- De rol van generative AI in human resources
- Gen-AI creëert zeer nauwkeurige en effectieve functiebeschrijvingen
- Een oplossing voor de talentkloof?
- Gen-AI zorgt voor meer betrokkenheid en betere personeelsretentie
Digitale technologie heeft de afgelopen jaren een enorme impact gehad op hoe we werken en personeel werven. Van geautomatiseerde software en enorme professionele databases tot one-click apps — technologie doordringt inmiddels bijna elk aspect van het wervingsproces. Met name kunstmatige intelligentie (AI) neemt op dit gebied een steeds prominentere rol in. De economische neergang en de groeiende afhankelijkheid van remote werken heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal sollicitanten en recruitmentmanagers hebben dan ook behoorlijk wat op hun bord liggen. Ook het feit dat HR-budgetten — om vergelijkbare redenen — zijn verlaagd helpt niet mee. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer werkgevers nu gebruikmaken van complexe algoritmen, machine learning en voorspellende analyses om kandidaten te filteren, hun vaardigheden te beoordelen en hun prestaties te voorspellen.
Automatisering hoeft niet beperkt te blijven tot een enkele fase van het wervingsproces. Je kunt het bijna overal gebruiken, denk bijvoorbeeld aan vaardigheidsevaluatie of persoonlijkheidsbeoordeling. Sommige bedrijven maken zelfs gebruik van AI om de lichaamstaal van een kandidaat tijdens een sollicitatiegesprek te monitoren.
Naar schatting gebruikt 99 procent van de Fortune 500-bedrijven een applicant tracking system (ATS) om het aanbod kandidaten te doorzoeken. Sommige van deze bedrijven ontvangen duizenden sollicitaties voor een enkele vacature en het is haast een onmogelijke taak om deze allemaal handmatig te screenen. Technologie kan bedrijven helpen dit proces te automatiseren zodat ze efficiënter te werk kunnen gaan en hun kosten kunnen verlagen. Bovendien hoeft automatisering niet beperkt te blijven tot een enkele fase van het wervingsproces — het kan bijna overal worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het evalueren van iemands vaardigheden of het beoordelen van iemands persoonlijkheid. Sommige bedrijven gebruiken zelfs AI om iemands lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek te monitoren of om social media-accounts te screenen. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en steeds betaalbaarder wordt, maken ook steeds meer kleine(re) bedrijven er gebruik van.
“Met generative AI kun je veel meer personalisatie toevoegen over de kandidaat, de baan en welke andere banen mogelijk beschikbaar zijn als een sollicitant om welke reden dan ook niet geschikt is”.
Talentleider Bryan Hancock
De rol van generative AI in human resources
Generative AI, de meest recente ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie, stond de afgelopen tijd enorm in de schijnwerpers en heeft in slechts een paar maanden tijd miljoenen gebruikers aangetrokken. In tegenstelling tot veel andere ontwrichtende technologieën uit het verleden, was generatieve AI vanaf de eerste dag al vrijwel voor iedereen direct beschikbaar — ongeacht leeftijd, fysieke locatie of opleidingsniveau. Gen-AI is bovendien zeer gebruiksvriendelijk en je hebt er bijna geen ervaring met technologie voor nodig. Hoewel een groot deel van het publieke debat aanvankelijk ging over de impact ervan op de creatieve sector, kan generative AI theoretisch in bijna elke sector en elke baan worden gebruikt. Volgens onderzoek van OpenAI kan ongeveer 80 procent van de huidige banen een vorm van generative AI in hun dagelijkse activiteiten integreren. En uiteraard is dat in de wereld van HRM ook het geval.
“Ik denk dat het recruitment op twee zinvolle manieren zal transformeren. Allereerst kan het managers helpen betere vacatureteksten te schrijven”, vertelt talentleider Bryan Hancock. “Dat wil niet zeggen dat managers het eindproduct niet hoeven te controleren, want ze moeten er wel voor zorgen dat de vereisten kloppen. Maar Gen-AI kan de snelheid en kwaliteit drastisch verbeteren”. Kandidaatpersonalisatie is de tweede potentiële toepassing van generative AI in HR. “Op dit moment, als je een organisatie bent met tienduizenden sollicitanten, heb je misschien wel of niet op maat gemaakte manieren om de mensen die hebben gesolliciteerd te bereiken”, voegt Hancock toe. “Met generatieve AI kun je veel meer personalisatie toevoegen over de kandidaat, de baan en welke andere banen mogelijk beschikbaar zijn als een sollicitant om welke reden dan ook niet geschikt is”. Prestatiebeoordelingen kunnen door de implementatie van generative AI ook aanzienlijk worden getransformeerd. Zo kan het recruiters helpen bij het doorzoeken van de geschreven opmerkingen, scores en andere zaken die betrekking hebben op de persoon die ze evalueren, waardoor ze de kandidaten ook meer constructieve feedback kunnen geven. Natuurlijk kunnen niet alleen werkgevers van generative AI profiteren. Ook werknemers kunnen er hun voordeel mee doen. Zo kunnen ze Gen-AI instrueren om op basis van hun vaardigheden en ervaring nieuwe carrièremogelijkheden aan te bevelen. Ook kan deze technologie hen helpen bij het identificeren van competenties die ze moeten verwerven om hun kansen op deze steeds competitiever wordende arbeidsmarkt te verbeteren.
“Ondanks al zijn tekortkomingen en de vooroordelen die erover bestaan is ChatGPT zeer waardevol. Het heeft het potentieel van generative AI aan miljoenen mensen laten zien — en niet alleen aan de gebruikelijke early adopters”.
Kieran Snyder, medeoprichter en CEO van Textio
Gen-AI creëert zeer nauwkeurige en effectieve functiebeschrijvingen
Het wervingsproces is een zeer tijdrovende aangelegenheid en bestaat uit veel arbeidsintensieve activiteiten. Een aspect van recruitment dat vaak over het hoofd gezien wordt — maar cruciaal is voor de effectiviteit van het hele proces — is het creëren van functieomschrijvingen. Een nauwkeurige en aantrekkelijke functieomschrijving kan bedrijven helpen de juiste kandidaten aan te trekken en deze effectiever te screenen. Dit is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Maar nu, dankzij generative AI, kun je een breed scala aan relevante gegevens veel sneller evalueren, waaronder de taal en structuur van bestaande functiebeschrijvingen, branchetrends en marktvraag. Ook kunnen bedrijven met deze technologie veel nauwkeurigere en effectievere functiebeschrijvingen creëren die specifiek zijn afgestemd op de vacatures. Bovendien kan generative AI ervoor zorgen dat onbewuste vooroordelen niet in deze functieomschrijvingen terechtkomen en in plaats daarvan inclusievere en/of neutralere terminologie gebruiken. Dit bespaart HR-personeel niet alleen veel tijd en moeite, maar zorgt er ook voor dat er een eerlijker speelveld ontstaat
Om diversiteit, gelijkheid en inclusie op de werkplek te verbeteren, heeft de Amerikaanse telecommunicatiegigant T-Mobile onlangs de AI-gestuurde schrijftool Textio in zijn recruitmentproces opgenomen. De bedoeling is dat 125 recruiters en meer dan 9.000 rekruteringsmanagers in de hele organisatie de software gaan gebruiken om het taalgebruik in vacatureteksten, wervings-e-mails en employer brand-content te optimaliseren met als doel een grotere hoeveelheid geschikte kandidaten aan te trekken. “Het idee was om onze functiebeschrijvingen en rekruteringstaal zo inclusief mogelijk te maken, zodat we de juiste mensen aantrekken en onze diversiteitsstatistieken verbeteren”, vertelt Lacey Foster, senior manager talentacquisitieprogramma’s bij T-Mobile. Dit bleek de juiste stap te zijn. Het plan resulteerde namelijk in een 17 procent toename van het aantal vrouwelijke sollicitanten en daarnaast werden de juiste kandidaten voor de rollen vijf dagen sneller gevonden. “Ondanks al zijn tekortkomingen en de vooroordelen die erover bestaan is ChatGPT zeer waardevol. Het heeft het potentieel van generative AI aan miljoenen mensen laten zien — en niet alleen aan de gebruikelijke early adopters”, aldus Kieran Snyder, medeoprichter en CEO van Textio. “Mensen verwachten ervaringen die magisch en snel zijn, omdat ze uit de eerste hand hebben gevoeld hoe die ervaringen zijn”.
“We hebben een waardevolle kans om next-generation AI te leveren die voor ieder individu, elke organisatie en elke branche — inclusief HR — productiviteitsgroei mogelijk maakt”.
Satya Nadella, voorzitter en CEO bij Microsoft
Een oplossing voor de talentkloof?
Het wordt voor veel bedrijven een steeds grotere uitdaging om de kloof te overbruggen tussen de vaardigheden die nodig zijn om concurrerend te blijven in de markt en die waarover hun bestaande werknemers daadwerkelijk beschikken. De voor de hand liggende oplossing voor dit probleem zou zijn om nieuwe mensen aan te nemen die wel over de nodige vaardigheden beschikken. Maar omdat de arbeidsmarkt de laatste jaren steeds competitiever wordt, is dat misschien niet zo eenvoudig als het klinkt. Hierdoor moeten bedrijven niet alleen hun wervings- en rekruteringsprocessen opnieuw onder de loep nemen, maar ook de manier waarop ze hun werknemers nieuwe opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden. Om deze problemen aan te pakken en de manier waarop bedrijven talent aantrekken, behouden en opleiden te transformeren, is het softwarebedrijf SAP een samenwerking met Microsoft aangegaan. Deze samenwerking biedt bedrijven de mogelijkheid om generative AI in te zetten voor het stroomlijnen van hun wervings- en personeelsontwikkelingsprocessen.
“We hebben een waardevolle kans om next-generation AI te leveren die voor ieder individu, elke organisatie en elke branche — inclusief HR — productiviteitsgroei mogelijk maakt”, vertelt Satya Nadella, voorzitter en CEO bij Microsoft. Als onderdeel van deze nieuwe samenwerking zal SAP zijn SuccessFactors HR-software integreren met de Azure OpenAI Service API van Microsoft, waardoor het bedrijf boeiendere en zeer gerichte functiebeschrijvingen kan genereren en het juiste talent effectiever kan aantrekken. De Azure OpenAI Service API zal ook in het sollicitatieproces geïntegreerd worden, waar het gebruikt kan worden om suggesties te doen over welke vragen je potentiële kandidaten tijdens een sollicitatiegesprek — en op basis van hun cv’s en functiebeschrijvingen — kunt stellen. SAP kondigde ook aan dat de SuccessFactors-software met Microsoft Viva Learning — een gecentraliseerde opleidingshub binnen Microsoft Teams — zal worden geïntegreerd. Hierdoor kan het bedrijf zijn werknemers gepersonaliseerde opleidingsaanbevelingen geven die beter aansluiten bij hun individuele carrière- en ontwikkelingsdoelen. Elke keer dat een medewerker een cursus voltooit, worden de nieuwe gegevens automatisch in de database opgenomen, zodat het bedrijf altijd de meest recente informatie heeft over de skills van zijn personeelsbestand.
Bedrijven kunnen generative AI ook inzetten om hun medewerkers meer gepersonaliseerde feedback te geven. Door de unieke vaardigheden en prestaties van elke persoon te erkennen en belonen, kunnen bedrijven een cultuur van continue verbetering binnen de organisatie bevorderen en de motivatie van werknemers verbeteren.
Gen-AI zorgt voor meer betrokkenheid en betere personeelsretentie
In het dynamische zakelijke landschap van vandaag spelen de betrokkenheid en het behoud van werknemers een sleutelrol in het succes van elk bedrijf. Steeds meer bedrijven erkennen dit en richten zich erop om deze twee aspecten van hun bedrijf te verbeteren. Vooral generative AI is in dit opzicht een veelbelovende tool gebleken. Met het analyseren van werknemersgegevens, zoals werkprestaties, vaardigheden, hobby’s en ambities, kan generative AI elke werknemer een zeer persoonlijk loopbaanontwikkelingsplan bieden dat beter bij hun individuele ambities aansluit. Dit leidt tot meer tevredenheid en een kleinere kans dat ze het bedrijf verlaten. Maar dat is niet alles. Bedrijven kunnen generative AI ook inzetten om hun medewerkers meer gepersonaliseerde feedback te geven. Door de unieke vaardigheden en prestaties van elke persoon te erkennen en belonen, kunnen bedrijven een cultuur van continue verbetering binnen de organisatie bevorderen en de motivatie van werknemers verbeteren.
Unilever, een van ’s werelds grootste bedrijven in consumptiegoederen, heeft onlangs de Unabot chatbot ontwikkeld die gebruikmaakt van NLP (natural language processing of natuurlijke taalverwerkingstechnologie) om werkgerelateerde vragen van werknemers te beantwoorden. “Unabot beantwoordt niet alleen HR-gerelateerde vragen, maar ook vragen over andere dingen die werknemers aangaan. Ze kunnen Unabot alles vragen — zoals over IT-systemen of over hun vergoedingen — dus we zijn in realtime aan het leren wat werknemers belangrijk vinden”, zegt Leena Nair, voormalig hoofd HR bij Unilever. Unabot kan onder meer vragen beantwoorden over parkeren, de dienstregeling van de bussen of de timing van jaarlijkse salarisherzieningen. Bovendien kan het zijn antwoorden aanpassen op basis van de persoon met wie het spreekt, zowel rekening houdend met hun senioriteit binnen het bedrijf als hun geografische locatie. Zo kan Unabot informatie uitfilteren die voor bepaalde personen mogelijk niet relevant is of waartoe ze geen toegang hebben.
Een laatste overweging
In deze almaar competitiever wordende arbeidsmarkt maken steeds meer bedrijven gebruik van de kracht van generative AI om hun wervings- en personeelsontwikkelingsprocessen te transformeren. Door slim gebruik te maken van complexe algoritmen, machine learning en voorspellende analyses, kunnen bedrijven hun wervingsprocessen stroomlijnen, een grotere kandidatenpool efficiënter doorzoeken en vaardigheden en potentiële prestaties beter evalueren. Generative AI kan niet alleen in de beginfasen van recruitment van waarde zijn, maar ook bij het evalueren van iemands vaardigheden of het beoordelen van iemands persoonlijkheid veel betekenen. Het kan tijdens sollicitatiegesprekken zelfs het gedrag van een kandidaat monitoren. Als gevolg van de integratie van generative AI in HR-processen ontstaan voor zowel werkgevers als werknemers mogelijkheden voor gepersonaliseerde loopbaanontwikkelingsplannen, constructieve feedback en op maat gemaakte erkennings- en beloningsprogramma’s. Naarmate generative AI zich blijft ontwikkelen en nog breder toegankelijker wordt, kunnen steeds meer ondernemingen van de capaciteiten van deze technologie gebruikmaken om de talentkloof te dichten, divers talent aan te trekken, werknemersbetrokkenheid te bevorderen en de personeelsretentie te verbeteren.
Share via: