Zorg voor een website die inspireert en kleeft

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
Al jarenlang blijft de conversie op de steken op 3%. Dit betekent dat 97% van de websitebezoekers niet kopen, downloaden of aanvragen.

Al jarenlang blijft de conversie op de steken op 3%. Dit betekent dat 97% van de websitebezoekers niet kopen, downloaden of aanvragen.

Ondanks alle nieuwe kennis en technieken die er zijn, zijn we niet in staat om dit percentage te verbeteren. Bezoekers haken nogal snel af. Online hebben we maximaal 5-10 seconden om bezoekers te inspireren. Doen we dat niet goed, dan is bezoeker verdwenen. Deze ‘inspiratie’ kan bestaan uit een persoonlijke benadering met video, interactiviteit, infogames of verrassende content op basis van een doelgroepbenadering of profielinformatie.

Na de ‘inspiratie’ (we verleiden je) volgt de ‘connectie’ (we vragen je iets), de ‘dialoog’ (we komen in gesprek) en uiteindelijk de ‘conversie’ (je koopt iets van ons). Iedere fase moeten we online faciliteren, doen we dat niet, dan zal dit het webpresence resultaat niet ten goede komen. We moeten de bezoekers online in de omgeving en sfeer plaatsen, waarin ze de gewenste actie willen uitvoeren. Ik zou dit de ‘pre-experience’ willen noemen. Waarbij de bezoekers de echte beleving kunnen ‘voorbeleven’, waardoor ze eerder tot conversie over zullen gaan. Als websitebezoekers een product of dienst online (bijna) net zo kunnen beleven als de echte ervaring, dan zal dit logischerwijs leiden tot meer argumenten om actie te ondernemen. De resultaten zullen sterk verbeteren ten opzichte van de ‘websitebrochures’ waarmee 90% van de bedrijven zich op dit moment presenteert. Besteed dus aandacht aan de ‘B-factor’ en denk goed na over welke beleving een hogere conversie kan realiseren. Heel dichtbij is de vertaling naar het persoonlijke verkoopcontact.

U schudt de hand van uw klant of prospect, waarna u uw verkoopcharme gebruikt en op speelse wijze achter de koopbehoefte van uw klant komt, waarna de handtekening snel wordt gezet. Dergelijke interacties zijn goed te vertalen naar een online omgeving met video-begeleiding, video Q&A, persoonlijke avatars en behavorial
targeting. Natuurlijk zijn er meer voorbeelden. Zoals het beeld, de beweging, de spanning en de energie van mensen in een achtbaan op een prachtige zomerse dag in een groot Nederlands pretpark. Zouden we dat gevoel en die energie kunnen ‘vastpakken’ en gepersonaliseerd kunnen loslaten op de internetomgeving? Ja, dat kunnen we zeker! Inspiratie kun je vinden bij Nike, Adidas of Meez, waar je je eigen avatar kunt maken.

Een ‘remake’ van de huidige website is interessant, als we daar concrete doelstellingen aan koppelen. De website is steeds vaker van groot commercieel belang en dat moet worden aangetoond. En dat zijn vaak niet alleen salesdoelstellingen. Zo zijn we op zoek naar profielen (uitgebreide klantgegevens), e-mail adressen en onderzoeksgegevens. We zoeken leads, prospects en geïnteresseerden. In de rekensom die je gaat maken zijn profielen, leads en andere gegevens dus ook wat waard. Als je die vervolgens verwerkt in je businesscase, dan open je daarmee de weg naar budgetten die nodig zijn om serieus te werken aan webpresence 2.0.

Share via
Copy link