- Mensen met autisme worstelen vaak met alledaagse prikkels
- Steeds meer winkels in het Verenigd Koninkrijk introduceren zogenaamde ‘quiet time’
- Een rustigere en prettigere winkelervaring voor klanten met autisme
In de meeste winkels is het over het algemeen een drukte van jewelste. Het is lawaaierig, er is constant beweging en ook qua licht zijn de meeste winkels niet bepaald oases van rust te noemen. De meesten van ons zijn daar echter zo aan gewend dat we er nauwelijks aandacht aan besteden. We filteren deze prikkels er automatisch uit en doen ongestoord onze boodschappen. Maar niet iedereen kan zich die luxe permitteren. Voor mensen met autisme, bijvoorbeeld, is een winkel binnenlopen soms een ware nachtmerrie.
Mensen met autisme worstelen vaak met alledaagse prikkels
Het is bekend dat mensen in het autismespectrum het verwerken van alledaagse zintuiglijke informatie ontzettend lastig vinden. Bewegende beelden, geluiden, geuren, smaken of aanrakingen ervaren ze vaak als sensory overload of zintuiglijke overbelasting – hun hersenen krijgen als het ware meer informatie te verwerken dan ze aankunnen. Als dat gebeurt, kunnen ze overweldigd worden door gevoelens van stress of angst en sommige ervaren zelfs fysieke pijn. Sensory overload kan ook ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van iemand met autisme en leidt vaak tot uitdagingen als teruggetrokken gedrag of zelfs ernstige psychologische problemen. Volgens een recent onderzoek vermijdt ongeveer 64 procent van de mensen met ASD winkelcentra omdat ze bang zijn voor overprikkeling. De beste manier om hen met dit probleem te helpen is hun omgeving zo aan te passen dat de blootstelling aan teveel zintuiglijke prikkels beperkt blijft.
Steeds meer winkels in het Verenigd Koninkrijk introduceren zogenaamde ‘quiet time‘
Om meer bewustwording te creëren over autisme, heeft de National Autistic Society winkelcentra in het hele Verenigd Koninkrijk uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het Autism Hour-initiatief en elke dag één uur lang lawaai zoals harde muziek te beperken en de verlichting te dimmen. “Ons doel is om zoveel mogelijk retailers te laten deelnemen aan Autism Hour – met speciale winkeltijden voor mensen met autisme en hun families”, aldus de Britse National Autism Society.
Een aantal detailhandelaren in het Verenigd Koninkrijk, waaronder Tesco, Asda, Clarks en Toys ‘R’ Us, hebben de afgelopen jaren soortgelijke initiatieven genomen. Tesco hield in februari een pilot van zes weken in een winkel in Crawley, Sussex, waar elke zaterdagochtend een uur lang de verlichting werd gedimd en omroepinstallaties werden uitgezet om klanten met autisme een prettigere winkelervaring te bieden. Daniel Cadey van de National Autistic Society was zeer te spreken over het initiatief. Hij zei: “Ik hoop dat meer organisaties Tesco’s voorbeeld in Crawley volgen en hun steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat autisten en hun families dezelfde mogelijkheden hebben om hun lokale winkels en voorzieningen te gebruiken als iedereen”.
Een rustigere en prettigere winkelervaring voor klanten met autisme
Morrisons, een van de grootste supermarktketens van het Verenigd Koninkrijk, kondigde onlangs hun ‘Quieter Hour’ aan. Het initiatief werd gelanceerd in samenwerking met de National Autistic Society om boodschappen doen een rustigere en aangenamere ervaring te maken voor mensen met autisme, maar ook voor andere klanten die problemen hebben met overmatig lawaai of fel licht. Het ‘Quieter Hour’ is elke zaterdagochtend van 9 tot 10 uur.
“Ongeveer 700.000 in het Verenigd Koninkrijk hebben een vorm van autisme. Dit betekent dat ze de wereld anders zien, horen en voelen dan andere mensen, vaak op een meer intense manier. Morrison’s ‘Quieter Hour’ is een stap in de goede richting voor autisten die boodschappen doen echt een uitdaging vinden”, zegt Cadey. Voorafgaand aan de landelijke uitrol van het initiatief hield de supermarktketen eerst een pilot in de winkels in Lincoln, Woking en Gainsborough om te zien of er ruimte was voor verbetering en om te bepalen wat het meest geschikte moment was. Het initiatief werd zeer goed ontvangen door de klanten die vrienden of familieleden hadden in het autistische spectrum, van wie velen zeiden dat de veranderingen een positieve invloed hadden op hun leven en hun winkelervaring veel aangenamer maakten.
De laatste jaren is de publieke bewustwording van autisme sterk toegenomen. Naarmate we ons beter realiseren hoe mensen met autisme de wereld ervaren en inzien dat zelfs de meest alledaagse activiteiten een echte strijd voor hen kunnen zijn, kunnen we doelbewuster werken aan manieren om hen te helpen.
Ook al kent Nederland dit concept nog niet, verwacht Joli Luijckx, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) wel dat het er ook hier aan zit te komen. “Wij kennen prikkelarme kermissen en prikkelarme bioscoopvoorstellingen, maar de supermarkten zijn zover nog niet. Ik verwacht wel dat het gaat komen want dit is niet alleen maar van belang voor mensen met autisme. Ook mensen die aan epilepsie lijden of aan ADHD hebben hier veel baat bij. Ik nodig de supermarkten graag uit met ons aan tafel te gaan”, vertelt ze tegen het Algemeen Dagblad.
Share via: