- Chatbots maken betere klantenservice mogelijk
- KI maakt luchthavens veiliger
- Efficiënter onderhoud en prijsbeheer
- KI piloten zorgen ervoor dat vliegtuigen veilig landen
- Uitdagingen van KI in vliegtuigen
- Rigoureuze veiligheidsmaatregelen
Er was een tijd dat de term kunstmatige intelligentie beelden opriep van mensachtige robots en een dystopische toekomst. Tegenwoordig zijn KI-algoritmen een onmisbaar onderdeel van slimme apparaten en applicaties die we dagelijks gebruiken. Netflix maakt bijvoorbeeld gebruik van kunstmatige intelligentie om op de kijker aangepaste aanbevelingen te doen en de streamingkwaliteit te verbeteren. En Instagram gebruikt machine learning om nieuwe playlists te vinden die overeenkomen met jouw voorkeuren.
Naast social media en streamingdiensten maken ook andere sectoren en bedrijfstakken – zoals de luchtvaart, die in 2020 wereldwijd naar verwachting een omzet van $872 miljard zal genereren – in toenemende mate gebruik van KI om hun diensten te verbeteren. Bijvoorbeeld om de klantenservice efficiënter te maken of te voorspellen wanneer een vliegtuig onderhoud nodig heeft. De verwachting is dat de wereldwijde markt voor KI in de luchtvaart in 2025 een waarde van $20 miljard zal bereiken.
Chatbots maken betere klantenservice mogelijk
Als gevolg van het toenemende aantal luchtreizigers is het van belang dat luchtvaartmaatschappijen een efficiënte en kosteneffectieve manier vinden om de grote hoeveelheden vragen van klanten efficiënt af te handelen. 68 procent van de luchtvaartmaatschappijen en 42 procent van de luchthavens heeft inmiddels KI-chatbots geïmplementeerd om vluchtinformatie en reserveringsgegevens te verstrekken en veelgestelde vragen met betrekking tot aankomst en vertrek te beantwoorden. Chatbots zijn 24 uur per dag beschikbaar, waardoor luchtvaartmaatschappijen geen extra klantenservicemedewerkers hoeven in te schakelen. Luchtvaartmaatschappijen maken ook steeds vaker gebruik van populaire berichten-apps om met hun klanten te communiceren. Icelandair gebruikt bijvoorbeeld Facebook Messenger als platform voor zijn nieuwe chatbot. De chatbot is ontwikkeld door Travelaer en kan vragen beantwoorden, vluchten boeken en klanten informeren over interessante wetenswaardigheden over IJsland. En als de chatbot niet adequaat kan reageren op vragen van de klant, stuurt hij deze snel door naar een menselijke klantenservicemedewerker. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben ook voice-assistenten in dienst om antwoorden te geven op veelgestelde vragen. United Airlines gebruikt bijvoorbeeld Alexa van Amazon om met klanten te communiceren over hun vluchtstatus en inchecken.
KI maakt luchthavens veiliger
Beveiliging is voor elke luchthaven van het grootste belang. In 2019 maakte het KI-beveiligings- en defensiebedrijf Synapse Technology de release bekend van het eerste gepatenteerde KI-platform voor röntgenmachines, genaamd Syntech ONE 200. De luchthaven van Osaka in Japan heeft het platform al besteld en is nu de eerste luchthaven die live KI-technologie gebruikt voor bagage-screening. Syntech ONE 200 detecteert bedreigingen als wapens automatisch waardoor passagiers zich sneller en efficiënter door veiligheidscontrolepunten kunnen verplaatsen.
Ook Oakland International Airport in de VS heeft zijn beveiliging gemoderniseerd, en wel met Evolv Edge een KI-systeem van Evolv Technology. Het screeningsplatform bevat alle benodigde software, hardware en accessoires en wordt geleverd met wielen zodat het gemakkelijk van het ene naar het andere gebied getransporteerd kan worden. Dit KI-softwareplatform kan verschillende soorten wapens veel sneller detecteren dan traditionele detectiesystemen.
Efficiënter onderhoud en prijsbeheer
Goede luchthavenveiligheid betekent echter weinig als het vliegtuig zelf onveilig is. Enkele van de meest tragische vliegtuigrampen in de geschiedenis werden veroorzaakt door slecht of achterstallig onderhoud. In minder extreme gevallen is onderhoud ook een van de belangrijkste oorzaken van vertragingen. Verschillende bedrijven zijn nu begonnen met de implementatie van kunstmatige intelligentie waarmee onderhoudsfouten voorspeld kunnen worden nog voordat deze zich voordoen. De grootste vliegtuigfabrikant ter wereld, Airbus, rust zijn vliegtuigen uit met systemen die grote hoeveelheden gegevens in real time kunnen verzamelen. De gegevens worden vervolgens geüpload naar Skywise, de cloudgebaseerde gegevens-repository van Airbus, die een analyse uitvoert en toekomstige onderhoudsvoorspellingen doet.
Daarnaast moeten luchtvaartmaatschappijen ook op de hoogte blijven van vluchtprijzen. Deze fluctueren vaak op basis van seizoensinvloeden, concurrentie, olieprijzen, vluchtafstand en andere factoren. Gezien de variabiliteit van deze factoren moeten bedrijven hun prijzen regelmatig bijwerken. KI kan dit proces vereenvoudigen door historische data te analyseren en voorspellingen te doen. Sommige bedrijven willen KI gebruiken om te kunnen blijven concurreren. Faculty, een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in KI-oplossingen, heeft bijvoorbeeld een KI-model ontwikkeld voor een luchtvaartmaatschappij die voorspellingen wilde ontvangen over de vluchtprijzen van zijn concurrenten, zodat het zijn eigen prijzen daarop kon aanpassen.
KI piloten zorgen ervoor dat vliegtuigen veilig landen
In de toekomst kunnen vliegtuigen volledig door KI-systemen worden bestuurd. Deze systemen kunnen er zelfs voor zorgen dat vliegtuigen veilig landen. Een nieuw systeem van onderzoekers van de technische universiteiten van München en Braunschweig analyseert visuele gegevens van de landingsbaan en past de vluchtbesturing daarop aan – zonder enige menselijke hulp. Het is er zelfs in geslaagd om in mei 2019 een klein vliegtuig met passagiers aan boord te landen op het Diamond Aircraft airfield in Oostenrijk. Bovendien kan het systeem naast het normale zichtbare spectrum ook infraroodlicht detecteren, wat betekent dat het zelfs in zware weersomstandigheden als mist kan functioneren. Voor menselijke piloten is het tijdens dit soort omstandigheden moeilijk om de landingsbaan te zien. Het systeem is ook niet afhankelijk van radiosignalen van het Instrument Landing System, dat voor kleinere luchthavens vaak te duur is. Hoewel er bezorgdheid bestaat dat verkeerde of onduidelijke markeringen op de grond de KI zouden kunnen misleiden, gelooft Dr. David Leslie van het Alan Turing Institute dat deze risico’s minimaal zijn. “Automatisering betekent niet noodzakelijkerwijs dat de piloot minder controle over de vlucht zou hebben. Het betekent dat hij of zij beter kunnen worden ondersteund door technologie om het vliegtuig te landen”, aldus Dr. Leslie.
Uitdagingen van KI in vliegtuigen
Helaas leiden KI-systemen niet altijd tot verbeteringen. Een van de oorzaken van de twee dodelijke Boeing 737 Max-crashes in Indonesië en Ethiopië was de KI-software MCAS (Manoeuvre Characteristics Augmentation System). Dit systeem was aanvankelijk ontwikkeld als software met beperkte mogelijkheden die alleen zou worden ingeschakeld om de neus van het vliegtuig te corrigeren als de sensoren extreme kracht en windweerstand zouden detecteren. Maar toen Boeing oudere vliegtuigmodellen upgradede met grotere motoren, verhoogde dat ook de hoeveelheid controle die MCAS over het vliegtuig had. Piloten wisten echter niet hoeveel kracht de KI-software had of wat ze moesten doen als deze niet werkte, wat vervolgens leidde tot deze tragedies. Tijdens de Indonesische vlucht toonde data aan dat het KI-systeem herhaaldelijk de neus van het vliegtuig naar beneden duwde terwijl de piloot probeerde deze juist omhoog te trekken, totdat het vliegtuig neerstortte en iedereen aan boord omkwam.
Rigoureuze veiligheidsmaatregelen
De introductie van KI in de luchtvaartindustrie heeft talloze taken voor luchtvaartmaatschappijen en luchthavens vereenvoudigd. Passagiers kunnen sneller en efficiënter worden gescreend en luchthavenbeveiliging kan KI inzetten als een ‘extra paar ogen’ bij het screenen van bagage. Chatbots bieden klanten de mogelijkheid om snel en efficiënt vluchten te boeken en gemakkelijk antwoorden op veelgestelde vragen te krijgen. Maar slecht functionerende KI-software kan ook leiden tot dodelijke ongevallen, zoals in het geval van de Boeing 737 Max. Om toekomstige tragedies te voorkomen, moet de luchtvaartindustrie rigoureuzer te werk gaan met betrekking tot veiligheidsmaatregelen en training, zodat piloten goed toegerust zijn om eventuele problemen met KI-systemen het hoofd te kunnen bieden.
Share via: