Belangrijke dingen om te weten voordat je een blockchainbedrijf start

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Het oprichtersteam moet beschikken over technische blockchain skills
  • Hoe trek je investeerders aan in een volatiele cryptomarkt?
  • Alle soorten bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van Blockchain
  • Investeerders zetten groot in op blockchain

Binnen tien jaar evolueerde blockchain van een concept tot een veelbelovende technologie die door veel investeerders en ondernemers wordt omarmd. In de eerste negen maanden van 2018 werd er bijvoorbeeld bijna $3,9 miljard aan venture capital of durfkapitaal in deze sector gestoken – een stijging van 280 procent ten opzichte van 2017. De Initial Coin Offerings (ICO’s) waren nog succesvoller, waardoor startups alleen al in 2018 meer dan $10 miljard verdienden. Op de website van CryptoStart.nl worden ICO’s als volgt omschreven: “Het kan hierbij specifiek gaan om een emissie van bijvoorbeeld een nieuwe cryptocurrency, maar daarnaast kan er ook sprake zijn van bepaalde crypto-tokens die worden aangekocht voor het financieren van projecten of een nieuwe onderneming”.

En aangezien de belofte van blockchain steeds meer startups  aantrekt, is het belangrijk om de belangrijkste aspecten van deze technologie goed te begrijpen en mogelijk verkeerde verwachtingen te elimineren.

Het starten van een blockchainbedrijf is in veel opzichten vergelijkbaar met het starten van enig ander bedrijf. Je moet een goed product hebben, een uitstekende marketingstrategie, een kundig team van oprichters en – bij voorkeur – investeerders met een goed gevulde portemonnee. Wel is het zo dat blockchain bedrijven een onconventionele mogelijkheden biedt om geld van investeerders aan te trekken – via ICO’s – en kan het een betere bedrijfsvoering mogelijk maken door middel van efficiënte, slimme contracten, betere cyberveiligheid en een betere gebruikersprivacy. Deze voordelen zijn overigens niet alleen weggelegd voor blockchaingerichte bedrijven, maar ook voor een groot aantal andere bedrijven, waaronder bijvoorbeeld fabrikanten en retailers.

Het oprichtersteam moet beschikken over technische blockchain skills

Blockchain, het gedistribueerde grootboek dat cryptografisch beveiligde transacties op duizenden computers opslaat, is zowel fascinerende als complexe technologie. Het is een technisch ecosysteem waar de ontwikkelingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen. Ali Ayyash, de oprichter en CEO van het blockchainbedrijf Lumeousa, waarschuwt dan ook dat oprichters wel over technische blockchain skills moeten beschikken en dat iedereen in het team “ongeacht de specialismen, met elkaar moet kunnen samenwerken, en dat je dat snel moet kunnen doen”. Contact met mensen die ervaring hebben op dit gebied is ook van cruciaal belang. Het leren van lessen die andere bedrijven hebben geleerd, kan kostbare fouten voorkomen. Denk daarbij aan het onvoldoende testen voordat een product gelanceerd wordt of bijvoorbeeld het verlies van cryptografische sleutels die je nodig hebt om toegang te krijgen tot cryptomunten.

Digitale wereldbol met verlichte stippen en lijnen
Blockchain, het gedistribueerde grootboek dat cryptografisch beveiligde transacties op duizenden computers opslaat, is zowel fascinerende als complexe technologie.

Praten met blockchainexperts is ook belangrijk om je horizon te verbreden en te weten te komen wat er met blockchain allemaal mogelijk is. Deze technologie is niet alleen geschikt voor het beheer van cryptocurrencies, maar heeft ook het potentieel om verschillende bedrijfstakken te transformeren. Het cloudopslagbedrijf Storj gebruikt blockchain bijvoorbeeld om een goedkopere manier te ontwikkelen om gegevens in de cloud op te slaan. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van de overtollige ruimte op de harde schijven van miljoenen gebruikers over de hele wereld. Als je rekent dat de waarde van de traditionele cloudmarkt ongeveer $100 miljard bedraagt, is het niet moeilijk om te zien dat blockchaingebaseerde clouddiensten een groot potentieel hebben. Crypto.tickets gebruikt blockchain voor hun ticketingsoftware, waardoor het beter beschermd is tegen fraude vergeleken met de conventionele systemen van concurrenten. Bij het starten van een bedrijf is een goed productidee natuurlijk nog maar de eerste stap. Financiering is de volgende belangrijke stap.

Hoe trek je investeerders aan in een volatiele cryptomarkt?

Net zoals elk ander bedrijf kunnen blockchainstartups ook VC investeerders benaderen om hun idee te pitchen en financiering te krijgen. Maar als dat niet lukt, of als je anderen geen belangen in je bedrijf wilt geven, is een ICO een mogelijke oplossing. Het is vergelijkbaar met een particuliere ondernemen die aandelen aan het publiek aanbiedt via een beursintroductie (IPO). Het verschil is dat beleggers cryptocurrency tokens ontvangen in plaats van aandelen. En als de startup die ze financieel ondersteunen succesvol wordt, nemen deze tokens in waarde toe en kunnen beleggers deze verkopen op de crypto exchange market. Op deze manier kunnen ze veel winst maken. Veel startups hebben op deze manier miljarden dollars weten te verzamelen, maar het is een zeer competitief proces waarbij de interesse van de investeerders afhankelijk is van de waarde van cryptocurrencies als Bitcoin en Ethereum.

Er zijn echter een paar bewezen tactieken die de kans op een succesvolle ICO in allerlei marktomstandigheden kunnen vergroten. Een duidelijke en beknopte whitepaper waarin de technische aspecten van je project en het team erachter uiteengezet worden is cruciaal. Daarna volgt een geïntegreerde marketingaanpak met “een combinatie van PR, ICO-websites, YouTube-recensies en misschien een of twee tv-interviews”, aldus ondernemer Andrew Medal. Maar wat in Medal’s optiek pas echt goed werkt is een ervaren advies- en oprichtersteam. Dit geeft investeerders een gevoel van vertrouwen dat het businessplan efficiënt kan worden uitgevoerd. En met een beetje geluk en een community van fans op Telegram – een app die veel cryptobedrijven gebruiken om met elkaar te communiceren – kan je blockchainidee tractie krijgen en de investeringen binnenhalen die je nodig hebt om het te realiseren.

Alle soorten bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van Blockchain

Het is niet moeilijk om te zien hoe blockchain startups kan helpen geld bij elkaar te krijgen en hun businessplan te versnellen. Maar de voordelen die deze technologie biedt zijn eigenlijk veel breder en, nog belangrijker, niet alleen op blockchain gebaseerde bedrijven kunnen ervan profiteren. Een slim contract is bijvoorbeeld een zelfhandhavend contract dat in computercode is geschreven en op een blockchain is opgeslagen. Het voert processen automatisch uit wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zoals een betaling of de levering van een product. Bovendien zijn die contracten onverbrekelijk en hoeven ze niet door een dure derde partij gecreëerd en gehandhaafd te worden. Het potentiële aantal toepassingen van dit concept is enorm uitgebreid. Een voorbeeld is het bedrijf Slock, een IoT platform op basis van blockchain. Dit bedrijf heeft een systeem ontwikkeld waarmee gebruikers fietsen kunnen huren door een slim slot te ontgrendelen nadat beide partijen akkoord gegaan zijn met de voorwaarden van een slim contract.

Man met aktetas voor whiteboard met financiële grafieken
Het is niet moeilijk om te zien hoe blockchain startups kan helpen geld bij elkaar te krijgen en hun businessplan te versnellen.

Blockchain kan bedrijven ook helpen om transparanter te zijn over hun supply chain. Eén startup, Provenance, creëerde software waarmee retailers en andere bedrijven kunnen laten zien hoe hun producten worden ingekocht, behandeld en gedistribueerd. Bovendien kan de onveranderbare en gedecentraliseerde aard van blockchain bedrijven helpen om het vertrouwen van hun klanten op te bouwen. Dit kunnen ze doen door hun bescherming tegen cyberaanvallen te optimaliseren en datalekken – zoals die Facebook, Equifax, HBO en vele andere bedrijven hebben getroffen – te voorkomen. Tot slot bieden op blockchain gebaseerde apps zoals Bitwage bedrijven de mogelijkheid om hun internationale medewerkers via Bitcoin te betalen. Het bedrijf belooft lagere kosten dan banken en een snellere verwerking van betalingen.

Investeerders zetten groot in op blockchain

Blockchain heeft het potentieel om meerdere sectoren te verstoren en investeerders zetten dan ook groot in op deze technologie. Er zijn inmiddels miljarden dollars geïnvesteerd in honderden startups wat ondernemers in staat heeft gesteld om steeds creatievere toepassingen voor deze technologie te ontwikkelen. En ook al heb je met het starten van een blockchaingebaseerd bedrijf met specifieke uitdagingen te maken,  je moet ook nog steeds een goed product ontwikkelen dat klanten willen gebruiken en bekwame oprichters aan boord hebben die weten hoe ze indruk kunnen maken op investeerders. Blockchain helpt startups om deze dingen te bereiken door ICO’s, slimme contracten, betere cyberbeveiliging en nog veel meer. Gelukkig kunnen ook niet-blockchainbedrijven van deze voordelen profiteren, zodat steeds meer klanten in steeds meer sectoren steeds betere producten en diensten ontvangen.

Share via
Copy link