- Japanse regering stimuleert techbedrijven om groenten te verbouwen
- Fujitsu’s Akisai software helpt onervaren boeren met slimme landbouw
- Sharp Electronics verbouwt Japanse aardbeien in de woestijn van Dubai
- Panasonic kweekt bladgroenten in loods in Singapore
- Toshiba’s fabrieksboerderij komt regelrecht uit een sciencefictionverhaal
- Spread opent gerobotiseerde slafabriek
- Een stuk van de ingewikkelde puzzel van de toekomst van voedsel
In een tijd waarin de Japanse landbouw wordt geconfronteerd met wereldwijde concurrentie richt het Aziatische land zich op het efficiënter, concurrerend en winstgevend maken van de agrarische sector door de slimme land- en tuinbouwprojecten te implementeren. Japanse elektronicabedrijven zijn ook op zoek naar nieuwe verkoopkanalen en productlijnen. Techreuzen Fujitsu, Sharp, Panasonic en Toshiba zijn begonnen hun lege fabrieksgebouwen te veranderen in hightech indoor farms. Hier introduceren ze nieuwe kweekmethoden waarin gebruik gemaakt wordt van digitale technologieën als cloud computing, netwerken en sensoren.
Japanse regering stimuleert techbedrijven om groenten te verbouwen
Na honderden jaren van harde arbeid en lage lonen lijkt de landbouw langzaam te veranderen in een hightech, winstgevende sector. De transformatie is het resultaat van onvoorspelbare weerpatronen in Japan en de VS, zoals zware regenval en droogte, die traditionele buitenteelt riskant maken. Omdat veel oogsten als gevolg van deze onvoorspelbare weersomstandigheden mislukken, zijn de prijzen van groenten en fruit de afgelopen jaren omhoog geschoten. Het potentiële hoge rendement van deze sector heeft nu de aandacht van hightech Japanse bedrijven die hun prijzen, als gevolg van hevige concurrentie van Zuid-Korea en China, hebben moeten verlagen en niet meer zo winstgevend zijn als voorheen. De Japanse overheid stimuleert slimme landbouw en heeft subsidies in de afgelopen jaren fors uitgebreid. Het aantal hightech fabrieksboerderijen is sindsdien dan ook verviervoudigd.
Fujitsu’s Akisai software helpt onervaren boeren met slimme landbouw
In samenwerking met FPT, Vietnam’s grootste IT-bedrijf, opende Fujitsu onlangs een agrarische basis van 4000 m2 die zij huren van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, om hun agrarische cloudservicetechnologie Akisai te promoten. Op het terrein bevinden zich een steriele fabriek waar gewassen onder kunstlicht worden geteeld en een kas waar hoogwaardige zoete tomaten en kaliumarme bladsla worden gekweekt. De agrarische basis wordt ook gebruikt als een showroom voor het promoten van slimme landbouw. De Vietnamese regering en ondernemingen uit verschillende sectoren dragen bij aan de verdere ontwikkeling van de agro-industrie van Vietnam. De twee techbedrijven overwegen ook om de Akisai-software beschikbaar te stellen aan gewone boeren om mensen met weinig ervaring in de slimme landbouw aan het werk te krijgen.
Ook op de Finse markt is Fujitsu bezig met het promoten van de Akisai agrarische cloudoplossing. Hier werkt de techreus tijdens pilots in kasomgevingen samen met Finse verticale kruiden- en groenteteler Robbe’s Little Garden Ltd, een van de meest geavanceerde meerlaagse tuinbouwondernemingen in Scandinavië. Toen eigenaar Robert Jordas een aantal jaren geleden begon was er nog onvoldoende technologie voor verticale teelt. De Finse teler werkte al samen met Finse technologieleveranciers als NetLed en Novarbo, maar toen Fujitsu interesse toonde kreeg zijn project een nieuwe impuls. Fujitsu combineert haar technologie met Finse experts in LEDverlichting, milieu-controle en kasautomatiseringstechnologie. Hoewel kassen tot nu toe niet veel gebruik hebben gemaakt van cloudoplossingen wordt dit vooral in grotere, geautomatiseerde productiefaciliteiten steeds belangrijker. Met het Akisai-systeem kun je in de cloud de actuele temperatuur, luchtvochtigheid binnen en buiten de kas zien. Buiten meet het systeem daarnaast ook nog de windsnelheid, bodemvochtigheid en zonnekracht. Het is ook mogelijk om met het systeem online de luchtvochtigheid en temperatuur in de kas te regelen. Dit gebeurt via op afstand bestuurbare kachels en ventilatoren.
Sharp Electronics verbouwt Japanse aardbeien in de woestijn van Dubai
Door de sterk teruggelopen inkomsten van Sharp’s LCD televisie- en smartphoneverkopen is de Japanse elektronicagigant in 2013 begonnen met het telen van aardbeien in een indoor farmlab in de woestijn van Dubai. Japanse aardbeien zijn populair in het Midden-Oosten maar ze zijn duur, moeilijk te kweken en ze bederven snel, wat overzeese transporten lastig maakt. In het laboratorium worden de aardbeien in een afgeschermde omgeving en onder kunstmatig licht geteeld. Met behulp van de elektronische technologieën van Sharp wordt de groeiomgeving nauwkeurig aangestuurd. De energie-efficiënte LED-armaturen zorgen voor regelbare verlichting, de luchtkwaliteit wordt geregeld met Sharp’s Plasmacluster-technologie die de aardbeien met positieve en negatieve ionen tegen schimmels, bacteriën, virussen en huisstofmijt beschermt. De vochtigheid en temperatuur wordt met sensoren gemonitord. Zo kan Sharp gegevens verzamelen over de teelttechnieken en een stabiele productie van kwalitatief hoogwaardige aardbeien bereiken. Dit cutting-edge systeem kan ook gebruikt worden voor het verbouwen van andere landbouwproducten en kost ongeveer $820.000. In de toekomst wil Sharp ook zonnepanelen in het systeem opnemen.
Panasonic kweekt bladgroenten in loods in Singapore
Ook Panasonic waagt zich aan indoor farming. In 2014 begon de consumentenelectronicagigant met het kweken van groenten in een verticale boerderij in een loods in Singapore. De producten worden aan de lokale restaurants en supermarkten verkocht. Met LED’s ter vervanging van natuurlijk licht kan Panasonic het hele jaar door bladgroenten telen. Door de LED’s op verschillende frequenties te laten schijnen groeien de gewassen ook sneller. Om zoveel mogelijk te kunnen kweken zijn de kweekschappen tot aan het plafond van de loods opgestapeld. In deze volledig geautomatiseerde indoor farm wordt meer dan 80 ton groenten per jaar geproduceerd. Dat is 0,015 procent van alle groenten die in Singapore geproduceerd worden. Panasonic wil dit percentage uiteindelijk tot 5 procent verhogen. Meer dan veertig soorten groenten en kruiden worden momenteel in de loods verbouwd, waaronder verschillende bietensoorten, rucola, radijs, spinazie, paksoi, dille en kool. Gezien de uitdagingen rond klimaatverandering en de toenemende bevolking, maar ook de wereldwijde schaarste aan bebouwbare grond en de vraag naar stabiele en hoge kwaliteit voedselvoorziening, ziet Panasonic indoor farming als een potentieel groeiportfolio.
Toshiba’s fabrieksboerderij komt regelrecht uit een sciencefictionverhaal
Zelfs techreus Toshiba houdt zich bezig met factory farming. Hun fabrieksboerderij in Yokosuka, Japan, produceert maar liefst 3 miljoen kroppen sla per jaar – zonder aarde of zonlicht. Dankzij slimme temperatuurcontrole, efficiënte verlichting en computer monitoring, behouden groenten die binnen geteeld worden hun voedingswaarde en worden voor de teelt tot 70 procent minder meststoffen en 98 procent minder water gebruikt. De kroppen worden continu bestraald met LED verlichting en voedingsstoffen en vitaminen worden direct in de wortels geïnjecteerd. Onder deze omstandigheden kan de sla tot twee-en-een-half keer sneller groeien dan de traditionele kroppen. De ‘sla-inspecteurs’ met hun tablets en witte beschermingspakken met maskers zien eruit alsof ze rechtstreeks uit een sciencefiction film zijn gestapt. Het doel van het techbedrijf is om topkwaliteit sla te telen zonder pesticiden en vrij van schimmels, insecten of bacteriën. De slasoorten worden verscheept in luchtdichte zakken waardoor ze langer houdbaar zijn. Omdat ze zo schoon zijn kunnen ze direct gegeten worden, zonder ze eerst te hoeven wassen. De komende jaren wil Toshiba deze indoor farms overal ter wereld starten. Tegelijkertijd wil het bedrijf haar hightechsystemen vermarkten om ook andere bedrijven in staat te stellen soortgelijke producten te verbouwen.
Spread opent gerobotiseerde slafabriek
Het Japanse bedrijf Spread hoopt het verbouwen van gewassen zo mogelijk nóg meer hightech te maken. Medio 2017 wordt in Kameoka in de buurt van Kyoto namelijk de eerste, deels gerobotiseerde slafabriek geopend. Hier planten menselijke werknemers de zaden en controleren zij de ontkieming, waarna industriële robots zorgdragen voor de rest van het proces, waaronder het oogsten. De semi-geautomatiseerde boerderij is van vloer tot plafond volgestapeld met groeiplanken waar de sla op groeit. Binnen vijf jaar verwacht men hier elke dag minstens een half miljoen kroppen sla te kweken.
Een stuk van de ingewikkelde puzzel van de toekomst van voedsel
Indoor farmsystemen die groenten met omgevingscontroletechniek op efficiënte manier kunnen verbouwen bieden de Japanse agrarische sector volop nieuwe mogelijkheden. Deze sector gaat gebukt onder uitdagingen zoals tekorten op de arbeidsmarkt. Japanse techbedrijven hebben hoge verwachtingen voor de export van hun gewassen. De groenten worden in steriele omgevingen gekweekt en zijn onder gekoelde omstandigheden tot wel twee maanden houdbaar.
Elektronicabedrijven willen met hun ambitieuze plannen bijdragen aan de voedselzekerheid en dat is natuurlijk een nobel plan. Maar technologie toepassen op de landbouw is ook zakelijk gezien natuurlijk een goede zet. Panasonic heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2017 vijf procent van de lokaal geproduceerde gewassen te produceren. Ook is het bedrijf van plan om de technologie te franchiseren om traditionele agrarische bedrijven die willen starten met indoor farming te ondersteunen. De bedoeling is om hun technologie dit jaar op de markt te brengen.
Hoewel dit soort indoor farms de traditionele buitenteelt nooit volledig zullen vervangen, spelen ze in de toekomst wel een belangrijke rol in het vergroten van het aanbod van verse producten in stedelijke gebieden. Zo vormen zij een stuk van de ingewikkelde puzzel van de toekomst van voedsel.
Share via: