VR en AR veranderen onze perceptie van de werkelijkheid – in de geneeskunde, kunst en HR

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Microsoft wil de echte wereld met de digitale samenvoegen
  • Luchtvaartmaatschappijen zetten VR in om passagiers te ontspannen en te entertainen
  • Slimme VR-personages helpen werknemers met hun sociale vaardigheden
  • Dankzij immersieve tech krijgen artsen een beter inzicht in de ontwikkeling van kankercellen
  • Virtuele graffiti is de volgende trend in street art
  • AR helpt technici met het repareren van machines
  • Immersieve technologie transformeert de wereld

Innovatieve technologieën vormen de kern van economische groei. Ze stellen ondernemers en wetenschappers in staat om de wereld te transformeren en oplossingen te vinden voor de meest urgente uitdagingen van vandaag. Ook de consument profiteert natuurlijk van deze door technologie verbeterde producten en diensten. In de race naar de volgende technologische doorbraak tonen virtual reality (VR) en augmented reality (AR) steeds meer potentieel. Deze meeslepende, immersieve technologieën transporteren gebruikers naar een driedimensionale omgeving of voegen virtuele elementen toe aan de echte wereld. Na jaren van ontwikkeling van apps en hardware is de wereldwijde AR- en VR-markt begonnen aan een enorme opmars. Naar verwachting zal deze markt in 2020 een waarde van $18,8 miljard bereiken en de komende jaren verder in waarde stijgen.

 Een staafdiagram met de waarde van de wereldwijde markt voor AR en VR in 2020.

De wereldwijde AR- en VR-markt is in 2020 naar verwachting $18,8 miljard waard.

Aangezien de creatie en manipulatie van digitale werelden enorm veel praktische toepassingen heeft in industriële en consumentenmarkten is de enorme groei van deze markt geen verrassing. Immersieve ervaringen kunnen mensen helpen om nog meer van films te genieten, hun soft skills te verbeteren, openbare kunst te maken, machines te repareren, ziekten als kanker te onderzoeken en nog veel meer. En steeds meer bedrijven en instanties – zowel jonge startups als gevestigde bedrijven – omarmen deze geavanceerde technologieën. British Airways gebruikt VR bijvoorbeeld om hun passagiers tijdens de vlucht te entertainen en de technici van de Israëlische tech-startup gebruiken deze tech om machines efficiënter te repareren. En naarmate meer bedrijven de voordelen van deze geavanceerde oplossingen zien, zal de groei van AR en VR nog verder versnellen.

Microsoft wil de echte wereld met de digitale samenvoegen

Technologiegigant Microsoft loopt voorop als gaat het gaat om innovaties in virtual reality. Een van de nieuwste projecten van het bedrijf, DreamWalker, richt zich op het ontwikkelen van technologieën waarmee je je volledig kunt onderdompelen in de digitale wereld – terwijl je je in de echte wereld voortbeweegt. Je kunt bijvoorbeeld je gebruikelijke wandelroute naar je werk nemen, maar dan met een VR-headset op, zodat je door een hele andere omgeving loopt. In plaats van dat je tussen stenen gebouwen loopt kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om op een tropisch eiland te wandelen. Om te voorkomen dat je tijdens zo’n simulatie ergens tegenaan loopt, maakt het apparaat gebruik van geolocatiegegevens, een GPS-sensor, twee camera’s en relatieve positietracering van Windows Mixed Reality om je wandeling te monitoren en obstakels te detecteren. Het systeem toont bijvoorbeeld voetgangers of bomen als virtuele objecten, zodat je deze kunt zien en vermijden. Bovendien gebruikt het programma een pijlmarkering om je in een veilige richting te leiden.

DreamWalker is voorlopig nog niet klaar voor publiek gebruik maar het is een veelbelovende ontwikkeling waarmee het gebruik van VR in een ongecontroleerde buitenomgeving mogelijk gemaakt wordt. Deze technologie moet bovendien nog aan regelgeving worden onderworpen omdat het gebruik van VR in het openbaar riskant kan zijn. Zelfs AR-apps als Pokémon Go hebben in het verleden al tot veiligheidsincidenten geleid.

Luchtvaartmaatschappijen zetten VR in om passagiers te ontspannen en te entertainen

Luchtvaartmaatschappijen zullen waarschijnlijk niet te maken krijgen met belemmerende regelgeving voor de plannen die de luchtvaartgigant heeft met virtual reality. British Airways, bijvoorbeeld, werkt samen met het Amerikaanse in-flight entertainmentbedrijf SkyLights om eersteklas passagiers immersieve content te bieden die via de AlloSky VR-headset wordt weergegeven. Tijdens de proeffase kunnen reizigers op vluchten tussen de luchthavens van Londen Heathrow en John F. Kennedy in New York City genieten van films, documentaires en reisprogramma’s in 2D-, 3D- of 360°- formaat. Passagiers met vliegangst kunnen kiezen voor content als geleide meditatie en geluidstherapie. Volgens British Airways werkt de ervaring zelfs wanneer de passagiers volledig plat liggen.

Deze ‘3D-bioscoop in de lucht’ is overigens niet het eerste VR-experiment van de Britse luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf gebruikt de headsets van SkyLights al een tijdje bij de loketten in Heathrow om passagiers de voordelen van eersteklas reizen te laten zien en hen te overtuigen hun tickets te upgraden. Ook Alaska Airlines is een samenwerkingsverband met SkyLights aangegaan om passagiers tijdens de vlucht VR-headsets aan te bieden. Bovendien zijn Air France, Qantas, Lufthansa en verschillende andere luchtvaartmaatschappijen bezig met het testen van VR-programma’s.

Slimme VR-personages helpen werknemers met hun sociale vaardigheden

Niet alleen vliegen, maar ook veranderingen in de werksituatie kunnen stressvol zijn. Bijvoorbeeld wanneer je als manager de taak krijgt een personeelslid te ontslaan. Ook hier kunnen VR-producten oplossingen bieden. Het Amerikaanse technologiebedrijf Talespin heeft virtuele trainingstechnologie ontwikkeld met de naam CoPilot, om werknemers te helpen bij het ontwikkelen van leiderschaps- en communicatievaardigheden. Zo kun je belangrijke (functionerings)gesprekken of omgaan met agressieve klanten door middel van een rollenspel in een veilige virtuele omgeving oefenen. Een van de VR-personages waar je bijvoorbeeld mee kunt oefenen hoe je iemand moet ontslaan is Barry. Hij luistert aandachtig naar de redenen voor zijn ontstlag en kan vervolgens kalm of juist heel boos reageren, wat weer afhankelijk is van de manier waarop hij door de manager wordt benaderd. In een blogpost vertelt het bedrijf dat je “met de zeer realistische, gesimuleerde Barry honderden mogelijke effectieve of minder effectieve ontslaggesprekken kunt hebben”.

Bovendien kunnen HR-teams CoPilot gebruiken om personeel te trainen in vaardigheden op het gebied van diversiteit, integratie, bemiddeling en empathie. Talespin biedt ook trainingen aan voor afdelingen verkoop en klantenservice. ‘Cold calling’, bezwaren overwinnen, een vertrouwensband opbouwen en deals sluiten zijn een aantal vaardigheden die professionals door middel van gesprekken met slimme virtuele personages kunnen verbeteren. De software kan managers bovendien helpen met het verbeteren van skills als talentbeheer, groepsdiscussies en spreekvaardigheid in het openbaar.

https://www.youtube.com/watch?v=BrZTQj05fCA

Dankzij immersieve tech krijgen artsen een beter inzicht in de ontwikkeling van kankercellen

Wetenschappers van het Cancer Research UK Cambridge Institute (CRUK) hebben een systeem ontwikkeld waarmee tumorcellen door middel van een VR-headset kunnen worden geobserveerd. Met het systeem kan een stuk kankerweefsel gescand worden en krijgen de moleculaire samenstelling en DNA-eigenschappen verschillende kleuren. Daarna wordt met de informatie een 3D-model ontwikkeld. Gebruikers overal ter wereld kunnen de tumor vervolgens in een VR-laboratorium analyseren. Professor Greg Hannon, de directeur van CRUK, vertelt: “Niemand heeft de geografie van een tumor ooit eerder op dit detailniveau onderzocht; het is een nieuwe manier om naar kanker te kijken”.

Het VR-systeem biedt rijke medische data en kan bijvoorbeeld visualiseren hoe een groep cellen zich van de hoofdtumor scheidt en zich naar omliggende weefsels verspreidt. Deze inzichten helpen artsen begrijpen op welke verschillende manieren kankercellen zich tot elkaar verhouden, een ontwikkeling die mogelijk tot belangrijke medische doorbraken kan leiden. Professor Karen Vousden, hoofdwetenschapper van CRUK, zegt dat op VR gebaseerde technologieën “veel dynamischer zijn dan de statische 2D-versies die we gewend zijn”.

Virtuele graffiti is de volgende trend in street art

Na de rage van Pokémon Go zijn miljoenen mensen ook allerlei andere AR-apps gaan gebruiken. Om slim te profiteren van deze trend, zijn de mobiele uitgever iDreamSky en game-ontwikkelaar Sybo een samenwerkingsverband aangegaan voor de ontwikkeling van Mark AR, een smartphone-app waarmee je virtuele graffiti kunt creëren. Kunstenaars kunnen uit de vrije hand tekenen of kiezen uit een reeks stencils en afbeeldingen die ze al in Photoshop hebben gemaakt. Zodra het kunstwerk voltooid is, slaat de software de locatie met behulp van GPS en computer vision op. Kunstenaars kunnen hun werk delen met een enkele persoon, een groep vrienden of volgers, of bijvoorbeeld met een graffitigroep.

Door mensen in staat te stellen via deze app hun creativiteit te laten zien kan een stadswandeling bijvoorbeeld een stuk interessanter worden. Je richt je smartphone op een muur en vervolgens kun je genieten van prachtige muurschilderingen – of je creëert ze zelf. Op deze manier kunnen saaie bakstenen veranderen in een interessant virtueel canvas met straatkunst, zonder dat je daarmee schuldig maakt aan illegale activiteiten of schade toebrengt aan gebouwen. Zoals met allerlei andere technologieën het geval is, kan Mark AR ook op ongewenste manieren worden gebruikt. Haatgroepen kunnen bijvoorbeeld racistische tags achterlaten op gedenktekens, studenten kunnen elkaar via de app pesten en grote influencers kunnen beledigende stickers op kleine winkels plakken. De ontwikkelaars willen echter een positieve omgeving creëren in de app en onderzoeken momenteel verschillende methoden om dat doel te bereiken.

Zo zijn gevoelige fysieke locaties als gedenktekens bijvoorbeeld verboden voor app-gebruikers. Ook moet je je echte naam gebruiken als je je bij Mark AR aanmeldt. “Het feit dat er geen anonimiteit is heeft invloed op wat mensen doen”, aldus Sybo’s CEO, Mathias Gredal Norvig. Het bedrijf maakt bovendien gebruik van kunstmatige intelligentie (KI) om beledigende afbeeldingen automatisch te detecteren en te verwijderen en zet menselijke moderatieteams in om een oogje te houden op het gedrag van de gebruikers van de app. Ook Facebook probeert haatzaaiende content van zijn platform te weren maar slaagt daar niet altijd in. iDreamSky en Sybo beschikken bij lange na niet over (soortgelijke) middelen als die van de social media-gigant, dus het valt nog te bezien of het hen lukt om een positieve app-omgeving te creëren waar iedereen zich welkom voelt.

AR helpt technici met het repareren van machines

Het Israëlische bedrijf Fieldbit heeft een AR-app ontwikkeld waarmee technici machines sneller en efficiënter kunnen repareren. Door de HMT-1 slimme bril van Realwear te dragen of een smartphone-app te gebruiken kun je als je als techneut worstelt met onbekende onderhoudswerkzaamheden om hulp vragen. Allereerst selecteer je het apparaat dat je wilt repareren. Vervolgens geeft de app een overzicht van het proces weer op de telefoon of headset en markeert – in real time – de onderdelen of problemen die gerepareerd, opgelost of verwijderd moeten worden. Als bepaalde informatie in de software ontbreekt, kun je contact leggen met externe ondersteuningsagenten die je vervolgens stap voor stap verder helpen.

Het bedrijf wil de software bovendien upgraden met kunstmatig intelligente beeldherkenningsmogelijkheden waarmee de app machines kan herkennen en de juiste procedures automatisch kan weergeven. Maar zelfs in zijn huidige vorm biedt de app al tal van voordelen. Volgens Fieldbit melden klanten verschillende verbeteringen, zoals een 20 procent toename van de servicewinstgevendheid en een 40 procent afname in de trainingstijd. Het systeem wordt inmiddels door veel bekende bedrijven gebruikt, waaronder British Petroleum, het Amerikaanse industriële conglomeraat Honeywell en het multinationale engineeringbedrijf The Linde Group.

Immersieve technologie transformeert de wereld

Immersieve technologieën leiden tot de creatie van fascinerende nieuwe digitale omgevingen. En virtuele personages en hulpmiddelen – of ze nu via een headset of een smartphone-app worden bekeken – helpen ons om meer en beter te leren, slimmer te werken en entertainmentcontent intensiever te ervaren. Steeds meer bedrijven willen van deze trend profiteren, waardoor eindgebruikers toegang krijgen tot steeds geavanceerdere VR- en AR-producten en -diensten. Van geneeskunde en kunst tot HR en productie, geen enkele bedrijfstak zal onaangetast blijven door de meeslepende en immersieve oplossingen die onze perceptie van de werkelijkheid veranderen en de wereld transformeren.

Share via
Copy link