- Digital first
- ‘The rise of the helper brand’
- Integratie van alle kanalen
- Mobiele revolutie
- Sensoren
- IT & Big Data
- Nieuwe businessmodellen
De toekomst van marketing komt er aan. Ben jij er klaar voor? Markten en businessmodellen veranderen in snel tempo door digitalisering. Zo maakt Google nu auto’s en robots en presenteerde Amazon vorig jaar ‘predictive shipping’: ze sturen je het boek toe nog voordat je het hebt besteld. Binnen 5 jaar is AirBNB de grootste bedreiging voor hotels en hervormt UBER de traditionele taxiwereld. Allemaal hebben ze een ding gemeen: digitaal!
Digital first
In dit artikel gaat het niet over het belang van internet, websites of e-mailmarketing. The future of marketing gaat over de digitale transformatie die ons de komende jaren te wachten staat. Nieuwe technologie zorgt voor een extreme versnelling en verandering van marketing. Internet-of-Things, Mobiel, Big Data en sensoren. Ze gaan er allemaal voor zorgen dat de klantbeleving bliksemsnel wordt aangepast aan de ‘context’ van onze geliefde klant. Met big data kunnen we voorspellen en met mobiele technieken komen we heel dichtbij. Sensoren geven ons unieke informatie en The Internet Of Things koppelt alle bronnen aan elkaar. Bedrijven die nieuwe technologie de komende jaren niet omarmen, gaan een droevige toekomst tegemoet. In 2013 vond 65% van de bedrijven van zichzelf dat ze in de digitale beginfase zitten. Slechts 15% was uitermate tevreden over de digitale strategie en had deze tot in de puntjes verzorgd. In welke fase zit jij?
‘The rise of the helper brand’
Het gebruik van nieuwe technologie is een ‘must’ om onze klant te verleiden Reclame is dood, native advertising is de volgende stap. Onder native advertising verstaan we interactieve content (gamification, interactieve video en apps) die een interactie oplevert. Mens 3.0 is op zoek naar mensmerken die een rol kunnen spelen in het dagelijkse leven. Denk daarbij aan Nike die jou als hardloper content en apps aanbiedt, die helpen met het verbeteren van jouw presentaties. We moeten van ‘hypen’ naar ‘helpen’ met de best mogelijke ‘educational’ en ‘entertaining’ content voor bedrijven en consumenten.
Integratie van alle kanalen
De manier waarop we communiceren zal volledig worden geïntegreerd. Voice, mail, mobile, sensoren en social media worden qua kanaal en werking op elkaar afgestemd. Big data zal de gewenste communicatiekanalen automatisch afstemmen op de behoefte van de klant. Na jouw winkelbezoek stuurt de Beacon jouw data naar een centraal datapunt. Vervolgens ontvang je een interactieve video, komen zes aanbevelingen van vrienden voorbij en kun je met een druk op de knop digitaal bestellen. Slimme algoritmen die op het juiste moment, via de juiste media, de juiste content bij aan de juiste persoon kunnen presenteren. Sneller dan real-time.
Mobiele revolutie
Mobiele devices spelen de komende 10 jaar een nog belangrijkere rol in het leven van mensen. Inmiddels heeft bijna 80% van de Nederlanders een smartphone, die door toepassing van big data en slimme algoritmen steeds slimmer wordt. Smartphones zijn uitgerust met gemiddeld 15 sensoren, betaalsystemen (zoals ApplePay) en bevatten intelligente scan- en herkennings mogelijkheden. Zo lanceerde Amazon dit jaar de Amazon Dash. Is de mayonaise bijna op, dan scant de consument de barcode. De volgende dag ligt de nieuwe Mayonaise in de brievenbus. Inmiddels levert Amazon Firefly een database van 100 miljoen producten. Ieder product dat je tegenkomt kun je fotograferen en grote kans dat Amazon direct kan leveren. De mobiele revolutie doet volop zijn intrede in de offline wereld. Door de opkomst van nieuwe intelligentie zien we grote versnellingen. Denk aan de AppleWatch die ons met 8 biosensoren in topconditie houdt en Google Glass en Oculus Rift, die Real Virtual Reality combineren met data en intelligentie. Ook deze technieken zullen baanbrekende en bruikbare innovaties opleveren voor iedereen. We maken kennis met Bluetooth 4.0, die veel meer devices met elkaar kan verbinden. De smartphone zal veel vaker dan nu kunnen identificeren met biometrie (vingerafdruk), oogscanners en stemherkenning.
Sensoren
Sensoren brengen offline en digitaal dichter bij elkaar. Met RFID chips, ook ingebouwd in ‘Beacons’, kunnen we mensen en klanten herkennen in winkels, op beurzen maar ook tijdens het persoonlijk contact. Offline winkelende klanten krijgen dus een status en kunnen persoonlijk worden aangesproken met een individueel aanbod. Op basis van het winkelbezoek, koop- en webgedrag wordt digitale content toegezonden, die helpt om een keuze te maken. Er worden wereldwijd miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van snellere en betere beacons. Met sensoren kunnen insights worden verkregen en kan de klantbehoefte concreet worden gemaakt. We vinden ze de komende tijd niet alleen in ‘Beacons’, maar ook in smartphones, koelkasten en in het dagelijkse potje pindakaas. Ook in de busines-to-business omgeving gaan sensoren een belangrijke rol spelen. Denk daarbij aan leaseauto’s, kantoorapparatuur en binnen industriële processen. In de fabriek van de toekomst worden producten als melk, pindakaas of cola op basis van informatie in RFID chips aangepast aan de lichamelijke behoefte van de consument. Producten en objecten zullen signalen opvangen, analyseren en omzetten in digitale acties.
IT & Big Data
De marketeer van de toekomst is technisch volledig op de hoogte van alle mogelijkheden. Enkele jaren geleden spraken we over e-mailprogramma’s, social media software, databases en responsive websites. De komende jaren spelen andere thema’s een rol, zoals de noodzakelijke data centralisatie van alle kanalen die worden ingezet (apps, social media, telefoon, winkels, website). We hebben veel meer data die real-time en anticiperende digitale acties moeten opleveren. Databases zijn niet meer statisch, maar veranderen voortdurend. Ze moeten voorspellen en de klant op voorhand de juiste suggesties of aanbevelingen geven. De komende jaren zullen we 4 keer zoveel data produceren en belanden we in de ‘Age of Context’. Welke gevaren liggen dan op de loer? In hoeverre zal cybercrime innovatie verstoren en is data veiligheid een voorwaarde om digitale innovatie te laten slagen?
Nieuwe businessmodellen
Oude traditionele businessmodellen vervallen en maken plaats voor nieuwe. Als het voormalige videotheekbedrijf Netflix niet was overgestapt naar de digitale videotheek, had ze haar deuren waarschijnlijk kunnen sluiten. Nu betalen wereldwijd miljoenen mensen tien dollar per maand om van de service te gebruik te maken. Of wat dacht je van Amazon Prime dat haar eigen businessmodel aanvalt: onbeperkt muziek, boeken en films voor een vaste prijs. Ik herinner mij zelf nog het boekhoudpakket Exact. Dat was vroeger voor 500 gulden te koop. Nu gebruik je de Cloud software voor maar liefst E 50,- euro per maand. Een groter succes is er voor Exact niet geweest. En wat dacht je van de slimme koelkast. Als de sensoren ontdekken dat de melk op is, dan wordt nieuwe melk automatische besteld en wordt deze samen met de pindakaas binnen 2 uur thuisbezorgd.
En tenslotte jouw baan …
Richting 2020-30 worden veel banen overbodig en door robots en machines overgenomen. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat ervoor zorgen dat veel (lager opgeleide) functies worden overgenomen door machines. Wordt de campagnemanager in de toekomst vervangen door een ‘campagne-machine’, die resultaten en campagnes zelf afweegt? Wordt de marketingmanager straks ondersteund door een big-data robot, die strategieën en beslissingen op een presenteerblaadje aanlevert? Hoe ziet de marketingafdeling van de toekomst eruit?
Share via: