4 effecten van zelfrijdende systemen – de meest verstorende technologie in de geschiedenis

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Consequenties voor belasting- en verkeersinkomsten
  • Chauffeurs en bezorgdiensten: banenverlies is onvermijdelijk
  • Hotels en luchtvaartmaatschappijen voelen het ook
  • Zelfrijdende auto’s voorkomen straks tienduizenden dodelijke verkeersongevallen

Autonome auto’s zullen er sneller zijn dan je denkt. Waymo, de afdeling van Alphabet die zich bezighoudt met zelfrijdende systemen, registreerde tussen 2015 en 2016 meer dan 1,6 miljoen autonome kilometers op de wegen van Californië. Nog niet zo lang geleden dachten we dat zelfrijdende speeltjes alleen voor de rijken weggelegd waren, maar de toekomst ziet er wel degelijk anders uit; we worden straks allemaal door onze auto’s rondgereden.

De bekende futurist Thomas Frey zegt: “Het zelfrijdende systeem wordt de meest verstorende technologie in de geschiedenis. Natuurlijk staan we ook aan de vooravond van andere disruptieve technologieën, maar je kunt je moeilijk voorstellen welke andere technologie meer veranderingen in ons dagelijks leven teweeg zal brengen dan deze”. Frey is van mening dat deze technologie het leven van veel meer mensen in een veel sneller tempo zal veranderen dan enige andere ontwikkeling in de menselijke geschiedenis. Wat staat ons allemaal te wachten?

Consequenties voor belasting- en verkeersinkomsten

Voor veel lokale overheden is ons slechte rijgedrag een belangrijke bron van inkomsten. Frey merkt op dat maar liefst 30 procent van de totale inkomsten van lokale begrotingen door verkeersboetes en bijbehorende kosten gegenereerd wordt. Hij zegt: “In 2015 verzamelde New York City bijvoorbeeld maar liefst $1.9 miljard aan boetes voor verkeersovertredingen”. En Joel Barbier, de directeur van Cisco’s Digitization Office, schrijft voor CNBC: “Washington D.C. schreef in 2014 gemiddeld 773 bekeuringen per dag – naar aanleiding van camerabeelden van snelheidsovertredingen”. Dat leidde tot inkomsten van $37.000 per dag. Autonome voertuigen zullen vrijwel zeker leiden tot begrotingstekorten en een herverdeling of verdwijning van de beschikbare banen bij de (verkeers)politie en gerelateerde beroepen. En denk eens aan de mogelijke gevolgen die deze verliezen hebben voor de stadsdiensten?

Een vrouw loopt op straat in de richting van de zelfrijdende Cody-auto
Autonome voertuigen zullen vrijwel zeker leiden tot begrotingstekorten en een herverdeling of verdwijning van de beschikbare banen bij de (verkeers)politie en gerelateerde beroepen.

Chauffeurs en bezorgdiensten: banenverlies is onvermijdelijk

In de VS is ongeveer 2 procent van het totale personeelsbestand – ongeveer 3,1 miljoen mensen – werkzaam als bestuurder van commerciële vrachtwagens. Omdat zelfrijdende vrachtwagens ook steeds sneller werkelijkheid worden ziet Anita Balakrishnan, financieel verslaggever voor CNBC, weinig hoop voor deze hardwerkende mensen. Ze schrijft: “Wanneer de marktverzadiging van autonome voertuigen een hoogtepunt bereikt, raken 25.000 Amerikaanse chauffeurs per maand – of 300.000 per jaar – hun baan kwijt”. McKinsey rapporteert dat zelfrijdende vrachtwagens in de VS tegen 2025 een kostenbesparing van “tussen $100 tot $500 miljard per jaar opleveren”. Dat zijn enorme bedragen voor transportmaatschappijen. Voor de honderdduizenden chauffeurs die een andere baan moeten zoeken, ziet deze ontwikkeling er echter minder positief uit.

Hotels en luchtvaartmaatschappijen voelen het ook

De horecasector heeft al een klap gekregen door de deeleconomie en de concurrentiestrijd met sites als Airbnb. Jeff Weinstein, de redacteur van Hotels, legt uit: “High-end hotels doen het prima en in de opkomende middenklasse-markt versterken consumenten de horeca ook. Maar de toekomst ziet er misschien niet helemaal rooskleurig uit”. Sven Schuwirth, de vice-president van brand strategy and digital business bij Audi, zegt dat de autofabrikant verwacht dat mensen uit het bedrijfsleven in het komende tijdperk van autonome auto’s “onderweg waarschijnlijk in hun auto werken en zelfs slapen, in plaats van in te checken in een hotel in het centrum van de stad”.

Dat klinkt best aannemelijk. Auto-ontwerpers realiseren zich dat de enorme veiligheid van zelfrijdende auto’s betekent dat ze in de toekomst veel meer aandacht gaan besteden aan comfort dan aan veiligheidskenmerken. En de auto wordt veel meer dan alleen een chauffeurscabine. Het gaat waarschijnlijk steeds meer lijken op een mobiele woon- of slaapkamer of een rijdend kantoor. En als je je daar prettig en comfortabel voelt, waarom zou je dan nog naar een hotel gaan?

Ook vliegmaatschappijen en luchthavens zullen de effecten van zelfrijdende technologie voelen. Een groot deel van hun inkomsten wordt gegenereerd door parkeren. Frey zegt: “In 2013 was 41 procent van de inkomsten van luchthavens afkomstig van parkeren en grondvervoer. Dat zal verdwijnen. Zelfs regionale vluchten kunnen in gevaar komen als je straks gewoon een zelfrijdende auto kunt bestellen waarin je je heerlijk kunt ontspannen – waarna je fris en uitgerust op je bestemming aankomt”.

Zelfrijdende auto’s voorkomen straks tienduizenden dodelijke verkeersongevallen

Natuurlijk brengt de zelfrijdende revolutie vooral veel positiefs. Waymo heeft al meer kilometers gemaakt dan jij en ik in een mensenleven voor elkaar krijgen. Voorlopig hebben ze er al 74 jaar aan reistijd op zitten, gebaseerd op de gemiddelde Amerikaan die zo’n 21.700 kilometer per jaar aflegt. Jacquelyn Miller, een woordvoerder van Waymo’s moederbedrijf Google, vertelt na een incident waarin een menselijke chauffeur hun testvoertuig aanreed: “Onze auto’s waren over een totale afstand van meer dan 1,6 miljoen kilometers autonoom rijden slechts bij 13 lichte aanrijdingen betrokken. In geen enkel geval was de zelfrijdende auto de oorzaak”. Zo’n veiligheidsrecord is met menselijke bestuurders gewoonweg niet haalbaar.

In 2016 kwamen in de Verenigde Staten 37.461 mensen om het leven als gevolg van verkeersongevallen. Dat is een dramatische verbetering ten opzichte van de jaren zeventig, toen het aantal dodelijke verkeersongevallen bijna twee keer zo hoog was. Maar elk dodelijk ongeval is er één teveel, helemaal wanneer het veroorzaakt wordt door slecht rijgedrag. Het punt is dat mensen het nog steeds eng vinden om letterlijk het stuur uit handen te geven, maar de realiteit is dat machines niet onder invloed rijden en niet worden afgeleid. Bovendien hebben ze geen last van verkeersagressie, ze appen niet tijdens het rijden, knoeien geen hete koffie op hun schoot en rijden niet te hard. Sterker nog, ze doen helemaal niets dat het risico op een ongeluk vergroot. Al zouden ze maar twee keer zo veilig zijn als menselijke bestuurders, zou dat alleen al in de VS 20.000 minder verkeersslachtoffers per jaar betekenen.

De ontwikkelingen in de zelfrijdende technologie gaan razendsnel en de veranderingen die gaan komen, kunnen we niet langer ontkennen. We moeten gaan nadenken over wat de implementatie van deze technologie voor ons betekent en nu al op zoek gaan naar oplossingen voor de uitdagingen die deze ontwikkeling ook met zich meebrengt.

Share via
Copy link