CES 2015: 3 grote namen zetten in op Internet of Things

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Begin januari ging het in de tech wereld maar over een ding: de Consumer Electronic Show die van 6 t/m 9 januari in Las Vegas werd gehouden. Als trendwatcher had ik er natuurlijk graag zelf bij willen zijn, maar dit jaar besloot ik om tijd te besteden aan mijn boek. Wel heb ik enkele trends voor jou op een rij gezet.  Het ging dit jaar op de CES hoofdzakelijk over twee onderwerpen: Internet of Things en Big Data. Deze onderwerpen komen ook terug in mijn inspiratiesessie en waren dus de absolute ‘buzz words’ van CES 2015. Drie grote bedrijven lieten dan ook zien dat ze dit jaar vol inzetten op the Internet of Things.

Blackberry: Blackberry staat er momenteel slecht voor op de markt voor mobiele telefonie. Met de komst van the Internet of Things hoopt men een nieuwe weg te kunnen inslaan. Blackberry heeft qua beveiliging en betrouwbaarheid een aardig imago opgebouwd, dus voldoende bagage om zichzelf daarmee te onderscheiden   ten opzichte van van andere aanbieders van smartphones. Wanneer mensen apparaten gaan gebruiken die (gevoelige) data genereren, dan zijn beveiliging en betrouwbaarheid belangrijk. . Blackberry wil met zijn cloud based Internet of Things-platform een grote rol gaan spelen in de gezondheids- en “slimme” energiesector.

Samsung: Wederom een grote speler op de telefoniemarkt die zich op the Internet of Things richt, maar wel met een andere insteek dan Blackberry. Samsung gaat uit van de “Smart Home”. Bij de “Smart Home” gaat het erom dat alle elektronische apparaten die in huis aanwezig zijn met elkaar kunnen communiceren. Dit met het ultieme doel om de bewoners van het huis het leven gemakkelijker te maken. Samsung CEO Boo Keun Yoon vertelde op CES 2015 dat 90% van de apparaten die Samsung gaat maken op the Internet of Things zijn gericht. Binnen 5 jaar zijn alle apparaten van Samsung klaar voor ‘The Internet of Things’, aldus de CEO van Samsung.

Cartoon met een koelkast en een persoon die de deur uitloopt met de tekst “Don’t forget to buy milk”

Ford: Deze Amerikaanse autofabrikant heeft besloten om mee te gaan in de steeds groter wordende vraag naar een “connected-car”. Met de nieuwe versie van hun Sync in-car software loopt Ford voor op een groot aantal concurrerende merken. De nieuwe versie van Sync in-car van Ford brengt een aantal unieke features met zich mee:

  • MyKey: Ouders kunnen met behulp van MyKey hun Ford van te voren zo instellen dat het het rijgedrag van hun kinderen ten goede komt. Dan moet je denken aan gordelgebruik, begrensde topsnelheid en het halveren van de maximale radiovolume.
  • Emergency Assistance: Wanneer een bestuurder van een Ford een ongeval krijgt en de airbag geactiveerd wordt, zal Sync Emergency Assistance het lokale alarmnummer bellen en GPS coördinaten doorgeven.
  • Spraakbesturing: Met eenvoudige spraakberichten kun je het audiosysteem bedienen, bellen en gebeld worden. Ford Sync zou ook uw sms-jes kunnen voorlezen. Hierdoor houdt de bestuurder langer zijn ogen op de weg en handen aan het stuur.

Ford ‘s Chief Executive Officer, Mark Fields, schetste op CES 2015 het volgende toekomstbeeld: ‘Door technologische ontwikkelingen verandert de wereld en de auto-industrie moet hierin mee veranderen. Een auto moet in de toekomst niet alleen met de bestuurder kunnen communiceren, maar ook met zijn omgeving.’

Heb jij CES 2015 ook op de voet gevolgd? Wat waren wat jou betreft echte ‘eyeopeners’? Laat het mij hieronder in de reacties weten.

Share via
Copy link