Gaming en geldzaken: de groeiende rol van gamification in de finance sector

Door elementen uit de gamingwereld in te zetten, zorgen financiële apps dat geldzaken boeiende ervaringen worden en geven ze de financiële sector — die al te lang star en ontoegankelijk is — opnieuw vorm.
  • Gamification is een slimme manier om klanten aan te trekken
  • Fortune City: houd je dagelijkse uitgaven bij en bouw een virtuele stad
  • Beleggen met eToro maakt je heer en meester van de markt
  • Sparen, uitgeven, scoren: een frisse kijk op finance met Monobank

Gamification zet de financiële wereld op zijn kop. Het is eigenlijk een simpel concept: je neemt de leuke en ‘verslavende’ elementen uit games en past deze toe op financiële diensten. Door dit te doen maken banken en andere financiële dienstverleners het voor mensen gemakkelijker en leuker om te sparen, geld te managen en over beleggen te leren. Denk aan apps die je wisselgeld van dagelijkse aankopen in een portefeuille investeren, of tools waarmee het handelen in aandelen net zo eenvoudig wordt als een foto op Instagram liken. Sterker nog, je kunt zelfs beloond worden met gratis aandelen als je ook je vrienden binnenhaalt. De cijfers laten zien dat dit niet zomaar een voorbijgaande trend is. Volgens een rapport van MarketsandMarkets zou de gamificationmarkt — die in 2020 op $9,1 miljard werd gewaardeerd — tegen 2025 kunnen verdrievoudigen. De reden daarvoor is dat smartphones, social media en zelfs onze koelkasten steeds slimmer en meer verbonden worden. Hierdoor worden ook financiële apps makkelijker onderdeel van onze dagelijkse bezigheden. Maar het is natuurlijk niet alleen maar ‘fun and games’. Critici waarschuwen dat door financiële taken en diensten teveel in games te gieten, mensen eerder onnodige risico’s nemen waardoor ze bijvoorbeeld in de schulden komen te zitten. Bovendien bestaat de kans dat deze apps het allemaal net iets te simpel maken, waardoor we vergeten dat we wel degelijk met echt geld te maken hebben. Ondanks deze zorgen is het duidelijk dat gamification razendsnel terrein wint in de financiële wereld. Deze trend is een onderdeel van de samensmelting van technologie en bankieren, die niet alleen onze koop- en spaargewoonten maar ook onze investeringsstrategieën opnieuw vormgeeft. Laten we ontdekken hoe gamification geldzaken niet alleen makkelijker, maar ook verrassend leuk kan maken.

Gamification in de financiële wereld is meer dan alleen ‘fun and games’; het gaat om het creëren van een win-winsituatie waarin gebruikers spelenderwijs grip krijgen op hun geldzaken en financiële instellingen tegelijkertijd een trouwe klantenkring opbouwen die verstandig en slim met geld omgaat.

Gamification is een slimme manier om klanten aan te trekken

Gamingelementen aan financiële apps toevoegen is een slimme manier om klanten aan te trekken en ervoor te zorgen dat ze blijven terugkomen. Mensen zijn van nature spelers; ons brein zit zo in elkaar dat we uitdagingen en beloningen niet kunnen weerstaan. Wanneer een financiële app slim inspeelt op deze speeldrang, gaan gebruikers niet alleen meer aan de slag met hun financiën maar worden ze ook gedreven om de games te winnen. En hoe vaker en langer ze spelen, des te meer de app een vast onderdeel van hun digitale leven wordt. Gamification kan gebruikers op een subtiele manier aansporen tot beter financieel gedrag, zonder het vervelende gevoel dat vaak met budgetteren of sparen gepaard gaat. Net als een fitness-app die je aanmoedigt om nog een paar stappen te zetten, kan een financiële app mensen motiveren om wat meer te sparen of beter te begrijpen waar hun geld naartoe gaat. Door financiële educatie als het ware in een game te gieten, kunnen gebruikers door lessen of taken af te ronden of hun bestedingspatroon te verbeteren ook beloningen verdienen. Uiteraard profiteren ook financiële dienstverleners enorm van deze ‘gamified’ aanpak. Zo zullen betrokken gebruikers eerder openstaan voor aanvullende diensten en de app bij anderen aanbevelen, waardoor bedrijven op organische wijze nieuwe klanten binnenhalen. Bovendien kunnen de gegevens die uit gebruikersinteracties worden verzameld bedrijven helpen hun diensten beter op de behoeften van hun klanten af te stemmen, waardoor een prettigere en meer persoonlijke klantervaring ontstaat. Uiteindelijk is gamification in de financiële wereld meer dan alleen ‘fun and games’; het gaat om het creëren van een win-winsituatie waarin gebruikers spelenderwijs grip krijgen op hun geldzaken en financiële instellingen tegelijkertijd een trouwe klantenkring opbouwen die verstandig en slim met geld omgaat.

Fortune City: houd je dagelijkse uitgaven bij en bouw een virtuele stad

In een zee van budgettrackers en financiële apps springt Fortune City — met zijn originele benadering van persoonlijke geldzaken beheren — er echt uit. Het is niet zomaar een simulatiespel; in deze app komen de entertainmentwaarde van een stadsbouwspel en de functionaliteit van een budgetteringstool samen. Het uitgangspunt van het spel is eenvoudig: met elke uitgave die je in de app invoert bouw je aan je eigen digitale stad. Zo kun je met je wekelijkse boodschappentripje een bijzondere virtuele supermarkt bouwen en creëer je met je sportschoolabonnement een virtueel fitnesscentrum. Deze aanpak moedigt gebruikers aan om zowel hun inkomsten als uitgaven bij te houden en zo een bloeiende virtuele stad te bouwen. Zo fungeren je financiële gegevens als het ware als de bouwers van je stad. Je kunt de gebouwen ook aan burgers toewijzen, die vervolgens munten genereren die als virtueel betaalmiddel in het spel gebruikt kunnen worden — bijvoorbeeld om je stad verder te ontwikkelen. Denk aan het upgraden van bestaande structuren, het samenvoegen van identieke gebouwen en het mooier maken van de skyline van je virtuele stad.

Fortune City is niet alleen een boeiend spel, maar staat ook als financiële app zijn mannetje. Zo biedt de tool bijvoorbeeld een gedetailleerde categorisatie van uitgaven en maakt het onderscheid tussen verschillende betaalmethoden, waardoor gebruikers precies kunnen zien waar hun geld naartoe gaat. Ook biedt het een analytisch dashboard waar uitgavenpatronen door middel van kleurrijke grafieken en diagrammen inzichtelijk worden gemaakt. Je kunt je financiële activiteiten gedurende verschillende perioden monitoren, waardoor je beter inzicht krijgt in je bestedingspatroon. Kortom, Fortune City biedt een creatieve manier om je financiële kennis spelenderwijs te vergroten, je uitgaven beter te managen en financiële discipline te stimuleren. Met een persoonlijk account word je bovendien lid van een actieve gemeenschap van stadsplanners. Hier kun je ervaringen delen, elkaar advies geven en vrienden uitnodigen om samen aan de slag te gaan.

Beleggen met eToro maakt je heer en meester van de markt

In het bruisende domein van online beleggingsplatformen onderscheidt het Israëlische eToro zich als een pionier op het gebied van social trading en multi-asset brokerage. Het bedrijf weet de interactieve eigenschappen van social media op een unieke manier met serieuze investeringsmogelijkheden te verweven. Met zijn vernieuwende benadering maakt eToro de wereld van investeren toegankelijker en leuker, waardoor een breder publiek met de financiële markten kan kennismaken. De gebruiksvriendelijke nieuwsfeed van eToro vormt het kloppend hart van een dynamische gemeenschap waar hobbyisten en professionals hun inzichten, handelsstrategieën en favoriete aandelen met elkaar uitwisselen. Dit interactieve platform biedt een levendige leeromgeving die een gezonde dosis competitie aanmoedigt. Zo worden beleggers bijvoorbeeld uitgedaagd om de toppresteerders van het platform te evenaren of te overtreffen. Wat eToro een echte gamechanger maakt is de baanbrekende ‘CopyTrader’-functie. Deze biedt beginners de unieke mogelijkheid om van ervaren professionals te leren door hun handelsactiviteiten te kopiëren. Hierdoor verandert investeren in een samenwerkingsproces waarbij kennis en ervaring gedeeld worden. Deze aanpak creëert niet alleen een eerlijke kans voor iedereen, maar geeft ook waardering en beloningen aan de succesvolle handelaars waarvan de strategieën gekopieerd worden, wat een gevoel van mentorschap en samenwerking in de community stimuleert.

Bovendien gaat eToro nog een stap verder door de gebruikerservaring met de ‘Trading Knowledge Assessment’ te verrijken. Met deze interactieve quiz test je spelenderwijs je kennis van de markt en zorgt eToro ervoor dat alleen degenen met voldoende kennis toegang krijgen tot alle trading tools. Deze aanpak dient een dubbel doel: het verlaagt de instapdrempel en voorkomt dat nieuwkomers zich niet overweldigd voelen door te complexe materie. Het virtuele handelen in gesimuleerde markten maakt de spelervaring compleet en biedt beginners de kans om spelenderwijs te leren beleggen, zonder het gevaar van financieel verlies. Hiermee laat eToro zien dat het educatie en veilige handel belangrijk vindt. In een markt die gedomineerd wordt door apps als Robinhood, weet eToro zich niet alleen te onderscheiden met een unieke mix van sociale interactie en spelelementen, maar zet het ook de toon in de wereld van online beleggen. De app is zowel voor de beginnende als de ervaren belegger aantrekkelijk en biedt een gebruiksvriendelijke ingang tot een wereld van diverse financiële markten. Onlangs was eToro in het nieuws vanwege een samenwerking met Twitter, waardoor gebruikers direct vanuit tweets marktgrafieken kunnen bekijken en real-time updates kunnen ontvangen over cryptovaluta, aandelen en andere financiële activa.

Sparen, uitgeven, scoren: een frisse kijk op finance met Monobank

Monobank doorbreekt de eentonigheid van de traditionele bankwereld met frisse, innovatieve digitale bankdiensten. Vergeet de standaardbankapp; deze Oekraïense virtuele bank zet gamification — en een charmante virtuele kat — in om dagelijkse geldzaken te veranderen in een verrassend plezierige ervaring. Geldzaken zijn bij Monobank meer dan zomaar wat taken afvinken. Elke storting of het openen van een nieuwe rekening is onderdeel van een spannend financieel avontuur. Gebruikers die hun bankzaken via de app regelen, krijgen beloningen die variëren van virtuele badges tot echte voordelen. Of je nu slimme uitgaven doet in specifieke categorieën, internationaal geld overmaakt, of simpelweg de kosten van een etentje splitst, Monobank verandert elke afgeronde taak in een stap naar een nieuwe beloning. 

Door financieel beheer en entertainment creatief met elkaar te combineren geeft Monobank een kleurrijke draai aan het traditionele bankieren. Het transformeert niet alleen de bankervaring in een aangename ervaring, maar bouwt ook aan een sterkere band met de klanten. Door deze verleidelijke gaming-dynamiek in hun dienstverlening te integreren, worden klanten gestimuleerd om actief betrokken te blijven en het interactieve systeem van prestaties en beloningen geeft hen een gevoel van progressie en succes, waardoor bankieren een hele nieuwe dimensie krijgt. Het is geen verrassing dat deze innovatieve aanpak voordelen oplevert voor Monobank. In een tijdperk waarin het behouden van appgebruikers minstens zo belangrijk is als de diensten zelf, is de gamificationstrategie van de bank niet alleen een interessante, speelse feature, maar een effectieve manier om klantloyaliteit en -tevredenheid te verbeteren. Monobank is een pionier op het gebied van digitaal bankieren en bewijst dat zelfs dagelijkse financiële zaken met een vernieuwende aanpak een bijzondere belevenis kunnen worden.

De ‘gamified’ toekomst van de financiële sector biedt een gelijk speelveld waar iedereen, ongeacht financiële achtergrond, de kans krijgt om zijn of haar financiële kennis spelenderwijs te ontwikkelen.

Een laatste overweging

We naderen een tijdperk waarin de grens tussen entertainment en alledaagse taken steeds verder vervaagt. De integratie van spelmechanismen in financiële apps en diensten zet de sector, die al te lang gekenmerkt is door rigiditeit en ontoegankelijkheid, op zijn kop. Door inspiratie te putten uit de wereld van gaming, toveren financiële apps de ooit saaie en omslachtige activiteit van geldbeheer om tot een intrigerend proces. Met elke klik, tik of veeg voeren gebruikers niet alleen transacties uit maar bouwen ze ook aan hun financiële kennis en zelfstandigheid. In dit artikel hebben we kunnen zien dat Fortune City met zijn stadsontwikkelingssimulaties, eToro met zijn platform voor strategische handelstransacties en Monobank met zijn grappige, interactieve interface, elk een vernieuwende rol spelen in het hervormen van klantbetrokkenheid en het herdefiniëren van financiële educatie. De ‘gamified’ toekomst van de financiële sector biedt een gelijk speelveld waar iedereen, ongeacht financiële achtergrond, de kans krijgt om zijn of haar financiële kennis spelenderwijs te ontwikkelen. Het is een toekomst waarin de intimidatie van financieel jargon en de complexiteit van investeringsstrategieën worden gedistilleerd tot een universeel begrijpelijke taal. In de komende jaren zullen financiële zaken en spelelementen steeds vaker met elkaar gecombineerd worden. Belangrijk is wel dat we hierbij de waarde van doordachte financiële keuzes niet uit het oog verliezen. Het doel is om mensen te ondersteunen zodat ze met zekerheid en de juiste inzichten betere financiële beslissingen kunnen maken. Deze ontwikkelingen bieden nieuwe mogelijkheden om financiële kennis naar een hoger niveau te tillen en voor een wereldwijd publiek toegankelijk te maken — iets dat tot voor kort ondenkbaar was.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!