Chatbots 2.0: hoe superslimme AI-agents onze toekomst vormgeven

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
AI-agents kunnen veel meer dan chatbots. Ze voeren moeilijke taken steeds vaker zelfstandig uit. Dit heeft in de toekomst een enorme impact op ons leven.

Samenvatting

Hoe indrukwekkend generatieve AI-modellen als ChatGPT ook zijn, ze hebben natuurlijk ook (nog) hun beperkingen die het soms lastig maken om ermee te werken. Een van de belangrijkste beperkingen is dat ze alleen doen wat je zegt. Ze kunnen geen eigen keuzes maken of hun aanpak tijdens het uitvoeren van een taak aanpassen. Maar wat als we je vertellen dat er een soort AI bestaat – AI-agent genoemd – die dat allemaal wél kan, en meer?

  • AI-agents hebben een zekere mate van autonomie en leren van ervaringen.
  • AI-agents kunnen in diverse sectoren nuttige toepassingen hebben. Denk aan klantenservice, de zorg, de financiële dienstverlening en marketing.
  • “Over vijf jaar is de wereld denk ik volledig veranderd. Dan vraag ik iets aan de AI en deze voert vervolgens alle taken zelf uit,” voorspelt Aaron Levie, medeoprichter en CEO van het enterprise cloudbedrijf Box.
  • De toenemende autonomie van AI-agents roept belangrijke ethische vragen op over privacy en veiligheid.
  • “Zonder menselijk toezicht waarbij elke handeling of beslissing op mogelijke gevaren gecontroleerd wordt, kunnen we in situaties terechtkomen waar criminele activiteiten plaatsvinden of mensen in gevaar gebracht worden,” waarschuwt computerwetenschapper Joshua Bengio.

Hoewel AI-agents nog in de kinderschoenen staan, kunnen we ons de enorme impact die ze op ons dagelijks leven kunnen hebben nu al voorstellen. Misschien kunnen we op een dag in de toekomst alle taken die we niet willen doen aan een AI overlaten, zodat we ons bezig kunnen houden met wat we echt leuk vinden. Maar dat zal nog wel een tijdje duren. Vergeet dus vooral niet om je wekker te zetten: er is nog genoeg werk te doen!

ChatGPT ‘on steroids’

Iedereen heeft het tegenwoordig over grote taalmodellen (LLMs) als ChatGPT. Deze generatieve AI-tools hebben het indrukwekkende vermogen om razendsnel content te genereren – denk aan teksten, kunst, muziek, en video en meer – die bijna net zo goed is als die van mensen. Hoewel de meeste mensen enorm enthousiast zijn over wat er op dit moment allemaal mogelijk is, hebben deze taalmodellen ook één grote beperking: ze werken alleen als wij ze een opdracht geven en stoppen zodra de taak is afgerond. Maar wat als dat niet meer nodig zou zijn? Wat als we een kunstmatige intelligentie (AI) kunnen maken die niet alleen op onze vragen reageert, maar ook zelf initiatief neemt, zijn eigen taken beheert en met andere AI-systemen en mensen samenwerkt?

Nu vind je dit waarschijnlijk een nogal vergezocht scenario. Hoe kan een AI zelf dingen doen zonder dat iemand instructies geeft? Toch zit de ‘AI-agent’ eraan te komen en veel mensen zien dit als de volgende stap in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Stel je een slimme assistent voor die al die vervelende klusjes voor je opknapt, zodat jij je met creatievere en strategische zaken kunt bezighouden. Best handig toch?

AI agents: de volgende stap in de evolutie van AI

AI agents zijn veel meer dan alleen chatbots. Ze nemen zelf beslissingen, leren van ervaringen en voeren complexe taken zelfstandig uit.

Voordat we verdergaan, is het goed om eerst uit te leggen wat een AI agent precies is en wat hem anders maakt dan gewone chatbots. Je hebt vast wel gemerkt dat AI-chatbots soms de neiging hebben om onjuiste informatie te geven. Hierdoor moet je hun antwoorden voortdurend controleren en je vragen steeds aanpassen totdat je het gewenste resultaat krijgt. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn en haalt vaak de productiviteitswinst weg die je van AI zou verwachten.

Maar AI agents zijn anders. Wat deze innovatieve tools echt onderscheidt van gewone chatbots, is hun vermogen om complexe, meerstapsproblemen aan te pakken zonder dat een mens voortdurend toezicht moet houden. Zodra een AI agent zijn doel of opdracht heeft gekregen, gebruikt hij een LLM om de taak te begrijpen, een strategie te ontwikkelen en vervolgens de benodigde stappen zelf uit te voeren. Het proces houdt meestal in dat het hoofddoel wordt opgedeeld in kleinere, beter beheersbare taken.

Voor elke taak formuleert de agent specifieke instructies die de LLM moet volgen. Tijdens dit proces evalueert de agent continu en past hij de prioriteit van de taken aan op basis van de resultaten van de voorgaande stappen. Deze cyclus gaat door totdat de agent zijn doel heeft bereikt of vaststelt dat wat er gevraagd wordt niet mogelijk is. Als hij de klus niet kan klaren, wordt het proces beëindigd om te voorkomen dat de agent in een eindeloze lus vast komt te zitten.

Wat kunnen AI agents eigenlijk doen?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat AI agents nou eigenlijk echt voor je kunnen betekenen. Nou, best veel, blijkt. Een van de meest logische toepassingen is in de klantenservice. We hebben allemaal weleens te maken gehad met die frustrerende automatische systemen die onze problemen nooit echt oplossen. Maar met een AI agent erbij verandert dat volledig. In plaats van alleen een vast script te volgen, kunnen ze allerlei vragen oppakken, van simpele FAQ’s tot ingewikkelde technische problemen. Bovendien passen ze hun aanpak aan op basis van de feedback die ze van de klant krijgen.

AI agents maken een hele nieuwe generatie virtuele assistenten mogelijk, die veel meer kunnen dan de AI-assistenten die we nu kennen. Vind je Siri al indrukwekkend? Wat dacht je dan van een assistent die niet alleen simpele vragen beantwoordt, maar ook vooruitdenkt en precies weet wat je nodig hebt? Stel, je bent een reis aan het plannen. Dan kan deze assistent een volledige route voor je samenstellen, alles boeken en zelfs op mogelijke problemen anticiperen – zonder dat je iets hoeft te zeggen. Jij geeft alleen je bestemming door, en de AI agent doet de rest.

Een andere toepassing van AI-agents die je waarschijnlijk al kent – ook al heb je het misschien niet door – is in zelfrijdende voertuigen. Heb je weleens nagedacht over hoe zo’n auto weet wanneer hij moet afslaan, afremmen of stoppen? Meestal gebruiken ze een AI-agent die voortdurend de omgeving scant en op basis van veranderende verkeerssituaties in realtime beslissingen neemt. We zijn nog niet waar we willen zijn met volledig autonoom rijden, maar dankzij de ontwikkelingen op dit gebied komen we daar wel steeds dichterbij.

En dit is nog maar het begin. De mogelijkheden van AI-agents zijn bijna eindeloos. Neem bijvoorbeeld de gezondheidszorg: hier kunnen ze medische professionals met van alles helpen. Denk aan ziekten vroegtijdig opsporen, behandelplannen optimaliseren en nieuwe medicijnen ontdekken. Ook in de financiële sector kunnen ze een belangrijke rol spelen. Zo kunnen ze frauduleuze activiteiten detecteren, investeringsstrategieën optimaliseren en persoonlijke financiële adviezen geven. En ook zien we AI-agents in de toekomst bij ons thuis, waar ze ons energieverbruik beheren, onze woning beveiligen en ons leven op allerlei manieren makkelijker maken.

Ethische implicaties

Het idee van een wereld vol AI-gestuurde persoonlijke assistenten die zelfstandig kunnen redeneren en handelen – en zelfs nieuwe versies van zichzelf kunnen creëren – brengt zoals je kunt begrijpen ook een heleboel ethische vraagstukken met zich mee. Als AI-agents zelfstandig gaan handelen en belangrijke beslissingen nemen zonder dat wij ze aansturen, wat gebeurt er dan als ze niet begrijpen wat we willen? Of nog erger, wat als ze iets doen dat volledig tegen onze overtuigingen ingaat? Wat als ze zich gaan bemoeien met de doelen die we voor onszelf stellen of met hoe we ons als mensen ontwikkelen?

En dan hebben we het nog niet eens over onze privacy. Een AI-agent moet namelijk heel veel over ons weten om echt nuttig te kunnen zijn. Wie (of wat) heeft er dan (nog meer) toegang tot die informatie? Stel bijvoorbeeld dat de informatie die je met je AI-assistent deelt door een bedrijf wordt gebruikt om jou met advertenties te bombarderen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Laten we nog een stap verder gaan: wat als je AI-assistent gedwongen werd om in een rechtszaak tegen jou te getuigen? Dat is nogal een verontrustende gedachte. Het wordt nog ingewikkelder als we denken aan ethische beslissingen. Moet je AI-assistent weigeren je te helpen bij iets dat gevaarlijk of verboden is? En wie bepaalt eigenlijk wat gevaarlijk is? We hebben namelijk niet allemaal dezelfde normen en waarden.

AI-agents worden dus steeds ‘menselijker’ en we worden er razendsnel steeds afhankelijker van. We delen nu al onze zorgen met AI en vragen hun advies over allerlei zaken. Maar hoe weten we of hun advies echt klopt en – niet geheel onbelangrijk – of het wel echt in ons belang is? Hoe weten we of deze technologieën niet vooral de bedrijven die ze hebben ontwikkeld ten goede komen, in plaats van ons, de gebruikers?

  • In tegenstelling tot conventionele chatbots kunnen AI-agents complexe, meervoudige problemen aan zonder dat daar constante menselijke supervisie voor nodig is.
  • Zodra een AI-agent een doel heeft gekregen, breekt hij de hoofdtaak op in kleinere, behapbare taken en stelt hij voor elk van die doelen zelf specifieke instructies op.
  • De mogelijkheden voor AI-agents zijn bijna eindeloos, of het nu gaat om klantenservice, gezondheidszorg, financiële dienstverlening of marketing.
  • Het idee van kunstmatige entiteiten die zelfstandig handelen, roept serieuze ethische vragen op. Hoe weten we dat ze echt in ons belang handelen?

Dankzij generatieve AI kunnen we de meest dringende uitdagingen in de gezondheidszorg aanpakken.”

Munjal Shah, medeoprichter en CEO van Hippocratic AI

Met AI-agents kun je werkelijk alles automatiseren

Er zijn inmiddels verschillende soorten AI-agents die de meest uiteenlopende taken kunnen automatiseren.

AI-agents zijn er inmiddels in allerlei varianten – allemaal met hun eigen unieke mogelijkheden en eigenschappen. Neem bijvoorbeeld Devin, een AI-agent ontwikkeld door de in San Francisco gevestigde startup Cognition. Devin wordt ook wel ‘de eerste volledig autonome AI-softwareontwikkelaar ter wereld’ genoemd. Hij kan complexe programmeertaken uitvoeren waar normaal gesproken een team van ervaren programmeurs voor nodig is. Zodra hij een opdracht krijgt, bedenkt hij zelfstandig hoe hij een probleem kan oplossen en schrijft hij de code ervoor. Vervolgens test en implementeert hij de oplossing. Met deze tool kan in principe iedereen – met of zonder programmeerervaring – zijn eigen software ontwikkelen. Jij dus ook.

Als je Devin al indrukwekkend vindt, sta je van het volgende AI-model vast nog meer versteld. Deze AI-gestuurde ‘gezondheidsagent’, die is ontwikkeld als onderdeel van een samenwerking tussen technologiegigant Nvidia en Hippocratic AI, kan namelijk over diverse gezondheidsonderwerpen gesprekken voeren met patiënten. Denk bijvoorbeeld aan risicobeoordelingen of controles na ontslag uit het ziekenhuis. Wat nog het meest bijzonder is, is dat deze interacties rechtstreeks tussen de AI en de patiënt plaatsvinden, zonder directe betrokkenheid van menselijke zorgverleners. “Dankzij generatieve AI kunnen we de meest dringende uitdagingen in de gezondheidszorg aanpakken,” vertelt Munjal Shah, medeoprichter en CEO van Hippocratic AI. “Hierdoor kunnen we niet alleen de uitkomsten voor patiënten verbeteren, maar ook personeelstekorten verminderen en de toegang tot hoogwaardige zorg vergroten.”

Ook de zakelijke wereld begint zijn aandacht steeds meer op AI-agents te richten. Zo heeft het in Londen gevestigde technologiebedrijf 11x de autonome AI-agent Alice ontwikkeld. Deze agent kan allerlei taken uitvoeren die normaal gesproken door menselijke verkoop- en marketingteams worden gedaan. In plaats van gewoon een vooraf opgesteld script of een set regels te volgen, raadpleegt Alice diverse AI-platforms om onderzoek te doen naar potentiële klanten en hen vervolgens met gepersonaliseerde berichten te benaderen – allemaal zonder menselijke tussenkomst. Alice heeft zelfs een ingebouwd fact-checkingcomponent. Hiermee wordt de nauwkeurigheid van de informatie die door het ene platform wordt gegenereerd door een ander platform gecontroleerd. Het bedrijf is ook van plan om een functie te implementeren waarmee Alice de eerste telefoongesprekken met potentiële klanten kan voeren. Uiteraard gebeurt dit alleen met de expliciete toestemming van de persoon aan de andere kant van de lijn.

Ook de in San Francisco gevestigde AI-startup Typeface heeft een AI-agent ontwikkeld waarmee je gepersonaliseerde marketingcampagnes en content kunt automatiseren. Hiermee kunnen bedrijven een boeiende en geloofwaardige verhaallijn creëren die naadloos over verschillende contactmomenten verloopt. “Je vertelt het gewoon wat je doel is en vervolgens creëert de agent letterlijk de hele marketingreis en -campagne over diverse contactmomenten,” zegt Abhay Parasnis, CEO van Typeface. “Het genereert de eerste e-mail die verstuurd moet worden, daarna creëert het een pushmelding die een paar dagen later moet worden verzonden, en vervolgens maakt het een andere herinneringsmail. Al deze berichten zijn specifiek op het publiek en het product afgestemd.”

  • De AI-agent Devin kan complexe programmeertaken uitvoeren, waardoor je je eigen software kunt ontwikkelen, of je nu wel of geen programmeerkennis hebt.
  • Nvidia en Hippocratic AI hebben een ‘gezondheidsagent’ ontwikkeld die zelfstandig gesprekken kan voeren met patiënten over verschillende gezondheidsonderwerpen.
  • De autonome AI-agent Alice kan allerlei taken uitvoeren die normaal gesproken door menselijke verkoop- en marketingteams worden gedaan, zoals onderzoek doen naar potentiële klanten en deze vervolgens met gepersonaliseerde berichten benaderen.
  • De AI-startup Typeface heeft een AI-agent ontwikkeld die zelfstandig hele marketingcampagnes kan creëren die hij vervolgens naadloos over verschillende contactmomenten verstuurt.

“Over vijf jaar is de wereld denk ik volledig veranderd. Dan vraag ik iets aan de AI en deze voert vervolgens alle taken zelf uit.”

Aaron Levie, medeoprichter en CEO van Box

Zijn AI-agents een zegen of een bedreiging voor de maatschappij?

De meningen over het potentieel van AI-agents zijn verdeeld: sommige experts geloven dat ze ons dagelijks leven aanzienlijk kunnen verbeteren, terwijl anderen zich zorgen maken over mogelijke problematische gevolgen.

Wanneer industrie-experts naar hun mening wordt gevraagd, zegt het merendeel dat AI-agents waarschijnlijk een diepgaande impact op de samenleving zullen hebben. De belangrijkste ontwikkeling is dat ze de manier waarop we werken blijvend gaan veranderen. “Over vijf jaar is de wereld denk ik volledig veranderd. Dan vraag ik iets aan de AI en deze voert vervolgens alle taken zelf uit,” voorspelt Aaron Levie, medeoprichter en CEO van het enterprise cloudbedrijf Box. “Ze opereren dan gewoon zelfstandig, een beetje zoals een mens doet.”

Maar niet iedereen is even zeker over hoe snel dit scenario werkelijkheid zal worden. “Veel taken die voor mensen makkelijk zijn, zijn voor computers nog steeds enorm lastig,” zegt Kanjun Qiu, medeoprichter en CEO van het AI-onderzoekslaboratorium Imbue. “Stel, je baas vraagt je om een vergadering te plannen met een groep belangrijke cliënten. Daarvoor heb je redeneervaardigheden nodig die complex zijn voor AI. Je moet eerst iedereens voorkeuren in kaart brengen, conflicten oplossen en klanten tegelijkertijd op de juiste manier benaderen.”

Er zijn natuurlijk experts die zich zorgen maken dat de ontwikkeling van slimme en autonome AI-entiteiten onbedoelde en ongewenste gevolgen kan hebben. “Zonder menselijk toezicht waarbij elke handeling of beslissing op mogelijke gevaren gecontroleerd wordt, kunnen we in situaties terechtkomen waar criminele activiteiten plaatsvinden of mensen in gevaar gebracht worden,” waarschuwt computerwetenschapper Joshua Bengio. “Over een paar jaar zouden deze systemen misschien wel slimmer kunnen zijn dan wij, maar dat betekent niet dat ze hetzelfde morele kompas hebben.”

  • Industrie-experts zijn het erover eens dat AI-agents de manier waarop we werken blijvend zullen veranderen. Sommigen voorspellen zelfs dat AI over vijf jaar al ons werk kan overnemen.
  • Andere experts zijn sceptisch over die tijdlijn, vooral vanwege de beperkte redeneervaardigheden van AI.
  • Het is cruciaal dat er altijd een mens betrokken blijft om te voorkomen dat de AI-agent acties onderneemt die mensen in gevaar kunnen brengen.

Een kijkje in de toekomst

In de toekomst kunnen AI-assistenten bijna overal mee helpen. Maar wat gaan we dan doen met al die vrije tijd die we straks hebben?

Nu je beter weet wat AI-assistenten binnenkort allemaal kunnen, moeten we ook gaan bedenken wat dat betekent voor de toekomst van onze samenleving. Stel je voor dat je een digitale sidekick hebt die jou door en door kent – je voorkeuren, gewoontes, en doelen. Een AI-assistent die niet alleen jouw opdrachten uitvoert, maar van tevoren al weet wat je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe laptop kopen? In plaats van zelf urenlang reviews te lezen en specificaties te vergelijken, vertel je je AI-assistent gewoon waar je naar zoekt. Deze doet vervolgens al het speurwerk, bekijkt alle opties, en geeft je een persoonlijk advies dat precies bij jouw wensen en budget past. Na jouw akkoord plaatst hij zelfs de bestelling voor je.

AI-assistenten kunnen ook een grote invloed hebben op hoe we met onze gezondheid omgaan. Denk aan een persoonlijke gezondheidscoach die je waarschuwt: “Zou je die hoest niet eens laten nakijken?” of “Je stressniveau is de laatste tijd behoorlijk hoog, misschien moeten we vanaf morgen gaan mediteren”. AI zal artsen niet vervangen, maar kan wel helpen bepaalde symptomen vroeg te herkennen. AI zou bovendien de toegang tot de gezondheidszorg kunnen verbeteren en de druk op onze zorgsystemen verminderen.

Daarnaast kunnen AI-assistenten ons werk, bijvoorbeeld door routinetaken over te nemen, volledig veranderen. Hierdoor krijgen we de ruimte om ons met creatievere en meer strategische werkzaamheden bezig te houden. Heb je een idee voor je bedrijf maar weet je niet waar je moet beginnen? Op basis van jouw input kan een AI-agent je helpen met het opstellen van businessplannen, presentaties en zelfs productafbeeldingen. Naarmate ze slimmer worden, kunnen AI-agents zelfs met elkaar samenwerken om grotere uitdagingen op zich te nemen. Er komen bovendien platforms waar je als gebruiker specifieke agents voor bepaalde klussen kunt vinden.

Hoewel dit allemaal enorm interessant en veelbelovend klinkt, roepen deze ontwikkelingen ook belangrijke vragen op over de toekomst. In een wereld waar AI in principe bijna alles voor ons regelt, wat doen we dan met onze vrije tijd? En welke plek heeft het onderwijs nog als jouw AI gewoon overal antwoord op kan geven? En als we straks nog meer tijd doorbrengen met de steeds ‘menselijker’ wordende AI-assistenten, ontstaan er dan ook ‘relaties’ met deze digitale entiteiten? En zou dit vervolgens kunnen leiden tot een gevoel van isolatie, vervreemding van echte mensen en het verdwijnen van echt menselijk contact?

  • In de toekomst zullen AI-assistenten alles van ons weten en onze behoeften kunnen voorspellen.
  • Hoewel AI’s artsen niet volledig zullen vervangen, kunnen ze als een soort coach fungeren en ons helpen gezond te blijven.
  • Op de werkvloer kunnen AI-assistenten routinetaken overnemen, zodat mensen zich op belangrijker werk kunnen richten.
  • Naarmate AI steeds ‘menselijker’ wordt, groeit ook de bezorgdheid dat we emotioneel afhankelijk kunnen worden en ons steeds meer van echte mensen gaan afzonderen.

Leerpunten

AI-assistenten zijn het resultaat van razendsnelle ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie. Ze kunnen complexe problemen oplossen en zelfstandig handelen, wat veel verder gaat dan gewone chatbots. Deze technologie kan ons leven op allerlei manieren veranderen, van hoe we werken tot hoe we met onze gezondheid omgaan.

  • AI-assistenten kunnen inmiddels taken overnemen die eerder door specialisten werden gedaan. Zo kan een AI met de naam Devin al met minimale input bijna zelfstandig een website bouwen.
  • In de gezondheidszorg kunnen AI-assistenten taken uitvoeren die normaal door verpleegkundigen worden gedaan, zoals risico-inschattingen en post-operatieve controles.
  • Ondanks hun indrukwekkende mogelijkheden hebben AI-assistenten nog moeite met taken die voor mensen eenvoudig zijn, wat hun bruikbaarheid voorlopig beperkt.
  • Sommige experts waarschuwen dat AI-assistenten die zelfstandig handelen – zonder menselijk toezicht – grote problemen kunnen veroorzaken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld beslissingen nemen die niet in het belang van mensen zijn.

Naarmate AI-assistenten steeds zelfstandiger worden, ontstaan er ook belangrijke ethische vraagstukken. Wat als er misverstanden zijn tussen jou en je AI? En wie heeft er (nog meer) toegang tot al je persoonlijke gegevens? We moeten goed nadenken over hoeveel invloed AI mag hebben op onze persoonlijke ontwikkeling en de keuzes die we maken. Ook moeten we ervoor zorgen dat AI echt in het belang van mensen en de samenleving werkt, en niet alleen voor de winst van de bedrijven die deze technologie ontwikkelen.

Share via
Copy link