Vier Big Data trends die nu al een revolutie ontketenen

Industries: Algemeen
Trends: Big Data
  • Beroepsonderwijs in de palm van je hand
  • Je smartphone zal je helpen met het vinden van de perfecte schoenen: verfijnde informatie in de palm van je hand
  • Voel je je eenzaam? Praat dan met je PC – hij/zij weet hoe je je voelt!
  • Big data in de gezondheidszorg – Stel je eens voor dat je operatie gemonitord wordt zodat er geen fouten gemaakt kunnen worden!
  • Waar gaat het naartoe met Big Data?

Iedereen die ook maar enigzins iets te maken heeft met informatietechnologie en het internet heeft het over Big Data. De technologie die de afgelopen tien jaar een snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt maakt nu helemaal een exponentiële groei door en dat zal voorlopig wel zo doorgaan. Laat ik er geen doekjes om winden. Wat we van Big Data dachten te weten (gewoon een perfect data management systeem) is allang geen accuraat beeld meer. Samen met The Internet of Things (wat hoofdzakelijk beheerd wordt met behulp van Big Data) en geavanceerde analyse technologieën, is Big Data er helemaal klaar voor om op korte termijn zaken zoals onderwijs, retail, gezondheidszorg, en bijna elk aspect van de wereldwijde life-cultuur en economie te revolutioneren. Yes! Denk aan gratis onderwijs vanuit je slaapkamer en apps die afgestemd zijn op je gemoedstoestand. Zoals altijd zijn er positieve en negatieve kanten aan deze ontwikkelingen. Het verhuren en/of verkopen van persoonlijke informatie bijvoorbeeld, en privacyschending.

Big Data maakt het mogelijk om de gigantische hoeveelheden uiterst gecompliceerde data die wereldwijd vloeit tussen alle aan elkaar gekoppelde devices op een dynamische manier te analyseren en beheren. Eerdere DBMS-systemen waren beperkt tot het natrekken van analyse en oplossingen; maar door Big Data is data management en het mijnen van data compleet veranderd, met als resultaat een enorme bron van mogelijkheden.

1. Beroepsonderwijs in de palm van je hand

Het concept ‘Universiteit of Everywhere’ doet tegenwoordig flink de ronde binnen populaire educatieve organisaties en overheden over de hele wereld, en het zou binnen afzienbare tijd weleens werkelijkheid kunnen worden. Dit hebben we overigens te danken aan Big Data en de bijbehorende applicaties. Educatieve organisaties zoals EDX, Coursera, Udacity, Saylor en OLI werken aan verfijning van het concept en zijn bezig met het produceren van cursussen die voor iedereen toegankelijk zijn, zolang je maar een internetverbinding hebt. Sterker nog: de kans is groot dat deze vorm van onderwijs ook nog eens gratis zal zijn!

Maar voordat je een gat in de lucht springt, het zal zeker geen Matrix scenario worden waar kennis draadloos of via coaxkabels je hoofd ingestuurd wordt. Er zullen vertrouwde kenmerken zijn zoals boeken lezen, toetsen maken, problemen oplossen, projecten doen en inleveren. De duur van deze cursussen zal afhankelijk zijn van welke richting je kiest. Er zullen misschien pakketten zijn met een aantal verschillende cursussen of hele lange complexe, op zichzelf staande cursussen. Beperkingen, zoals lesuren en deadlines, zullen niet aan de orde zijn waardoor aan het moderne onderwijs een compleet nieuwe en dynamische draai gegeven wordt. Deze cursussen zullen worden opgebouwd in digitale leeromgevingen. Met behulp van Big Data, het internet en open-source componenten zullen miljoenen professors en leerkrachten over de hele wereld met elkaar samenwerken om deze cursussen samen te stellen. En hoe meer mensen er gebruik maken van deze cursussen, des te meer data en geld er gecreëerd wordt. Dat kan dan weer geïnvesteerd worden in dezelfde sector om onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken, op welke plek op aarde dan ook, voor weinig of geen geld. Ook voor bestaande onderwijsinstellingen zijn deze ontwikkelingen zeer belangrijk. Met gebruik van kunstmatige intelligentie kan informatie over studenten in detail geanalyseerd worden. Hiermee kunnen sterke en zwakke punten van elk individu beter in kaart gebracht worden. Met deze informatie kan het onderwijs worden aangepast zodat maximaal potentieel bereikt kan worden. Door middel van technieken zoals de ‘Machine Learning Technique’, ontworpen door Peter Norvig van Google, kunnen leermethoden van de studenten voortdurend verbeterd worden.

Deze techniek analyseert informatie van miljoenen studenten en evalueert wat de meest optimale leermethoden zijn. In de toekomst zullen we zien dat de traditionele beoordelingen zoals cijfers en diploma’s vervangen zullen worden door open badges, een digitale weergave van een vaardigheid die je je meester hebt gemaakt. Het leerproces wordt digitaal vastgelegd en daadwerkelijke prestaties worden op basis van dagelijks academisch werk gemeten. Ik geloof dat dit een belangrijke stap zal zijn in de richting van het elimineren van de stressvolle effecten van prestatiedruk en rivaliteit. Alleen als je een eerlijke kans krijgt om te laten zien wat je in huis hebt is de motivatie authentiek. Dat is waarom deze toepassing van Big Data me aanspreekt. Tot op heden is een groot percentage van de kwaliteit van het onderwijs beperkt geweest tot een handjevol dure hogescholen en universiteiten. Topkwaliteit onderwijs zal binnenkort voor zo goed als iedereen toegankelijk zijn. Dit zal betekenen dat studenten overal ter wereld leeftijdsgenoten zullen hebben. Stel je voor hoeveel dynamischer het leerproces zal zijn als mensen van alle lagen van de bevolking, alle etniciteiten en geloofsovertuigingen hun kennis met elkaar gaan delen! Net zoals geavanceerde IT ervoor heeft gezorgd dat startups op goedkopere manier kunnen beginnen, zal Big Data ervoor zorgen dat topkwaliteit educatie voor iedereen toegankelijk zal zijn en goedkoper zal worden, en misschien wel helemaal gratis.

Man houdt tablet vast met afbeelding van vrouw met laptop
Big Data ervoor zorgen dat topkwaliteit educatie voor iedereen toegankelijk zal zijn en goedkoper zal worden, en misschien wel helemaal gratis

2. Je smartphone zal je helpen met het vinden van de perfecte schoenen: verfijnde informatie in de palm van je hand.

We zien de impact van Big Data en gerelateerde analytics ook in de consumentensector. Daar wordt informatie van platforms zoals Facebook en Twitter door Amazon en andere multinationals gebruikt voor het creëren van aangepaste marketingstrategieën. Hierbij wordt gebruik gemaakt van individuele voorkeuren en interesses. Enerzijds veroorzaakt dit angst – deze ondernemingen maken gebruik van apps en andere manieren om consumenten te ‘dwingen’ tot het kopen van bepaalde producten. Aan de andere kant wordt het mijnen van data ook gebruikt voor applicaties waar in de virtuele gezondheidszorg en andere belangrijke sectoren zeer veelvuldig gebruik van wordt gemaakt.

Natasha Dow Schüll is een cultureel antropoloog die de relatie tussen mens en technologie bestudeert. In haar boek, “Keeping Track: Personal Informatics, Self-regulation and the Data-driven Life” wordt ingegaan op de verschillende vormen van data-gedreven technologieën en de implicaties daarvan op ons leven. Het draait allemaal om het concept: ‘gekwantificeerde zelf’, ontstaan ​​in 2009, waarbij Tech liefhebbers informatie uit hun dagelijks leven analyseerden, met als doel inzicht te krijgen in hun eigen gedrag. Het idee heeft sindsdien exponentiële groei doorgemaakt. Het werd opgepakt door quantrepreneurs (ontwikkelaars van consumentenelektronica), die het vervolgens toegepast hebben in fitness-activiteiten en gezondheidstrackers. Hetzelfde is gebeurd in de detailhandel met het ‘dynamisch kopen’ concept – prijsfluctuaties gebaseerd op de interesse van de consument. Apps zoals Waterlogged sporen je aan om meer water te drinken en HAPIfork is een app in de vorm van een vork of lepel waarin een lampje gaat branden als je te snel eet. Die zou ik wel willen hebben! Wat vind jij ervan? Zulke applicaties zijn ongetwijfeld nuttig, maar tot welke mate van dumbing-down of anti-intellectualiteit zullen deze ontwikkelingen uiteindelijk gaan?

Zouden deze virtuale ‘kinderjuffrouw apps’ misschien verborgen of gevaarlijke toepassingen kunnen hebben die we nog niet eerder hebben gezien? Thync, bijvoorbeeld, is een neurologische signalerings-app in de vorm van een hoofddeksel waarmee elektrische pulsen toegediend worden om je een energie boost te geven of je te ontspannen. Wat zou er gebeuren met een verdere ontwikkeling van deze Tech? Stel dat het gebruikt wordt voor het terughalen van signalen waarmee de meest gevoelige informatie aan je hersenen onttrokken wordt? Wie kan garanderen dat dit niet zal gebeuren? Top industriëlen verzekeren ons dat we ons geen zorgen hoeven te maken omdat de uiteindelijke keuze van het al dan niet vrijgeven van informatie bij de gebruiker ligt.

Mevrouw Schüll en vele anderen geloven ook dat bedrijven deze informatie kunnen gebruiken om mensen te dwingen om dingen te kopen die ze niet nodig hebben! Wat we hieruit kunnen opmaken is dat ‘self-tracking’ en zelfbeperking een must zijn voor ons als consument. We moeten zelf beslissen welke informatie we willen vrijgeven als we iets willen leren. Dit betekent dat we prioriteiten moeten stellen met betrekking tot wat we nodig hebben, op basis van weloverwogen, rationele beslissingen, en niet op basis van verleiding of dwang. We moeten producten en applicaties gebruiken die voorzien in een minimale maar goede begeleiding, zoals de Muse, een meditatie hoofdband die je hersengolven volgt. Als de hoofdband bijvoorbeeld stress detecteert, zal het je automatisch een kalmerend geluid laten horen.

3. Voel je je eenzaam? Praat dan met je PC – hij/zij weet hoe je je voelt!

Dit is tot nu toe verreweg de beste toepassing van Big Data. De mogelijkheid om in tijd van een paar seconden terabytes aan gegevens te analyseren maakt brain mapping, en reageren op menselijke emoties, binnenkort mogelijk! Affectiva, een pas begonnen bedrijf in kunstmatige intelligentie, beweert dat je computer kan aangeven welke films het best bij je passen zodat je maximaal kunt genieten. Affdex, de software die ze aan het ontwikkelen zijn, zal je emotionele reacties in real time kunnen lezen. Het plot van de film zal bijvoorbeeld versnellen als je verveeld raakt en het drama zal langer voortduren wanneer er geregistreerd wordt dat je helemaal in het verhaal zit.

El Kaliouby, die een doctoraat heeft in de informatica van de Universiteit van Cambridge, heeft de core technologie van Affectiva ontwikkeld om autistische kinderen te helpen. Toen ontdekt werd dat er ook commerciële mogelijkheden waren werd Affdex gevormd. De software registreert de kleinste veranderingen in menselijke mimiek en verzamelt de datapunten voor analyse. Sinds de start van het project heeft de software meer dan 11 miljard datapunten verzameld van 2.8 miljoen gezichten in 75 landen. Dat is een heleboel informatie. In de woorden van Kaliouby: “Hiermee kan Affdex exacte menselijke emoties voorspellen en zelfs weten hoe iemand zich voelt.” Fascinerend en griezelig tegelijk! En er zijn al een aantal successen geboekt. Een speciaal voor Hershey gebouwd videodisplay wordt in winkels al gebruikt. Als je lacht naar het scherm krijg je een gratis chocolaatje. Tech startup OoVoo, die Skype-achtige software ontwikkelt, heeft deze software in hun videochats geïntegreerd. De doelgroepen zijn focusgroepen, online onderwijs, en politieke affiniteit die met het gebruik van deze software het maximale uit interacties kunnen halen.

Charlene Li, CEO van de researchorganisatie Altimeter Group vreest dat vertrouwensschending de grootste bedreiging is die deze technologie met zich mee zal brengen. Als persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen kan dit ernstige gevolgen hebben. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als informatie zoals iemand’s verdriet of vermoeidheid verkocht wordt aan farmaceutische bedrijven die deze gegevens vervolgens misbruiken? Ik denk dat deze angst gerechtvaardigd is. De enige mogelijke oplossing voor dit probleem is dat het gebruik van deze technologie door onpartijdige autoriteiten gereguleerd wordt. Bovendien moeten wij, de consumenten, voorzichtig zijn met de informatie die we vrijgeven aan ontwikkelaars. De technologie waar gezichtsuitdrukkingen worden gelezen mag dan op vele fronten nuttig lijken, maar wij mensen zullen er ook voor op onze hoede moeten zijn!

4. Big data in de gezondheidszorg – Stel je eens voor dat je operatie gemonitord wordt zodat er geen fouten gemaakt kunnen worden!

Als je wilt weten wat voor impact technologie werkelijk op de wereld heeft moet je je eens verdiepen in wat de ontwikkelingen betekenen voor de gezondheidszorg. In de afgelopen jaren zijn er door The Internet of Things nieuwe revolutionaire platforms ontstaan. Virtuele gezondheidszorg heeft het artsen en specialisten mogelijk gemaakt om de meest afgelegen gebieden te bereiken. Maar voordat we helemaal enthousiast worden over deze revolutionaire successen moeten we nog even stilstaan bij een belangrijke kwestie waarvoor nog geen bevredigende oplossing is gevonden. Om de gezondheidszorg te verbeteren en kosten te verlagen moeten we ons eerst afvragen wat werkt en wat niet. Dit kan gedaan worden door middel van digitale registers waar artsen en medische authoriteiten gezamenlijk hun resultaten en bevindingen opslaan. Er zijn door Big Data echter nog geen stappen ondernomen om dit te bewerkstelligen. Dr. Martin Makary, een chirurg aan de Johns Hopkins School of Medicine, publiceerde afgelopen week een online onderzoek, met een opsomming van de belangrijkste problemen die door middel van Big Data en gerelateerde analytics opgelost zouden moeten kunnen worden. Hij stelde vast dat 99% van de Amerikanen chirurgische ingrepen ondergaan zonder dat ze enige zekerheid hebben over de resultaten. Er is geen enkele vorm van tracking. Hij vond het dan ook verbazingwekkend dat deze tak van de Amerikaanse economie zonder performance tracking kan functioneren.

De reden hiervan is het ontbreken van methoden in deze medische units als het gaat om het monitoren van operaties en andere medische procedures. Aan de andere kant heeft het Cystic Fibrosis register de afgelopen twintig jaar wel medische gebeurtenissen kunnen monitoren waardoor kinderen met cystic fibrosis, of taaislijmziekte, een betere overlevingskans hebben. Dit is echter een druppel in de grote oceaan. Dr. Douglas Rex van de Indiana University, die net zo gefrustreerd is door het gebrek aan methoden om artsen optimaal te laten presteren, heeft een aantal artsen gefilmd tijdens het uitvoeren van colonoscopies en hen verteld dat hij de opnamen zou bekijken om hun prestaties te beoordelen. De kwaliteitsscores gingen met 40% omhoog ten opzichte van de procedure daarna! Dit zijn de soort methoden die we moeten genereren. Big Data kan artsen zoals Makary en Douglas helpen om betere tracking methoden te implementeren waardoor de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeterd kan worden.

Met deze problematiek in het achterhoofd, wat kan Big Data betekenen op het gebied van de verbetering in de wereldwijde gezondheidszorg?

Er zijn vandaag de dag talloze apps die je waardevolle informatie over je gezondheid geven, zoals de calorieën die je hebt verbrand of je gemiddelde hartslag. Dit wordt mogelijk gemaakt met behulp van data-analyse, ondersteund door Big Data. Dit stelt ons in staat om ons te houden aan het eeuwenoude gezegde “voorkomen is beter dan genezen.” Met apps zoals Fitbit en Jawbone kunnen we onze gezondheid volgen en de essentiële gegevens vergelijken met die van anderen. In de nabije toekomst kunnen we deze gegevens via de cloud delen met onze artsen en ziekten genezen voordat de eerste symptomen verschijnen. Een voorbeeld van een dergelijke alliantie is de Pittsburgh Health Data Alliance, die als doel heeft om gegevens te verkrijgen uit verschillende bronnen, zoals draagbare sensoren, genetische data en medische- en verzekeringsgegevens om zo een kijkje te nemen in de individuele anatomie en gespecialiseerde procedures te formuleren, met betere resultaten als gevolg. De gegevens worden niet afzonderlijk of op zichzelf staand behandeld maar vergeleken met andere delen. Dit helpt deskundigen in het voorspellen van mogelijke epidemieën die kunnen leiden tot calamiteiten. In Afrika hebben locatiegegevens van mobiele telefoons verbazingwekkende bijdragen geleverd aan het monitoren van de bevolkingsmigratie wat het mogelijk heeft gemaakt om betere voorspellingen te doen over de verspreiding van het Ebola-virus.

Bovendien zou Big Data ons uiteindelijk misschien kunnen helpen bij het vinden van een geneesmiddel voor kanker, de dodelijkste ziekte ter wereld. Flatiron Health is van mening dat 96% van de potentieel beschikbare gegevens van kankerpatiënten nog steeds niet geanalyseerd wordt. Het bedrijf heeft heeft de ‘Oncology Cloud’ ontwikkeld waarmee deze data verzameld wordt en voor verder onderzoek aan deskundigen ter beschikking gesteld wordt. Apple en IBM gaan ook samenwerken om iPhone en Apple Smart Watch gebruikers in staat te stellen hun gezondheidsgegevens te synchroniseren met de Watson Health Cloud, IBM’s gezondheidsanalyse departement. Hierdoor kunnen nieuwe medische inzichten en waardevolle informatie verkregen worden uit de eindeloze datastroom. Misschien krijg je bij je eerstvolgende doktersbezoek wel medicijnen en injecties die door Big Data onderzocht zijn!

Waar gaat het naartoe met Big Data?

In deze post zagen we welke mate van ontwikkeling Big Data al heeft doorgemaakt en de invloed die Big Data heeft op bijna elk aspect van het menselijk bestaan. Dit is wat met alle revolutionaire technologie gebeurt – het wordt uiteindelijk een ​​inherent onderdeel van het dagelijks leven. De gloeilamp bijvoorbeeld, die maakte het leven gemakkelijker en werd een onmisbaar item voor iedereen, net als de computersystemen, die een integraal onderdeel zijn geworden van alle mogelijke kunstmatige processen! Big Data is zo’n revolutionaire technologie die nu al mogelijkheden biedt zoals wereldwijde toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, en moderne detailhandel. In combinatie met The Internet of Things zal de toekomst er super-connected uitzien. Een toekomst waarin je auto de voordeur voor je opendoet zodra je thuiskomt en waarin straatverlichting pas aan gaat wanneer je in de buurt komt. Naarmate er meer en meer technologieën verbinding maken met the Internet of Things en waardevolle gegevens beginnen te genereren, zullen meer en meer processen beter, nauwkeuriger en efficiënter worden. Waar we voor moeten zorgen is dat we op de juiste manier omgaan met dergelijke technologieën en zaken zoals privacyschending en het mijnen van data aanpakken voordat deze technologieën officieel geïntroduceerd worden.

Wij als gebruikers, moeten onze keuzevrijheid toepassen en alleen kiezen voor die technologieën die automatisch tracken ondersteunen, maar ons niet transformeren in domme, gedachteloze zombies die hun telefoons laten beslissen wat ze moeten eten. Ten slotte zou ik willen zeggen dat Big Data er klaar voor is om de wereld in positieve zin over te nemen maar alleen als we zelf een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat integriteit behouden blijft.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!