Hoe voorkom je dat je bedrijf ten onder gaat aan zijn eigen succes?

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Zorg dat je het belang van financiële reserves en personeel niet onderschat
  • Anticipeer op problemen en bereid een plan (B) voor
  • Sommige bedrijven hebben meer geluk dan andere
  • Voorkom dat je slachtoffer wordt van je eigen succes

Van bedrijven wordt verwacht dat ze groeien en ondernemers doen er dan ook alles aan om dat voor elkaar te krijgen. Ze zijn blij als nieuwe klanten zich aanmelden, want dat betekent meer winst, uitbreiding van het personeelsbestand en grotere bedrijfsruimten. Groei is goed, en dan nog het liefst zo snel mogelijk. Ten minste, dat is wat de meeste mensen denken. Maar te snel groeien kan net zo destructief zijn als te langzaam groeien en ondernemers moeten er dan ook voor zorgen dat ze op mogelijke toekomstige uitdagingen anticiperen en een plan (B) hebben.

Een duidelijk kenmerk van een bedrijf dat te snel groeit, is het opdrogen van de casfhlow, ook al is de omzet gegroeid. Vaak verliezen werknemers in zulke gevallen ook hun motivatie omdat het met beperkte mankracht en beperkte middelen steeds moeilijker wordt om het snel groeiende klantenbestand adequaat van dienst te zijn en aan de productvraag te voldoen. Vervolgens raken ze daardoor steeds meer klanten kwijt en CEOs worden opgeslokt door de dagelijkse problemen, waardoor er weinig tijd overblijft om goed te plannen voor de toekomst van het bedrijf. Hierdoor komt het bedrijf in een neerwaartse spiraal terecht wat in veel gevallen tot faillissement leidt. Dit zijn lastige situaties waar geen eenvoudige oplossingen voor zijn. Toch kun je veel van deze ellende voorkomen door zorgvuldig te plannen.

Voor groei heb je geld nodig en je moet er dan ook voor zorgen dat er genoeg reserves zijn om een plotselinge productiestijging te kunnen bekostigen. Werknemers moeten worden gecompenseerd voor overuren en taken moeten efficiënt worden gedelegeerd, zodat bestaande en nieuwe klanten goed verzorgd worden en management tijd heeft voor strategische beslissingen voor de toekomst. Hiermee voorkom je dat je bedrijf uiteindelijk ten onder gaat, wat bij twee derde van de snelst groeiende startups gebeurt, zoals blijkt uit een onderzoek van de Kauffman Foundation en Inc. Naast het treffen van de bovengenoemde maatregelen, is het ook belangrijk om de waarschuwingssignalen van een neerwaartse spiraal te herkennen.

Zorg dat je het belang van financiële reserves en personeel niet onderschat

Eén op de zes nieuwe kleine bedrijven gaat failliet door een gebrek aan werkkapitaal. Dit wordt vaak veroorzaakt door hogere kosten in de snelgroeiende fase. Als klanten op tijd betalen, is er natuurlijk geen probleem. Maar één of twee late betalingen kunnen ervoor zorgen dat je al snel in de problemen komt. Bovendien hebben werknemers in deze situaties vaak te maken met een enorm aantal klanten en kunnen dat zonder extra collega’s niet bolwerken. Als er op deze aspecten van de groei van een bedrijf niet geanticipeerd wordt – door op tijd extra personeel in te huren – kom je al snel voor grote uitdagingen te staan. Daarbij komt nog eens dat overwerkte, ondergewaardeerde en onderbetaalde werknemers meestal niet lang bij zo’n bedrijf blijven werken en dan zijn de rapen helemaal gaar.

Mensen staan juichend voor een grote blauwe pijl
Eén op de zes nieuwe kleine bedrijven gaat failliet door een gebrek aan werkkapitaal.

Een bijkomende uitdaging is dat startups onderschatten hoeveel tijd en energie het kost om nieuwe werknemers in te werken of te trainen. Ondertussen raken klanten steeds meer gefrustreerd omdat ze geen antwoord krijgen op hun e-mails of niet teruggebeld worden. Zoals Matt Schmidt, CEO van Burial Insurance Pro, zegt: “De eerste tekenen dat we te snel groeiden waren eenvoudige dingen zoals het niet tijdig (kunnen) reageren op e-mails van potentiële klanten of het niet in staat zijn om telefoongesprekken aan te nemen”. Gefrustreerde klanten posten dan negatieve recensies over het bedrijf op social media – waardoor de ondernemer zelf toch weer betrokken raakt bij de dagelijkse problemen, zijn langetermijnfocus verliest en langzaam wordt begraven onder de groeiende stapel problemen. Zo’n scenario is een nachtmerrie voor iedereen. En het is dan ook van kritiek belang dat uitdagingen als gevolg van snelle groei snel aangepakt worden voordat het grote problemen worden waar het bedrijf uiteindelijk aan ten onder gaat.

Anticipeer op problemen en bereid een plan (B) voor

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de uitdagingen en de groeifase zorgvuldig te plannen. Zorg ervoor dat je genoeg geld hebt om een aantal maanden te overleven – bijvoorbeeld wanneer de uitgaven een tijdje hoger zijn dan de inkomsten. Zorg er ook voor dat je een open kredietlijn hebt bij een bank, of vrienden van wie je wat geld kunt lenen. En als klanten niet op tijd betalen, overweeg dan om een debiteurenbeheerder in de arm te nemen zodat je werkkapitaal hebt waarmee je in ieder geval de kosten en de salarissen van je personeel kunt dekken.

Bovendien is het van cruciaal belang dat er genoeg mensen zijn die het groeiende aantal klanten goed van dienst kunnen blijven. Als je geen financiële ruimte hebt om extra personeel in dienst te nemen, zorg er dan voor dat je niet meer werk aanneemt dan je kunt bolwerken. Dit is misschien een moeilijke beslissing, maar het zorgt ervoor dat je loyale en gemotiveerde werknemers houdt aan wie je belangrijke taken kunt delegeren. Op die manier heb je meer tijd om te plannen voor de toekomst en strategische beslissingen te nemen. Zoals business consultant Zheila Pouraghabagher uitlegt: “Als je midden in een snelle groeifase zit, zorg er dan voor dat je weet waar je naartoe gaat, hoe je er moet komen en dat je de benodigde middelen hebt”.

Sommige bedrijven hebben meer geluk dan andere

Met Wise Acre Frozen Treats, een bedrijf dat in 2006 begon met het produceren van biologische ijslolly’s, liep het niet goed af. De oprichter, Jim Picariello, werkte aanvankelijk zelf vanuit de keuken van een school. Nog geen twee jaar later had hij 14 werknemers en verhuisde hij de productie naar een fabriek van 280 vierkante meter. Zijn producten waren erg populair en Picariello won zelfs verschillende awards. Maar het financieren van extra personeel en dure apparatuur leidde uiteindelijk tot de ondergang van het bedrijf omdat de inkomsten de steeds hoger oplopende schulden niet konden dekken.

Game-ontwikkelaar Zynga kreeg te maken met vergelijkbare problemen – maar had iets meer geluk. Hun videogames, waaronder Poker en Mafia Wars, waren zo populair en verkochten zo goed dat het bedrijf in 2011 een datacenter ter waarde van $100 miljoen kon bouwen. Maar een gebrek aan innovatie tijdens de snelgroeiende fase betekende het begin van een neerwaartse spiraal. Zonder nieuwe games daalden de inkomsten, moest Zynga bijna alle werknemers ontslaan en zelfs het  befaamde datacenter sluiten. Gelukkig bestaat Zynga nog steeds, maar het is nog maar een kleine speler in de gigantische videogame-industrie.

Voorkom dat je slachtoffer wordt van je eigen succes

Snel groeien is over het algemeen een goede zaak. Maar te snel groeien zonder een plan om potentiële toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden is voor de meeste bedrijven een doodvonnis. Wanneer de kosten hoger zijn dan de inkomsten lopen ze het risico snel geld te verliezen en bovendien kunnen overwerkte werknemers geen goede klantenservice bieden, wat ertoe leidt dat ze die klanten uiteindelijk kwijtraken. De problemen stapelen zich vervolgens op en slokken zoveel tijd en energie op dat er geen ruimte meer is om te plannen voor de toekomst van het bedrijf. Slimme ondernemers anticiperen op deze potentiële problemen en plannen vooruit. Ze zorgen voor voldoende liquide middelen, nemen op tijd extra personeel in dienst en focussen op het bieden van een uitstekende klantenservice. Alleen op die manier kan een bedrijf op een duurzame manier groeien en wordt het uiteindelijk geen slachtoffer van zijn eigen succes.

Share via
Copy link