven en instanties – van techreuzen en overheden tot universiteiten en banken – maken dan ook steeds vaker gebruik van biometrie om hun digitale systemen te beschermen.

Biometrische beveiliging is beter dan traditionele wachtwoorden

Miljoenen mensen gebruiken nog steeds ‘12345678’, ‘wachtwoord’, ‘qwerty’ en andere eenvoudige wachtwoorden om hun online accounts te beschermen. Tegelijkertijd stelt de Zwitserse Federale Politie in The Fingerprint Sourcebook dat “er tot nog toe bij miljarden mensen en geautomatiseerde computervergelijkingen geen twee vingerafdrukken zijn gevonden die identiek zijn”.

Zo zijn er nog verschillende andere voorbeelden die aantonen dat biometrische beveiliging – vergeleken met wachtwoorden – talloze voordelen heeft. Het is daarom ook geen verrassing dat de waarde van de wereldwijde biometriemarkt naar verwachting zal groeien van $14,9 miljard in 2018 naar $42,9 miljard in 2025. Daarnaast voorspelt het Londense consultancybedrijf Goode Intelligence dat in 2023 meer dan 2,6 miljard mensen gebruik zullen maken van biometrische betaalmogelijkheden.

 De wereldwijde markt voor biometrische toepassingen groeit naar verwachting van ,9 miljoen in 2018 naar ,9 miljoen in 2025.
Een grafiek met de waarde van de wereldwijde markt voor biometrische toepassingen in 2018 en de verwachte waarde in 2025.

Chinese klanten kunnen nu met hun gezicht betalen

In China behoren contant geld en wachtwoorden binnenkort tot het verleden. Het land heeft één van de meest geavanceerde mobiele betaalsystemen ter wereld en smartphones spelen een centrale rol in de Chinese financiële dienstverlening. Maar de grote techbedrijven willen betalen nog makkelijker maken – en wel met gezichtsherkenningstechnologie.

Alipay, de financiële tak van e-commercegigant Alibaba, heeft inmiddels $420 geïnvesteerd in het Smile-to-Pay-systeem. Het bedrijf gebruikt daarvoor apparaten ter grootte van een iPad en klanten in honderden Chinese steden betalen nu door simpelweg voor zo’n apparaat te gaan staan. Voordat ze op deze manier kunnen betalen moeten ze eerst een foto van hun gezicht koppelen aan een bankrekening of digitaal betaalsysteem. Techgigant Tencent, eigenaar van de WeChat app met zijn 600 miljoen gebruikers, heeft ook een betaalsysteem gelanceerd op basis van gezichtsherkenning – Frog Pro. En veel andere Chinese startups zijn ook bezig een heel scala aan biometrische diensten te ontwikkelen.

Ook Chinese winkels zien deze vorm van betalen wel zitten. De IFuree zelfbedieningssupermarkt in de stad Tianjin is bijvoorbeeld uitgerust met 3D-camera’s die de breedte, hoogte en diepte van de gezichten van hun klanten meten. Als de klanten bij de kassa aankomen wordt de betaling voor de artikelen na het scannen van het gezicht automatisch van hun rekening afgeschreven. Ook bakkerijketen Wedome maakt in meer dan 300 van zijn winkels gebruik van betaalsystemen op basis van gezichtsherkenning. En hoewel het aantal mensen dat de nieuwe tech in bakkerijen gebruikt nog aan de bescheiden kant is, hoopt het bedrijf dat dat steeds meer klanten er naar verloop van tijd enthousiast gebruik van zullen maken.

Indiase regering gebruikt officiële ID-database om betaalapp te lanceren

Ook India ontwikkelt zich tot een belangrijke markt voor biometrische technologie. De Indiase regering maakt gebruik van Aadhaar, de officiële overheidsdatabase met biometrische gegevens van burgers, om een digitaal betalingssysteem te lanceren. Klanten kunnen de Aadhaar Pay-app gebruiken om transacties met een scan van hun vingerafdruk of iris goed te keuren. Banken kunnen hierdoor bovendien hun diensten aanbieden aan miljoenen mensen die nu geen bankrekening hebben. Dit kan dan op basis van hun Aadhaar-nummer en biometrische gegevens. Axis Bank, de op twee-na-grootste bank in India, heeft geldautomaten geïmplementeerd die aan Aadhaar gekoppeld zijn waar transacties met een iriscan goedgekeurd kunnen worden.

Betalen met je aderpatronen?

Naast ons gezicht en onze vingerafdrukken hebben we allemaal ook unieke aderpatronen in onze vingers. Deze biometrische handtekening is aan de buitenkant niet te zien, maar kan worden gelezen met infrarood licht en speciale camera’s en vervolgens worden gebruikt voor identificatiedoeleinden. De Britse startup Fingopay heeft naar eigen zeggen het eerste betaalsysteem ter wereld gelanceerd waar transacties met aderherkenning worden uitgevoerd. Klanten moeten hun aderpatronen koppelen aan hun betaalkaarten en vervolgens voert het cloud-based systeem binnen een paar seconden de controle uit. Het systeem is inmiddels in een aantal concertzalen en hogeronderwijsinstellingen getest.

Aan Brunei University betalen bijvoorbeeld meer dan 1000 studenten hun boodschappen met Fingopay. Ook Copenhagen Business School heeft een betaalsysteem op basis van aderherkenning op alle vijf campussen geïmplementeerd, waarmee studenten en medewerkers maaltijden met hun vinger kunnen afrekenen. In het begin kon je alleen met de Deense betaalkaart Dankort gebruikmaken van het systeem, maar in 2019 liet Fingopay weten ook internationale betaalmiddelen als Visa en Mastercard te accepteren.

Biometrische betaalpassen worden steeds populairder

Veel klanten vinden het geweldig om met hun gezicht of vinger af te rekenen, omdat het snel en veilig is en ze geen ingewikkelde wachtwoorden hoeven te onthouden. Banken zijn inmiddels begonnen deze technologie in combinatie met fysieke betaalkaarten te gebruiken in de vorm van biometrische cards. In plaats van een pincode in te voeren, kunnen klanten met hun vingerafdruk afrekenen. Dankzij deze verbeterde autorisatiemethode kunnen banken nu ook de limieten voor contactloos betalen verhogen. De nieuwe technologie wordt al door tientallen banken getest en volgens Goode Intelligence zullen er in 2023 maar liefst meer dan 579 miljoen biometrische betaalkaarten in omloop zijn.

Royal Bank of Scotland en Natwest, twee Britse banken, testen biometrische betaalkaarten als een manier om de limiet van £30 voor contactloos betalen te schrappen. Cornèr Banca, een Zwitserse privébank, heeft de limited edition Cornèrcard Biometric Gold gelanceerd, een biometrische betaalkaart voor het betalen van grote bedragen. En volgens Fingerprint Cards AB, een Zweedse fabrikant van biometrische hardware- en softwareonderdelen, beschouwt 88 procent van de banken contactloos betalen “als de belangrijkste prioriteit voor de komende jaren”.

De uitdagingen van biometrische betaalsystemen

Terwijl een aantal van de knapste koppen ter wereld ons tegen fraude proberen te beschermen, zijn criminelen net zo gemotiveerd om door die geavanceerde beveiligingssystemen heen te breken. Maar het hacken van biometrische betaalmethoden is zonder twijfel lastiger dan het stelen van pincodes en wachtwoorden. Om te beginnen moeten ze daarvoor de vingerafdrukken van hun slachtoffers zien te kopiëren. Daarna moeten ze “die vingerafdruk overbrengen op een substantie, misschien gelatine, en dan op hun eigen vinger aanbrengen om er in een winkel mee te kunnen betalen”, aldus Stan Swearingen, de CEO van IDEX, een bedrijf dat biometrische technologie levert aan Mastercard.

Het belangrijkste voordeel van biometrische technologieën is dat ze hacken minder schaalbaar maken. Ook hebben beveiligingsteams manieren gevonden om het omzeilen van gezichtsherkenning veel moeilijker te maken, bijvoorbeeld door gebruikers te vragen een reeks willekeurige getallen voor te lezen om te bewijzen dat het systeem een levende persoon voor zicht heeft. Hierdoor kun je voorkomen dat criminelen foto’s gebruiken om de systemen om de tuin te leiden.

Geen van deze maatregelen voorkomt echter dan klanten onbedoeld geld overmaken naar criminelen. Daarom is het belangrijk mensen op de hoogte te houden van de gevaren in de digitale wereld. Er zijn ook andere risico’s. “De biometrische gegevens zie door een dienstverlener worden bewaard zijn net zo’n waardevol doelwit als een database met gebruikersnamen en wachtwoorden”, aldus David Emm, veiligheidsonderzoeker bij Kaspersky Lab. Maar hoewel gestolen wachtwoorden gewijzigd kunnen worden, is dat met vingerafdrukken en andere biometrische gegevens niet mogelijk.

In de toekomst van finance is biometrische verificatie van cruciaal belang

De voortdurend groeiende populariteit van contactloos betalen laat zien dat traditionele wachtwoorden en pincodes voor slimme hackers geen probleem vormen. Het aantal frauduleuze betalingen en creditcarddiefstallen groeit gestaag en bedrijven zien zich genoodzaakt om andere verificatiemethodes te gebruiken, waaronder biometrische kenmerken. Betalingen met gezichtsherkenning, vingerafdrukken en aderpatronen zijn veiliger en efficiënter gebleken dan contant geld of wachtwoorden. Techbedrijven blijven dan ook gestaag doorwerken aan de ontwikkeling van biometrische oplossingen en deze innovatieve technologie zal binnenkort niet meer weg te denken zijn uit de wereld van de financiële dienstverlening.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!