Zinken of zwemmen – automatisering bepaalt het succesverhaal van je bedrijf

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Niet openstaan voor verandering kan het eind van je bedrijf betekenen
  • Niet alle bedrijven kun je zomaar automatiseren
  • Bedrijven die hun werknemers op de 1e plaats zetten doen het beter
  • Hoe blijf je de technologische transformatie voortzetten?

Automatisering heeft een diepgaande invloed op de bedrijfsprocessen van vele organisaties. Veel moderne fabrieken hebben bijvoorbeeld robots geïmplementeerd om voorspelbaar en repetitief over te nemen, wat leidt tot snellere doorlooptijden, meer efficiëntie en verhoogde productiviteit. Naarmate de concurrentie toeneemt, nemen steeds meer bedrijven hun bedrijfsstrategieën opnieuw onder de loep en kiezen ze steeds vaker voor automatisering, een trend die we in de toekomst blijven tegenkomen. Uit een onderzoek uit 2019 van het Brookings Institute blijkt dat automatisering grote invloed zal hebben op ten minste 25 procent van de beroepsbevolking. Het succes van organisaties wordt in de toekomst in toenemende mate bepaald door de mate van ‘agility’ en de bereidheid om te automatiseren.

Niet openstaan voor verandering kan het eind van je bedrijf betekenen

De meeste ’traditionele’ organisaties zullen uiteindelijk hun deuren moeten sluiten. Wat deze organisaties met elkaar gemeen hebben is dat ze vaak niet openstaan voor verandering – en dat zien we voornamelijk bij grotere bedrijven met grote groepen inefficiënte en ongemotiveerde werknemers. Forbes voorspelt dat deze organisaties het in de toekomst waarschijnlijk niet zullen redden. De reden hiervan is dat de werknemers van dit soort bedrijven uiteindelijk op zoek zullen gaan naar een omgeving die boeiender en inspirerender is, waar ze meer inspraak en autonomie hebben en waar hun mening serieus wordt genomen. Een van de redenen waarom bedrijven moeite hebben met verandering is omdat dit onzekerheid met zich meebrengt – wat oncomfortabel en zelfs beangstigend kan zijn. Ook is het zeer waarschijnlijk dat een organisatie die in het verleden slechte ervaringen heeft gehad met verandering daar in de toekomst terughoudender mee zal zijn.

Wat we ook in gedachten moeten houden is dat verandering niet tegen de wil van werknemers mag worden doorgevoerd, omdat dit ook tot weerstand kan leiden. Het is van essentieel belang dat managers het hele automatiseringsproces met hun werknemers bespreken en hen zo goed mogelijk uitleg geven over de redenen voor deze veranderingen. Werknemers die hierbij betrokken worden en voortdurend van de vordering van het proces op de hoogte worden gehouden zullen zich gewaardeerd en vertrouwd voelen en zich daardoor minder snel tegen de veranderingen verzetten.

Weerstand tegen verandering is echter niet per definitie een slechte zaak. Zoals Michal Wagner voor de WalkMe-blog schrijft, zal ‘verzet’ tegen verandering het bedrijfsmanagement dwingen elk nieuw initiatief grondig te onderzoeken voordat het wordt geïmplementeerd om tijd en geld te besparen en te voorkomen dat werknemers gedemotiveerd raken. Potentiële weerstand tegen verandering zal managers bovendien aansporen om hun focus te richten op planning, communicatie en het identificeren van gebieden waar weerstand mogelijk zou kunnen ontstaan, zodat ze manieren kunnen vinden om dit te voorkomen.

Niet alle bedrijven kun je zomaar automatiseren

Dan zijn er organisaties waarvan de activiteiten om verschillende redenen moeilijk of niet te automatiseren zijn. Sommige bedrijven zijn bijvoorbeeld volledig afhankelijk van creativiteit. Deze zullen er dan ook geen baat bij hebben wanneer hun personeel wordt vervangen door machines. Sommige andere bedrijven kunnen niet automatiseren vanwege de hoge kosten die deze processen met zich meebrengen.

Dure apparatuur is een van de grootste redenen waarom bijvoorbeeld veel landbouwbedrijven nog steeds afhankelijk zijn van menselijke arbeid – zoals voor het plukken van groenten en fruit. Automatisering kan het plukproces zelf weliswaar versnellen en efficiënter maken, maar de robots die hiervoor zijn ontworpen zijn vaak nog veel te duur. Neem als voorbeeld de eerste frambozenplukrobot ter wereld. Deze autonome robot is ontwikkeld door Fieldwork Robotics en maakt gebruik van 3D-technologie en sensoren om te detecteren wanneer fruit rijp is en gebruikt vervolgens zijn robotarm om het te plukken. De machine kan meer dan 25.000 frambozen per dag plukken – een menselijke arbeider kan er in tijd van acht uur slechts 15.000 plukken. Dus ook al is deze robot sneller dan mensen, hij kost wél £700.000 om te ontwikkelen. Menselijke plukkers zijn in veel gevallen dan ook nog steeds een goedkopere optie.

Bedrijven die hun werknemers op de 1e plaats zetten doen het beter

Bedrijven die hun werknemers op de eerste plaats zetten – en daarnaast zoveel mogelijk taken automatiseren zodat de werknemers zich met zinvoller werk bezig kunnen houden – zullen in de toekomst veel succesvoller zijn. Medewerkers van deze bedrijven hechten bovendien meer waarde aan zelfontwikkeling en dragen graag bij aan het succes van het bedrijf. IT-gigant Cisco is een perfect voorbeeld van een organisatie waarbij de werknemers centraal staan. Cisco heeft een gezonde en sterke bedrijfscultuur hoog in het vaandel en werd onlangs uitgeroepen tot ‘De beste werkplek ter wereld in 2019’. Forbes meldt dat 93 procent van de werknemers Cisco een geweldig bedrijf vindt om voor te werken, en 9 van de 10 werknemers gaan met veel plezier naar hun werk. Voor 87 procent van de werknemers vertegenwoordigt het bedrijf bovendien “een psychologisch veilige werkplek”. Werknemers die zich veilig en betrokken voelen op hun werk pitchen bijvoorbeeld veel vaker nieuwe en innovatieve ideeën. De werknemers van Cisco worden aangemoedigd om zoveel mogelijk met elkaar samen te werken, wat leidt tot positieve bedrijfsresultaten. En door de professionele ontwikkeling van hun werknemers te ondersteunen, hoopt het bedrijf hen te motiveren om nog meer te innoveren. Cisco besteedt bovendien speciale aandacht aan diversiteit en inclusie, waardoor een sfeer van waardigheid en respect wordt gecreëerd. 97 procent van de Cisco-werknemers zegt eerlijk behandeld te worden en gelijke kansen te krijgen, ongeacht hun seksuele geaardheid of etniciteit, aldus Forbes. Aangezien het ontwikkelen en realiseren van een positieve bedrijfscultuur een ‘top-down’-proces is, moet het leiderschap worden afgestemd op de normen en waarden van het bedrijf.

Internationale groothandelsgigant Makro streeft soortgelijke doelen na. Om de samenwerking tussen werknemers te bevorderen en de besluitvorming te verbeteren, heeft het bedrijf de digitale communicatietool ‘The Workplace’ geïmplementeerd. De tool verbindt alle medewerkers met een centrale hub waardoor iedereen direct met elkaar kan samenwerken. “Dit creëert een gevoel van saamhorigheid en trots en zorgt ervoor dat we in real time aan de veranderende behoeften van onze klanten kunnen voldoen”.

Hoe blijf je de technologische transformatie voortzetten?

Bedrijven die niet bang zijn voor disruptie zullen de technologische transformatie voortzetten. Een ‘early adopter’ van digitale technologieën is wereldwijd betalings- en technologiebedrijf Mastercard. “We willen ervoor zorgen dat we nieuwe problemen die verband houden met automatisering, persoonlijke privacy, loopbaanontwikkeling, cyberbeveiliging en andere thema’s aanpakken om aan de behoeften van onze werknemers te voldoen. Dit versterkt namelijk ook ons vermogen om dit ook voor onze klanten in de hele wereld te doen”, aldus Priti Singh, Senior VP Human Resources bij Mastercard Zuid-Azië. Het bedrijf maakt onder andere gebruik van KI en machine learning om sollicitanten te screenen en processen als onboarding, training en prestatiebeoordelingen te optimaliseren.

Ook disruptieve organisaties zijn erop gericht om prioriteit te geven aan de werknemerservaring. Zo maakt het management van Mastercard gebruik van data-analytics om de behoeften van hun werknemers beter te begrijpen. Door informatie te verzamelen waarmee bruikbare inzichten gegenereerd kunnen worden, kunnen managers de voortgang van werknemers monitoren, verbeterpunten identificeren en voor meer betrokkenheid zorgen. Het bedrijf heeft zelfs een wereldwijd digitaal programma opgezet om werknemers te helpen hun fysieke en mentale welzijn te verbeteren, zoals door middel van lichaamsbeweging, meditatie en gezonde eetgewoonten.

Bedrijfsautomatisering kan een ‘game-changer’ zijn en biedt vele voordelen, zoals lagere kosten, verhoogde efficiëntie en verbeterde klantenservice. Wanneer processen worden geautomatiseerd hoeven werknemers en managers veel minder energie te besteden aan repetitieve, voorspelbare taken. Dit leidt tot een efficiëntere, productievere organisatie die een grotere kans heeft het hoofd boven water te houden en meer kan bereiken dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Share via
Copy link