- Technologie heeft een positieve invloed op leerlingen van alle leeftijden
- Online leren wordt steeds populairder
- Gratis onderwijs voor iedereen
- Steeds meer leerlingen krijgen virtueel onderwijs
- Scholen gebruiken technologie ook om leerlingen te beschermen
- Academische certificaten worden steeds vaker opgeslagen op blockchain
- Het moderne onderwijs ziet er in de toekomst heel anders uit
Technologie heeft ons dagelijkse leven in alle opzichten veranderd en dat geldt ook in toenemende mate voor het onderwijs. Leren wordt dankzij technologie steeds toegankelijker en persoonlijker en zorgt ervoor dat leerlingen op een veel leukere manier kunnen leren, zowel in de klas als online.
Technologieën als kunstmatige intelligentie (KI), robotica en virtual reality (VR) transformeren niet alleen het onderwijs voor leerlingen maar veranderen ook de manier waarop docenten lesgeven. En hoewel velen blijven waarschuwen dat al deze nieuwe ontwikkelingen ertoe zullen leiden dat leerkrachten straks geen werk meer hebben, is een dergelijk scenario voorlopig niet erg waarschijnlijk. Onderwijsinstellingen zouden deze ontwikkelingen juist op een veel positievere manier moeten benaderen, slim gebruik moeten maken van alle voordelen van technologie in het onderwijs en zich moeten realiseren dat de ‘human touch’ altijd een cruciale factor zal blijven.
Technologie heeft een positieve invloed op leerlingen van alle leeftijden
Het onderwijs wordt almaar complexer en leerlingen en studenten krijgen met allerlei obstakels te maken. Dit is vooral het geval in het hoger onderwijs. Beginnende studenten vinden het nieuwe universiteitsleven vaak lastig en vooral studenten die daarnaast ook werken kunnen soms moeilijk een balans vinden tussen hun studie en hun baan. Weer anderen raken gefrustreerd doordat er in de buurt van de universiteit of hogeschool geen betaalbare huisvesting te vinden is. En zelfs als onderwijsinstellingen hier oplossingen voor hebben, vinden veel studenten het vaak toch gênant om om hulp te vragen. De Wayne State University in Michigan besloot dit probleem aan te pakken door een KI-chatbot te ontwikkelen met de naam ‘W the Warrior’.
De chatbot beantwoordt vragen van potentiële studenten door middel van sms-berichten en helpt hen met het aanvraag- en inschrijvingsproces. Wayne State begon in 2018 met W the Warrior te experimenteren en volgens Dawn Medley van de universiteit zijn de inschrijvingspercentages dankzij de chatbot inmiddels met 14,6 procent gestegen. Maar technologie is niet alleen een handig hulpmiddel voor jonge leerlingen en studenten. Uit een onderzoek van het Native English Institute (NEI) en het KI-bedrijf Blue Canoe Learning is bijvoorbeeld gebleken dat edtech ook volwassenen kan helpen. Tijdens een drie maanden durend onderzoek gebruikten Russische en Japanse deelnemers de Blue Canoe-app om hun Engelse taalvaardigheden te verbeteren. De app is ontworpen om “de visuele, muziek- en bewegingsonderdelen van de hersenen te stimuleren de geluiden van een nieuwe taal beter waar te nemen en reproduceren”. Uit het experiment bleek dat de uitspraakscore van de leerlingen – die met behulp van machine learning-tech werd geanalyseerd – dankzij de app met 31 punten steeg.
Online leren wordt steeds populairder
De dagen van in de klas zitten en luisteren naar een leraar die droge lesstof op een saaie manier uitlegt beginnen langzaam maar zeker tot het verleden te behoren. Onder invloed van opkomende technologieën verandert leren langzaam maar zeker in een steeds aangenamere ervaring. Educatieve online platforms introduceren steeds meer gamification-elementen in hun cursussen, waardoor leren interactiever, leuker en boeiender wordt. Dankzij het internet is online onderwijs bovendien voor steeds meer mensen toegankelijk geworden. Online leren biedt enorm veel voordelen. Het democratiseert het onderwijs, waardoor leerlingen altijd, overal en in hun eigen tempo kunnen leren of bepaalde vakken of onderwerpen opnieuw kunnen bekijken om hun kennis op te frissen.
De e-learningmarkt groeit dan ook gestaag en had in 2017 een geschatte waarde van bijna $190 miljard. Naar verwachting is deze markt in 2023 maar liefst $240 miljard waard.
Maar misschien is het belangrijkste kenmerk van online onderwijs wel de enorme keuzemogelijkheden die leerlingen hebben. Je kunt bijvoorbeeld een studierichting kiezen die niet beschikbaar is in jouw stad of land. Bovendien is online onderwijs veel goedkoper dan traditionele scholen en in sommige gevallen zelfs gratis, waardoor leerlingen van welke achtergrond dan ook kwalitatief goed onderwijs kunnen volgen. Online leren is ook geschikt voor leerlingen van alle leeftijden, of het nu een jongvolwassene is die van carrière wil veranderen of een oudere persoon die nieuwe vaardigheden wil leren.
Volgens een onderzoek dat Learning House in 2018 uitvoerde, vond 85 procent van de leerlingen die zowel online als klassikale lessen volgden, dat online leren even effectief of zelfs effectiever was dan lessen in traditionele klaslokalen. Bovendien zei 37 procent dat online cursussen superieur waren aan traditioneel onderwijs. Volgens het 2019 Online Education Trends Report van Best Colleges zou 89 procent van de leerlingen die een online programma hebben voltooid dit ook aan anderen aanbevelen.
Gratis onderwijs voor iedereen
Een van de pioniers in online leren is de Khan Academy, die streeft naar “overal gratis wereldklasse onderwijs voor iedereen”. Deze non-profit biedt verschillende soorten educatieve online content, zoals bijvoorbeeld op het gebied van wiskunde, wetenschap, informatica of kunst. Het bedrijf biedt leerlingen bovendien de mogelijkheid om gestandaardiseerde toetsen als de SAT’s te oefenen zodat ze zich kunnen voorbereiden op hun universitaire opleiding. En om het studiemateriaal nog aantrekkelijker te maken, werkte de Khan Academy samen met instellingen als The Museum of Modern Art, The California Academy of Sciences, NASA en MIT.
Steeds meer leerlingen krijgen virtueel onderwijs
De focus op virtueel onderwijs bleek ook een succes voor de Union School Corporation, een openbaar schooldistrict in Indiana in de VS. Nog niet zo lang geleden telde dit schooldistrict slechts 256 leerlingen op basis- en middelbare scholen en stond het district op het punt om gesloten te worden. Maar nadat men een online programma was gestart met de naam Indiana Digital Learning School (INDLS) stegen de inschrijvingspercentages aanzienlijk. Tegenwoordig heeft Union School Corporation naast twee traditionele scholen ook drie virtuele scholen met 100 gecertificeerde leraren. De virtuele school biedt dagvullende lessen, net als in een traditioneel klaslokaal, om ervoor te zorgen dat leerlingen ook daadwerkelijk aan de lessen deelnemen.
Nu steeds meer mensen virtueel onderwijs volgen, doen zich echter ook enkele problemen voor. Indiana State Senator Jeff Raatz legt uit dat veel leerlingen die virtueel onderwijs volgen zeer lage middelbare schoolresultaten hebben, iets waar de ambtenaren van virtuele scholen meer aandacht aan moeten besteden.
Om de kwaliteit van virtueel onderwijs te verbeteren, hebben de wetgevers van Indiana nu een nieuwe wet aangenomen die voorschrijft dat leerlingen of cursisten die zich inschrijven voor virtuele cursussen een instapproces en oriëntatie moeten ondergaan. De nieuwe regel is van toepassing op leerlingen die zich in 2020 voor virtuele scholen inschrijven. Ook houdt dit in dat leerlingen die zonder geldige reden absent zijn uit het virtuele programma worden verwijderd. Deze leerlingen worden ook wel ‘reguliere spijbelaars’ genoemd en waren in het verleden een belangrijke uitdaging voor de virtuele programma’s van Indiana, omdat scholen die deze leerlingen inschrijven financiering ontvangen voor hun onderwijs.
Scholen gebruiken technologie ook om leerlingen te beschermen
Veel scholen in bepaalde landen en gebieden hebben regelmatig te maken met schietpartijen, ontvoeringen, berovingen en andere criminaliteit. Op deze scholen wordt dan ook veel aandacht besteed aan de beveiliging van de leerlingen en studenten. Een manier om leerlingen tegen mogelijk gevaar te beschermen is door hen te monitoren. En hoewel dit soort technologie ook vragen oproept over privacy, wordt surveillancetech door steeds meer bedrijven in hun producten verwerkt. En dat is nu al te merken op de wereldwijde markt voor schoolbeveiliging, die naar verwachting aan het eind van 2023 zo’n $2,54 miljard waard is.
China is één van de landen waar locatiegebaseerde technologie op grote schaal wordt toegepast. Zo krijgen leerlingen smartwatches met locatiesoftware, de Safe Campus Smartwatches. Volgens MIT Technology Review heeft de Chinese overheid de smartwatches onder 17.000 leerlingen op 60 basisscholen in de stad Guangzhou uitgedeeld. Ze zijn voorzien van een locatiechip die binnen een straal van 10 meter weet waar iemand zich bevindt. Op die manier kunnen ouders zien waar hun kinderen zijn en worden ze gewaarschuwd als er iets aan de hand is. Ook krijgen ze een bericht als hun kind te dicht in de buurt komt van een rivier of meer. Deelname aan het project is geheel vrijwillig en volgens de Chinese autoriteiten worden alle gegevens opgeslagen in een database van de politie en het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie.
Williamson County School (WCS) District in Tennessee in de VS gaat nog een stapje verder. Deze school gebruikt een KI-toepassing om de online communicatie van de leerlingen te monitoren. Soms gebruiken de leerlingen de schoolserver om met elkaar of met hun leerkrachten over opdrachten te communiceren. Zodra ze op de My Place-server inloggen registreert het softwareprogramma Gaggle wat de leerlingen typen. Het systeem let met name op bepaalde woorden en zinnen die mogelijk duiden op problemen. Zodra deze worden geregistreerd, krijgt de schoolleiding een bericht. Zo kan de school direct ingrijpen en mogelijke vervelende incidenten voorkomen of snel oplossen.
Academische certificaten worden steeds vaker opgeslagen op blockchain
Geavanceerde technologische oplossingen veranderen zelfs de manier waarop universiteiten academische gegevens bewaren. De meeste onderwijsinstellingen maken nog altijd gebruik van papieren methoden om waardevolle informatie als diploma’s en certificaten op te slaan. Maar papieren systemen zijn niet altijd even efficiënt, transparant of goed te beveiligen. Blockchaintechnologie kan voor al deze uitdagingen passende oplossingen bieden.
Hoewel het gebruik van blockchain in het onderwijs nog in de kinderschoenen staat, zijn verschillende onderwijsinstellingen er al mee aan het experimenteren, waaronder het Southern Alberta Institute of Technology (SAIT) in Canada. Dankzij de samenwerking met het onderwijsplatform ODEM, dat gebruikmaakt van blockchaintechnologie, krijgen studenten die aan SAIT afstuderen als eerste in Canada digitale certificaten die via blockchain worden opgeslagen.
De samenwerking met ODEM begon als een pilotproject in 2018, waarbij de resultaten van 25 afgestudeerden via blockchain werden opgeslagen. In 2019 heeft SAIT inmiddels de digitale diploma’s van 4800 afgestudeerden op deze manier opgeslagen. Zo kunnen de gegevens niet worden gemanipuleerd en hebben de studenten er meer controle over. Bovendien is de informatie makkelijk te delen met toekomstige werkgevers. Toch is SAIT niet helemaal op blockchain overgegaan en krijgen de studenten ook nog een traditioneel diploma op papier uitgereikt.
Het moderne onderwijs ziet er in de toekomst heel anders uit
In navolging van vele andere sectoren maakt nu ook het onderwijs een tech-transformatie door. Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop leerlingen en studenten kennis verwerven en hoe ze omgaan met medeleerlingen en docenten. Hoewel digitale disruptie de rol van docenten kan veranderen, zullen leerkrachten niet volledig door technologie worden vervangen. Face-to-face interactie blijft sterk aanwezig in het onderwijs en als het wordt gecombineerd met innovatieve edtech-oplossingen kan dat een enorm positieve transformatie teweegbrengen.
Share via: