De rol van technologie in de evolutie van werk en HR-praktijken

De HR-sector ondergaat een ingrijpende transformatie, voornamelijk als gevolg van de groeiende adoptie van technologieën als AI. Hierdoor kunnen HR-professionals beter geïnformeerde beslissingen nemen, de prestaties van werknemers efficiënter monitoren en belangrijke trends identificeren die de toekomst van de branche vormgeven.
Industries: HRMWerk
  • Wat is een goed personeelsmanagement-systeem?
  • ChatGPT voor milieubescherming
  • Is loopbeweging de authenticatiemethode van de toekomst?
  • Hoe implementeer je hyperpersonalisatie in HR?

In elke onderneming is de afdeling human resources (HR) essentieel voor het behalen van succesvolle bedrijfsresultaten. HR vormt het fundament van een organisatie en zorgt ervoor dat het juiste talent wordt aangetrokken en ingezet om groei en flexibiliteit te stimuleren. De afgelopen jaren heeft HR een opmerkelijke transformatie ondergaan. HR-professionals krijgen steeds meer verantwoordelijkheid. Zo vind je ze bijvoorbeeld vaker in strategische rollen waarin ze zich ook bezighouden met personeelsplanning en -ontwikkeling. Deze verandering wordt aangedreven door de opkomst van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie en automatisering, die een steeds grotere rol spelen binnen HR en ertoe leiden dat HR steeds meer data-gedreven wordt. De overvloed aan informatie over medewerkers levert waardevolle inzichten op, waardoor HR-professionals betere beslissingen kunnen nemen, de prestaties van medewerkers nauwkeuriger kunnen volgen en trends in de sector sneller weten te herkennen. Met behulp van big data kunnen ze toekomstige personeelsbehoeften voorspellen, bestaande competentiekloven identificeren en het personeelsverloop verminderen, wat allemaal tot een flexibelere en robuustere werkkracht leidt. Kortom, HR staat aan de vooravond van een datagedreven toekomst en is klaar om de uitdagingen van de moderne arbeidsmarkt aan te gaan.

Maar liefst 94 procent van de HR-professionals meldt  na de introductie van een personeelsmanagementsysteem een aanzienlijke verbetering in hun wervingsprocessen.

Wat is een goed personeelsmanagement-systeem?

In de wereld van HR is het personeelsmanagementsysteem, beter bekend als EMS (employee management system), een gamechanger. Dit systeem heeft de manier waarop bedrijven hun personeelszaken regelen flink op zijn kop gezet. Dankzij EMS kunnen allerlei taken, van het bijhouden van personeelsgegevens tot het optimaliseren van trainingsprocessen, veel efficiënter worden uitgevoerd. Het handmatige, vaak tijdrovende werk, behoort hiermee tot het verleden. Dit levert niet alleen een hoop tijdwinst op, maar zorgt ook voor een vlottere bedrijfsvoering. Wat echt opvalt, is dat bijna alle HR-professionals — we hebben het over 94 procent — een significante verbetering zien in hun wervingsprocessen sinds ze EMS gebruiken. Zo stelt het systeem bedrijven in staat om het werven en trainen van personeel strakker en effectiever te organiseren. Ook het verzamelen en beheren van werknemersgegevens, van persoonlijke info tot salarisdetails, wordt een stuk eenvoudiger. Maar de uitdaging ligt in het vinden van het juiste systeem. Met zoveel opties op de markt is het kiezen van een EMS dat precies past bij wat jouw organisatie nodig heeft, geen eenvoudige opgave.

In de hedendaagse HR-wereld is een goed personeelsmanagementsysteem eigenlijk onmisbaar. Zo’n systeem moet in ieder geval zorgen voor nauwkeurig timemanagement, het efficiënt managen van remote personeel en het accuraat bijhouden van verlof en afwezigheid. Ook het beheren van werknemersgegevens en een veilige online back-up horen hierbij. Met een EMS wordt het bijhouden van aanwezigheid een fluitje van een cent, doordat de gegevens direct in het salarissysteem belanden. Dit verkleint de kans op fouten en zorgt bovendien voor een kloppende salarisadministratie. Medewerkers kunnen dankzij handige apps zelf hun rooster managen, verlof aanvragen en op afstand in- en uitklokken, wat remote werken een stuk productiever maakt. Een ander pluspunt is dat een EMS bedrijven helpt om belangrijke werknemersinformatie veilig digitaal op te slaan. Geen bergen papierwerk meer, en de gegevens zijn snel weer op te roepen. Dit is niet alleen efficiënt, maar ook essentieel voor een goede bescherming van persoonsgegevens.

RMI, een non-profit gericht op groene energie, kreeg tijdens een groeifase met een aantal hindernissen te maken, vooral toen de organisatie de verschuiving maakte naar remote werken. Voor het People Team, dat verantwoordelijk is voor sollicitatiegesprekken en het inwerken van nieuw personeel, was dit een behoorlijke uitdaging. Na wat experimenteren met verschillende systemen, kozen ze voor monday.com, een teammanagementtool. Eerst alleen voor communicatie en marketing, maar al snel werd de tool bedrijfsbreed ingevoerd. Medewerkers konden nu hun tijd beter indelen, hun werk efficiënter doen en taken makkelijker verdelen. Ook voor het People Team was de tool een uitkomst: alles over sollicitanten en nieuwe medewerkers stond nu overzichtelijk bij elkaar, wat het hele sollicitatieproces voor iedereen een stuk soepeler en aangenamer maakte. En monday.com bleek niet alleen handig voor HR. Verschillende andere afdelingen konden het aanpassen aan hun eigen behoeften, wat de samenwerking binnen het hele bedrijf ten goede kwam.

“Zelfs voor de meest ambitieuze bedrijven is het moeilijk om een ESG (environmental, social, and governance) strategie te implementeren. Met Ubuntoo AI combineren we AI en menselijke expertise om milieuvriendelijke oplossingen toegankelijker te maken”.

Peter Schelstraete, medeoprichter van Ubuntoo

ChatGPT voor milieubescherming

In de huidige bedrijfswereld is duurzaamheid een veelbesproken thema. Bedrijfsleiders benadrukken vaak hun toewijding aan duurzaamheid, maar de realiteit laat zien dat woorden vaak niet worden omgezet in daden. Dit komt niet altijd omdat de intentie er niet is, maar meer door een tekort aan vaardigheden, kennis en ervaring die nodig zijn om duurzaamheidsdoelen te bereiken. Om dit probleem aan te pakken hebben twee voormalige vicepresidenten van Coca-Cola, Peter Schelstraete en Venkatesh Kini, het Ubuntoo AI-systeem ontwikkeld. Dit systeem is ontworpen om bedrijven te helpen bij het ontwikkelen van effectievere duurzaamheidsstrategieën. “Nu de wereldwijde milieuwetgeving strenger wordt en consumenten milieubewuster worden, willen bedrijven graag deel uitmaken van de oplossing”, zegt Schelstraete. “Maar zelfs voor de meest ambitieuze bedrijven is het moeilijk om een ESG (environmental, social, and governance) strategie te implementeren. Met Ubuntoo AI combineren we AI en menselijke expertise om milieuvriendelijke oplossingen toegankelijker te maken”.

Het product, dat vijf jaar in ontwikkeling is geweest, verzamelt gegevens uit verschillende openbare en private bronnen en analyseert deze informatie om bedrijven aanbevelingen te geven over hoe ze verschillende duurzaamheidskwesties kunnen aanpakken. Denk aan plasticreductie, recycling, de overgang naar groene energie en efficiëntie in de toeleveringsketen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van OpenAI’s ChatGPT-model en de ontwikkelaars hebben het dan ook de bijnaam ‘ChatGPT voor milieubescherming’ gegeven. Verschillende Fortune 500-bedrijven maken inmiddels gebruik van de tool, waaronder The Coca-Cola Company, Target en Subway. “Of het nu gaat om duurzamere verpakkingen of het verminderen van de CO2-uitstoot, het is essentieel dat onze teams toegang hebben tot de meest relevante oplossingen en beste praktijken in de industrie”, zegt Mike Kehoe, president van Subway in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “De door AI aangedreven expertise van Ubuntoo gaf mij de middelen om in realtime geïnformeerde beslissingen te nemen tegen een fractie van de kosten van een traditionele consultant. We hebben hun platform bijvoorbeeld gebruikt om met succes over te stappen op duurzame uniformen voor onze ‘sandwichkunstenaars’ in Europa”.

Is loopbeweging de authenticatiemethode van de toekomst?

In de hedendaagse HR-technologie is een nieuwe trend op komst: gait motion, ofwel loopbeweging, als authenticatiemethode. Veel bedrijven vertrouwen momenteel op traditionele authenticatiemethoden als ID-kaarten, wachtwoorden, vingerafdrukken, gezichtsherkenning of oogscantechnologie om de identiteit van mensen te verifiëren. Hoewel deze methoden effectief zijn in het voorkomen van onbevoegde toegang, hebben ze wel een aantal beperkingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld niet blijvend monitoren wat iemand — na het punt van binnenkomst — doet. Nu heeft de Canadese startup Lambda Sense een innovatieve oplossing ontwikkeld die je identiteit door middel van je loopbeweging kan verifiëren. In tegenstelling tot andere methoden kan Gait ID van Lambda Sense je identiteit continu monitoren wanneer je je binnen een beveiligde faciliteit bevindt, door een reeks controles uit te voeren terwijl je je van de ene naar de andere ruimte verplaatst. Dit maakt Gait ID bijzonder geschikt voor sectoren waar veiligheid van groot belang is, zoals de overheid, bouw of vastgoedbeheer.

Om het systeem te laten werken, moet je — bijvoorbeeld als werknemer — eerst de bijbehorende Gait Reader-app op je smartphone installeren. Deze app verzamelt tijdens een gewone werkdag allerlei informatie over je. Deze informatie wordt vervolgens door geavanceerde machine learning-algoritmen verwerkt om je unieke looppatroon te identificeren en een nieuw profiel voor jou te creëren. Vanaf dat moment kan het systeem een realtime overzicht bieden van jouw dagelijkse activiteiten, inclusief in welke ruimten van de faciliteit je bent geweest, maar ook wanneer en hoe lang. Bovendien kan het jouw gezondheidsparameters monitoren en zelfs veranderingen in de omgevingsomstandigheden detecteren, waardoor management tijdig op ongevallen kan reageren en potentieel gevaar kan voorkomen. Een ander opvallend kenmerk van Gait ID is dat het naadloos integreert met bestaande toegangscontrolesystemen. Maar misschien wel het grootste voordeel is dat je er geen checkpoint-apparatuur voor hoeft te installeren, wat de kosten met wel 70 procent kan verlagen.

Door beloningen, voordelen, arbeidsvoorwaarden en processen op individuele behoeften en voorkeuren af te stemmen, kunnen bedrijven echt laten zien dat ze zich voor de persoonlijke groei en ontwikkeling van hun werknemers inzetten.

Hoe implementeer je hyperpersonalisatie in HR?

Het implementeren van hyperpersonalisatie in HR is een trend die steeds belangrijker wordt. Elk mens is uniek en heeft zijn eigen behoeften, voorkeuren en ambities — iets waar veel organisaties nog steeds te weinig rekening mee houden. Dankzij recente technologische ontwikkelingen komt hier echter langzaam maar zeker verandering in en wordt het voor bedrijven makkelijker dan ooit om elke werknemer een hypergepersonaliseerde ervaring te bieden. Dit is een belangrijke ontwikkeling die ervoor zorgt dat werknemers zich meer gezien, begrepen en gewaardeerd voelen. Door beloningen, voordelen, arbeidsvoorwaarden en processen op individuele behoeften en voorkeuren af te stemmen, kunnen bedrijven echt laten zien dat ze zich voor de persoonlijke groei en ontwikkeling van hun werknemers inzetten. Dit kan betekenen dat werknemers flexibele werkregelingen, wellnessprogramma’s of gepersonaliseerde leerervaringen en ontwikkelingskansen aangeboden krijgen. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers, maar verbetert ook het personeelsbehoud en de prestaties van de organisatie.

Een (werk)ervaring die is aangepast aan de individuele behoeften van een werknemer kan bovendien een gevoel van verbondenheid bevorderen, wat bijzonder belangrijk is in een tijd waarin eenzaamheid onder werknemers een hoogtepunt bereikt. Wanneer werknemers zich meer verbonden voelen met hun werk, neemt niet alleen hun creativiteit toe maar ook hun loyaliteit aan het bedrijf. Zo hebben werknemers bij IBM toegang tot het hypergepersonaliseerde leer- en ontwikkelingsprogramma Your Learning, dat gebruikmaakt van AI om de content, de leermethoden en het tempo aan individuele werknemers aan te passen. Dit heeft al geleid tot verhoogde productiviteit en minder personeelsverloop. Op vergelijkbare wijze gebruikt het workforce analytics platform Sapience Analytics AI om de werkpatronen en gewoonten van elke werknemer te analyseren en hen persoonlijk advies te geven over hoe ze hun productiviteit kunnen verbeteren en een betere werk-privébalans kunnen bereiken.

Een laatste overweging

Het is duidelijk dat de HR-sector een spannende toekomst tegemoet gaat, waarin innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie een steeds belangrijkere rol zullen spelen. Dit zal de manier waarop bedrijven hun personeel managen drastisch veranderen, met voordelen als verhoogde productiviteit, minder personeelsverloop en meer werknemertevredenheid en -betrokkenheid. Maar het gebruik van deze technologieën kan ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengen waar rekening mee gehouden moet worden. Dan is er nog de vraag wat de impact van technologie op HR-professionals zal zijn. Worden zij uiteindelijk overbodig naarmate AI steeds meer taken overneemt? Of kunnen zij zich daardoor juist meer gaan richten op de strategische aspecten en andere belangrijke onderdelen van hun werk? De tijd zal het leren. Wel is het duidelijk dat ze hun vaardigheden continu zullen moeten aanscherpen en bijwerken om optimaal gebruik te kunnen maken van alle geavanceerde tools die ze steeds meer tot hun beschikking krijgen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!