4 plausibele voorspellingen over hoe China zich in de nabije toekomst zou kunnen ontwikkelen

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Hoe China de op één na grootste economie ter wereld werd
  • Scenario nr. 1: De economische groei van China vertraagt
  • Scenario nr. 2: De Amerikaanse invloed in China neemt af
  • Scenario nr. 3: Het Aziatische continent wordt opgeschud door een politieke crisis
  • Scenario nr. 4: De groei van China vormt de basis voor een nieuwe, bipolaire wereld
  • Hoe realistisch zijn China’s grootse plannen?

Onze wereld is verdeeld onder machtige landen, waarbij de VS sinds de Tweede Wereldoorlog de touwtjes stevig in handen heeft. En terwijl de VS al tientallen jaren aan de top staat, is China’s ambitie om de VS van de troon te stoten en de nieuwe wereldleider te worden voor velen geen verrassing.

Er zijn tal van argumenten waarom China de volgende grootmacht zou kunnen worden. Dit heeft vooral te maken met de economische, technologische en militaire ontwikkeling van China. De afgelopen jaren heeft China veel energie gestoken in het versterken van zijn industrie en serieus geïnvesteerd in technologie en startups. Maar er is één ding dat China ervan weerhoudt om zijn ambitieuze plan te voltooien. Om de nummer één te worden, heeft China wereldwijde steun nodig en het is moeilijk om vertrouwen op te bouwen in het huidige politieke klimaat. Maar als China erin slaagt om deze uitdaging te overwinnen en de volgende economische grootmacht wordt, wat voor gevolgen zou dat dan hebben voor de rest van de wereld?

Hoe China de op één na grootste economie ter wereld werd

Met meer dan 1,3 miljard inwoners is China het dichtstbevolkte land ter wereld. Zoals president Xi zegt, werd deze “grote natie” geconfronteerd met “ontberingen en tegenslagen”, maar bleef het land niettemin onoverwinnelijk. In de afgelopen vier decennia heeft de Chinese economie een aanzienlijke groei doorgemaakt die niet lijkt te vertragen. In de jaren zeventig, toen China begon met economische hervormingen, werd het BBP geschat op $214 miljard, waarmee het de negende grootste economie ter wereld werd. In 2013, 30 jaar later, werd China de op één na grootste economie ter wereld met een BBP van $9,2 biljoen. Het BBP bleef in de daaropvolgende jaren groeien tot $23,12 biljoen in 2017, 6,8 procent hoger dan het jaar ervoor. Bovendien is het armoedecijfer in China gedaald: slechts 3,3 procent van de bevolking leeft nu onder de nationale armoedegrens.

Door zich te richten op technologie en strategische innovatie positioneert China zich als de volgende mondiale supermacht – en velen maken zich zorgen over hoe een toekomst onder leiding van China eruit zou kunnen zien. De Russische Internationale Raad voor Internationale Zaken (RIAC) heeft vier hypothetische scenario’s ontwikkeld over hoe China zich in de nabije toekomst zou kunnen ontwikkelen.

Scenario nr. 1: De economische groei van China vertraagt

RIAC voorspelt dat de economische groei van de VS de komende jaren zal blijven versnellen, terwijl de economische groei van China zal vertragen. Het goede nieuws voor China is echter dat de militaire spanningen in de regio zullen afnemen. Dit komt vooral doordat Pyongyang zal stoppen met zijn “nucleaire en ballistische programma’s”. Bovendien zal de VS bepaalde afspraken maken met China over kernwapens. Hoewel de territoriale geschillen in de Zuid-Chinese Zee onopgelost zullen blijven, zal dit niet tot veel spanningen in de regio leiden. RIAC voorspelt ook dat Aziatische staten, waaronder China, de komende jaren economisch afhankelijker van elkaar zullen worden. Aangezien de handel tussen China, Japan, Zuid-Korea en andere landen in de regio waarschijnlijk zal toenemen, zou de VS overbodig kunnen worden of zijn invloed in Azië steeds meer kunnen verliezen.

Verlichte stad met roodgekleurde wolkenkrabbers
RIAC voorspelt dat de economische groei van de VS de komende jaren zal blijven versnellen, terwijl de economische groei van China zal vertragen.

Scenario nr. 2: De Amerikaanse invloed in China neemt af

In dit scenario zal de Chinese economie blijven groeien. Het land zal ook politieke en technologische groei doormaken. Dit zal nog duidelijker worden na de Amerikaanse financiële crisis in 2020, een gevolg van Amerikaanse handelsgeschillen met Europa, Canada en Mexico. Dit alles zal leiden tot een tragere groei van de Amerikaanse economie, waar China zijn voordeel mee zal doen, voorspelt RIAC. De gebeurtenissen in de VS zullen China aanmoedigen om zich meer open te stellen voor zijn buurlanden. De vrijhandelszone van China zal niet langer alleen gebaseerd zijn op zijn oorspronkelijke geografische grenzen. In plaats daarvan zal het zich uitbreiden naar de rest van het continent. Bovendien zullen territoriale conflicten en -kwesties minder kritiek worden. Wat de betrekkingen met India en de grenskwesties betreft, zal China een aantal concessies aanvaarden en het strategische leiderschap van India op het gebied van de Zuid-Aziatische handels- en economische betrekkingen erkennen. Door verbeterde betrekkingen tussen China en India, zal de VS gedwongen worden nieuwe bondgenoten te zoeken, zoals Japan en Australië.

Chinese en Amerikaanse vlag
In dit scenario zal de Chinese economie blijven groeien.

Scenario nr. 3: Het Aziatische continent wordt opgeschud door een politieke crisis

In het derde scenario zien we de opkomst van politiek radicalisme en nationalisme onder Aziatische landen, wat zich vooral in China zal manifesteren. Dit is het moment waarop zich talrijke politieke crises en terroristische aanslagen zullen voordoen, waaronder de Chinese economie het meest zal lijden. Als gevolg van deze kwesties zal de uitvoering van infrastructuurprojecten in het hele land worden vertraagd. Dit zal China dwingen om steun te zoeken in de VS, die de rol van “offshore balancer” zal spelen en China zal beschermen tegen potentiële rivalen als Zuid-Korea, Japan en India. In ruil daarvoor zal China zich waarschijnlijk moeten houden aan de regels die door de VS worden opgelegd, waardoor de volgende grootmacht worden een onbereikbaar doel blijft.

Scenario nr. 4: De groei van China vormt de basis voor een nieuwe, bipolaire wereld

In het laatste, en waarschijnlijk het beste scenario voor beide landen, voorspelt RIAC dat zowel China als de VS groei zullen doormaken. De opkomst van China zal plaatsvinden temidden van militaire, economische en politieke instabiliteit in andere Aziatische landen. De VS zal invloed blijven uitoefenen in de regio, wat het Aziatische continent zal dwingen een keuze te maken tussen Beijing en Washington. Een dergelijke bipolaire wereld zal Rusland’s afhankelijkheid van China veel sterker maken dan in het verleden. “De nieuwe bipolariteit van de 21e eeuw” zal vergelijkbaar zijn met de Amerikaans-Sovjet bipolaire wereld uit de 20e eeuw. RIAC voorspelt echter dat deze nieuwe bipolariteit minder gevaarlijk zal zijn dan de vorige. Om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden zullen de landen die bij deze overgang betrokken zijn, de economische samenwerking moeten loskoppelen van hun politieke opvattingen en confrontaties.

De door RIAC voorgestelde scenario’s zijn niet gebaseerd op extreme gebeurtenissen, maar eerder op een geleidelijke economische groei die de betrekkingen tussen China en de VS – maar ook tussen China en de rest van Azië – kan beïnvloeden, waardoor het mondiale machtsevenwicht verschuift. Maar om de volgende mondiale supermacht te worden is meer nodig dan alleen economische groei.

Hoe realistisch zijn China’s grootse plannen?

Hoewel de VS al sinds de Tweede Wereldoorlog de grootmacht van de wereld is, is er een kans dat de VS binnenkort van de troon gestoten wordt. En China is een serieuze kandidaat. Maar heeft dit land alles in huis om een supermacht te worden? In de afgelopen decennia heeft China zeker opmerkelijke vooruitgang geboekt op economisch, militair en technologisch gebied. China is van een gemiddeld land geëvolueerd in de op één na grootste economie ter wereld. Maar voordat China zichzelf mondiale supermacht mag noemen heeft het land nog een lange weg te gaan. Dat China in ieder geval een sleutelrol zal blijven spelen in de wereldeconomie en de politiek staat echter buiten kijf.

Share via
Copy link