Blockchain is echt de revolutie waar de detailhandel op heeft gewacht

Industries: Detailhandel
Trends: Blockchain
  • Transparantie, transparantie, transparantie
  • Blockchain helpt retailers hun beloften na te komen
  • Vervalste luxeartikelen zijn een nachtmerrie voor de detailhandel
  • Met blockchain kun je ook voedselproducten ‘beveiligen’

De verwachtingen van klanten veranderen, en vooral vertrouwen wordt een steeds belangrijkere factor. 71 procent van de wereldwijde mobile commerce shoppers downloaden bijvoorbeeld alleen een app van een merk dat ze vertrouwen. Dat aantal is in markten als het Verenigd Koninkrijk zelfs nog hoger. En als het gaat om productetiketten zijn steeds minder klanten geneigd om klakkeloos te geloven wat erop staat, vooral als er geen bewijs is. Ook transparantie is dus van cruciaal belang. Of het nu gaat om consumenten die diervriendelijk vlees willen of de garantie dat ze geen bloeddiamanten kopen – steeds meer consumenten willen de zekerheid dat ze niet worden bedonderd.

Voor retailers leiden deze verschuivingen tot ingrijpende veranderingen – en in het nieuwe supply chain management-model staat blockchain dan ook centraal. Blockchain is overigens zeker geen hype. Sterker nog, het is de revolutie waar de detailhandel op gewacht heeft en speelt – door transparantie en vertrouwen te bieden – een grote rol in het laten groeien van het consumentenvertrouwen.

Transparantie, transparantie, transparantie

Het concept van blockchain is niet ingewikkeld. Het is in feite een gedecentraliseerd grootboek met duizenden kopieën op privécomputers die continu met elkaar worden vergeleken, waardoor het mogelijk is digitale informatie onvervalsbaar te maken. In blockchain kun je transacties voorzien van tijdstempels en in cryptografisch beveiligde ‘blokken’ vastleggen. Deze blokken vormen vervolgens een hackbestendige ‘ketting’.

Een winkelwagen vol met Bitcoins
Blockchain is in feite een digitaal archiefdocument dat volgens vrijwel hetzelfde principe werkt.

Hier is een metafoor voor hoe het werkt. Stel, je bent een boer en ik een magazijn dat aan Tesco verkoopt. Als we voor een groot publiek op een podium staan en je geeft me een appel die ik weer aan Tesco geef, dan is iedereen in het publiek daar getuige van. Zelfs als een paar mensen erover zouden liegen, zou je de transactie gemakkelijk kunnen verifiëren. Blockchain is in feite een digitaal archiefdocument dat volgens vrijwel hetzelfde principe werkt. Het is een wijdverbreid, gedecentraliseerd netwerk dat transacties registreert, beveiligt en zichtbaar maakt. In een tijdperk waarin consumenten geen vertrouwen hebben in reclame of andere bedrijfsuitingen, betekent een etiketje met ‘biologisch’ of ‘diervriendelijk’ weinig tot niets. Mensen willen het alleen geloven als je ook bewijs levert. Bedrijven in de detailhandel hebben nu de mogelijkheid dit soort bewijzen met behulp van blockchain vast te leggen, zodat klanten zekerheid hebben over de producten die ze kopen.

Blockchain helpt retailers hun beloften na te komen

Barbara Lewis en Arathy S. Nair rapporteren in opdracht van Reuters dat De Beers, wereldleider op het gebied van diamantproductie voor het werven van nieuwe en behouden van bestaande klanten afhankelijk is van vertrouwen. Een diamant mag dan voor eeuwig zijn, zoals de beroemde slogan van het Zuid-Afrikaanse bedrijf belooft, maar de angst dat deze stenen afkomstig zijn uit conflictgebieden in Afrika is bij klanten ook vrij hardnekkig. Om deze vertrouwenscrisis te bestrijden, schrijven zij, “heeft De Beers in deze sector het voortouw genomen om de authenticiteit van diamanten te controleren en ervoor te zorgen dat deze niet uit conflictgebieden komen waar edelstenen kunnen worden gebruikt om geweld te financieren”.

Maar zoals elke slimme winkelier zal beamen, is een klant vertellen wat hij wil horen zinloos. Het wordt steeds belangrijker om ook bewijs te leveren. Als aanvulling op bestaande maatregelen maakt De Beers nu ook gebruik van blockchain om elke diamant afzonderlijk te volgen, wat een onveranderbaar en transparant bewijs van oorsprong oplevert. Met dit nieuwe systeem zal iedereen – zowel klanten als detailhandelaren – de herkomst van elke diamant kunnen verifiëren.

Vervalste luxeartikelen zijn een nachtmerrie voor de detailhandel

In Europa is een ongebreidelde handel in namaakgoederen gaande. Europol – in samenwerking met het Bureau voor Intellectueel Eigendom van de Europese Unie – rapporteert dat namaak en diefstal van intellectueel eigendom jaarlijks miljarden opleveren. Met name in Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk maar ook andere Europese landen heeft men veel last van deze illegale handel. Aan de ene kant heb je de consument die blij is met een goedkoop kopietje en aan de andere kant heb je een klant die woest is dat hij zoveel geld heeft betaald voor een namaakartikel. Luxe merken als Chanel, Louis Vuitton en Nike zouden graag een einde maken aan deze illegale handel, maar net als in de wereld van de diamanten zijn beloften ook hier – zonder bewijs – niets waard.

Een dame maakt een foto van een berg namaak-designertassen
Europol – in samenwerking met het Bureau voor Intellectueel Eigendom van de Europese Unie – rapporteert dat namaak en diefstal van intellectueel eigendom jaarlijks miljarden opleveren.

Ook de luxe merken hebben aangegeven gebruik te willen maken van blockchain. Kati Chitrakorn schrijft voor The Business of Fashion: “Door middel van microchips die gebruik maken van blockchain kan een klant met een smartphone app verifiëren of een kledingstuk echt of nep is, of het gestolen is, waar het gemaakt is en de algemene geschiedenis van het product zien. Hiermee kun je namaak en diefstal voorkomen”. Naarmate deze technologie breder ingang vindt – en dat gaat zeker gebeuren – zal het steeds moeilijker worden om luxe producten na te maken.

Met blockchain kun je ook voedselproducten ‘beveiligen’

Als je ooit biologische producten hebt gekocht of kip met vrije uitloop en daarna twijfelde of je wel hebt gekregen waar je voor betaald hebt, ben je niet de enige. Met traditioneel supply chain management is het voor retailers onmogelijk om de authenticiteit van producten te garanderen. Sterker nog, soms weten bedrijven zelf niet eens met 100 procent zekerheid wat ze in- of verkopen! En of het dan gaat om een fout in de etikettering of dat er opzettelijk wordt gefraudeerd, consumenten (en detailhandelaren) kunnen op geen enkele manier achterhalen of ze kopen wat ze denken dat ze kopen.

Ook hier biedt blockchain een duidelijke oplossing. Toen de Amerikaanse retailgigant Walmart hun traditionele supply chain testte, aldus Sylvain Charlebois van The Conversation, duurde het volgen van één enkele mango naar het punt van oorsprong maar liefst zes dagen, 18 uur en 26 minuten. Na implementatie van een blockchain-gestuurd systeem was datzelfde proces binnen 2,2 seconden afgerond! Voor consumenten betekent dit dat ze nu een QR-code kunnen scannen op het etiket van de mango en direct informatie kunnen zien over bijvoorbeeld de herkomst en de kweekmethode van het product. Retailers kunnen niet meer zonder dit soort garanties en we zullen deze QR codes in de toekomst dan ook overal gaan zien.

Ook al denken veel mensen dat blockchain een hype is, voor de detailhandel – en diverse andere sectoren – is dat zeker niet het geval. In een tijdperk waarin vertrouwen moet worden verdiend en je feiten moet kunnen verifiëren is een digitaal grootboek dat transparantie en veiligheid garandeert een essentiële tool voor de detailhandel en een belangrijke factor in de digitale revolutie van deze sector.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!