Big Data: het ‘verbindende goud’ van nieuwe technologie

Industries: Werk
Trends: Big Data
  • Hoe ontstaat Big Data?
  • Big Data bruikbaar door kunstmatige intelligentie
  • Het ‘Big Data effect’ voor bedrijven
  • Big Data voor iedereen
  • Big Data en fraude
  • Wat gaan wij nu echt merken van de Big Data revolutie?
  • Bestaat jouw bedrijf over 5 jaar nog?

Al enkele jaren  bespreek ik het onderwerp ‘Big Data’ tijdens mijn inspiratiesessies. Big data verschijnt inmiddels steeds vaker in het nieuws en een aantal bedrijven past het ook daadwerkelijk al met succes toe. Maar wat is big data nu eigenlijk?

Big Data is een populair begrip wat gebruikt wordt om de exponentiële groei van gestructureerde en ongestructureerde data te omschrijven. Big Data gaat binnen de maatschappij en het bedrijfsleven een essentiële rol spelen. Hoe? Wanneer de grote hoeveelheid binnengekomen data eenmaal is gestructureerd en geanalyseerd kunnen bedrijven, wetenschappers en overheden daar maximaal hun voordeel uit halen. Bedrijven zullen Big Data bijvoorbeeld gebruiken om mensen en consumenten beter te begrijpen en om producten en diensten (real time) te kunnen ‘customizen’.

Hoe ontstaat Big Data?

Big Data lijkt iets ongrijpbaars, want het ontstaat werkelijk overal. De sensoren in de snoepautomaat, pacemakers, parkeermeters, beveiligingssystemen of elektrische rolstoelen (en zo zijn er nog ontelbare databronnen) zorgen allemaal voor datastromen. Sensoren in wearables of straks de Apple Watch houden jouw gezondheid in de gaten en de zelfrijdende auto (volgepakt met sensoren) zorgt ervoor dat jij je in het verkeer geen zorgen meer over jouw veiligheid hoeft te maken.

Houd er rekening mee dat iedere uitgevoerde handeling die in verbinding staat met internet datastromen voor derde partijen oplevert. Bedrijven als Google en Amazon zijn tegenwoordig al in staat om jouw toekomstige handelingen te voorspellen. Jouw favoriete boek wordt al bezorgd, nog voordat je het hebt besteld (predictive shipping).

Blauw scherm met binaire code van nullen en enen
Big Data lijkt iets ongrijpbaars, want het ontstaat werkelijk overal

Big Data bruikbaar door kunstmatige intelligentie

De grote datastromen die binnenkomen worden niet á la minute gestructureerd en inzichtelijk gemaakt. Vaak wordt daar kunstmatige intelligentie voor gebruikt. Kunstmatige Intelligentie maakt het mogelijk om taken uit te voeren  die normaliter door mensen worden uitgevoerd. Voor deze taken was tot nu toe menselijk observatie- en denkvermogen nodig. Voorbeeld: de apotheek robot die medische gegevens van patiënten bijhoudt en hun de voorgeschreven hoeveelheid pillen meegeeft. Of nog extremer: een ‘machine’ die op basis van persoonlijke data (sensoren in het lichaam) pillen produceert. Een ander voorbeeld is de zelfrijdende auto van Google, die manoeuvreert op basis van beschikbare data die wordt gegenereerd door sensoren op auto en weg.

Zelfs de politiek maakt succesvol gebruik van Big Data analyse. De Amerikaanse journalist Nate Silver was in 2012 in staat om de overwinning van Obama te voorspellen. Dit deed hij door het samenvoegen van honderden onderzoeken en enquêtes. Ook president Obama maakte zelf gebruik van Big Data. Zijn campagneteam gebruikte het om mensen aan te sporen om te gaan stemmen. Er werden modellen ontwikkeld om te voorspellen wie de meest voor de hand liggende kiezer was en op wie de verkiezingscampagne daarom gericht moest worden.

Kunstmatige intelligentie voegt feitelijk kennis toe op basis van eerder gedrag, gedrag van anderen en/of andere beschikbare bronnen. Het is in staat om zelfstandig beslissingen te nemen over een volgende te nemen acties. De grondslag van deze beslissingen zijn ‘algoritmen’. Dit zijn slimme stappenplannen met een serie voorschriften die, indien ze goed worden toegepast op gegevens, een bepaald resultaat opleveren. Een eenvoudig voorbeeld is de “aanbevolen voor jou” sectie op Netflix. Op basis van een eerder gekeken serie kiest Netflix een volgende serie uit die jij ook leuk zou moeten vinden. Jouw gedrag en het gedrag van andere kijkers zoals jij worden in de uiteindelijke berekening en het resultaat (‘de aanbeveling’) meegenomen. In de toekomst adviseert kunstmatige intelligentie wat wij willen eten of moeten eten om langer te leven en wat de bestemming van de volgende zomervakantie zou moeten worden. Ook ontvangen we dagelijks advies over de oefeningen die we moeten om fit te blijven en produceren fabrieken producten die passen bij de behoefte van ons lichaam. Files zullen tot het verleden behoren en onderwijs zal ‘sneller dan realtime’ (voorspellend) worden gebaseerd op de persoonlijke output van studenten.

Het ‘Big Data effect’ voor bedrijven

Ook bedrijven zullen de effecten van Big Data gaan merken. Slimme algoritmen kiezen de juiste prospects (‘intelligent prospecting) uit en bepalen de beste prijs (‘individual dynamic pricing’). Werknemers worden door sensoren en vitaliteit algoritmen veel efficiënter belast, waardoor ziekteverzuim aanzienlijk zal afnemen. De CFO krijgt ook hier weer ‘sneller dan real time’ inzicht in de manier waarop mensen producten gebruiken wat bijdraagt aan product of service development: producten en diensten worden beter.

Big Data voor iedereen 

Een groot gedeelte van de Big Data ‘berg’ zal voor het grote publiek toegankelijk zijn. Dit komt simpel gezegd doordat alles en iedereen tegenwoordig met het internet verbonden is. Mensen zullen bijvoorbeeld met hun Oculus Rift verbinden op vrij toegankelijke social media, maar gevoelige bedrijfs- of overheidsinformatie zal achter gesloten deuren blijven. Alleen met toestemming zal een individu de poorten van die Big Data-wereld mogen betreden. Toestemming kan onder andere worden gegeven door middel van een irisscanner.

Big Data en fraude

Fraude met data zal echter snel toenemen. Aangezien de hoeveel beschikbare data met ruim 500% zal toenemen de komende 5 jaar, is de vraag of onze data nog wel veilig is. Ik voorspel dat iedere wereldburger straks de beschikking krijgt over een ‘personal guardian’ die waakt over data, patronen en eventuele ‘inbraken’. Daarbij hoop ik niet dat deze beschikbaar wordt gesteld door Google, maar dat overheden hierin een voortrekkersrol gaan spelen. In Nederland spelen meerdere initiatieven. Zo onderzoekt het Kadaster de mogelijkheid om het Nederlandse notariaat dataveiligheid te laten ‘oplossen’. In zowel overheid als notariaat heb ik momenteel weinig vertrouwen. Misschien moeten we nu al anticiperen op het gegeven dat onze data in de toekomst nooit meer veilig zou zijn. Zullen wij onze data dan angstvallig bij ons houden of nemen we dataveiligheid voor lief?

Ik ben geneigd om op het laatste in te zetten. De voordelen van Big Data (zoals gebruikersapplicatie en diensten die gebruik maken van deze data: Uber, Netflix, banking, gaming, gezondheid, energie, winkelen) zullen opwegen tegen het gemis ervan als mensen zich van deze afsluiten. Het bewijs hiervan zien we nu al dichtbij: iedereen weet dat Facebook en Linkedin gegevens vastleggen, analyseren en toepassen. Een grote opstand van gebruikers is uitgebleven en het aantal mensen dat zich heeft uitgeschreven is beperkt tot een handjevol.

Wat gaan wij nu echt merken van de Big Data revolutie?

Het kunnen verzamelen van alle beschikbare informatie en het in de cloud opslaan zal het leven van bijvoorbeeld artsen een stuk prettiger maken. Ze hoeven minder tijd te besteden aan papierwerk en hebben meer tijd over voor hun patiënten. Omdat veel mensen in de toekomst gebruik zullen maken van verschillende soorten wearables zijn artsen sneller dan ooit op de hoogte van de eet- drink- en leefgewoontes van hun patiënt. Hierdoor is een arts in staat sneller een diagnose te stellen en zijn behandeling daarop af te stemmen.

In de toekomst gaat Big Data ons helpen om sneller oplossingen te vinden. Het gaat ons helpen om ons op hogere doelen te kunnen concentreren. Laat het simpele werk aan de huishoudrobot over en dan kunnen beide  ouders blijven werken (of werken aan zelfontwikkeling) terwijl de robot de kinderen om 15.00 uur van school haalt. De ouders hebben avonden en weekenden vrij  voor de kinderen aangezien de robots in huis alle taken al hebben gedaan. Meer plezier, geluk en vrijheid. Zou dat onze toekomst kunnen zijn?

Binnen 5 jaar voldoen geleverde producten en diensten vrijwel altijd aan de behoefte. We hoeven er niet meer over na te denken en ze worden bezorgd op het moment dat onze data aangeeft, dat we ze nodig hebben. Alles wat jij digitaal  doet zal worden geanalyseerd en op basis daarvan gaan bedrijven jou helpen bij het vinden van de door jou nog niet gevonden oplossing. Kortom: er wordt voortdurend geanticipeerd op onze behoeften (leven, werken, voeding, relaties, vervoer) en dat zal ons positief verrassen.

Bestaat jouw bedrijf over 5 jaar nog?

Big Data is groot, machtig, waardevol en tegelijkertijd doodeng. Het biedt ontelbare mogelijkheden om de wereld, ons leven en onze business leuker, beter en winstgevender te maken. Maar voordat we vruchten kunnen plukken moeten we eerst naar het ‘hier en nu’ om van daaruit actie te ondernemen. 95% van de bedrijven worstelt op dit moment met haar ‘NAWTE’, waar de registratie van basis- en productgegevens al een waar drama is. Laten we daarom eerst eens beginnen om onze ‘small data’ op orde te brengen om vervolgens met een intern en extern team van ‘special forces’ aan de slag te gaan met de geschetste toekomst. We hebben geen tijd meer, omdat we links en rechts worden ingehaald door snelle startups, vernieuwende businessmodellen en compleet nieuwe culturen. Het feit dat jouw bedrijf al 50 jaar of langer bestaat zegt niets over of je de komende 5 jaar nog kunt overleven (zoals bijvoorbeeld Kodak).

Het bestaan van uw bedrijf is afhankelijk van de besluiten die je de komende jaren gaat nemen. Langer heb je niet.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!