- Drones mogen over je huis vliegen
- Hightech gluurders oog in oog met boze huiseigenaren
- Politie pakt dronecriminaliteit met humor aan
- Smokkelwaar naar gevangenen makkelijk met drone
- Drones – de nieuwe drugskoeriers
- Politie-arenden in de strijd tegen dronemisdaad
Drones veroveren de wereld. Ze zijn goedkoop, snel en krachtig – een winnende combinatie, niet alleen voor hobbyisten, maar ook voor de industrie. Drones zijn leuke speeltjes en bovendien zijn ze ideaal voor het inspecteren van bruggen, het bezorgen van pakketten en het in kaart brengen van allerlei soorten terrein. Naarmate de populariteit van deze apparaten toeneemt, worden ze ook steeds vaker voor minder koosjere doeleinden gebruikt. Steeds meer slimme criminelen – van drugskoeriers tot de ‘vieze buurman’ – ontdekken het potentieel van deze vliegende robots.
Drones mogen over je huis vliegen
Gluurders zijn er al sinds jaar en dag, maar stille, wendbare, goedkope drones met camera tillen ‘gluren’ nu letterlijk naar een hoger plan en vormen een nieuwe bedreiging voor onze privacy. Als huiseigenaar heb je wel enig zeggenschap over wat er boven je woning gebeurt, maar als het gaat om hoogten waarin je helikopters en vliegtuigen tegenkomt, hebben we niet veel in te brengen. De Federal Aviation Administration (FAA) heeft aangegeven dat drones recht hebben op dezelfde wettelijke bescherming als vliegtuigen. Dat is bij veel Amerikanen – waarvan enkele van plan waren om drones uit de lucht te schieten – in het verkeerde keelgat geschoten. Joseph Lamonaca, een vertegenwoordiger van het veiligheidsteam voor de FAA, vertelt the Daily Mail: “Iedereen die ook maar dreigt om een drone neer te schieten kan vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Als je je buurman vertelt dat je van plan bent zijn drone uit de lucht te schieten, kan hij je laten arresteren”. In Nederland is het wel verboden om op een drone te schieten (met een luchtbuks, bijvoorbeeld), maar de strafmaatregelen zijn beperkt tot boetes en aansprakelijkheid voor de schade aan de drone.
Hightech gluurders oog in oog met boze huiseigenaren
Maar in de praktijk is de wet allesbehalve sympathiek tegenover gluurders waarvan de drones vernietigd worden door boze huiseigenaren. Het rechtssysteem – zowel in de VS als in Nederland – biedt rechters gelukkig de discretionaire bevoegdheid om onderscheid te maken tussen bedreigingen voor 747’s en voor drones die worden gebruikt om iemand te bespieden. In 2015 zag een man uit Kentucky bijvoorbeeld een laagvliegende drone in zijn achtertuin, vlakbij zijn zonnebadende dochter. Toen de drone voor een derde keer verscheen, greep William Merideth zijn jachtgeweer en schoot hij de drone uit de lucht. Aanvankelijk werd Merideth gearresteerd, maar de rechter die de zaak in behandeling had, verwierp de aanklachten later. Verscheidene staten overwegen nu om huiseigenaren het recht te geven om drones boven hun huis te verbieden. In Nederland zijn er wel wat regels rond het gebruik van particuliere en zakelijke drones, maar ook hier neemt men het recht nog wel eens in eigen handen.
Politie pakt dronecriminaliteit met humor aan
Gluren met drones komt overigens vaker voor dan we denken. Rachel en John Henson, een echtpaar uit Utah, merkten dat er een drone bij hun badkamerraam zweefde. John was daar niet van gediend, werd boos en besloot de drone met zijn auto te achtervolgen. Uiteindelijk landde het ding op de parkeerplaats van een kerk. Daar lukte John het om de geheugenkaart van de camera te pakken te krijgen. Wat hij daar aantrof was een urgent telefoontje naar de politie waard. De eigenaar van de drone had diverse mensen in hun slaapkamers bespioneerd en op de gevoelige plaat vastgelegd.
Het politiebureau in Orem nam dit wel degelijk serieus, maar besloot de zaak met humor aan te pakken. Op hun facebookpagina plaatsten ze een foto van de drone met het bericht: “We hebben uw drone gevonden! Staan er op de SD-kaart van de dronecamera soms video’s van mensen in hun slaapkamers en/of badkamers? Wil je zelf naar het bureau komen en je overgeven of moeten we bij je komen aanbellen – op kerstochtend, bijvoorbeeld – met een arrestatiebevel?” Het gluurders-echtpaar verscheen uiteindelijk zelf op het politiebureau.
Smokkelwaar naar gevangenen makkelijk met drone
Mensen bespioneren is maar een van de ‘misdaden’ waar je drones voor kunt gebruiken. Omdat drones kleine ladingen met maar liefst 160 km/u kunnen vervoeren zijn ze ook voor drugssmokkelaars een wel heel handig transportmiddel. Zo vloog Daniel Kelly zijn quadcopter eind april vorig jaar bijvoorbeeld over de muren van de Swaleside gevangenis in Kent. Het plan was om tabak en synthetische marihuana bij de gevangenen af te leveren. Hij werd pas in zijn kraag gegrepen toen de politie een verdacht voertuig in de buurt van de gevangenis opmerkte – Kellys mobiele hoofdkantoor, een noodzakelijk kwaad gezien het relatief korte bereik van dronezenders en ontvangers. Toen de politie zijn kofferbak opende, ontdekten ze de zwartgespoten drone. Volgens the Guardian constateerde men dat de drone drie eerdere bezorgingen had gedaan bij drie verschillende gevangenissen in de voorgaande dagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Kelly nu zelf in de gevangenis zit.
Dit was natuurlijk een interessante stunt, maar we moeten het potentiële gevaar van drones die op deze manier gebruikt worden niet onderschatten. Criminelen kunnen met drones natuurlijk ook harddrugs, smartphones en zelfs wapens leveren aan gevangenen. Gevangenissen zijn er niet op gebouwd om bedreigingen vanuit de lucht te voorkomen. Soortgelijke uitdagingen zorgen in de VS voor problemen met het voorkomen dat drugs de grens over gaan. Het enige zwakke punt is, zoals in Kelly’s geval, dat dronepiloten relatief dicht in de buurt van de drone moeten blijven, meestal binnen een straal van 5 kilometer. Drones worden steeds goedkoper en makkelijker te besturen. De tech die nodig is om ze uit te schakelen, daarentegen, is peperduur. De US Border Patrol speelt dan ook voortdurend een complex spel van kat en muis met drugskoeriers.
Drones – de nieuwe drugskoeriers
Jorge Edwin Rivera kreeg $1.000 om een drone met een 6-kilo lading van methamphetamine over de grens van Mexico te vliegen. Rivera zat aan de Amerikaanse kant verborgen, en zijn doel was om de drone over de grens naar de woestijn te loodsen, een voorraad drugs op te pikken en terug te vliegen. Daar zou hij de lading bij een medeplichtige op een tankstation afleveren. Gelukkig werd de drone door de grenspatrouille ontdekt en konden ze het apparaat volgen. Vervolgens kwamen ze bij Rivera terecht en konden ze hem op heterdaad – met drugs en al – betrappen. Hoewel drones niet keuze nummer een zijn voor drugsmokkel, omdat ze qua gewicht gelimiteerd zijn, zijn ze wel veel minder makkelijk op te sporen. Rivera bekende dat hij in tijd van een paar maanden zeker 5 eerdere leveringen ontvangen had. De autoriteiten hebben dus weinig inzicht in hoe vaak deze methode gebruikt wordt.
Politie-arenden in de strijd tegen dronemisdaad
De snelle opmars van dronetech dwingt politie- en veiligheidsautoriteiten om haastig op zoek te gaan naar realistische oplossingen voor de dreiging van dronemisdaad. Anti-dronetech maakt ook snelle ontwikkelingen door, maar deze maakt over het algemeen gebruik van radiofrequentie-interferentie om doelwitten uit te schakelen. Bovendien kost zo’n systeem een fortuin en kan het maar één drone per keer uitschakelen. De Nederlandse politie besloot deze uitdaging creatief te benaderen en arenden te trainen om drones aan te vallen en uit de lucht te halen. De arenden – de aantallen zijn vooralsnog onbekend – hebben succesvol een training afgelegd en worden ingezet tegen drones die vliegen waar ze een gevaar opleveren of waar dat om andere redenen niet toegestaan is. De arenden zien de vliegende apparaten als prooi, grijpen hen met hun poten uit de lucht en vliegen er vervolgens mee naar een voor de vogels veilige plek.
Bekijk hier een video die door het NRC geplaatst werd:
Een politiewoordvoerder noemt het een “lowtech oplossing voor een hightech probleem”. Hij vervolgt: “Wij bekijken ook andere innovatieve projecten, waaronder drones die netten kunnen afschieten. Dat ziet er ook veelbelovend uit”.
Share via: