De vele talenten van IBM’s supercomputer Watson

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • De vele talenten van IBM’s supercomputer Watson
  • Hoe kunnen de weersvoorspellingen van IBM’s Watson invloed hebben op ons Netflix-gedrag?
  • Watson, de medische betweter
  • Watson’s ecosysteem van disruptieve applicaties
  • Hoe ziet Watson’s toekomst eruit?

We hebben allemaal weleens gehoord van Watson, de ongelooflijk intelligente supercomputer van IBM. Deze computer is in staat om fantastische recepten te bedenken met ingrediënten die op het eerste gezicht totaal niet samengaan. Ook kan hij kan ziekten en aandoeningen als kanker en PTSS diagnosticeren. Watson kan werkelijk alles; hij maakt gebruik van stem- en spraakherkenning, data mining, machine learning en taalverwerking. Om Watson heen vormt zich een steeds uitgebreider ‘ecosysteem’ van startups en bedrijven die ‘powered by Watson’ applicaties ontwikkelen. De apps gebruiken natuurlijke taal om met mensen te communiceren. Ook helpen ze ons de wereld met gebruik van big data beter te begrijpen. We nemen een kijkje bij de nieuwste ontwikkelingen.

Hoe kunnen de weersvoorspellingen van IBM’s Watson invloed hebben op ons Netflix-gedrag?

IBM heeft onlangs de digitale bestanden van de Weather Company verworven. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat ’s werelds bekendste supercomputer met een combinatie van informatica, big data en atmosferische wetenschap beter inzicht krijgt in het weer. Watson heeft nu toegang tot gegevens van veertig miljoen mobiele telefoons, vijftigduizend dagelijkse vluchten en drie miljard referentiepunten van weersvoorspellingen. Al deze informatie wordt gegroepeerd en afgestemd op specifieke sectoren. Zo kunnen luchtvaartmaatschappijen historische en real-time gegevens over het weer gebruiken om vertragingen te beperken en brandstofverbruik te optimaliseren. Beursmakelaars kunnen met die gegevens beter inzicht krijgen in de bedrijven waarvan de prestaties afhankelijk zijn van het weer. Verzekeringsmaatschappijen kunnen de data van de supercomputer gebruiken om risico te berekenen. Kledingzaken zouden ook veel baat hebben bij seizoensgebonden data omdat ze hiermee beter kunnen inschatten wat ze moeten inkopen. Dan is er Netflix. Waar we naar kijken is ook afhankelijk van hoe we ons voelen. En weer heeft zeker een invloed op onze stemmingen. Netflix zou met Watson dus kunnen anticiperen op films die tijdens een bepaald weer het meest populair zijn. Met Watson denken we in de toekomst heel anders over het weer. In plaats van dat we het fenomeen zien als wispelturig en chaotisch, realiseren we ons dat we met precieze voorspellingen betere beslissingen kunnen nemen.

Watson, de medische betweter

IBM’s Watson kan bestaande medische gegevens samenvatten en er informatie zoals dokters rapporten aan toevoegen. Hiermee creëert Watson een volledig medisch beeld. Het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas is onlangs met IBM in zee gegaan om met behulp van Watson’s technologieën een genezing te vinden voor leukemie. De Oncology Expert Advisor software van het MD Anderson is gebaseerd op het analyseren van menselijk denken. Dit maakt het mogelijk om medische kennis toe te passen op dezelfde manier waarop menselijke artsen dat doen. Watson kan foto’s bekijken en probleemgebieden op een rontgenfoto identificeren. Watson leert van wetenschappelijke literatuur. Artsen die gespecialiseerd zijn in zeldzame medische aandoeningen gebruiken Watson om diagnoses te stellen en de juiste behandelingen te formuleren. Normaalgesproken kan het jaren duren om een correcte diagnose te stellen maar met de kennis die Watson in huis heeft kan dit veel sneller. Dit kan de levenskwaliteit van een patiënt aanmerkelijk verbeteren.

Met behulp van Watson’s natuurlijke talent voor taal- en data mining worden miljoenen biomedische tijdschriften en farmaceutische patenten gescand. Hier wordt data over geneesmiddelen uitgefilterd waarna de informatie geanalyseerd en opgeslagen wordt. De tool registreert namen van farmaceutische bedrijven en de wetenschappers die de geneesmiddelen ontwikkeld hebben. Ook registreert het de chemische bestanddelen van de geneesmiddelen. Tussen 1976 en 2000 heeft Watson maar liefst 24,7 miljoen patenten, 2.500.000 chemische bestanddelen en 11 miljoen medische publicaties opgeslagen – een ongelooflijk uitgebreide database voor research- en ontwikkelingsdoeleinden.

Kantoorgebouw met IBM-logo

Watson’s ecosysteem van disruptieve applicaties

In het zogenaamde ‘Watson Ecosystem’ hebben bedrijven van alle soorten en maten toegang tot Watson’s informatiebronnen. Van bedrijven in de productie-industrie en financiële dienstverlening tot aan gezondheidszorg, e-commerce en de detailhandel. Met de informatie die Watson beschikbaar heeft kunnen de partners optimaal anticiperen en inspelen op de behoeften van hun klanten. Dit maakt het mogelijk om producten en diensten op maat te bieden. Honderden bedrijven in vele verschillende industrieën zijn al begonnen met het ontwikkelen van innovatieve en zelfs disruptieve ‘powered by Watson’ applicaties. Hier zijn enkele voorbeelden:

Ivy en WayBlazer – vriendelijke digitale conciërges

WayBlazer is een ‘Watson powered’ service en is te vergelijken met Expedia, maar dan op steroïden. WayBlazer levert resultaten die zijn gebaseerd op databases die uit duizenden verschillende bronnen bestaan. Denk aan recenties in kranten, tijdschriften, social media en blogs. Met WayBlazer kun je voor zoekopdrachten gewone, natuurlijke taal gebruiken. WayBlazer geeft zonder problemen antwoord op vragen als “Wat is het beste hotel voor een stedentrip in Barcelona?” De discovery engine van WayBlazer slaat gebruikers-input op om voorkeuren, aanbiedingen en plaatsen te koppelen aan economische, culturele en sociale gegevens die door de gebruiker gegenereerd worden.

De GoMoment’s Ivy app maakt ook gebruik van de natuurlijke taal API’s van Watson’s om te interpreteren wat je typt. Bij aankomst in je hotel wordt je door Ivy via sms hartelijk welkom geheten. Ook vertelt Ivy je alles wat je maar wilt weten over je hotel en de omgeving. Ivy geeft advies over theaters, restaurants en andere dingen die de moeite waard zijn.  Ook kun je Ivy vragen om snacks en handdoeken te regelen voor bij het zwembad. Ze bestelt kaartjes voor een leuke musical en beveelt een goed restaurant aan. Ivy hoort ook graag hoe je verblijf was – vanaf het moment van inchecken tot het moment van vertrek. Dit is zeer nuttige informatie voor het hotel, pension of de bed & breakfast. Ivy wordt al door miljoenen reizigers over de hele wereld gebruikt.

Wayln – foto’s zoeken op social media

Voor marketeers is Watson ook erg waardevol. WayIn is een social media foto trawler die Watson’s beeldherkenningstechnologie gebruikt om op social media naar foto’s te zoeken. De app maakt deze foto’s doorzoekbaar, zelfs als de inhoud van de bestanden niet door middel van tags gecategoriseerd wordt. WayIn verzamelt en tagt ongeveer 200 miljoen foto’s per dag. Deze afbeeldingen kunnen op basis van kenmerken als demografie gefilterd worden. Zonder IBM’s Watson zou dit onmogelijk zijn.

VoiceItt – geeft stemlozen een stem

VoiceItt is nog zo’n revolutionaire ‘powered by Watson’ applicatie. De Israelische startup heeft deze taal- en spraaktechnologie ontwikkeld voor mensen met een spraakbeperking. De software biedt vertalingen voor gebruikers waarvan de spraak onverstaanbaar is. VoiceItt is in 2014 door Philips North America uitgeroepen als winnaar van de Philips Innovatie Prijs die in samenwerking met de crowdfunding site Indiegogo wordt uitgereikt. Met deze prijs erkent Philips VoiceItt als ‘betekenisvol voor de zorgsector’.

Met Wine4.Me vind je gemakkelijk de perfecte wijn

Ook de Wine4.Me app is onderdeel van het Watson ecosysteem. Op basis van jouw specifieke voorkeur kun je met Wine4.Me nog meer lekkere wijnen vinden. Dit is mogelijk door de sensortechnologie waarmee voor elke wijnenthousiast unieke profielen gecreëerd worden. Met behulp van deze profielen, gecombineerd met predictive analytics, kiest Wine4.Me wijnen die specifiek op de smaak van de gebruiker afgestemd zijn. Klanten maken bij de slijterij gebruik van een touchscreen waarmee ze bijvoorbeeld een ​​droge wijn kunnen vinden die prima past bij hun favoriete vleesgerecht en minder kost dan $20. Het systeem genereert vervolgens informatie over wat er in de winkel beschikbaar is. Elke zoekopdracht van de klant wordt vastgelegd en biedt rijke data analytics voor de slijterij.

Hoe ziet Watson’s toekomst eruit?

Velen zien de toekomst als een wereld van ongekende marketingmogelijkheden. We produceren zoveel gegevens dat we zonder kunstmatige intelligentie als IBM Watson niet meer in staat zijn om er iets zinnigs van te maken. We hebben kunstmatige intelligentie nodig om patronen te herkennen in bergen van informatie. Ook hebben we AI nodig om beslissingen te nemen die met traditionele methoden niet meer mogelijk zijn. We zijn op weg naar een toekomst waarin perfecte data betekent dat alles wat we doen en alles wat er gebeurt gemonitord, opgeslagen en gemijnd wordt. In de toekomst houden onze zelfrijdende auto’s constant in de gaten waar we zijn en wat we onderweg tegenkomen. Met deze informatie is er van onduidelijkheid tijdens een ongeval nooit meer sprake. Ook zien we in de toekomst zwermen miniatuurdrones in de lucht die voortdurend foto’s nemen. Criminaliteit op straat blijft dan ook nooit meer onopgemerkt. Watson maakt onze wereld in de toekomst nog efficiënter, veiliger, gezonder en prettiger. We zien dit nu al aan de honderden ‘powered by Watson’ applicaties, en daar zien we er straks nog veel meer van.

Share via
Copy link